Goud Emiel Richter en Bas Bronsvoort

ERMELO - Emiel Richter van De Vijf Marken uit Enschede (foto) en Bas Bronsvoort van De Snorrewind uit Markelo veroverden zaterdag goud tijdens de nationale ponykampioenschappen in Ermelo. Richter won met zijn pony Evita (v. Marieton's Jasper) door in de barrage van de klasse Z (categorie DE) Veronique Morsink uit De Lutte met Flame ruim voor te blijven. Achter Jasper Oomen met Magic Keesje werd Micky Morssinkhof (Lievelde) vierde met Osborne 6. Bronsvoort was met Macho de sterkste in de klasse L (categorie C).

Marit Ekkel uit Den Ham veroverde in deze klasse het brons, Aileen Menneken uit Enschede werd vijfde met Marinka.

De veertienjarige Emiel Richter, drie jaar geleden al eens goed voor zilver bij het NK in de klasse CM, was tijdens de finale in Ermelo aanvankelijk nerveuzer dan normaal in een wedstrijd. De Enschedeër, die eind vorig jaar in Wierden de finale al won in zijn klasse: "In het begin was ik redelijk zenuwachtig, maar eenmaal in de ring ging het wel goed. Toen ik als vierde van de barrage startte, dacht ik er alleen maar aan dat ik ook wilde winnen. Ik was niet zover gekomen om dan maar vijfde te worden. Het ging geweldig. Evita is thuis heel rustig, maar op concours wil ze er altijd overheen. Ze is een echte winnaar. Eerlijk gezegd had ik wel gedacht redelijk ver te kunnen komen, maar dat ik kampioen zou worden had ik niet durven dromen. De door Dennis Peters (springen) en Ellen Rutbeek (dressuur) getrainde havo/vwo-leerling van het Twents Carmelcollege in Oldenzaal hoopt in de toekomst meer van zich te laten horen. "Dit jaar in de Hartog-competitie en met mijn andere pony Vivaldi in de Roelofsen Raalte Trophy. En later zou ik heel graag internationaal willen rijden."
Emiel Richter werd zondagavond gehuldigd in de manege De Marke in Lonneker.

Ook op Bas Bronsvoort stond in Ermelo behoorlijke druk. De dertienjarige Markeloër had voor hem al tal van combionaties fout rond zien gaan, toen hij als voorlaatste de ring in mocht. Maar hij bleef koel en plaatste zich voor de barrage, waarin hij opnieuw nog slechts één concurrent na hem zag starten. Toen deze een fout maakte, was het feest compleet voor Bronsvoort, die in Markelo op de manege van zijn ouders met de paarden opgroeide. "Mijn pony is erg snel en we hebben samen een heel fijn parcours gereden. Ik rijd al sinds mijn vijfde, maar ik ben naar Ermelo gegaan om gewoon te genieten. Ik had totaal niet verwacht dat ik hier kon winnen. Per slot van rekening was dit pas de eerste keer dat ik aan het NK heb mogen meedoen." Maar Bronsvoort heeft in Macho een weliswaar nog jonge, maar ook veelbelovende pony, die door hemzelf is opgeleid. "Hij is pas vijf, maar hij is heel lief en betrouwbaar. En Macho spring atijd als je hem voor een hindernis zet." Als het aan Bas Bronsvoort ligt, volgt hij ooit zijn ouders op in het manegebedrijf De Snorrewind. "En het zou nog mooier zijn als ik dat zou kunnen combineren met een mooie springcarrière."

  

Maar Macho is een hele lieve, betrouwbare pony. Hij is pas vijf en
Lisanne Roesink greep net naast een plaats op het podium in de klasse ZZ (DE). Met Kingston van de Westeres permitteerde ze zich een tijdfoutje in het basisparcours, weaardoor ze de barrege maar net miste. Caily Oude Groeniger werd zevende met Zebrano RAG, Ken Willemsen achtste met Smart Girl en Josta van Straaten tiende met Hazelhorst's Fury. De medailles gingen naar Magan Laseur met Bella Donna, Amber Fijen met Winning Mood en Kelly Jochems met Dark Spirit.

Rick Snippe (Sibculo) eindigdge met Monica als zevende in de klasse Z (C) als negende. Veronique Morsink pakte in de klasse M (DE) een achtste plek met Anouk en Mandy Engelbertink met Zoltan S een achtste plaats in de klasse L (DE).

Meer Springen

»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam mocht zaterdag hopen op een zege in de eerste Grote Prijs van het CSI2* Ermelo. Laatste starter Pim Mulder ging echter in  ... (05-05-2024)
»
GEESTEREN – Amber van Marle maakte zaterdag een prima indruk in de ‘kleine’ Grote Prijs van Hippisch Geesteren. De amazone uit Ambt-Delden hoefde op... (05-05-2024)
»
GEESTEREN – Eric ten Cate schreef vrijdag in eigen woonplaats de rubriek over 1,35 meter van Hippisch Geesteren op zijn naam. Met de schimmelmerrie... (03-05-2024)
»
GEESTEREN – Robert Vos mocht zich donderdag winnaar noemen van de toprubriek van de dag tijdens Hippisch Geesteren. De Wierdenaar werd over 1,35... (02-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam reed donderdag met zijn elfjarige bruine ruin Trezeguet naar een keurige derde plek in de rubriek over 1,45 meter met... (02-05-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra nam zijn puike vorm van het NK van afgelopen weekend mee naar Ermelo. Met zijn tienjarige vosruin Jayton (v. Ludwigs Ass)... (02-05-2024)
»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)