Crisis gaat aan Indoor Wierden voorbij

WIERDEN – De economische crisis heeft vooralsnog geen vat op Indoor Wierden. Terwijl veel hippische evenementen in ons land zwaar onder druk staan en soms zelfs geen doorgang vinden, hebben de organiserende Eschruiters voor de 34ste editie van hun evenement geen reden tot klagen. Tal van eventuele deelnemers staan nog op de wachtlijst en de begroting is ook dit jaar al vooraf sluitend.

Voorzitter Gerhard Schröder van Indoor Wierden is daarom al in de aanloop van het CSI2 een tevreden man. “We mogen ons gelukkig prijzen met onze trouwe sponsors. Zonder hen zouden we domweg niet in staat zijn dit evenement te organiseren. Na vorig jaar zijn slechts enkele afgehaakt, maar gelukkig hebben andere hun plaats ingenomen. En ook de ruiters komen nog altijd graag, ook al omdat we een aardige prijzenpot hebben van in totaal 70.000 euro.”

Indoor Wierden combineert op zaterdag 30 oktober en van maandag 1 tot en met zaterdag 6 november in manege De Vossenbos de wedstrijden voor landelijke ruiters met die voor internationale professionals. Het is een formule die sinds jaar en dag aanslaat. In het grote werk zijn namen als die van de broers Gerco, Ben en Wim Schröder, Nathalie van der Mei, Roelof Bril, Wesley Heijdens, Willem Greve en Angelique Hoorn doorgaans garantie voldoende voor spectaculaire sport.

Ook aan regionale toppers is er geen gebrek in Wierden. Tom Brinkman, Chantal Regter, Kirsten Rikkert, Sjaak Sleiderink, Anne-Liza Makkinga, Peter Geerink, Stéphanie Brugman, Steven Veldhuis, de broers Nuri  en Demi Dijks, Jeanette Corbeek, Bjorn Egberink, Harrie Wiering, Hendrik Jan en Frank Schuttert , Robert Vos, Henri Stegeman, Hilde Woudstra en Mareille en Daan van Geel misstaan op geen enkel CSI van dit niveau.

Nog vijftien landen
De concurrentie komt uit vijftien andere landen, waarbij België een opmerkelijk groot contingent deelnemers levert. Dat heeft veel te maken met de brand die onlangs een evenementenhal in Luik in de as legde en die springwedstrijden daar voorlopig onmogelijk maakt. Bij de zuiderburen is Kevin Gielen weer van de partij, die vorig jaar een aardige greep in de prijzenpot deed en die onder anderen erkend prijsrijder Danny van den Bosch aan zijn zijde weet.

Julia Kaiser is een van de amazones die de Oostenrijkse kleuren verdedigt en voor Finland komt onder anderen Juulia Jylas in actie. Pia-Luise Aufrecht en Martin Haunhorst maken hun opwachting voor Duitsland, Carl Hanley is een van de Ieren die in de ring verschijnen. Zweden vaardigt onder anderen Maja Friberg af. Karim El-Zoghby komt uit voor Egypte. In naam van Saoedi-Arabië doen Sara Barban en Ramzy Al-Duhami een gooi naar de hoofdprijzen. Beiden waren actief op het jongste WK in Kentucky. Nieuw-Zeeland levert met Samantha McIntosh een naam van allure. Interessant is stellig ook de deelname van Alfredo Hernandez Ortega uit San Salvador en Gabrielle Celo uit Italië, die beiden uitkomen voor de stal van wereldtopper Rodrigo Pessoa, de Olympisch kampioen van Athene in 2004.

Het programma
Indoor Wierden begint zaterdag 30 oktober met wedstrijden in de klasse L. Twee dagen later wordt niet alleen in die categorie, maar ook in de klasse M strijd geleverd. De eerste finale is dinsdag 2 november in de klasse L. De eindstrijd in de klasse M is op woensdag 3 november. Dan staan ook het springen in de klasse Z en het altijd spectaculaire duel over ‘six bars’ op het programma.

Voor de internationale ruiters begint Indoor Wierden op donderdag 4 november, als ook het springen in de klasse ZZ wordt afgewerkt. Vrijdag 5 november is gereserveerd voor de klasse Z, het teamspringen en de puissance. Voor het laatste onderdeel heeft zich ook weer de bezienswaardigheid Johannes Aiden aangemeld. Hij alleen al is met zijn opvallende rijstijl een bezoek aan Indoor Wierden waard.

Het concours wordt zaterdag 6 november afgesloten met de finales in de klassen Z en ZZ en de met ruim twintigduizend euro gedoteerde strijd om de Grote Prijs van Wierden. De hoofdrubriek, die meetelt voor de Rolex Rankings van de FEI, werd in 2009 gewonnen door oud-Olympisch kampioen Jeroen Dubbeldam met BMC Van Grunsven Whisper.

Tweede wedstrijd Twente Cup
Indoor Wierden vormt zaterdag 30 oktober ook het decor voor de tweede wedstrijd in het kader van de strijd om de Twente Cup voor springruiters. De deelnemers aan de 28ste editie van deze klassieke competitie voor landelijke ruiters krijgen twee parcoursen voorgeschoteld. In Wierden plaatsen negen van hen zich voor de finale, op vrijdag 10 december tijdens Hippisch Hengelo.

Sociaal evenement
Indoor Wierden is behalve een sportief ook een sociaal evenement. Zo is de manege op woensdagmiddag 3 oktober het terrein voor de bejaarden die met speciale bussen vanuit de gehele gemeente naar De Vossenbos worden gebracht om daar een middag van de paardensport te kunnen genieten. Vorig jaar maakten liefst 320 oudjes van die gelegenheid gebruik.  
De playbackshow staat voor donderdag 4 november op de agenda en een dag later heeft het traditionele ruiterbal plaats, dit keer met medewerking van de bekende band Flippen.

De Grote Prijs van Wierden werd vorig jaar gewonnen door Jeroen Dubbeldam en BMC Van Grunsven Whisper. Foto www.fototrailer.nl

Meer Springen

»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)