OPZET MET TWEE PARCOURSEN DIRECT ACHTER ELKAAR IN DE GROTE RING OOGST ENTHOUSIASME  

Geslaagde springpilot Looleeruiters

Roderick van den Engh met Gratina V.

ALMELO – De Almelose Looleeruiters hielden afgelopen weekeinde een geslaagde pilot tijdens hun springconcours. Deelnemers konden in de grote ring, die normaliter in twee helften wordt verdeeld, twee verschillende parcoursen direct achter elkaar afwerken.

Het idee was afkomstig van jurylid Jan Warse de Vries. "In die rol heb ik het een paar keer in een iets andere vorm meegemaakt bij andere concoursen in de regio en het leek me wel een goed plan om dit ook bij de Almelose Ruiterdagen te gaan toepassen. Daarom hebben we het afgelopen weekend uitgeprobeerd. Op zo'n groot buitenterrein als het onze is dat toch een stuk gemakkelijker dan in een binnenmanege."
Parcoursbouwer Jan Laarhuis had de hindernissen van de rubrieken op tijd met witte nummers opgesteld en die voor de parcoursen over twee fasen een andere kleur mee gegeven. De reacties waren overwegend enthousiast.

‘Best even wennen’
Zoals van Roderick van den Engh, die in de gecombineerde klassen over 1,30 en 1,35 meter in handicap zowel in de klassieke rubriek als die met twee fasen de sterkste was met zijn elfjarige donkerbruine merrie Gratina V (v. Zirkonium). “Het was eerst best even wennen”, vond de 22-jarige Oldenzaler. “Het was in eerste instantie nog wel ingewikkeld. Maar nadat ik een paar paarden in de klasse L had gereden en ook al een keer de verkeerde route had genomen, had ik kennelijk genoeg kunnen oefenen om het met Gratina goed te doen. Er stonden mooie parcoursen, waarop je lekker kon door galopperen. Het leuke van deze opzet is toch vooral dat je direct achter elkaar twee verschillende parcoursen kunt rijden op een groot terrein.”

Over zijn Gratina V was Van den Engh al even tevreden. “Ik had haar pas een maand of vier, maar ze doet het prima. Ze heeft heel veel bloed en wil nog wel eens om zich heen kijken. Dat is nog wel een projectje, maar ze wil er altijd over en ook geen fouten maken. Dat lukt eigenlijk ook bijna altijd wel. Ik hoop straks met haar richting de 1,40 meter te kunnen.”

Opleiden jonge paarden
Het betekent niet dat Roderick van den Engh ambities heeft tot een internationale topruiter uit te groeien. “Ik ben nog maar net begonnen met mijn eigen bedrijf Van den Engh Horses en wil me toch vooral toeleggen op het opleiden van jonge paarden en het zadelmak maken.”

In Almelo verwees hij op het klassieke parcours Ivy van der Kolk met Doricia en Sarah Koppelman met Hebe naar de plaatsen twee en drie. Over twee fasen was hij ruim sneller dan zijn naaste concurrenten Jochen Munsterhuis met Jaguar en Amke Bekhuis met G-Star.

Sarah Koppelman reed ook over 1,20 meter in het voorste gelid mee. Ze won met Kallisto de rubriek over twee fasen, voor Stijn Roelink met Diamond en Koen Westendorp met Agathago. In de rit tegen de klok eindigde ze met hetzelfde paard als derde achter Ivy van der Kolk met Doricia en Indy ten Hag met Jackpot.

In de wedstrijd over 1,10 meter op tijd vormde Pia-Luise Steggink met Luise-Emaire de snelste combinatie. Ivy van der Kolk werd tweede met Izarra Vert en Sharon Kamphuis derde met Kamieka. Over twee fasen ging de eerste prijs naar Kim Loman Kick Off en volgden Tim Siemerink met San Berley en Koen Westendorp met Kalusha in haar spoor.

Een klasse apart
Jesse Seiger toonde zich een klasse apart in de klasse over 1,00 meter. De Deurninger werd met N’Aviccii twee keer winnaar met 87,5 en 90 stijlpunten en tekende met Ceawen Z in beide rubrieken voor de tweede stek (twee maal 84). Bas Haarhuis met Marquez (81) in het klassiek en Felinthe Doornbos met Quirina (84) over twee fasen bezetten de derde posities.

Meer Springen

De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine... (06-06-2023)
In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te... (05-06-2023)
Hessel Hoekstra schreef zondagmiddag in het Belgische Lier de Grote Prijs van het CSI1* De Azelhof over 1,30 meter op zijn naam. Met de achtjarige... (04-06-2023)
Hessel Hoekstra en Vincent Geerink schreven zaterdag in het Belgische Lier beiden een rubriek op hun naam. Hoekstra won over 1,30 meter op tijd met... (04-06-2023)
DRAMMEN – Eric ten Cate hielp TeamNL vrijdag in het Noorse Drammen aan de zege in de wedstrijd EEF Longines Nations Cup. Met Incredible sprong hij na... (03-06-2023)
SAINT TROPEZ – Wilton Porter is uitstekend op dreef in tijdens het CSI2 in Saint Tropez. De een groot deel van het jaar in Weerselo vertoevende... (03-06-2023)
VEENINGEN - Mart IJland reed vrijdag tijdens het CH De Wolden met de achtjarige bruine merrie Kaida CM (v. Kannan) naar een keurige vierde positie in... (03-06-2023)
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
WIESBADEN – Jeroen Dubbeldam legde maandag met zijn tienjarige voshengst Investment (v. Kannan) na een springfout in de barrage beslag op de negende... (29-05-2023)
AALBORG – Eric ten Cate sloot zondag het CSI3* in het Deense Aalberg uitstekend af met de derde plaats in de strijd om de Grote Prijs over 1,55 met... (29-05-2023)
UGGERHALNE – Eric ten  Cate beleefde vrijdag een prima debuut voor TeamNL in het Deense Uggerhalne Aalborg). Als eerste starter van het kwartet van... (26-05-2023)
VRAGENDER - De KNHS-Hartog Trophy 2023 is zaterdag afgesloten met de finales. In de fraaie buitenpiste van Paardensportcentrum Lichtenvoorde wonnen... (22-05-2023)
NEEDE – Kristian Johannesson piekte dit weekend tijdens het Concours Berkelland van de Pasruiters in Neede. De in Deurningen residerende Zweed won de... (21-05-2023)
KRONENBERG – Remco Been reed donderdag naar een vierde en een negende plaats tijdens het CSI3* De Peelbergen in het Limburgse Kronenberg. (18-05-2023)
Gerco Schröder in het Slowaakse Samorin en Annelies Vorsselmans in het Duitse Hohen Wieschendorf reden afgelopen weekend naar de vijfde plaats in een... (15-05-2023)
Hessel Hoekstra op archieffoto
Hessel Hoekstra boekte zaterdag een dubbele zege tijdens het CSI in Kronenberg. Met de achtjarige bruine merrie Kathleen WV (v. Vigo d’Arsouilles)  ... (14-05-2023)
Gerben Morsink en Eric ten Cate herhaalden vrijdag hun kunstje van een dag eerder. Beiden wonnen opnieuw, ion respectievelijk Hogen-Wieschendorf en... (12-05-2023)
Gerben Morsink voegde donderdag weer een fraaie zege toe aan zijn erelijst. Morsink won met de tienjarige vosmerrie Carsey Z (v. Carthino Z) de... (11-05-2023)
MANNHEIM – Willem Greve sloot maandag en dinsdag het CSI3* in Mannheim prima af. Hij boekte een tweede, vijfde en tiende plaats. (10-05-2023)