Brons voor Schröder en Bruggink

ABU DHABI – De Twentse springruiters Gerco Schröder en Gert-Jan Bruggink hebben de Nederlandse ploeg vrijdagmiddag naar een derde plaats in de Meydan Nations Cup gestuwd. Tubbergenaar Schröder bleef in Abu Dhabi met Eurocommerce New Orleans twee keer foutloos, ook Weerseloër Gert-Jan Bruggink maakte met Primeval Wings in de twee omlopen geen springfouten maar kreeg een strafpunt voor tijdsoverschrijding.

De derde Nederlandse ruiter, Piet Raymakers jr. noteerde in beide omlopen een springfout met Van Schijndels Rascin, waardoor het totaal voor de equipe van Rob Ehrens op 9 strafpunten kwam.
Daarmee hoefde Oranje alleen winnaar Engeland (0 strafpunten) en nummer twee Duitsland (6) voor te laten gaan. Een bijzonder knappe prestatie want Nederland was met slechts drie ruiters naar het Midden-Oosten afgereisd omdat Marc Houtzager door een blessure van zijn toppaard Opium af had moeten zeggen.

Gert-Jan Bruggink ging met de twaalfjarige Primeval Wings (v. Lexicon) als eerste de ring in. Door de stroomuitval van donderdagavond had Wings nog geen proef gelopen in de ring, maar de vosruin bleef er kalm onder en deed wat van hem verwacht werd: foutloos blijven. Ook in de tweede manche liet Bruggink alles liggen, maar was iets te langzaam, waardoor er een tijdfout genoteerd werd. Bruggink was tevreden: “Ik weet dat Wings nergens bang van is, dus dat we de ring nog niet in waren geweest, was niet erg. Hij heeft het super gedaan. Wings is vorig jaar geopereerd aan zijn stembanden en is weer helemaal terug. Nu gaan we proberen om aankomend seizoen zo door te gaan!”

Ook Gerco Schröder is terug van weggeweest. De inwoner uit Tubbergen heeft zijn paarden weer in goede vorm. Eurocommerce New Orleans was twee weken geleden  tweede in de Grote Prijs van Basel en dit keer leverde de schimmel twee nulrondes voor Oranje. “New Orleans heeft zich super ontwikkeld de laatste tijd. Gisteren was hij nog iets gespannen in de ring, maar vandaag was hij er voor me.” Schröder was content met de derde plaats. “We hebben met zijn drieën gestreden. Natuurlijk heb ik Marc gemist, met z’n vieren is het altijd mooier en makkelijker. Maar om met drie man achter Engeland en Duistland (met volledige teams) te eindigen is geen schande!.”
Gerco Schröder had vrijdagochtend in Abu Dhabi ook al de Dubai Racing Speed Cup gewonnen met Eurocommerce Milano (op archieffoto). De dag van de landenwedstrijd, die vrijdagmiddag op het programma  staat, begon hiermee goed voor Nederland. Des te meer daar Gert-Jan Bruggink met Cash Junior bij dit jachtspringen op de derde plaats eindigde.

De winst leverde Schröder 7000 euro op. Hani Bisharat uit Jordanie eindigde met de KWPN-gefokte merrie Trouble Maker (v: Armstrong) tussen de Nederlanders op de tweede plaats. De Ier Cameron Hanley werd vierde. Schröder, die met de 16-jarige vosmerrie Eurocommerce Milano (v. Indorado) als drie na laatste van start ging, moest vol gas geven om de tijd waarmee Bisharat halverwege de rubriek de toon had gezet, te overtreffen. Even leek het er op dat Bruggink, die als laatste van start ging met Cash Junior nog sneller was ,maar de klok was onverbiddelijk: viertiende van een seconde langzamer en een derde plaats. Schröder was erg blij met zijn winst: “Het blijft altijd leuk om te winnen.”

Ererondes op polopony’s
De ererondes worden in Abu Dhabi verreden op de polopony’s van de Ghantoot Poloclub. Dit is omdat vanwege quarantaine- en gezondheidsmaatregelen de paarden uit de Arabische landen en de Europese paarden streng gescheiden blijven. Ze verblijven in aparte stallen en mogen elkaar dus ook niet ontmoeten tijdens de prijsuitreiking. Bruggink en Schröder reden hun ereronde dus op snel galopperende polopony’s.  Pony’s, die verbaasd opkijken van de hindernissen op hun poloveld en zich waarschijnlijk afvragen waar de bal is. Hoe dan ook een inventieve oplossing van de wedstrijdorganisatie.

