OPZET MET TWEE PARCOURSEN DIRECT ACHTER ELKAAR IN DE GROTE RING OOGST ENTHOUSIASME  

Geslaagde springpilot Looleeruiters

Roderick van den Engh met Gratina V.

ALMELO – De Almelose Looleeruiters hielden afgelopen weekeinde een geslaagde pilot tijdens hun springconcours. Deelnemers konden in de grote ring, die normaliter in twee helften wordt verdeeld, twee verschillende parcoursen direct achter elkaar afwerken.

Het idee was afkomstig van jurylid Jan Warse de Vries. "In die rol heb ik het een paar keer in een iets andere vorm meegemaakt bij andere concoursen in de regio en het leek me wel een goed plan om dit ook bij de Almelose Ruiterdagen te gaan toepassen. Daarom hebben we het afgelopen weekend uitgeprobeerd. Op zo'n groot buitenterrein als het onze is dat toch een stuk gemakkelijker dan in een binnenmanege."
Parcoursbouwer Jan Laarhuis had de hindernissen van de rubrieken op tijd met witte nummers opgesteld en die voor de parcoursen over twee fasen een andere kleur mee gegeven. De reacties waren overwegend enthousiast.

‘Best even wennen’
Zoals van Roderick van den Engh, die in de gecombineerde klassen over 1,30 en 1,35 meter in handicap zowel in de klassieke rubriek als die met twee fasen de sterkste was met zijn elfjarige donkerbruine merrie Gratina V (v. Zirkonium). “Het was eerst best even wennen”, vond de 22-jarige Oldenzaler. “Het was in eerste instantie nog wel ingewikkeld. Maar nadat ik een paar paarden in de klasse L had gereden en ook al een keer de verkeerde route had genomen, had ik kennelijk genoeg kunnen oefenen om het met Gratina goed te doen. Er stonden mooie parcoursen, waarop je lekker kon door galopperen. Het leuke van deze opzet is toch vooral dat je direct achter elkaar twee verschillende parcoursen kunt rijden op een groot terrein.”

Over zijn Gratina V was Van den Engh al even tevreden. “Ik had haar pas een maand of vier, maar ze doet het prima. Ze heeft heel veel bloed en wil nog wel eens om zich heen kijken. Dat is nog wel een projectje, maar ze wil er altijd over en ook geen fouten maken. Dat lukt eigenlijk ook bijna altijd wel. Ik hoop straks met haar richting de 1,40 meter te kunnen.”

Opleiden jonge paarden
Het betekent niet dat Roderick van den Engh ambities heeft tot een internationale topruiter uit te groeien. “Ik ben nog maar net begonnen met mijn eigen bedrijf Van den Engh Horses en wil me toch vooral toeleggen op het opleiden van jonge paarden en het zadelmak maken.”

In Almelo verwees hij op het klassieke parcours Ivy van der Kolk met Doricia en Sarah Koppelman met Hebe naar de plaatsen twee en drie. Over twee fasen was hij ruim sneller dan zijn naaste concurrenten Jochen Munsterhuis met Jaguar en Amke Bekhuis met G-Star.

Sarah Koppelman reed ook over 1,20 meter in het voorste gelid mee. Ze won met Kallisto de rubriek over twee fasen, voor Stijn Roelink met Diamond en Koen Westendorp met Agathago. In de rit tegen de klok eindigde ze met hetzelfde paard als derde achter Ivy van der Kolk met Doricia en Indy ten Hag met Jackpot.

In de wedstrijd over 1,10 meter op tijd vormde Pia-Luise Steggink met Luise-Emaire de snelste combinatie. Ivy van der Kolk werd tweede met Izarra Vert en Sharon Kamphuis derde met Kamieka. Over twee fasen ging de eerste prijs naar Kim Loman Kick Off en volgden Tim Siemerink met San Berley en Koen Westendorp met Kalusha in haar spoor.

Een klasse apart
Jesse Seiger toonde zich een klasse apart in de klasse over 1,00 meter. De Deurninger werd met N’Aviccii twee keer winnaar met 87,5 en 90 stijlpunten en tekende met Ceawen Z in beide rubrieken voor de tweede stek (twee maal 84). Bas Haarhuis met Marquez (81) in het klassiek en Felinthe Doornbos met Quirina (84) over twee fasen bezetten de derde posities.

