THIJMEN VOS NU TIENDE, MART IJLAND MIST DE FINALE NA TWEE SPRINGFOUTEN

Junioren springen naar het zilver

De 'zilveren' junioren. Vanaf links Nick Nanning, Mart IJland, Thijmen Vos, Emma Bocken en Milan Morssinkhof

OLIVA - De Nederlandse junioren hebben op het Europees kampioenschap springen in Oliva (Spanje) achter België de zilveren medaille in de wacht gesleept. Het team van Edwin Hoogenraat voegde ook in de tweede manche van de landenwedstrijd geen strafpunten toe aan de 9,89 van de eerste wedstrijd.

Dat deden ook de Belgen niet en die waren daardoor niet meer in te halen voor de Nederlanders. Ierland pakte het brons. Nick Nanning staat in het individuele klassement op de tweede plaats. “Heel erg mooi”, lacht Hoogenraat. “We konden niet meer doen. Ik ben ongelooflijk trots op mijn team. Ze hebben geweldig gereden, alle vier de ruiters. Ik ben ongelooflijk trots op ze.”

In 2014 in Arezzo bemachtigden de junioren voor het laatst eremetaal op een EK. “Toen zat mijn dochter Kim in het team, dus we houden de eer hoog”, lacht Hoogenraat. Met drie ruiters in de finale op zaterdag doet Nederland ook individueel nog goed mee. “We gaan proberen ook dan eremetaal te behalen. Ze staan er heel goed voor met Nick Nanning op de tweede en Thijmen Vos op de tiende plaats. Ook Milan Morssinkhof reed zich er nog bij. Daar ben ik ook heel blij mee.”

Mart IJland maakte het als eerste ruiter voor Nederland spannend nadat hij fantastisch begon aan zijn parcours. Op de insprong van de driesprong sprong Hero net te laag en op de daaropvolgende hindernis kwamen ze niet goed uit, waardoor er een paar blokken van de muur gingen. De acht strafpunten zorgden ervoor dat IJland zijn top 5-positie na de tweede dag moest inleveren en op plaats 35 in de tussenstand eindigde. Het resultaat van IJland werd uiteindelijk het streepresultaat voor het team.

Concentratie en precisie
Thijmen Vos bleef ook in de tweede manche met I’ve Got the Key gewoon doen wat van hem verlangd wordt: met opperste concentratie en precisie foutloos rijden. Dat lukte en daarmee hield Vos het team van Edwin Hoogenraat in de strijd voor de medailles.

Voor Nick Nanning lag de weg open naar een topprestatie. Hij mocht als laatste ruiter voor het team vijf strafpunten incasseren om toch zeker te zijn van de zilveren teammedaille. Het werden er nul. Toch beleefde Nick een hachelijk moment toen zijn merrie Bandia niet heel fijn bij hindernis uitkwam, deze foutloos sprong, maar Nick uit balans deed raken. Ze reden verder superieur naar het eind, foutloos. Daarmee was het zilver voor Nederland zeker.
Nanning staat individueel op de tweede plaats met 2,43 strafpunten. “Ik ga zeker mijn best weer doen zaterdag”, is hij vastberaden. En terug in het feestgedruis. “Iedereen is blij. De sfeer in de groep is super.”

Milan Morssinkhof reed zijn Checkpoint Chacco wederom met gemak foutloos over het parcours van de Spaanse topparcoursbouwer Santiago Varela. Daarmee verzekerde de regerend Nederlands kampioen zich van een plaats in de finale en zette hij het team echt op medaillekoers.

Emma Bocken reed de tweede manche van de landenwedstrijd voor haar individuele klassering sterk foutloos met haar grote en vermogende Kadessa Z. Met een totaal van 13,04 strafpunten over de eerste drie parcoursen bezet ze in het klassement plaats 46.

Goud voor de Belgen
België herhaalde de overwinning van 2021 in Oliva. Met slechts 8,71 strafpunten en louter foutloze ronden in de twee manches van de landenwedstrijd was het niet in te halen door de Nederlanders. De Ieren, die na de eerste wedstrijd aan de leiding gingen, bleven achter Nederland. De laatste amazone van de Ieren maakte een springfout en dat gaf Nick Nanning als laatste ruiter van oranje wat lucht. De voorsprong was vijf strafpunten.

In het individuele klassement is Nanning gestaag opgeklommen naar de tweede plaats met 2,43 strafpunt. De Belgische Evelyne Putters gaat aan de leiding met 0,84 strafpunten.
Thijmen Vos neemt zijn 4,92 strafpunt mee naar de finale op zaterdagochtend. Hij staat nu op plaats 10 in de tussenstand met uitzicht op een medaille. De beste 30 na de landenwedstrijd rijden de finale. Onder hen ook Milan Morssinkhof, nu op plaats 26 met 9,13 strafpunt.

