WESLEY TER HARMSEL MAAKT SUCCES STAL WIEFFERINK BIJ MASTERSPRINGEN DIEPENHEIM COMPLEET

Hessel Hoekstra als eerste de beste

Hessel Hoekstra op weg naar de zege met VDL Legodermus Pp.

DIEPENHEIM – Het kan de laatste tijd niet op voor Hessel Hoekstra. De nummer twee van het NK en winnaar van de Grote Prijs van Ommen deelde tijdens de vijfde editie van het masterspringen in Diepenheim de lakens uit. Wesley ter Harmsel verhoogde de feestvreugde voor Stal Wiefferink alleen nog maar door tweede te worden.

Hoekstra was met zijn achtjarige vosruin VDL Legodermus Pp (v. Harley) vijf ronden lang, waarvan de eerste een opwarmritje was, de eerste starter. Het weerhield hem er niet van na drie manches in de daarop volgende barrage veruit de snelste deelnemer te zijn van het zestal dat uiteindelijk mocht uitmaken wie zich voor liefst duizend enthousiaste toeschouwers de beste mocht noemen. In het veld van dertien combinaties had hij voortdurend het initiatief waarop de concurrentie mocht reageren.

Juiste voorspelling
Willem Greve, ruim een week voordat voor hem in Parijs de Olympische Spelen wachten als toeschouwer aanwezig, kreeg gelijk met voorspelling dat Hoekstra de winnaar zou worden. De laatste: “Ik wist wel dat ik in de barrage met deze veel kans had. Het is een voorzichtig en heel snel paard dat wil meewerken in de ring. Natuurlijk moet je in al die rondjes ook het geluk hebben dat de balkjes blijven liggen, maar hij doet altijd super zijn best. Voor dit werk heb je wel een paard nodig dat er gemakkelijk overheen kan springen en eentje die zich rondje voor rondje kan opladen. Maar goede paarden waren het in het algemeen wel vanavond.”

Het niveau lag inderdaad hoog in Diepenheim, waar parcoursbouwer Jacques Wilmink voor de kwalitatief prima deelnemers de latten op een hoogte van 1,65 meter moest leggen om het aantal kandidaten voor de zege binnen de perken te houden. 

Schier onmogelijke opgave
In de finale zette Hoekstra met 33,83 seconde een dusdanig snelle tijd neer, dat hij zijn tegenstanders vrijwel meteen voor een schier onmogelijke opgave stelde. Qua snelheid kwam Joel Lustenberger met Liberty One nog het dichtst in de buurt, maar de Zwitser tikte onderweg een balk uit de lepels. Wesley ter Harmsel, twee jaar geleden winnaar in Diepenheim voor zijn broer Quinten, lukte het wel de lei schoon te houden met de elfjarige Its a Star. Met de zoon van Big Star Jr KZ moest hij echter als nummer twee ruim 3,5 seconde toegeven op Hessel Hoekstra (37,37).

Beetje leren kennen
De ruiter uit Enter was desondanks uiterst tevreden met dat resultaat. “Ik heb Its a Star nog maar twee weken en het is een braaf en meewerkend paard, super fijn om zo eentje op stal te hebben. Hij is heel voorzichtig en kan gemakkelijk hoog springen. Ik heb ‘m meegenomen om hem een beetje te leren kennen en start hem deze week in Zuidwolde. Hij is me nog niet tegengevallen. Het stond best hoog aan het eind, toch waren er nog veel nullers. Ik ben heel tevreden met vanavond, dit is trouwens altijd mooi om te doen.”

De Engelsman Jaimi Wingrove, die voor het eerst van start ging met de tot dinsdag voor hem nog onbekende negenjarige Piano Man (v. Pilothago), eindigde knap als derde.

Jasmin Seppälä
In de aanloop naar het masterspringen werd dinsdag overdag en maandag in Diepenheim een regulier concours afgewerkt. In de hoogste klassen waren de overwinningen voor Jasmin Seppälä over 1,40 met Lord Toulon (v. Etoulon) en over 1,30/1,35 meter voor Gelmar Gosselink met Misses Sjaan (v. El Salvador).

Seppälä, de Finse partner van Sander Geerink, was meteen de enige prijswinnaar omdat ze met slechts drie tegenstanders hoefde af te rekenen. Een niveautje lager trof Gelmar Gosselink aanzienlijk meer oppositie. Joep Bronsvoort maakte het de ruiter uit Ruurlo het meest lastig en bleef met Nosy maar 0,32 seconde bij hem achter in het parcours op tijd. David Ljungcrantz werd derde met Maestro Apple en vijfde met Haletto D’Asschaut. De vierde plek was voor Frank Buitenhuis met Assembly’s Grandiamo Z.

