ORANJE PAKT ZILVER BIJ DOOR ZWEDEN BEHEERST WK IN HERNING

Springruiters naar Olympische Spelen

Bondscoach Jos Lansink met Harrie Smolders

HERNING – De Nederlandse springruiters hebben zich vrijdag in het Deense Herning geplaatst voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024. De tweede plaats in de landenwedstrijd was daarvoor toereikend.

Uitgerekend Jur Vrieling, de vervanger van de geblesseerde nationaal kampioen Willen Greve, ontpopte zich met de tienjarige schimmelruin Long John Silver tot de beste man van het zilveren Oranje in de teamwedstrijd. Na een foutloze eerste manche liep de Groninger alleen twee strafpunten op wegens het overschrijden van de toegestane tijd. Maikel van der Vleuten met Beauville Z NOP en Harrie Smolders met Monaco hielden de schade beperkt tot één balk. Sanne Thijssen maakte met Con Quidam in beide omlopen een springfout.

In het individuele klassement viel Maikel van der Vleuten terug naar de negende plaats en staat Harrie Smolders nu elfde. Jur Vrieling rukte op naar de veertiende plek en mag zich eveneens opmaken voor de finale van zondag. Sanne Thijssen valt daar met haar 26ste positie net buiten. Alleen de eerste 25 mogen uitmaken wie de nieuwe wereldkampioen wordt.

Geen woorden voor
“Ik heb er geen woorden voor”, klinkt bondscoach Jos Lansink beduusd. “We liepen een beetje achter de feiten aan, zeker toen Maikel en Sanne had gereden met ieder vier strafpunten. Toen leek Parijs moeilijk te worden. Als alles op het eind dan zo omdraait, dat is ongelofelijk. Je kunt zien hoe mooi onze sport is, je moet er tot de laatste hindernis in blijven geloven en dat hebben we zeker gedaan. Alle ruiters hebben hun bijdrage geleverd. Het doel was een kwalificatie binnen te halen. Als je dat dan met een medaille doet, kun je niet anders dan tevreden zijn.”

Sanne Thijssen en Con Quidam RB reden als eerste starter voor Nederland een fantastische ronde. Ze maakten een fout op het middelste element van de driesprong, maar met vier strafpunten was dat een goed begin voor TeamNL. Sanne was trots op de prestatie van haar 16-jarige hengst. “Ik heb gestreden voor een nulronde. Mijn paard moet het van zijn vechtlust hebben en hij gaf vandaag alles.”

Niet meer terugdraaien
Op de steilsprong (hindernis 4) kregen Maikel van der Vleuten en Beauville Z NOP een fout, maar ze sprongen verder een super ronde. Van der Vleuten: “Als ik ergens de fout niet verwachtte was het op die plankenhindernis. Zonde dat zoiets gebeurt, je kunt het niet meer terugdraaien. De moeilijke dingen zoals de combinaties, daar vloog hij zo foutloos doorheen.”

Long John Silver 3 van Jur Vrieling sprong net als in de eerste manche uit het boekje en kwam nergens in de buurt van de balken. Op de finishlijn waren ze net te langzaam wat twee strafpunten betekende. Daarmee leverde Vrieling een belangrijke bijdrage aan het mooie teamresultaat en mag ook hij zondag in de individuele finale van start gaan. De ervaren Vrieling was dolblij met het resultaat. “Ik heb mijn paard heel veel beloond. We hebben zilver, maar het voelt voor mij als goud. Abnormaal hoe we allemaal gereden hebben. Ik ben ongelofelijk blij.”

Held van de avond
Anchorman Harrie Smolders had met Monaco NOP had de teammedaille voor het grijpen, maar moest dan wel foutloos blijven. En tot grote vreugde van iedereen lukte dat en was teamNL verzekerd van minimaal brons. Toen daarna Frankrijk de fout inging werd het zelfs zilver. Smolders was de held van de avond. “Het was onderhand wel nodig die nulrit. We hadden al twee dagen niet helemaal het geluk aan onze zijde. Maar nu het moest gebeuren, gebeurde het. Dat is prachtig in deze sfeer!” 