Stroomuitval
Donderdagavond konden Schröder en Bruggink niet van start gaan tijdens de kwalificatie voor de Grote Prijs (de Abu Dhabi Sports Council Prijs), omdat tijdens de wedstrijd met één klap de stroom uitviel. Alle schijnwerpers en pracht en praal waren waarschijnlijk te veel voor de aggregators in de woestijn. Toen na meer dan een uur een de lampen gedeeltelijk weer aangingen en ook de tijdwaarneming weer werkte, besloot de organisatie na lang overleg met de ruiters de rubriek  niet verder te laten verrijden. Doordat niet alle lampen werkten, waren er te veel schaduwen in de ring, waardoor paarden de afstanden niet goed konden inschatten. Gert-Jan Bruggink, die bijna aan de beurt was en Gerco Schröder verdienden hierdoor 600 euro zonder in de ring te zijn verschenen. Schröder: “Het is een nieuwe wedstrijd en zulke dingen gebeuren dan, maar ik had natuurlijk liever willen rijden, want daarvoor ben ik hier!” Van het totale prijzengeld van 25.000 euro werd 5000 euro verdeeld over de ruiters die nog zouden moeten starten. Piet Raijmakers (Asten) en Van Schijndel’s Lys Platiere (v. Quidam de Revel) eindigden met vier strafpunten net buiten de prijzen. De gedeeltelijk verreden 1.50 meter rubriek werd nu gewonnen door Abdullah Al Sharbatly uit Saoedi Arabie met de KWPN-gefokte Goldex (v. Garanco). Tweede werd de Zwitserse Clarissa Crotta met West Side van de Meerputhoeve. Omdat deze wedstrijd een kwalificatie voor de Grote Prijs was, heeft de organisatie de regels voor startgerechtigheid in deze prijs, waar in totaal 300.000 euro te verdienen valt, aan moeten passen. Dit houdt voor de Nederlanders in dat ze alle drie zaterdag mogen starten.

Uitslag landenwedstrijd: 1. Groot-Brittannië 0; 2. Duitsland 6; 3. Nederland 9; 4 en 5. Verenigde Arabische Emiraten en Italië 23; 6. Egypte 28; 7. Ierland 31.

Meer Springen

KRONENBERG – De afsluitende zaterdag van het CSI De Peelbergen leverde twee ‘Twentse’ zeges op. Matt Carrigan won de ‘kleine’ Grote Prijs over 1,45... (22-05-2022)
GROSS VIEGELN – Gerben Morsink eindigde zaterdag met zijn negenjarige vosruin Carsey Z (v. Carthino Z) keurig als vijfde in het Championat van het... (21-05-2022)
WEERSELO – De legendarische schimmel De Sjiem is niet meer. Het toppaard waarmee Jeroen Dubbeldam in 2000 in Sydney Olympisch goud won, overleed... (21-05-2022)
KRONENBERG – Bas van de Aa deed vrijdag goede zaken tijdens het CSI De Peelbergen in het Limburgse Kronenberg. De ruiter uit Albergen eindigde twee... (21-05-2022)
AALBORG – Wim Schröder kan meer dan tevreden terugkijken op de wedstrijd voor de Longines EEF Nations Cup tijdens het CSI Uggerhalne in het Deense... (21-05-2022)
AALBORG – Eric ten Cate had donderdag op de eerste dag van het CSI3 Uggerhalne meteen  de goede vorm te pakken. In drie rubrieken reed hij met... (20-05-2022)
DIEPENHEIM – Wesley ter Harmsel ontpopte zich dinsdag tot overtuigende winnaar tijdens het midweekse springen over 1,35 meter in Diepenheim. Met... (17-05-2022)
ERMELO – Nationaal kampioen Willem Greve uit Markelo maakt deel uit van de formatie van vijf ruiters, die uitkomen in de eerste landenwedstrijd op... (17-05-2022)
DIEPENHEIM – Lisa Everts greep zondag de zege in de gecombineerde rubrieken over 1,30 en 1,35 meter tijdens het concours hippique in Diepenheim. Met... (17-05-2022)
REDEFIN – Hessel Hoekstra beleefde een prima slotdag bij het Paardenfestival in het Duitse Redefin. De ruiter van Stal Wiefferink legde tijdens het... (15-05-2022)
SAMORIN – Sander Geerink deed zaterdag opnieuw van zich spreken tijdens het CSI2 in het Slowaakse Samorin. In een wedstrijd over 1,50 meter, die... (15-05-2022)
HELLENDOORN – Evi Wiefferink trok vrijdag bij manege ’t Oale Spoor in Hellendoorn de zege naar zich toe tijdens de rubriek over 1,35 meter. Met de... (14-05-2022)
SAMORIN – Sander Geerink kende donderdag een flitsende start tijdens het CSI in het Slowaakse Samorin. De ruiter uit Gelselaar zegevierde in de... (13-05-2022)
WIERDEN – Joop van Dijk, voormalig internationaal jurylid, is maandag 9 mei op 79-jarige leeftijd in zijn woning in Wierden overleden. In het bijzijn... (11-05-2022)
RIESENBECK – Gert-Jan Bruggink, Conor Drain en Gerco Schröder deden de afgelopen dagen prima mee om de prijzen tijdens het CSI in het Duitse... (09-05-2022)
ERMELO – Frank Hosmar veroverde zaterdag met zijn topper Alphaville NOP zilver in de strijd om het Nederlands kampioenschap paradressuur. De ruiter... (08-05-2022)
RIESENBECK – Gerben Morsink schreef vrijdag op fraaie wijze de tweede kwalificatierubriek voor de Grote Prijs van Riesenbeck op zijn naam. Morsink... (07-05-2022)
WIERDEN – Outdoor Wierden en het Dutch Youngster Festival (DYF) gaan deze maand alsnog niet door. De organisatie van beide evenementen heeft dit... (04-05-2022)
GEESTEREN – De in deze regio actieve ruiters hebben zondag geen hoofdrol kunnen vertolken in de strijd om de Grote Prijs van Hippisch Geesteren. De... (01-05-2022)
GEESTEREN – Willy van der Ham is het springen nog niet verleerd. Dat toonde hij vrijdag als vanouds  aan met zijn zege in de zwaarste rubriek van de... (29-04-2022)