MET ELFJARIG ‘LEENPAARD’ TREZEGUET ‘BEST OF THE REST’ NA WINNAAR BAS MOERINGS

Jeroen Dubbeldam twee in kwalificatie

Jeroen Dubbeldam met Trezeguet

OMMEN - “Man, wat rijdt die jeugd hard. Ze maken het me lastig”, lacht Jeroen Dubbeldam na de kwalificatie over 1,50 meter met barrage voor de Grote Prijs van het CSI3* Ommen van vrijdag, nadat hij met de elfjarige bruine ruin Trezeguet (v. Turmalin 1202) beslag heeft gelegd op de tweede plaats.

Alleen Bas Moerings was hem met de schimmelmerrie Kivinia te snel af. Het verschil tussen de twee was 0,44 seconde. Van de 61 deelnemers sprongen er 24 foutloos in het basisparcours en van hen kwamen er twintig terug voor de barrage. Hessel Hoekstra eindigde als negende met de tienjarige bruine hengst Comthago VDL (v. Comme il Faut 5) en thuisrijder Frank Schuttert als tiende met de negenjarige bruine ruin Lucky Sr Z (v. L’Arc de Triomphe).

“De kwaliteit ligt zo hoog tegenwoordig. Het is moeilijk voor de parcoursbouwer om er een goede schifting in te krijgen”, vertelt Jeroen Dubbeldam. “Kijk maar naar de landenwedstrijd in Aken gisteren, zoveel paarden die er foutloos over springen. Of de landenwedstrijd van Rotterdam, dat parcours heb ik nog gelopen. Echt een dikke proef. Wat moet een parcoursbouwer nog doen? Nog hoger bouwen is geen optie. Er zijn tegenwoordig heel veel ruiters en paarden die een dikke proef kunnen springen. Dat zie je hier in Ommen ook.”

Zowat in ademnood
Jeroen Dubbeldam kwam zowat in ‘ademnood’, grapt hij, in zijn poging Bas Moerings van de eerste prijs van ruim 7.000 euro af te houden. De Brabander was een dag eerder al de beste Nederlander over 1,50 meter met een derde prijs met Ipsthar en was nu niet te kloppen met zijn negenjarige Kivinia (I’m Special de Muze), ook al uit eigen fokkerij. Hij kent de schimmelmerrie als z’n broekzak. Dubbeldam is veel korter de ruiter van Trezeguet, al kent hij de ruin al wel heel lang.

“Ik kocht hem als vijfjarige samen met Annelies in Zweden. Ik was daar een paar jaar jury/testruiter op Flyinge en daar spotte ik hem. Als zesjarige verkochten we hem aan onze klant Luisa Bahrs uit Duitsland. Ze reed ermee op 1,35 meterniveau, maar zit nu bij haar vader in de zaak en is gestopt met rijden. Ze zei: “Ga mijn paarden maar rijden en kijk maar wat erin zit en of je wil verkopen of niet’”, vertelt Dubbeldam.

Goeddoener
Het traject begon vier maanden geleden via landelijke concoursen naar internationale wedstrijden en al snel klom Trezeguet op naar het niveau van 1,55 meter met tussendoor hoge klasseringen. “Echt een leuk paard. Ik weet ook niet waar het eindigt. Alles wat ik van hem vraag, beantwoordt hij positief. Een goeddoener is het. Hier in Ommen wilde ik me natuurlijk niet laten kennen en hebben we geprobeerd te winnen. Het is supermooi hier, met wel tien rijen dik mensen langs de kant ”, is Jeroen Dubbeldam enthousiast. Behalve zelf deelnemer is hij coach hij meerdere leerlingen, onder wie de Ier Daniel Coyle die met zijn toppaard bezig is aan de laatste voorbereiding op de Olympische Spelen en zondagmiddag te zien is in de Grote Prijs.

Hansel Chen uit Taiwan stuurde gecoacht door Bas van der Aa zijn elf jaar oude bruine ruin Shanroe Barney naar de tweede plek in de wedstrijd over 1,45 meter met twee fasen. Dennis van den Brink zegevierde op de rug van Jignipes Eickenrode.

Meike Zwartjens legde in de rubriek over 1,35 meter met de negenjarige vosruin Twindam Z (v. Twister de la Pomme) beslag op de tweede positie achter winnares Elize van der Mheen met Q Verdi. Rens Grootelaar eindigde als zevende met de achtjarige zwarte ruin Plot Royale (v. Plot Blue) en Robert Vos als tiende met zijn even oude bruine hengst Lay Out (v. Verdi TN).
Rens Grootelaar werd ook nog vijfde over 1,20 meter met zijn zesjarige bruine merrie Hannah. 

