Voortvarende ouverture Dubbeldam

MIERLO -Jeroen Dubbeldam schoot vrijdagmiddag voortvarend uit de startblokken tijdens het NK springen in Mierlo. Met BMC Utascha Sfn (foto) triomfeerde de Weerseloër in de openingsrubriek. Met BMC Quality Time Tn, waarmee hij de nationale titel verdedigt, werd hij hij ook nog eens derde. Marc Houtzager eindigde met Sterrehof's Voltaire als tweede. Ook Gert-Jan Bruggink deed het prima en greep achter Jur Vrieling met Bubalu de vijfde positie.

Het was een sensationeel goed gebouwd openingsparcours, dat direct op tijd werd verreden en waarin vallende balken werden omgezet in seconden. Er waren talloze mogelijkheden een kortere weg te kiezen, snelheid te maken of wendingen korter te rijden. De horizontale balken waar de paarden overheen dienen te springen lagen erg los, waardoor er uiteindelijk slechts vijf foutloze ritten genoteerd konden worden. Routinier Albert Voorn werd van zijn paard gescheiden, net als de debutant op dit niveau Ruben Romp. Uiteindelijk haalden maar liefst zeven combinaties de eindstreep niet.

Overigens zijn de verschillen in de kop van het klassement uiterst gering. Jeroen Dubbeldam heeft maar liefst twintig combinaties op minder dan vier strafpunten (één enkele balk) staan en daarvan vijf op minder dan één punt. "Ik wist dat ik met dit rondje en die ene fout in de kop van het klassement zou kunnen eindigen en binnen één fout afstand van de winnaar. Utascha is namelijk van nature erg snel en ik kon overal niet alleen de binnenbocht nemen, maar ook in één tempo door blijven galopperen, waardoor ik niet het idee heb in deze openingswedstrijd te veel van de merrie te hebben gevraagd", aldus Dubbeldam, die er aan toevoegde dat het er op leek alsof de concurrentie niet van hem wilde winnen.

"Normaal mag je met een fout niet winnen", aldus Dubbeldam, die wel een verklaring had voor de vele fouten die in het parcours werden gemaakt. "Het waaide hard en dat is vooral voor de paarden niet prettig, omdat ze snel afgeleid raken. Daardoor is de concentratie iets weg. Ook als ruiter is het moeilijk, want de wind overstemt het geluid van de hoeven op de bodem, waardoor je moeilijk in je ritme kunt blijven. Wel prettig was dat ik, toen ik als laatste starter met Quality Time binnenreed, al wist dat ik de proef gewonnen had met één van mijn paarden. Daardoor reed ik op foutloos en wilde een tijd realiseren waarmee ik in de buurt van Utascha zou blijven. Ook dat is goed gelukt", aldus Dubbeldam.

Gerco Schröder met Eurocommerce Vigaro (achtste), Gert-Jan Bruggink met Primeval Wings (tiende) en Gerben Morsink met Carthino Z (elfde) deden goed mee in de voorste rijen. Annet Willems met Nirvana (vijftiende) en Stephanie Brugman met Qwinto (twintigste) reden zich eveneens bij de eerste twintig.

Voor Willem Greve met Sonate (22), Anne-Liza Makkinga met Tolan R (26), Hendrik Jan Schuttert met Cerona Z (28), Tom Brinkman met Voila (31), Ben Schröder met BMC Floreen Sfn (34), Dominique Roelofsen met Wladimir (39) en Peter Geerink met Wiesielottie (41) wordt de inhaalrace een lastige opgave.

Jeroen Dubbeldam was ook in de ochtend al goed op dreef. Met BMC Zenith werd hij tijdens het reguliere CH Mierlo vierde in een rubriek over 1,40 meter. Dubbeldam bleef een kleine twee seconden achter bij winnaar Leopold van Asten met ZDL Groep W Zermie. Anne-Liza Makkinga legde met Siniloma beslag op de zesde plek. Ze was bijna twee tellen rapper dan Van Asten, maar tikte ook een balk uit de lepels. 

