MET ELFJARIG ‘LEENPAARD’ TREZEGUET ‘BEST OF THE REST’ NA WINNAAR BAS MOERINGS

Jeroen Dubbeldam twee in kwalificatie

Jeroen Dubbeldam met Trezeguet

OMMEN - “Man, wat rijdt die jeugd hard. Ze maken het me lastig”, lacht Jeroen Dubbeldam na de kwalificatie over 1,50 meter met barrage voor de Grote Prijs van het CSI3* Ommen van vrijdag, nadat hij met de elfjarige bruine ruin Trezeguet (v. Turmalin 1202) beslag heeft gelegd op de tweede plaats.

Alleen Bas Moerings was hem met de schimmelmerrie Kivinia te snel af. Het verschil tussen de twee was 0,44 seconde. Van de 61 deelnemers sprongen er 24 foutloos in het basisparcours en van hen kwamen er twintig terug voor de barrage. Hessel Hoekstra eindigde als negende met de tienjarige bruine hengst Comthago VDL (v. Comme il Faut 5) en thuisrijder Frank Schuttert als tiende met de negenjarige bruine ruin Lucky Sr Z (v. L’Arc de Triomphe).

“De kwaliteit ligt zo hoog tegenwoordig. Het is moeilijk voor de parcoursbouwer om er een goede schifting in te krijgen”, vertelt Jeroen Dubbeldam. “Kijk maar naar de landenwedstrijd in Aken gisteren, zoveel paarden die er foutloos over springen. Of de landenwedstrijd van Rotterdam, dat parcours heb ik nog gelopen. Echt een dikke proef. Wat moet een parcoursbouwer nog doen? Nog hoger bouwen is geen optie. Er zijn tegenwoordig heel veel ruiters en paarden die een dikke proef kunnen springen. Dat zie je hier in Ommen ook.”

Zowat in ademnood
Jeroen Dubbeldam kwam zowat in ‘ademnood’, grapt hij, in zijn poging Bas Moerings van de eerste prijs van ruim 7.000 euro af te houden. De Brabander was een dag eerder al de beste Nederlander over 1,50 meter met een derde prijs met Ipsthar en was nu niet te kloppen met zijn negenjarige Kivinia (I’m Special de Muze), ook al uit eigen fokkerij. Hij kent de schimmelmerrie als z’n broekzak. Dubbeldam is veel korter de ruiter van Trezeguet, al kent hij de ruin al wel heel lang.

“Ik kocht hem als vijfjarige samen met Annelies in Zweden. Ik was daar een paar jaar jury/testruiter op Flyinge en daar spotte ik hem. Als zesjarige verkochten we hem aan onze klant Luisa Bahrs uit Duitsland. Ze reed ermee op 1,35 meterniveau, maar zit nu bij haar vader in de zaak en is gestopt met rijden. Ze zei: “Ga mijn paarden maar rijden en kijk maar wat erin zit en of je wil verkopen of niet’”, vertelt Dubbeldam.

Goeddoener
Het traject begon vier maanden geleden via landelijke concoursen naar internationale wedstrijden en al snel klom Trezeguet op naar het niveau van 1,55 meter met tussendoor hoge klasseringen. “Echt een leuk paard. Ik weet ook niet waar het eindigt. Alles wat ik van hem vraag, beantwoordt hij positief. Een goeddoener is het. Hier in Ommen wilde ik me natuurlijk niet laten kennen en hebben we geprobeerd te winnen. Het is supermooi hier, met wel tien rijen dik mensen langs de kant ”, is Jeroen Dubbeldam enthousiast. Behalve zelf deelnemer is hij coach hij meerdere leerlingen, onder wie de Ier Daniel Coyle die met zijn toppaard bezig is aan de laatste voorbereiding op de Olympische Spelen en zondagmiddag te zien is in de Grote Prijs.

Hansel Chen uit Taiwan stuurde gecoacht door Bas van der Aa zijn elf jaar oude bruine ruin Shanroe Barney naar de tweede plek in de wedstrijd over 1,45 meter met twee fasen. Dennis van den Brink zegevierde op de rug van Jignipes Eickenrode.

Meike Zwartjens legde in de rubriek over 1,35 meter met de negenjarige vosruin Twindam Z (v. Twister de la Pomme) beslag op de tweede positie achter winnares Elize van der Mheen met Q Verdi. Rens Grootelaar eindigde als zevende met de achtjarige zwarte ruin Plot Royale (v. Plot Blue) en Robert Vos als tiende met zijn even oude bruine hengst Lay Out (v. Verdi TN).
Rens Grootelaar werd ook nog vijfde over 1,20 meter met zijn zesjarige bruine merrie Hannah. 