Stijn Roelink
Het was vrijdagavond nog lang gezellig op het terrein van de familie Schuttert. Het spectaculaire puissancespringen werd gewonnen door Alexander Butler uit Ierland. Zijn paard Pico sprong als enige foutloos over de muur van 2,05 meter en won daarmee 4.000 euro. Stijn Roelink met zijn tienjarige bruine ruin Joyride (v. Denzel van ‘t Meulenhof) Conan Wright deelden de tweede prijs, elk 2.000 euro. De vierde plaats was voor Bas van der Aa met de dertienjarige bruine ruin The Gentleman (v. Eldorado van de Zeshoek).

CSI Ommen wordt zaterdag vervolgd met vier internationale springrubrieken en de Schuttert Sport Horse Sales op zaterdagavond. Het jachtspringen met muziek belooft daarna weer een spektakel te worden. De toegang is opnieuw gratis.
 

Meer Springen

»
OLIVA – Hessel Hoekstra en Pascalle Lienesch beleefden woensdag een prima start in rubrieken voor jonge paarden tijdens de herfsteditie van de... (03-10-2024)
»
RIJSSEN – Eric ten Cate liet er dinsdag geen twijfel over bestaan wie de sterkste was in de tiende wedstrijd en tevens finale van de TCN Jumping Tour... (27-09-2024)
»
Annelies Vorsselmans sloot zondag in Lanaken de strijd om het Belgische kampioenschap springen met haar negenjarige merrie C. Kulottie W Z (v. Comme... (23-09-2024)
»
LANAKEN – Jasmin Seppälä boekte donderdag een fraaie overwinning tijdens het WK jonge paarden op de domeinen van Stal Zangersheide in het Belgische... (20-09-2024)
»
ZUIDWOLDE – In Twente gevestigde ruiters maakten zondag de dienst uit tijdens de strijd om de Grote Prijs Van Outdoor Zuidwolde. Winnaar Hessel... (16-09-2024)
»
DONAUESCHINGEN – Hendrik Jan Schuttert eindigde zondag knap als tweede in de Grote Prijs van Donaueschingen. Met zijn negenjarige donkerbruine ruin... (16-09-2024)
»
WIERDEN – De zege in de toprubriek over 1,30 en 1,35 meter tijdens het concours van afgelopen weekeinde in Wierden ging zaterdag naar Tessa Delger.... (11-09-2024)
»
LIER – Annelies Vorsselmans was prima op dreef tijdens het concours bij De Azelhof in het Belgische Lier. De partner van Jeroen Dubbeldam klasseerde... (08-09-2024)
»
WARSCHAU – Hessel Hoekstra was tijdens het concours in Warschau, waar de finale van de van de EEF Series werd verreden, prima op dreef met zijn... (08-09-2024)
»
LANGEVEEN – Peter Olthof bleef zondag baas in eigen huis tijdens de finale van de eerste editie van de Twentse Grascompetitie. De Langevener bleek... (02-09-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra is met de tienjarige donkerbruine hengst Comthago VDL (v. Comme il Faut) een van de ruiters van TeamNL in de finale van de... (02-09-2024)
»
RIJSSEN – BIJ TCN Sporthorses in Rijssen staat voor dinsdag 3 september de voorlaatste wedstrijd uit de cyclus van de TCN Jumping Tour 2024 op het... (01-09-2024)
»
ERMELO - Lize van Benthem van de Grensruiters uit De Lutte veroverde afgelopen weekend met haar pony Zero H tijdens de Hippiade in Ermelo de gouden... (27-08-2024)
»
VRAGENDER – Steven Veldhuis sloot Outdoor Vragender prima af op de laatste dag voor de paarden. De Haaksbergenaar bezette zaterdag een tweede, twee... (25-08-2024)
»
VRAGENDER – Vincent Geerink was vrijdag de meest opvallende deelnemer op de tweede dag van Outdoor Vragender. De ruiter uit Gelselaar zegevierde over... (24-08-2024)
»
VRAGENDER – Twentse ruiters maakten donderdag de dienst uit op de eerste dag van Outdoor Vragender. Van hoog tot laag reden Remco Been, Steven... (23-08-2024)
»
ERMELO – Stijn Roelink legde donderdag tijdens de Hippiade, de strijd om de nationale titels van de KNHS, beslag op een achtste plaats over 1,35... (22-08-2024)
»
TUBBERGEN – Bas van der Aa mag tot komende winter weer even gebruik maken van de diensten van Shanroe Barney omdat berijder Hansel Chen na een... (20-08-2024)
»
Twee dagen nadat de Schröder Masterclass is afgesloten, moet het plein voor de Sint-Pancratiusbasiliek er weer uitzien alsof er niet pas een... (19-08-2024)
»
TUBBERGEN – De Ladies Cup tijdens de Schroder Masterclass in Tubbergen werd zaterdag gewonnen door Team Chummy. Tess Verver en Nienke Veldhof zetten... (19-08-2024)