Foto Jeroen Dubbeldam met BMC Utascha Sfn van www.fototrailer.nl

Uitslag eerste onderdeel NK senioren

Meer Springen

OLDENZAAL - Paardrijden voor het goede doel. Dat is een perfecte combinatie tussen plezier en iets voor een ander betekenen. De organisatie van  het... (11-12-2019)
SAASVELD – Bas van der Aa heeft net als in 2017 de Equifirst Twente Cup veroverd. In Saasveld hield de ruiter uit Albergen zaterdag met Haraminka de... (08-12-2019)
SAASVELD – Mart IJland was zaterdag als eerste de beste in de strijd om de Equifirst Twente Cup in de klasse M. Met Issey (v. Dexter R) moest de... (07-12-2019)
SAASVELD - Voorafgaande aan de strijd om de Equifirst Twente Cup in de klasse Z/ZZ reden de ponyruiters zaterdag hun wedstrijden om de begeerde... (07-12-2019)
SAASVELD – De Equifirst Twente Cup in de klassen Z en ZZ in handicap komt zaterdagavond in andere handen. Titelhoudster Veronique Morsink ontbreekt... (07-12-2019)
SAASVELD – Met vier combinaties op een totaal van zeven waren de Twentse ruiters vrijdagavond in de meerderheid in de barrage tijdens de Grote Prijs... (06-12-2019)
VRAGENDER - Met de finaledag nog te gaan is Thiago Ribas da Costa nu al de man van het internationaal concours Jumping De Achterhoek. in Vragender.... (01-12-2019)
VRAGENDER – Ook Willem Greve (foto) slaagde er vrijdag niet in de Braziliaan Thiago Ribas da Costa van weer een superieure overwinning af te houden... (30-11-2019)
VRAGENDER – Remco Been was donderdag de beste Twentenaar in de belangrijkste rubriek van het CSI2 Jumping De Achterhoek. De Wierdenaar eindigde met... (28-11-2019)
VRAGENDER – Steven Veldhuis moest woensdag tijdens CSI2 Jumping De Achterhoek in de rubriek over 1,35 meter op tijd alleen zijn meerdere erkennen in... (28-11-2019)
MÜNCHEN – De vier deelnemers uit Weerselo tijdens CSI4 Indoor München kwamen allemaal met minimaal één klassering in de top tien thuis. (25-11-2019)
VRAGENDER – Sven Peters (foto boven) legde zaterdag beslag op de vijfde plaats in de Grote Prijs voor deelnemers tot 25 jaar over 1,45 meter tijdens... (25-11-2019)
KROONENBERG – Wilton Porter (op archieffoto) greep zondag de hoofdprijs in de afsluitende rubriek van de eerste week van het concours hippique in... (17-11-2019)
AMBT DELDEN – Steven Veldhuis zou zaterdag eigenlijk naar manage De Hoffmeijer gaan om naar de verrichtingen van onder anderen zijn zoon Stef te... (11-11-2019)
MAASTRICHT – Frank Schuttert hield zondag het hoofd koel en hanteerde een zo strak tempo, dat niemand van de concurrentie hem de baas bleef in de... (10-11-2019)
MAASTRICHT – Annelies Vorsselmans reed zaterdag naar een keurige derde plek in de rubriek progressief springen tijdens het CSI4 Jumping Indoor... (10-11-2019)
MAASTRICHT – Gerco Schröder legde vrijdagavond met zijn zestienjarige schimmelruin Cognac Champblanc (v. Clearway) beslag op de zesde plaats in de... (09-11-2019)
ENSCHEDE – Jeroen Dubbeldam was vorige week de hoofdpersoon tijdens de eerste editie van het Twents Theatercollege in de Kleine Willem in Enschede.... (07-11-2019)
WIERDEN – Na zijn winst in de finale van de Medium Tour op vrijdag pakte Remco Been zaterdagavond ook de Grote Prijs tijdens CSI2 Indoor Wierden.   (03-11-2019)
WIERDEN – Remco Been bevestigde vrijdag zijn glanzende vorm van de laatste weken. Minder dan twee weken na zijn fraaie triomf op Holland van de... (01-11-2019)