Over 1,20 meter ging de eerste prijs naar Leonie Bredemeier met Chacci Blue PS, voor Jasmin Seppälä met Nindita. Reinske Anzarouti met Oilily Lady Sm H en Frank Buitenhuis met Notorious deelden de derde plaats.
Carmen Noltes was met Lexicon duidelijk de sterkste over 1,10 meter. Reinske Anzarouti volgde met Oilily Lady Sm H dit keer als tweede en Judith Koudijs bezette met Oroville de derde positie.

In de eerste stijlrubriek over 1,00 meter ging Lotte Elferink maandag op Orion van S met de winst strijken. Ze kreeg 85 punten. Noa Grevinga werd tweede met Ocala (83) en derde met One (82,5). Een dag later was de jury minder scheutig met het geven van punten. Hilde Nijhof greep de zege met MVH Easy Look Z (80), voor Chris van Haren met Ghazi van ’t IJsselstein Z (79,5) en Emmi Schreibelt met Nerona (79).

Middelste foto: Voor veel publiek springt Wesley ter Harmsel naar de tweede plaats met Its a Star.
Onderste foto: Jasmin Seppälä met Lord Toulon op weg naar de zege over 1,40 meter.

Meer Springen

»
OLIVA – Hessel Hoekstra maakte zondag een prima indruk tijdens de Grote Prijs van de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Oliva. (13-10-2024)
»
LIER – Annelies Vorsselmans was zaterdag met haar vijftienjarige donkere vosruin Acuero (v. Acorado) een klasse apart in de finale van de wedstrijden... (13-10-2024)
»
BARCELONA – De springruiters van TeamNL eindigden zondag in de finale van de Longines League of Nations in Barcelona op een mooie tweede plaats.... (07-10-2024)
»
OLIVA – Pascalle Lienesch was vrijdag de enige Nederlandse ruiter die erin slaagde een zege te boeken tijdens de herfsteditie van de Mediterranean... (05-10-2024)
»
OLIVA – Hessel Hoekstra en Pascalle Lienesch beleefden woensdag een prima start in rubrieken voor jonge paarden tijdens de herfsteditie van de... (03-10-2024)
»
RIJSSEN – Eric ten Cate liet er dinsdag geen twijfel over bestaan wie de sterkste was in de tiende wedstrijd en tevens finale van de TCN Jumping Tour... (27-09-2024)
»
Annelies Vorsselmans sloot zondag in Lanaken de strijd om het Belgische kampioenschap springen met haar negenjarige merrie C. Kulottie W Z (v. Comme... (23-09-2024)
»
LANAKEN – Jasmin Seppälä boekte donderdag een fraaie overwinning tijdens het WK jonge paarden op de domeinen van Stal Zangersheide in het Belgische... (20-09-2024)
»
ZUIDWOLDE – In Twente gevestigde ruiters maakten zondag de dienst uit tijdens de strijd om de Grote Prijs Van Outdoor Zuidwolde. Winnaar Hessel... (16-09-2024)
»
DONAUESCHINGEN – Hendrik Jan Schuttert eindigde zondag knap als tweede in de Grote Prijs van Donaueschingen. Met zijn negenjarige donkerbruine ruin... (16-09-2024)
»
WIERDEN – De zege in de toprubriek over 1,30 en 1,35 meter tijdens het concours van afgelopen weekeinde in Wierden ging zaterdag naar Tessa Delger.... (11-09-2024)
»
LIER – Annelies Vorsselmans was prima op dreef tijdens het concours bij De Azelhof in het Belgische Lier. De partner van Jeroen Dubbeldam klasseerde... (08-09-2024)
»
WARSCHAU – Hessel Hoekstra was tijdens het concours in Warschau, waar de finale van de van de EEF Series werd verreden, prima op dreef met zijn... (08-09-2024)
»
LANGEVEEN – Peter Olthof bleef zondag baas in eigen huis tijdens de finale van de eerste editie van de Twentse Grascompetitie. De Langevener bleek... (02-09-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra is met de tienjarige donkerbruine hengst Comthago VDL (v. Comme il Faut) een van de ruiters van TeamNL in de finale van de... (02-09-2024)
»
RIJSSEN – BIJ TCN Sporthorses in Rijssen staat voor dinsdag 3 september de voorlaatste wedstrijd uit de cyclus van de TCN Jumping Tour 2024 op het... (01-09-2024)
»
ERMELO - Lize van Benthem van de Grensruiters uit De Lutte veroverde afgelopen weekend met haar pony Zero H tijdens de Hippiade in Ermelo de gouden... (27-08-2024)
»
VRAGENDER – Steven Veldhuis sloot Outdoor Vragender prima af op de laatste dag voor de paarden. De Haaksbergenaar bezette zaterdag een tweede, twee... (25-08-2024)
»
VRAGENDER – Vincent Geerink was vrijdag de meest opvallende deelnemer op de tweede dag van Outdoor Vragender. De ruiter uit Gelselaar zegevierde over... (24-08-2024)
»
VRAGENDER – Twentse ruiters maakten donderdag de dienst uit op de eerste dag van Outdoor Vragender. Van hoog tot laag reden Remco Been, Steven... (23-08-2024)