Stijn Roelink
Het was vrijdagavond nog lang gezellig op het terrein van de familie Schuttert. Het spectaculaire puissancespringen werd gewonnen door Alexander Butler uit Ierland. Zijn paard Pico sprong als enige foutloos over de muur van 2,05 meter en won daarmee 4.000 euro. Stijn Roelink met zijn tienjarige bruine ruin Joyride (v. Denzel van ‘t Meulenhof) Conan Wright deelden de tweede prijs, elk 2.000 euro. De vierde plaats was voor Bas van der Aa met de dertienjarige bruine ruin The Gentleman (v. Eldorado van de Zeshoek).

CSI Ommen wordt zaterdag vervolgd met vier internationale springrubrieken en de Schuttert Sport Horse Sales op zaterdagavond. Het jachtspringen met muziek belooft daarna weer een spektakel te worden. De toegang is opnieuw gratis.
 

Meer Springen

»
KRONENBERG – Thijmen Vos en Nederland zijn het EK springen voor junioren in het Limburgse Kronenberg goed begonnen. In de eerste rubriek op tijd over... (16-07-2024)
»
BOEDAPEST – Hessel Hoekstra ontpopt zich steeds meer tot een van de ‘rising stars’ van de springsport in ons land. Ook tijdens het CSI3* in Boedapest... (14-07-2024)
»
VALKENSWAARD  - Gerben Morsink en Willem Greve presteerden dit weekeinde verdienstelijk tijdens het Summer Festival op de fraaie terreinen van Jan... (14-07-2024)
»
GEESTEREN  De door St. Joris uit Geesteren georganiseerde strijd om de springtitels van de Regio Overijssel in de hoogste klassen werd zaterdag... (13-07-2024)
»
HAAKSBERGEN - Outdoor Lonneker wordt onder voorbehoud een week uitgesteld. Het evenement, dat al een aantal jaren gehouden in Haaksbergen, kan dit... (13-07-2024)
»
De Hagmolenruiters in Bentelo, de Grensruiters in Lattrop en de Molenruiters in Langeveen hebben de handen ineen geslagen voor een mooi nieuw... (10-07-2024)
»
OMMEN - Geen Olympische medaillewinnaars vooraan in de Grote Prijs van Ommen, maar de 24-jarige Hessel Hoekstra en de 22-jarige Mans Thijssen op... (07-07-2024)
»
OMMEN – Gerben Morsink moest zaterdag tijdens het CSI Ommen genoegen nemen met de tweede plaats in de rubriek over 1,45 meter met winning round. Met... (07-07-2024)
»
AKEN – De Nederlandse springruiters moesten donderdag tijdens de landenwedstrijd in Aken genoegen nemen met de achtste plaats. Willem Greve behoorde... (05-07-2024)
»
OMMEN – Hessel Hoekstra slaagde er donderdag tijdens het CSI Ommen twee keer in bij de eerste tien te eindigen. Met de achtjarige vosruin VDL... (05-07-2024)
»
OMMEN – Lars Schröder reed woensdag tijdens CSI1* Ommen met zijn veertienjarige bruine hengst Colando 21 (v. Conthargos) naar een verdienstelijke... (04-07-2024)
»
ERMELO – Mart IJland bij de junioren en Thijmen Vos bij de junioren vertegenwoordigen Nederland bij de Europese kampioenschappen springen voor de... (03-07-2024)
»
OMMEN – Het CSI Twente is amper achter de rug of het volgende concours op drie sterren-niveau in eigen provincie dient zich alweer aan. Vanaf... (03-07-2024)
»
GEESTEREN – Na vier dagen hippische topsport en breedtesport op twee wedstrijdpistes maakt directeur Rob Maathuis de sportieve balans op van de... (02-07-2024)
»
Behalve in de internationale rubrieken werd er tijdens het CSI Twente ook een nationaal programma voor springruiters afgewerkt. Vier keer ging een... (01-07-2024)
»
GEESTEREN – Van de acht ruiters uit de regio die zondag van start gingen in de Grote Prijs van het CSI32* Twente slaagde alleen Gerco Schröder er in... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Het vijftigjarige CSI Twente kreeg zondag met Steve Guerdat de gedroomde winnaar. De Zwitser, die vrijdag met Looping Luna ook al de... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Acht regioruiters maken zondag bij het CSI3* Twente hun opwachting in de strijd om de Grote Prijs van het Equestrian Park Erve Maathuis... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Een dag na Steve Guerdat zette zaterdag een andere wereldtopper een van de twee kwalificaties voor de Grote Prijs van CSI3* Twente naar... (29-06-2024)
»
Bij tal van hippische evenementen is Siny Hagenvoort een welkome verschijning. De omroepster uit Harbrinkhoek geeft met haar heldere stem en kennis... (29-06-2024)