JONGE ENTERNAREN MAKEN MET EVI WIEFFERINK DE DIENST UIT IN DIEPENHEIM 

Broers Ter Harmsel meesterlijk 

De top drie van Diepenheim. Vanaf links Wesley en Quinten ter Harmsel en Evi Wiefferink.

DIEPENHEIM – De 75-jarige PSV Diepenheim beleefde dinsdagavond een van de absolute hoogtepunten in haar jubileumjaar. Het masterspringen op de accommodatie aan de Krommedijk groeide uit tot een waar spektakel, waarin de jeugd het voor het zeggen had.

Het uitstel van het masterspringen in Diepenheim met een week vanwege de tropische temperaturen op 19 juli, bleek achteraf een gouden greep. De broers Wesley en Quinten ter Harmsel  verdeelden uiteindelijk op meesterlijke wijze de hoofdprijzen in Diepenheim, waar de eveneens nog jonge amazone Evi Wiefferink het langst tegenstand bood. Het drietal bleef na drie ronden over van het gezelschap van dertien deelnemers dat aan de wedstrijd begon.

De Ter Harmels, getraind door Don Willemsen, Erik Wiefferink en Guido Jansen, bleven ook in de barrage foutloos. De zestienjarige Wesley was bijna vijf seconden sneller dan zijn twee jaar jongere broer Quinten. Evi Wiefferink liep in de beslissende omloop tegen een weigering aan, maar eindigde knap als derde in een waar spektakelstuk.

Hoog niveau
Honderden toeschouwers genoten langs de lijn van een voorstelling paardensport op letterlijk en figuurlijk hoog niveau. Want parcoursbouwer Jacques Wilmink schotelde de combinaties een verre van simpele opdracht voor. Na een inloopmanche, waarin een fout nog was toegestaan, stond de  laatste oxer in het vijf hindernissen en zes sprongen tellende parcours al op een hoogte van 1,60 meter en daar kwam in de derde rit nog eens vijf centimeter bovenop. Daarin moest ook de laatste overgebleven concurrent van het uiteindelijk heersende drietal, de speciaal uit Engeland overgekomen Jaimie Wingrove, afhaken.

Quinten ter Harmsel had als eerste starter in de barrage met Unicstar de Courcy 33,75 seconde nodig om de finish te halen. Broer Wesley stak meer binnendoor en had met Endvot EB aan 28,87 seconde voldoende om zijn ronde zonder fouten af te leggen. Evi Wiefferink deed een moedige poging om de Ter Harmsels nog te verrassen, maar moest op hindernis 4 het hoofd buigen, toen haar merrie Hotlips zich niet aan de sprong waagde.

Feest compleet
Het feest voor Stal Enterbrook was daarmee compleet, nadat Quinten ter Harmsel eerder op de dag de rubriek over 1,30 en 1,35 meter al naar zich had toegetrokken met Frizzle Zizzle EB. De net zestien geworden winnaar Wesley (rechts met Endvot): “Dit had ik vooraf niet durven verwachten. Ik begon aan deze wedstrijd met het idee goed rond te rijden en dan te kijken hoever ik kan komen. Endvot heeft weer laten zien er genoeg in te hebben. Het kost hem helemaal geen moeite erover te komen. Als ik zelf goed rijd, kan ik met hem meedoen om de overwinning.”

Gevraagd naar zijn ambitie in de paardensport is het antwoord: ”Meedoen aan het EK voor de jeugd en in een Grote Prijs een keer nul rijden. Vandaag heb ik vooral veel plezier gehad. En je doet op deze manier toch mooi ervaring op.” De oudste van het tweetal gaat na de zomervakantie beginnen aan zijn laatste jaar op de havo en wil daarna verder in de paarden. “En dan stapje voor stapje hogerop.”

Vergelijkbare plannen
De veertienjarige Quinten (hiernaast met Unicstar de Courcy), die er ondertussen drie jaar aan de havo in Rijssen heeft opzitten, heeft vergelijkbare plannen. “Ik wil sowieso verder in de sport, als het kan later met een eigen stal en op een hoog niveau. Voorlopig gaat het in elk geval goed. Ik train meestal zes keer in de week, maar als ik terugkom van een wedstrijd een keer minder. Vanavond was het echt genieten. Het was heel mooi. Het stond erg hoog, maar Unicstar kan het aan. Als ik hem maar goed aan de sprong breng, spring hij meestal wel nul.”

Achter Quinten ter Harmsel legde Joanne Wes met Kaiserin beslag op de tweede plaats over 1,30/1,35 meter. De derde plek was voor Marleen van der Burg met Jancoulavsco Fortuna, die Sander Geerink op Laretto en Jasmin Seppälä naar de plaatsen vier en vijf verwees.

