Prima start Van der Aa en Ligtenberg

LONNEKER - Bas van der Aa en Wendy Ligtenberg (foto) beleefden maandag in Lonneker een overtuigende start van de 33ste editie van de strijd om de Twente Cup voor springruiters. Van der Aa schreef met Goldfeyer de eerste klassieke proef op tijd op zijn naam en eindigde in de rit op het klassieke parcours met barrage als tweede in de klasse ZZ. Wendy Ligtenberg gaf met haar al zeventienjarige schimmelmerrie Radorette VDD (v. Corland) de toon aan in de klasse Z met een tweede en een eerste plek.

In het totaalklassement van beide categorieën gaan Van der Aa en Ligtenberg samen aan de leiding met ieder vier plaatsingspunten.

Wendy Ligtenberg had in 2014 tijdens de finale in Saasveld lang uitzicht op het veroveren van de Twente Cup, maar moest op het ultieme moment buigen voor Remco Been. De Nijverdalse: “Het zou mooi zijn als het nu wel lukte. Radorette is op dit moment super in vorm. In de barrage van de tweede proef waren we bijna zes seconden los van de nummer twee (Thomas Krone, red.). Ongelooflijk, hebben we dan zo ontiegelijk hard gereden? Voor mijn gevoel viel dat eigenlijk nog wel mee. Al moet ik wel zeggen dat Radorette super in vorm is. En dat terwijl ze al het hele weekend in Tolbert had gelopen. Daar wonnen we donderdag de eerste proef, hadden we vrijdag een fout en op zaterdag twee, omdat ik toen zelf te zenuwachtig was en een beetje dom de driesprong in reed. We gingen min of meer op goed geluk naar Lonneker. Als het niet zou lopen, zouden we zo weer naar huis gaan. Maar sinds Tolbert heeft ze een ander bitje in en met die kleine verandering gaat het als een speer. Ze is ook zó snel van zichzelf.”

Bas van der Aa gaf maandag direct zijn visitekaartje af met een razendsnel eerste optreden. Gerben Morsink moest als nummer twee in de klasse ZZ bijna 6,5 seconde toegeven op de ontketende Albergenaar. De kloof met de snelste ruiter van de klasse Z, Sjaak Sleiderink op Balaine, bedroeg nog altijd ruim 4,5 seconde.

Sleiderink was rapper in het tweede bedrijf van de ZZ, nu met W. Zarah, maar kon niet voorkomen dat Van der Aa voorlopig met Wendy Ligtenberg de beste papieren heeft in de kwaificatiestrijd voor de finale in Saasveld.

Veel consequenties heeft dat overigens nog niet, want ook in de volgende twee plaatsingswedstrijden – in Wierden en Saasveld – gaat het er vooral om een plek in de eindstrijd van 14 november in de Ankerhal te Saasveld af te dwingen. De 25 beste ruiters uit de voorronde mogen dan met één paard starten, waarbij alle kandidaten voor de opvolging van Remco Been en Brunetti 2 weer bij nul beginnen.

“Jammer dat de punten van vandaag dan niet meer meetellen”, vindt Wendy Ligtenberg, “dan hadden we er meteen heel goed voorgestaan.” Bas van der Aa zal haar niet tegenspreken... 

Meer Twente Cup springen paarden

»
SAASVELD -  Een verschil van slechts driehonderdste seconde bleek zaterdag beslissend in  de strijd om de Twente Cup springen 2023. Aan die marge had... (10-12-2023)
»
SAASVELD – De Ankerhal van Saasveld fungeert zaterdag vanaf 19.00 uur weer als thuishaven voor de 39ste editie van de strijd om de Twente Cup paarden... (09-12-2023)
»
SAASVELD – De 38ste editie van de strijd om de PlasmaMade Twente Cup is in de hoogste klasse gewonnen door Britt Wiefferink. Ook in de winning round... (04-12-2022)
»
SAASVELD – Eva Oude Wolcherink en Bas Haarhuis mogen zich sinds zaterdag in elk geval een jaar lang houder van een Twente Cup noemen. Ze wonnen in... (03-12-2022)
»
SAASVELD – Stijn Roelink kan terugkijken op een zeer geslaagde dinsdag van de Twentse Ruiterdagen in Saasveld. De ruiter uit Lattrop zegevierde in de... (29-11-2022)
»
SAASVELD – Na een onderbreking van twee jaar staat deze week in Saasveld weer de ontknoping van de strijd om de Twente Cups bij de paarden te wachten... (28-11-2022)
»
AMBT DELDEN – Pascalle Donders reed zaterdag in manege De Hoffmeijer te Ambt Delden overtuigend naar de snelste tijd in de zwaarste klassen van de... (27-11-2022)
»
SAASVELD – Het bestuur van Rijvereniging De Bögelscamp heeft als gevolg van de huidige coronaregels besloten de Twentse Ruiterdagen in Saasveld dit... (21-11-2021)
»
LONNEKER – Maud Wiefferink met Agono in de klasse ZZ en Anne-Lotte Tijhuis met Je t’aime Coucou TI toonden zich vrijdag tijdens Indoor Lonneker de... (27-09-2021)
»
LONNEKER – Hessel Hoekstra ontpopte zich vrijdag tot de absolute heerser tijdens de eerste selecties voor de finale van de strijd om de Equiciety... (27-09-2020)
»
LONNEKER – De 38ste editie van de strijd om de Twente Cup voor springruiters gaat vrijdag volgens traditie van start in Lonneker. De combinaties in... (25-09-2020)
»
SAASVELD – Steven Veldhuis stelde dinsdagavond met een puik optreden in de derde kwalificatiereeks zijn kandidatuur voor zijn derde zege in de strijd... (03-12-2019)
»
SAASVELD – Lindy Stuivenberg was dinsdag de onbetwiste uitblinker in de laatste kwalificatiereeks van de strijd om de EquiFirst Twente Cup. Met haar... (13-11-2018)
»
LONNEKER – Lieke Ophof heeft zich vrijdag overtuigend geplaatst voor de finale van de strijd om de EquiFirst Twente Cup in de klasse M. Met haar... (29-09-2018)
»
LONNEKER – Koen Westendorp en Peter Olthof kenden maandag in Lonneker een prima start van de strijd om de EquiFirst Twente Cup 2018. Westendorp won... (24-09-2018)
»
SAASVELD  - EquiFirst is dit jaar de nieuwe hoofdsponsor van de strijd om de Twente Cup springen bij de paarden.  De producent van paardenvoer,... (12-09-2018)
»
LONNEKER – Manege De Twentse Marke in Lonneker is maandag 25 september traditiegetrouw startlocatie voor de strijd om de Twente Cup springen voor... (13-09-2017)
»
SAASVELD - Het was zaterdag bij de finales om de Divoza Twente Cup dubbel feest voor Stal De Jufferbeek uit Oldenzaal. In de klasse M was Roderick... (13-11-2016)
»
SAASVELD - Voor titelverdedigster Wendy Ligtenberg liep de finale van de strijd om de Twente Cup 2016 uit op een wedstrijd tussen hoop en vrees.... (13-11-2016)
»
SAASVELD – Het werd zaterdagavond in de Ankerhal van Saasveld een historische 34ste editie van de strijd om de Twente Cup. Niet alleen vanwege de... (13-11-2016)