Voor uitslagen en standen, zie www.herning2022.com  

Onderste foto: Harrie Smolders groeide uit tot de held van de avond met Monaco NOP. Foto © FEI

Meer Springen

RIJSSEN – Met een eerste en een derde plaats in de rubriek over 1,30/1,35 meter en een derde plek over 1,20 meter vertolkte Claudia Morsink afgelopen... (22-03-2023)
TOLBERT - Robert Vos en Jesse Berkers waren op de slotdag van Indoor Tolbert uitstekend op dreef. Beiden wonnen zaterdag een rubriek op Groningse... (19-03-2023)
PARIJS - Willem Greve voelt zich prima thuis op het CSI5* in Parijs. Hij bewees het zaterdag andermaal, via een tweede plaats in de rubriek over 1,50... (19-03-2023)
Thijmen Vos en Vasco Campana haalden vrijdag het podium in de rubriek over 1,40 met winning round tijdens Indoor Tolbert. Vos werd tweede met de... (18-03-2023)
AMBT DELDEN – Frank Buitenhuis mocht woensdag de eerste prijs afhalen na de rubriek over 1,30/1,35 meter tijdens het midweekse springen in De... (16-03-2023)
AMBT DELDEN – Jessie Wiefferink ging afgelopen weekend met de overwinning in de gecombineerde klassen over 1,20 en 1,30 meter in handicap aan de haal... (13-03-2023)
Eric ten Cate reed zondag naar een mooie derde plaats in de rankingproef over 1,45 meter met barrage tijdens het internationale concours in Herning. (13-03-2023)
Gerben Morsink was zaterdag met de tienjarige vosruin Carsey Z (v. Carthino Z) weer eens niet te kloppen. In het Deense Herning zette de combinatie... (12-03-2023)
DEN BOSCH – Jeroen Dubbeldam liet zich zaterdagavond in de rubriek over 1,50 meter met barrage goed van voren zien. Met zijn tienjarige voshengst... (12-03-2023)
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
Frank Schuttert kwam vrijdag slechts 0,26 seconde te laat door de finish om de zege te mogen opeisen in de rubriek over 1,50 meter op tijd tijdens de... (11-03-2023)
DEN BOSCH – Willem Greve was vrijdagavond een klasse apart in de rubriek over 1,55 meter tijdens The Dutch Masters in Den Bosch. (11-03-2023)
Evi Wiefferink reed donderdag tijdens The Dutch Masters in Den Bosch naar een mooie vierde plek bij het regiospringen over 1,35 meter met barrage.... (10-03-2023)
BALKBRUG – Conor Drain besliste zaterdag tijdens Paard Balkbrug met zijn achtjarige bruine merrie Covehill Ellie May (v. Emerald van ’t Ruytershof)... (05-03-2023)
KRONENBERG – En opnieuw sloeg Remco Been zijn slag. De Wierdenaar schreef zaterdag maar weer eens een Grote Prijs op zijn naam. Dit keer deed hij dat... (26-02-2023)
OPGLABBEEK – Annelies Vorsselmans reed zondag met haar dertienjarige schimmelhengst Kurly van de Gorten (v. Thunder van de Zuuthoeve) naar een... (19-02-2023)
NEUMÜNSTER – Gerben Morsink won zaterdag op fraaie wijze het Championat van Neumünster over 1,55 meter met barrage. Met zijn tienjarige vosruin... (18-02-2023)
VEJER – Willem Greve was vrijdag goed op dreef met twee van zijn talenten tijdens de Sunshine Tour in het Spaanse Vejer de la Frontera. (18-02-2023)
AMBT DELDEN – Het scheelde niet veel of Gerben Morsink had zaterdag in een prima gevulde manege De Hoffmeijer een dubbelslag geslagen in de strijd om... (05-02-2023)
DEN BOSCH - Al enkele weken werd de hengst Grandorado TN NOP uitgeroepen tot Springpaard van het Jaar 2022. Dat maakte de officiële huldiging... (03-02-2023)