Belangrijke weken voor Jeroen en Gerco

WEERSELO/TUBBERGEN – Voor Jeroen Dubbeldam (rechts op de foto) en Gerco Schröder breken belangrijke weken aan. Dit weekeinde treden beide Twentse ruiters op tijdens de strijd om het nationaal kampioenschap in Mierlo. Schröder verdedigt er zijn titel, die hij vorig jaar overnam van Dubbeldam. Een week later zijn ze samen met Harrie Smolders van de partij in de Wereldbekerfinale in Leipzig. Bovendien heeft bondscoach Rob Ehrens dat trio al aangewezen voor de landenwedstrijd van eind mei in Rome voor de Top League.

Hippisch Twente blikt in twee afleveringen - de tweede volgt dinsdag - met Jeroen Dubbeldam en Gerco Schröder vooruit naar de naderende topevenementen. Vandaag als eerste aandacht voor de strijd om het nationaal kampioenschap. Dat valt al vroeg in het buitenseizoen en ook nog eens slechts een week voor de eindstrijd om de Worldcup.

Het betekent dat beiden in Mierlo niet met hun beste paard in actie komen. Gerco start met Eurocommerce London, de negenjarige schimmel (v. Nabab de Reve) die de door Jos Lansink internationaal uitgebrachte Ta Belle van Sombe als moeder heeft. Jeroen Dubbeldam komt met twee eveneens negen jaar jonge troeven in actie: de Holsteiner schimmelhengst BMC Quality Time (v. Quantum) van Team Nijhof en de bruine ruin BMC Veyron (v. Indoctro) van de eigenaren Albert Jansen en Peter Knape.

Gerco: “Op zich is dat best jammer, want je doet natuurlijk het liefst met je meest ervaren paard mee aan zo’n NK. Voor Eurocommerce London wordt het zijn eerste kampioenschap. Hij is al heel goed en zeker over een tijdje zou hij zomaar een van mijn beste paarden kunnen worden. Maar in de zware proeven moet hij nog ervaring opdoen. London heeft al wel mooie wedstrijden gelopen, onder andere in Qatar, maar steeds als tweede paard. Dit is de eerste keer dat hij drie dagen lang de kar moet trekken, dat is toch anders dan hij gewend is. Het is dus afwachten. Maar we doen zo in elk geval wel weer ervaring op.”

Dat geldt ook voor Jeroen Dubbeldam. “Ideaal is het niet. Het mooiste is natuurlijk als je je beste paard ook op het NK kunt starten. Als je meedoet, wil je immers ook graag winnen. Dat wil niet zeggen dat deze paarden niet goed zijn hoor. Maar BMC Van Grunsven Simon is gewoon een van de beste paarden ter wereld, je weet dat nu je kansen wat kleiner zijn. Al hebben ze beide op parcoursen als het NK al goed gesprongen. Als je een paar jaar een combinatie met een paard vormt, dan weet je precies wat je moet doen om een resultaat te behalen. Dat is nu wat meer aftasten.”

Toch is Dubbeldam blij met de troeven die hij in Mierlo kan inzetten. “Naar Quality Time had ik al bij Team Nijhof gevraagd toen hij nog maar vier was en werd ingedeeld bij de KWPN. Ik was dus al een tijdje gek van hem. Team Nijhof is al jaren een van de beste hengstenstations ter wereld. Nu ze na het vertrek van Hanno Ellerman hun paarden onderbrengen bij internationale ruiters komen ze in kranten en op televisie. Dat levert een mooie uitstraling op. Quality Time is nog wat speels, zijn concentratie moet soms nog wat beter. Maar hij heeft veel kracht en een groot springvermogen. Hij is ook heel voorzichtig. Maar vaak is hij op de eerste en tweede dag van een wedstrijd nog wat te veel met andere dingen bezig. Komt hij die echter goed door en kan hij op zondag ontspannen zijn werk doen, dan kan hij heel veel. Veyron is weer een heel ander type paard. Ook hij mist nog de ervaring. We zijn nog maar kort een combinatie, het is nog wisselvallig. Voor mij kan het in Mierlo daarom alle kanten op. Het kan ook zo maar kloppen. Het voordeel is wel dat we door het NK wel weer meer een combinatie worden.”

Tekst en foto van Willem Pfeiffer

Meer Springen

»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)