MET INCREDIBLE STERKSTE IN GROTE PRIJS OVER 1,45 METER

GP Vragender voor Eric ten Cate

Foto's Eric ten Cate met Incredible in actie en tijdens de prijsuitreiking © Wendy Scholten.

VRAGENDER - Dat Eric ten Cate een snelle, handige en veel winnende ruiter is, was allang bekend. Maar dit outdoorseizoen haalt hij om de haverklap het nieuws. Dit weekend met het winnen van de goed bezochte Grote Prijs van Outdoor Vragender over 1,45 meter.

Verder vooral vanwege zijn (succesvolle) stap naar het hoogste niveau met Incredible, de tienjarige ruin van Clinton x Heartbreaker, waarmee hij zaterdagmiddag eerste werd op Paardensportcentrum Lichtenvoorde.

De rit naar Vragender vanuit het Overijsselse Geesteren was eindelijk weer een korte voor Eric ten Cate na zijn buitenlandse trips naar Herning, Uggerheine, Drammen en Ebreichsdorf. “Ik kom hier sowieso graag en dit nationale concours paste heel goed in het schema. Incredible heeft landenwedstrijden gelopen en kan via Vragender iets lager springen maar toch aardig op niveau. Over twee weken heb ik het CSI3* in Lier. Ik hoop dat de vorm zo goed is dat we dan de finale om de EFF Nations Cup in Warschau mogen rijden”, vertelt Eric ten Cate.

Hendrik Jan Schuttert
De Grote Prijs telde liefst 58 deelnemers en daarvan kwamen er acht terug in de barrage. Hendrik-Jan Schuttert, vorige week nog in Dublin en afgelopen dagen op het KWPN-kampioenschap jonge paarden in Exloo, kan op zijn eigen stal ook concours rijden, maar koos voor Vragender en werd vierde met het achtjarig talent Kaillon (v. Etoulon). Annelies Vorsselmans eindigde als tiende na een springfout in het basisparcours met Acuero.

Lars Kuster dook op een simpele manier onder de tijd op Heaven of Romance (Andiamo), maar werd al snel naar de derde plaats verwezen door de Brabander Willem Verdonk op Excellent (Lexicon).  Laatste starter Eric ten Cate zag het allemaal rustig aan en wist precies waar hij zijn tijdswinst kon pakken. 

“Vlot in het eerste lijntje en een mooi bochtje na hindernis 15. Dat bracht de winst. Ja, het is zeker een voordeel om als laatste te kunnen starten. Ik was hier wel blij mee. Het grappige is dat ik na afgelopen maanden zo’n parcours nu veel makkelijker rondrijd. Ik had in januari ook een heel ander jaar in gedachten”, vertelt Eric ten Cate. 

In vizier bondscoach
Door de tiende plaats op het NK eind april, kwam hij in het vizier van bondscoach Jos Lansink en kreeg Ten Cate de kans om een Nations Cup van de EEF-serie te rijden. “Dat ging super met meteen twee foutloze ritten en dubbele rankingpunten. Als je stijgt op de wereldranking gaan er weer meer deuren open. Ik sta nu 324ste en heb zelfs het CHIO Rotterdam mogen rijden. Daar droomde je vroeger van. Ik had er alleen nooit de paarden voor, was altijd jonge paarden aan het opleiden. Nu was ik zelfs negen weken op rij op concours. Of ik nu een andere trainer heb? Nee, ik heb altijd mijn eigen plan getrokken en daar ben ik ver meegekomen.”

Naar Outdoor Vragender nam Eric ten Cate drie dagen op rij verschillende paarden mee. “Ik kom hier altijd graag, zoals alle ruiters, maar deze nationale wedstrijden zijn helemaal een toevoeging. Paarden als Incredible hoeven geen proefjes over 1,35 meter meer te lopen. Hij kon nu mooi wat hoger zonder dat je de internationale kosten hebt. Er mogen best meer nationale concoursen in Nederland komen.”

Vincent Geerink won de rubriek over 1,35 meter met Gelster, voor Remco Been met Lucy T. Matt Garrigan nam met Lincoln LB de vierde plaats voor zijn rekening.
Met Madagaskar eindigde Vincent Geerink als derde over 1,25 meter. Annelies Vorsselmans met Mystic Caramel en Matt Garrigan met Lady Escort volgden in zijn spoor.

Isabelle van Bommel-Van Straaten eiste met Kay Two de hoofdrol op in de rubriek over 1,10 meter.

Meer Springen

»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)