Uitslag landenwedstrijd EK Junioren
1. België 8,81 strafpunt
2. Nederland 9,89 
-   Mart IJland - Hero (v. Cantos) 2,54 - 0 – (8)
-   Thijmen Vos - Ive Got the Key (v. Womanizer) 4,92 - 0 – 0
-   Milan Morssinkhof - Checkpoint Chacco (v. Chacco Blue) 9,13 - 0 – 0
-   Nick Nanning (Dalfsen), Bandia (v.Clinsmann) 2,43 - 0 – 0
3. Ierland 15,67

Individueel klassement na landenwedstrijd
1.   Evelyn Putters (Bel) - Nabeau van het Migroveld Z – 0,84 strafpunt
2.   Nick Nanning - Bandia – 2,43 
3.   Gyula Szuhai (Hong) - Perthy Jackson 2,75
10. Thijmen Vos - I’ve Got the Key 4,92 
26. Milan Morssinkhof - Checkpoint Chacco 9,13 
35. Mart IJland - Hero 10,54 
46. Emma Bocken - Kadessa Z 13,04.

Onderste foto van proostende junioren met coach Edwin Hoogenraat © Esther van Dijk. 

Meer Springen

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)
»
Gerco Schröder was zaterdag dichtbij een plek in de top drie na de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in... (24-03-2024)
»
OCALA - De springruiters van TeamNL eindigden in de tweede wedstrijd van de FEI Longines League of Nations in Ocala (Florida) van dit seizoen op de... (24-03-2024)
»
Conor Drain liet de afgelopen dagen een uitstekende indruk achter tijdens de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera (Andalusië). De Ier klasseerde... (22-03-2024)
»
Diverse regioruiters waren afgelopen weekend actief bij concoursen in het buitenland. De beste prestatie kwam op naam van Annelies Vorsselmans, die... (19-03-2024)
»
DEN BOSCH – Bijna dertig jaar nadat hij zelf in Den Bosch opzien baarde door op spectaculaire wijze als eerste en tot nu toe enige Nederlander de... (14-03-2024)
»
DEN BOSCH - Het dak ging er zondag af in de volgepakte Brabanthallen van Den Bosch tijdens de Grote Prijs van The Dutch Masters. Willem Greve toonde... (10-03-2024)
»
HERNING - Hessel Hoekstra en Bas van  Aa gaven elkaar weinig toe in de Grote Prijs van Herning over 1,50 meter met barrage. Hoekstra eindigde als... (10-03-2024)
»
Gerco Schröder sloot zaterdag met de dertienjarige bruine merrie Glock’s Galanda (Lexicon) de kwalificatie over 1,45 meter voor de Grote Prijs... (10-03-2024)
»
DEN BOSCH – In de afgelopen 22 jaar is The Dutch Masters met Frank Kemperman als sportdirecteur, uitgegroeid tot een concours van wereldformaat. Aan... (08-03-2024)
»
Gerco Schröder maakte donderdag een goede indruk tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Valencia. Op de rug van de tienjarige... (08-03-2024)
»
Hessel Hoekstra en Eric ten Cate domineerden donderdag in de eerste groep van de rubriek over 1,40 meter op tijd in het Deense Herning. Hoekstra won... (08-03-2024)
»
SAASVELD – Vanaf komende vrijdag is het weer tijd voor het jaarlijkse vrij springen voor drie- en vierjarige paarden. In de Ankerhal van Saasveld... (06-03-2024)
»
GENT – Regina Leeuwen leverde zaterdag een puike prestatie door tweede te worden in de Grote Prijs van het CSI2* Flanders Horse Expo in Gent over 1,... (26-02-2024)
»
GOTENBURG – Willem Greve kan terugkijken op een prima geslaagd weekend in Gotenburg. De ruiter uit Markelo boekte twee zeges op Zweedse bodem,... (25-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Vier van de vijf springtitels, die zaterdag te verdelen waren tijdens de kampioenschappen van de Regio Overijssel gingen in... (17-02-2024)
»
OLIVA – Alle vier leden van de familie Vos scoorden de afgelopen dagen minimaal één keer een plek in de top tien tijdens de tweede week van de... (17-02-2024)
»
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis was dit weekend de meest opvallende ruiter tijdens het concours in manege Bartels in Mariënheem. De ruiter uit Holten... (12-02-2024)
»
Ruiters uit onze regio deden de afgelopen dagen prima mee tijdens buitenlandse concoursen in Vejer de la Frontera, Riesenbeck, Lier en Oliva. (11-02-2024)