MARC HOUTZAGER (ELFDE) EN FRANK SCHUTTERT (23STE) NAAR INDIVIDUELE FINALE

Achtste plaats springruiters Oranje

ROTTERDAM – De springruiters van TeamNL moesten tijdens het EK in Rotterdam genoegen nemen met de achtste positie.

De formatie van bondscoach Rob Ehrens begon vrijdag in negende positie aan de finale. Ondanks knap gesprongen rondes konden ze het tij niet te keren. Het Oranjeteam klom nog wel naar de achtste eindpositie. “We hadden gehoopt hier voor een thuispubliek een medaille te kunnen bemachtigen, maar winnen of verliezen zit nu eenmaal dicht bij elkaar”, reageert bondscoach Rob Ehrens.

Frank Schuttert met Lyonel D en Doron Kuipers met Charley verlieten de piste ieder met één springfout, waar er bij Kuipers nog een tijdfout bijkwam. Marc Houtzager hield met Sterrehof’s Calimero het hout boven, maar moest door een overschrijding van tweehonderdste van een seconde een ongelukkige tijdfout incasseren. Maikel van der Vleuten herpakte zich met Dana Blue na twee teleurstellende optredens eerder in de wedstrijd goed en sloot als enige oranjeruiter het parcours foutloos af.

Alles op een rij zetten
Rob Ehrens gaat verder: “Het zat ons niet mee. We kwamen niet in de juiste flow. Nu moeten we alles op een rij zetten en kijken wat we moeten verbeteren. Een achtste plaats in de landenwedstrijd voor Nederland op een EK hoort niet. We zouden mee moeten doen voor de medailles. Dat was ook het doel toen we begonnen, maar de neerwaartse spiraal hebben we hier in Rotterdam helaas niet kunnen ombuigen.”

Niet getreurd
Ehrens is desondanks positief over de vooruitzichten voor zijn team. “In de springsport is alles mogelijk. Ik ben van nature optimistisch ingesteld en ook van dit kampioenschap neem ik pluspunten mee. In de zoektocht naar combinaties richting Tokio kunnen we wel weer een paar duo’s toevoegen waarmee we verder kunnen. Dus niet getreurd. We gaan hard werken, vooruitkijken en strijden.”

In de finale van de  landenwedstrijd veranderde in de top drie van het tussenklassement niets meer. België was oppermachtig en eiste voor het eerst  het EK-goud op. Duitsland was goed voor het zilver en het Britse team keert huiswaarts met brons. Het individuele klassement wordt aangevoerd door de Brit Ben Maher met de Nederlands gefokte Explosion W. Voor Nederland hebben Marc Houtzager (11) en Frank Schuttert (24) zich gekwalificeerd bij de beste 25 ruiters, die zondag in de in individuele finale van start gaan.

Tokio
Behalve de Europese titel waren er voor de landenteams dit EK ook Olympische tickets te verdienen. Tijdens de Wereldruiterspelen in Tryon in 2018 hadden de Nederlandse springruiters al een ticket voor Tokio2020 veiliggesteld. Tijdens het EK in Rotterdam bemachtigden België, Groot-Brittannië en het als vierde geplaatste Frankrijk het felbegeerde Olympische startbewijs.

Landenwedstrijd
Goud - België 12,07 strafpunt
Zilver - Duitsland 16,22
Brons - Groot-Brittannië 21,41
8. Nederland 38,90

Individueel klassement
1. Ben Maher (Gbr) - Explosion W 0,62 strafpunt
2. Jos Verlooy (Bel) - Igor 1,68
3. Martin Fuchs (Zwi) - Clooney 3,46
11. Marc Houtzager - Sterrehof's Calimero 8,20
24. Frank Schuttert - Lyonel D 13,31
34. Maikel van der Vleuten - Dana Blue 17,65
39. Doron Kuipers (Mijnsheerenland) - Charley 23,39.

Foto Frank Schuttert met Lyonel D © www.fototrailer.nl

 

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)