ORANJE PAKT ZILVER BIJ DOOR ZWEDEN BEHEERST WK IN HERNING

Springruiters naar Olympische Spelen

Bondscoach Jos Lansink met Harrie Smolders

HERNING – De Nederlandse springruiters hebben zich vrijdag in het Deense Herning geplaatst voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024. De tweede plaats in de landenwedstrijd was daarvoor toereikend.

Uitgerekend Jur Vrieling, de vervanger van de geblesseerde nationaal kampioen Willen Greve, ontpopte zich met de tienjarige schimmelruin Long John Silver tot de beste man van het zilveren Oranje in de teamwedstrijd. Na een foutloze eerste manche liep de Groninger alleen twee strafpunten op wegens het overschrijden van de toegestane tijd. Maikel van der Vleuten met Beauville Z NOP en Harrie Smolders met Monaco hielden de schade beperkt tot één balk. Sanne Thijssen maakte met Con Quidam in beide omlopen een springfout.

In het individuele klassement viel Maikel van der Vleuten terug naar de negende plaats en staat Harrie Smolders nu elfde. Jur Vrieling rukte op naar de veertiende plek en mag zich eveneens opmaken voor de finale van zondag. Sanne Thijssen valt daar met haar 26ste positie net buiten. Alleen de eerste 25 mogen uitmaken wie de nieuwe wereldkampioen wordt.

Geen woorden voor
“Ik heb er geen woorden voor”, klinkt bondscoach Jos Lansink beduusd. “We liepen een beetje achter de feiten aan, zeker toen Maikel en Sanne had gereden met ieder vier strafpunten. Toen leek Parijs moeilijk te worden. Als alles op het eind dan zo omdraait, dat is ongelofelijk. Je kunt zien hoe mooi onze sport is, je moet er tot de laatste hindernis in blijven geloven en dat hebben we zeker gedaan. Alle ruiters hebben hun bijdrage geleverd. Het doel was een kwalificatie binnen te halen. Als je dat dan met een medaille doet, kun je niet anders dan tevreden zijn.”

Sanne Thijssen en Con Quidam RB reden als eerste starter voor Nederland een fantastische ronde. Ze maakten een fout op het middelste element van de driesprong, maar met vier strafpunten was dat een goed begin voor TeamNL. Sanne was trots op de prestatie van haar 16-jarige hengst. “Ik heb gestreden voor een nulronde. Mijn paard moet het van zijn vechtlust hebben en hij gaf vandaag alles.”

Niet meer terugdraaien
Op de steilsprong (hindernis 4) kregen Maikel van der Vleuten en Beauville Z NOP een fout, maar ze sprongen verder een super ronde. Van der Vleuten: “Als ik ergens de fout niet verwachtte was het op die plankenhindernis. Zonde dat zoiets gebeurt, je kunt het niet meer terugdraaien. De moeilijke dingen zoals de combinaties, daar vloog hij zo foutloos doorheen.”

Long John Silver 3 van Jur Vrieling sprong net als in de eerste manche uit het boekje en kwam nergens in de buurt van de balken. Op de finishlijn waren ze net te langzaam wat twee strafpunten betekende. Daarmee leverde Vrieling een belangrijke bijdrage aan het mooie teamresultaat en mag ook hij zondag in de individuele finale van start gaan. De ervaren Vrieling was dolblij met het resultaat. “Ik heb mijn paard heel veel beloond. We hebben zilver, maar het voelt voor mij als goud. Abnormaal hoe we allemaal gereden hebben. Ik ben ongelofelijk blij.”

Held van de avond
Anchorman Harrie Smolders had met Monaco NOP had de teammedaille voor het grijpen, maar moest dan wel foutloos blijven. En tot grote vreugde van iedereen lukte dat en was teamNL verzekerd van minimaal brons. Toen daarna Frankrijk de fout inging werd het zelfs zilver. Smolders was de held van de avond. “Het was onderhand wel nodig die nulrit. We hadden al twee dagen niet helemaal het geluk aan onze zijde. Maar nu het moest gebeuren, gebeurde het. Dat is prachtig in deze sfeer!” 

