ALLE NEDERLANDSE SPRINGPAARDEN ZONDER PROBLEMEN DOOR DE KEURING

Rob Ehrens: ‘Alles loopt vlekkeloos’

Willem Greve met Zypria S NOP tijdens de veterinaire keuring van zaterdag.

TOKIO - Rob Ehrens, de bondscoach van de springruiters van TeamNL, is een tevreden man. De Nederlandse springpaarden kwamen allemaal goed door de veterinaire keuring en alles verloopt voor zijn team tot op heden vlekkeloos.
“Het is lekker relaxt”, begint Ehrens zijn betoog. “Alles is top geregeld hier. Het Olympisch dorp is goed, alles ligt mooi dicht bij elkaar en logistiek gezien is dat heel fijn. Ook het eten is prima.”

Ondanks alle coronabeperkingen verveelt Team Ehrens zich niet in aanloop naar de start van de wedstrijd op dinsdag. “De sfeer in de groep is goed. ’s Morgens, niet in alle vroegte, ontbijten we met z’n allen op ons gemak. We lopen een beetje rond, er wordt wat verteld en we drinken met elkaar koffie. Iedereen rust ook een beetje uit, je kunt hier niet overdreven aan het werk gaan.”

Nieuw in het Olympisch format is dat een bondscoach kort voor aanvang van de wedstrijd kan besluiten zijn reservecombinatie in te zetten. Ehrens legt uit hoe dat werkt: “In principe mag je tot twee uur voor aanvang van de proef nog wisselen. Weliswaar met een verklaring van de team-veterinair en met toestemming van het NOC. Ik vind dit wel een positief iets, dat als je ziet dat een paard hier toch de vorm niet blijkt te hebben je in het belang van het welzijn van het paard mag wisselen. Ook in de landenwedstrijd mag je twee keer wisselen, dus ook tussen de eerste en tweede ronde in, ook weer met de toestemming en de veterinaire verklaring. Dit vind ik het enige positieve aan de verandering van de formule.”

Volgorde wedstrijden
Ehrens (rechts) is minder blij met de gewijzigde volgorde van de wedstrijden. Nu komt de individuele wedstrijd eerst, gevolgd door de landenwedstrijd. “Ik hoop dat men toch een keer bedenkt dat je in eerste instantie voor het land wordt afgevaardigd naar de Olympische Spelen. En dat de volgorde weer wordt teruggedraaid, zodat de landenwedstrijd weer eerst komt en dan pas de individuele titelstrijd. Nu laat je drie combinaties individueel rijden. Stel dat die top presteren in twee rondjes plus eventueel een barrage, dan is de kans groot dat een deel van de room eraf is voor de landenwedstrijd, waar je als coach zijnde voor komt. Het kleine positieve puntje daarbij is nu wel dat als een combinatie wat minder goed presteert je dat nog kunt omzetten met je reserve-combinatie.”

Alle paarden goed
Alle vier Nederlandse springpaarden kwamen uitstekend door de keuring. “Ze staan er alle vier goed bij. Dus we moeten morgen kijken hoe het gaat bij de warming-up en hoe men daar weer uitkomt. Op zo’n belangrijk evenement als dit moet je van dag tot dag kijken”, aldus de bondscoach.

Vanaf dinsdag komen maar liefst 75 springruiters uit 35 verschillende landen in actie. Twintig landen, waaronder Nederland, brengen een team van drie ruiters aan de start.
De springruiters die voor TeamNL aan de start komen zijn Maikel van der Vleuten met zijn 11-jarige ruin Beauville Z (v. Bustique), Marc Houtzager met de 13-jarige merrie Sterrehof’s Dante NOP (v. Canturano) en Willem Greve met de 14-jarige merrie Zypria S NOP (v. Canturo). Harrie Smolders (Lage Mierde) is als reserve meegereisd met Bingo du Parc (v. Mylord Carthago).
TeamNL beschikt over ruime Olympische ervaring. Bondscoach Rob Ehrens heeft niet alleen als ruiter al Olympische ervaring opgedaan; Tokio is inmiddels ook zijn vierde Spelen als bondscoach. Marc Houtzager en Maikel van der Vleuten rijden voor de derde keer mee op een Olympische wedstrijd. Willem Greve is de enige Olympische debutant, want ook voor begeleidend dierenarts Arie Hoogendoorn (Haaksbergen) is dit zijn vierde Olympiade.

Individuele strijd
De individuele titelstrijd gaat dinsdag van start met het springparcours (Tabel A, niet op tijd, maar uiteraard wel met een maximaal toegestane tijd) zonder barrage. Dit parcours telt als kwalificatie voor de individuele finale van woensdag. De 30 hoogstgeplaatste combinaties mogen starten in de finale, waarin alle ruiters weer met een schone lei beginnen. Als er meer ruiters met een zelfde aantal strafpunten op plaats 30 eindigen, dan is de tijd bepalend. Het finaleparcours (ook volgens een Tabel A) wordt bij een gelijk aantal strafpunten na de eerste omloop gevolgd door een barrage om de individuele medaillewinnaars te bepalen.

Landenwedstrijd
Op vrijdag, na de rustdag en de tweede veterinaire controle, begint de kwalificatie van de landenwedstrijd. In de kwalificatiewedstrijd (Tabel A, niet op tijd, zonder barrage) gaan twintig landenteams van start met elk drie ruiters. Alle teams beginnen weer met 0 strafpunten op de teller. De beste tien landenteams plaatsen zich voor de finale op zaterdag.

In de finale van zaterdag beginnen alle gekwalificeerde teams weer met een schone lei. De finale gaat over één parcours (Tabel A, niet op tijd). Er volgt een eventuele barrage om in geval van een gelijk aantal strafpunten de winnaars van de teammedailles vast te stellen. (Bericht van KNHS)

Programma (Nederlandse tijden)
Dinsdag 3 augustus: Individuele kwalificatie 12:00 – 15:45 uur
Woensdag 4 augustus: Individuele finale 12:00 – 14:40 uur
Donderdag 5 augustus: Veterinaire keuring
Vrijdag 6 augustus: Kwalificatie landenwedstrijd 12:00 – 15:05 uur
Zaterdag 7 augustus: Finale landenwedstrijd 12:00 – 14:30 uur

Meer Springen

»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)