Meer Springen

MARIENHEEM – De zussen Elike en Claudia Morsink waren in Mariënheem te sterk voor de rest van het deelnemersveld in de klasse over 1,35 meter met... (04-10-2022)
OLIVA – Remco Been en Eric ten Cate reden zondag naar fraaie overwinningen in respectievelijk het Spaanse Oliva en het Belgische Bonheiden. (02-10-2022)
BARCELONA– De springruiters van TeamNL eindigden zondag op de vierde plaats in de finale van de strijd om de FEI Longines Nations Cup in Barcelona. “... (02-10-2022)
RIESENBECK – Annelies Vorsselmans legde vrijdag met de negenjarige bruine hengst Quo Vadis Dkg (v. Q-Verdi) beslag op de tweede plaats in de zwaarste... (30-09-2022)
BONHEIDEN – Eric ten Cate kende een prima tijdens het CSI Bonheiden. Op de eerste dag boekte de ruiter uit Geesteren vier noteringen bij de eerste... (30-09-2022)
BARCELONA – De springruiters van TeamNL hebben zich in in Barcelona geplaatst voor de finale van de strijd om de FEI Longines Nations Cup van... (29-09-2022)
KRONENBERG - De Nederlandse children en junioren hebben in Kronenberg onder leiding van bondscoach Edwin Hoogenraat de CSIO-jeugdfinales gewonnen. (26-09-2022)
RIESENBECK – Gert-Jan Bruggink schreef zaterdag op superieure wijze de Grote Prijs van het CSI2* in Riesenbeck op zijn naam. De ruiter uit De Lutte... (24-09-2022)
ENSCHEDE - Arie Hoogendoorn, tot vorig jaar teamveterinair van de springpaarden van TeamNL, is voor zijn verdiensten voor de Nederlandse springsport... (23-09-2022)
RIESENBECK – Bas van der Aa begon donderdag goed aan het concours hippique in Riesenbeck. De Albergenaar mocht op de eerste dag van de wedstrijd in... (23-09-2022)
SAMORIN – Frank Schuttert heeft de smaak te pakken. Een week na zijn fraaie triomf in de Grote Prijs van het CSI2* in Samorin met Joviaal ES won de... (18-09-2022)
OPGLABBEEK – Eric ten Cate blijft prima presteren. In Opglabbeek reed de ruiter uit Geesteren donderdag drie keer naar een plek in de top tien. (15-09-2022)
PADERBORN – Gerben Morsink snelde zondag naar een mooie zege tijdens de OWL Challenge in Paderborn. Met zijn achtjarige vosmerrie Carina Z (v.... (11-09-2022)
SAMORIN – Frank Schuttert schreef zondagmiddag op overtuigende wijze de Grote Prijs van het CSI2* in  het Slowaakse Samorin op zijn naam. Met zijn... (11-09-2022)
BONHEIDEN – Eric ten Cate onderstreepte zaterdag zijn puike vorm met een imponerende overwinning in de rubriek over 1,35 meter op tijd tijdens het... (10-09-2022)
KRONENBERG – Bas van der Aa stond vrijdag al voor de tweede keer vooraan tijdens een prijsuitreiking bij de Indian Summer Tour in Kronenberg. Op de... (10-09-2022)
KRONENBERG – Sander Geerink en Bas van der Aa zijn prima begonnen aan de Indian Summer Tour bij De Peelbergen in Kronenberg. Geerink won woensdag de... (09-09-2022)
LIER – Bij het CSI3 De Azelhof in het Belgische Lier bezette Remco Been zaterdag met zijn tienjarige bruine merrie Bridgetown Z (v. Big Star Jr KZ)... (05-09-2022)
LANGEVEEN – Jarno Hesselink was zondag de enige ruiter, die tijdens het concours van De Molenruiters in Langeveen ook in de barrage van de klasse... (05-09-2022)
VALKENSWAARD – De bruine ruin Mister SFN (v. Grandorado TN) werd woensdag in Valkenswaard gehuldigd als beste vijfjarige in de finale van de strijd... (31-08-2022)