Noëlle Klokman pakte de eerste prijs over 1,20 meter met Dikato van het Hoefsmidhof Z, voor Isa Venhoven met Quinlan en Frank Buitenhuis met Maestro Cornet ET.
Kristien Hampsink zegevierde met Let’s Jump van de Bekweffer over 1,10 meter. Hier mochten Frank Buitenhuis met Mayson Zr en Amber van Marle met Kansas haar tijdens de prijsuitreiking volgen.
Denise van der Steen trok met 78 stijlpunten de winst naar zich toe over 1,00 meter. Felinthe Doornbos werd tweede met Dolce Vita (77,5) en Charlotte van Loon derde met Laloulin (71).

Meer Springen

MARIENHEEM – De zussen Elike en Claudia Morsink waren in Mariënheem te sterk voor de rest van het deelnemersveld in de klasse over 1,35 meter met... (04-10-2022)
OLIVA – Remco Been en Eric ten Cate reden zondag naar fraaie overwinningen in respectievelijk het Spaanse Oliva en het Belgische Bonheiden. (02-10-2022)
BARCELONA– De springruiters van TeamNL eindigden zondag op de vierde plaats in de finale van de strijd om de FEI Longines Nations Cup in Barcelona. “... (02-10-2022)
RIESENBECK – Annelies Vorsselmans legde vrijdag met de negenjarige bruine hengst Quo Vadis Dkg (v. Q-Verdi) beslag op de tweede plaats in de zwaarste... (30-09-2022)
BONHEIDEN – Eric ten Cate kende een prima tijdens het CSI Bonheiden. Op de eerste dag boekte de ruiter uit Geesteren vier noteringen bij de eerste... (30-09-2022)
BARCELONA – De springruiters van TeamNL hebben zich in in Barcelona geplaatst voor de finale van de strijd om de FEI Longines Nations Cup van... (29-09-2022)
KRONENBERG - De Nederlandse children en junioren hebben in Kronenberg onder leiding van bondscoach Edwin Hoogenraat de CSIO-jeugdfinales gewonnen. (26-09-2022)
RIESENBECK – Gert-Jan Bruggink schreef zaterdag op superieure wijze de Grote Prijs van het CSI2* in Riesenbeck op zijn naam. De ruiter uit De Lutte... (24-09-2022)
ENSCHEDE - Arie Hoogendoorn, tot vorig jaar teamveterinair van de springpaarden van TeamNL, is voor zijn verdiensten voor de Nederlandse springsport... (23-09-2022)
RIESENBECK – Bas van der Aa begon donderdag goed aan het concours hippique in Riesenbeck. De Albergenaar mocht op de eerste dag van de wedstrijd in... (23-09-2022)
SAMORIN – Frank Schuttert heeft de smaak te pakken. Een week na zijn fraaie triomf in de Grote Prijs van het CSI2* in Samorin met Joviaal ES won de... (18-09-2022)
OPGLABBEEK – Eric ten Cate blijft prima presteren. In Opglabbeek reed de ruiter uit Geesteren donderdag drie keer naar een plek in de top tien. (15-09-2022)
ALMELO – De Almelose Looleeruiters hielden afgelopen weekeinde een geslaagde pilot tijdens hun springconcours. Deelnemers konden in de grote ring,... (14-09-2022)
PADERBORN – Gerben Morsink snelde zondag naar een mooie zege tijdens de OWL Challenge in Paderborn. Met zijn achtjarige vosmerrie Carina Z (v.... (11-09-2022)
SAMORIN – Frank Schuttert schreef zondagmiddag op overtuigende wijze de Grote Prijs van het CSI2* in  het Slowaakse Samorin op zijn naam. Met zijn... (11-09-2022)
BONHEIDEN – Eric ten Cate onderstreepte zaterdag zijn puike vorm met een imponerende overwinning in de rubriek over 1,35 meter op tijd tijdens het... (10-09-2022)
KRONENBERG – Bas van der Aa stond vrijdag al voor de tweede keer vooraan tijdens een prijsuitreiking bij de Indian Summer Tour in Kronenberg. Op de... (10-09-2022)
KRONENBERG – Sander Geerink en Bas van der Aa zijn prima begonnen aan de Indian Summer Tour bij De Peelbergen in Kronenberg. Geerink won woensdag de... (09-09-2022)
LIER – Bij het CSI3 De Azelhof in het Belgische Lier bezette Remco Been zaterdag met zijn tienjarige bruine merrie Bridgetown Z (v. Big Star Jr KZ)... (05-09-2022)
LANGEVEEN – Jarno Hesselink was zondag de enige ruiter, die tijdens het concours van De Molenruiters in Langeveen ook in de barrage van de klasse... (05-09-2022)