Voor uitslagen en standen, zie www.herning2022.com  

Onderste foto: Harrie Smolders groeide uit tot de held van de avond met Monaco NOP. Foto © FEI

Meer Springen

»
Hilde Woudstra legde zondag knap beslag op goud en zilver in de finale van de nieuwe titelstrijd over 1,45 meter van de World Breeding Federation for... (02-10-2023)
»
BARCELONA - De springruiters van TeamNL zijn er in de eerste ronde van de finale om de FEI Nations Cup in Barcelona niet in geslaagd zich te plaatsen... (28-09-2023)
»
RIJSSEN – Breed lachend inhaleerde Britt Wiefferink woensdag bij het invallen van de avond haar fraaie zege tijdens de afsluitende wedstrijd voor de... (26-09-2023)
»
DEURNE – Matt Garrigan legde zondag met zijn tienjarige schimmelruin Quantum Robin (v. Carambole) beslag op een keurige derde plaats in de... (24-09-2023)
»
ALMELO – Loes Cevaal en Maud Haarhuis haalden zaterdag twee keer het podium tijdens de eerste selectiewedstrijd voor de KNHS Paradressuur Trophy 2023... (24-09-2023)
»
DEURNE - Matt Garrigan troefde donderdag op de terreinen van Green Valley Estate in Deurne Gerco Schröder net af in de rubriek over 1,45 meter op... (22-09-2023)
»
WIERDEN – Thijmen en Faye Louise Vos beleefden afgelopen weekend een mooi feestje in het Belgische Opglabbeek. Thijmen (17) won met het Nederlands... (19-09-2023)
»
ZUIDWOLDE – Ruiters van Stal Wiefferink deden in het weekend goede zaken tijdens Outdoor Zuidwolde. Vooral de rubriek over 1,35 meter met barrage op... (18-09-2023)
»
ZUIDWOLDE – De eerste drie dagen van Outdoor Zuidwolde leverden evenveel Twentse overwinningen op. Bas van der Aa won een rubriek over 1,40 meter,... (16-09-2023)
»
LEEUWARDEN – Jeroen Dubbeldam is de nieuwe ambassadeur van Indoor Friesland. De Olympisch, wereld- en Europees kampioen is de opvolger van Jur... (13-09-2023)
»
ERMELO – Willem Greve maakt zoals verwacht met Highway M TN deel uit van de natiuonale ploeg springruiters, die van 28 september tot en met 1 oktober... (12-09-2023)
»
PADERBORN – Gerben Morsink eindigde zaterdag met zijn tienjarige vosruin Carsey Z (v. Carthino Z)  keurig als derde in de kwalificatie voor de Grote... (09-09-2023)
»
OUD-OOTMARSUM – Op Stoeterij De Wiemselbach in Oud-Ootmarsum is maandagochtend de tophengst Numero Uno (v. Libero H x Lord Calando) op 28-jarige... (05-09-2023)
»
MILAAN – Willem Greve sloot het EK voor springruiters zondag met zijn hengst Highway M TN (v. Eldorado van de Zeshoek) na een knappe opmars alsnog... (03-09-2023)
»
EXLOO – Robert Vos eindigde vrijdag met zijn achtjarige bruine ruin Cadillac Z als derde in de rubriek over 1,40 meter met twee fasen tijdens het... (02-09-2023)
»
MILAAN – De Nederlandse springruiters hebben tijdens het EK in Milaan beslag gelegd op de zevende plaats, de positie die het team van bondscoach Jos... (01-09-2023)
»
EXLOO – Madée Schuttenbeld bleef donderdag met haar vijftienjarige bruine ruin Piccolo R (v. Centauer Z) liefst 94 tegenstanders voor in de rubriek... (01-09-2023)
»
MILAAN – De Nederlandse springruiters werkten zich donderdag op de tweede dag van het EK in Milaan op van de twaalfde naar de zevende plaats. Ze... (01-09-2023)
»
MILAAN - De Nederlandse springruiters zijn het EK in Milaan woensdag matig begonnen. Het team van Jos Lansink staat na het eerste onderdeel van de... (30-08-2023)
»
DEURNE – Hessel Hoekstra reeg dit weekend na zijn triomf in de Schröder Masterclass in Tubbergen op dinsdag de prijzen aaneen tijdens het drie dagen... (28-08-2023)