Voortvarende ouverture Dubbeldam

MIERLO -Jeroen Dubbeldam schoot vrijdagmiddag voortvarend uit de startblokken tijdens het NK springen in Mierlo. Met BMC Utascha Sfn (foto) triomfeerde de Weerseloër in de openingsrubriek. Met BMC Quality Time Tn, waarmee hij de nationale titel verdedigt, werd hij hij ook nog eens derde. Marc Houtzager eindigde met Sterrehof's Voltaire als tweede. Ook Gert-Jan Bruggink deed het prima en greep achter Jur Vrieling met Bubalu de vijfde positie.

Het was een sensationeel goed gebouwd openingsparcours, dat direct op tijd werd verreden en waarin vallende balken werden omgezet in seconden. Er waren talloze mogelijkheden een kortere weg te kiezen, snelheid te maken of wendingen korter te rijden. De horizontale balken waar de paarden overheen dienen te springen lagen erg los, waardoor er uiteindelijk slechts vijf foutloze ritten genoteerd konden worden. Routinier Albert Voorn werd van zijn paard gescheiden, net als de debutant op dit niveau Ruben Romp. Uiteindelijk haalden maar liefst zeven combinaties de eindstreep niet.

Overigens zijn de verschillen in de kop van het klassement uiterst gering. Jeroen Dubbeldam heeft maar liefst twintig combinaties op minder dan vier strafpunten (één enkele balk) staan en daarvan vijf op minder dan één punt. "Ik wist dat ik met dit rondje en die ene fout in de kop van het klassement zou kunnen eindigen en binnen één fout afstand van de winnaar. Utascha is namelijk van nature erg snel en ik kon overal niet alleen de binnenbocht nemen, maar ook in één tempo door blijven galopperen, waardoor ik niet het idee heb in deze openingswedstrijd te veel van de merrie te hebben gevraagd", aldus Dubbeldam, die er aan toevoegde dat het er op leek alsof de concurrentie niet van hem wilde winnen.

"Normaal mag je met een fout niet winnen", aldus Dubbeldam, die wel een verklaring had voor de vele fouten die in het parcours werden gemaakt. "Het waaide hard en dat is vooral voor de paarden niet prettig, omdat ze snel afgeleid raken. Daardoor is de concentratie iets weg. Ook als ruiter is het moeilijk, want de wind overstemt het geluid van de hoeven op de bodem, waardoor je moeilijk in je ritme kunt blijven. Wel prettig was dat ik, toen ik als laatste starter met Quality Time binnenreed, al wist dat ik de proef gewonnen had met één van mijn paarden. Daardoor reed ik op foutloos en wilde een tijd realiseren waarmee ik in de buurt van Utascha zou blijven. Ook dat is goed gelukt", aldus Dubbeldam.

Gerco Schröder met Eurocommerce Vigaro (achtste), Gert-Jan Bruggink met Primeval Wings (tiende) en Gerben Morsink met Carthino Z (elfde) deden goed mee in de voorste rijen. Annet Willems met Nirvana (vijftiende) en Stephanie Brugman met Qwinto (twintigste) reden zich eveneens bij de eerste twintig.

Voor Willem Greve met Sonate (22), Anne-Liza Makkinga met Tolan R (26), Hendrik Jan Schuttert met Cerona Z (28), Tom Brinkman met Voila (31), Ben Schröder met BMC Floreen Sfn (34), Dominique Roelofsen met Wladimir (39) en Peter Geerink met Wiesielottie (41) wordt de inhaalrace een lastige opgave.

Jeroen Dubbeldam was ook in de ochtend al goed op dreef. Met BMC Zenith werd hij tijdens het reguliere CH Mierlo vierde in een rubriek over 1,40 meter. Dubbeldam bleef een kleine twee seconden achter bij winnaar Leopold van Asten met ZDL Groep W Zermie. Anne-Liza Makkinga legde met Siniloma beslag op de zesde plek. Ze was bijna twee tellen rapper dan Van Asten, maar tikte ook een balk uit de lepels. 

Foto Jeroen Dubbeldam met BMC Utascha Sfn van www.fototrailer.nl

Uitslag eerste onderdeel NK senioren

Meer Springen

WIERDEN – Het kost Sander Geerink ogenschijnlijk niet of nauwelijks moeite om zijn paarden tijdens de coronacrisis prima in vorm te houden. De ruiter... (08-07-2020)
CIEKOCINKO - Fabienne Roelofsen leverde donderdag een puike prestatie tijdens de Baltica Spring Tour in het Poolse Ciekocinko Met haar negenjarige... (02-07-2020)
WIERDEN –Met een vertraging van tien weken worden het Dutch Youngster Festival (DYF) en Outdoor Wierden 2020 alsnog verreden. (01-07-2020)
CIEKOCINKO – Remco Been reed de afgelopen dagen prima vooraan mee tijdens de Baltica Spring Tour in het Poolse Ciekocinko. Het leverde de Wierdenaar... (29-06-2020)
GEESTEREN – Het Erve Maathuis in Geesteren was dit weekend drie dagen lang het domein van de springruiters. PSV Sint Joris bood er de gelegenheid... (28-06-2020)
ERMELO - Met de versoepeling van de coronamaatregelen is er ook ruimte gekomen om het Nederlands kampioenschap voor de springruiters alsnog te laten... (26-06-2020)
ERMELO - Met de versoepeling van de coronamaatregelen is er ook ruimte gekomen om het Nederlands kampioenschap voor de springruiters alsnog te laten... (26-06-2020)
ESSEN – Gerben Morsink liet afgelopen weekend een prima indruk achter tijdens het concours op de terreinen van het Gestut Sprehe in Essen-Herbergen. (22-06-2020)
BEERZE – Anne-Liza Makkinga heeft haar veelbelovende negenjarige donkerbruine ruin Go For it B (v. Eldorado van de Zeshoek TN x Faldo) verkocht aan... (11-06-2020)
GEESTEREN – De springonderdelen van Hippisch Geesteren gaan ook dit weekeinde niet door. Gooide begin mei het coronavirus roet in het eten, dit keer... (05-06-2020)
ERMELO - Het weer opstarten van de concoursen in Duitsland heeft Wesley Mulder doen bewegen contact op te nemen met de KNHS om te vragen of ook... (12-05-2020)
HULSEN - Don Willemsen heeft vorige week afscheid genomen van zijn talentvolle zevenjarige merrie Corazon (v. Cormint x Call him Crack). De nieuwe... (30-04-2020)
DEN BOSCH – The Dutch Masters, het vroegere Indoor Brabant, speelt zich dit weekend af zonder publiek. Dit heeft de organisatie woensdag besloten... (11-03-2020)
KRONENBERG - De laatste competitiewedstrijd van de KNHS Topsport Jeugdcompetitie in Kronenberg leverde Britt Wiefferink bij de young riders en... (09-03-2020)
BRAUNSCHWEIG – Annelies Vorsselmans tekende tijdens de Löwen Classics in Braunschweig voor een opmerkelijke serie resultaten. Ze werd drie dagen... (08-03-2020)
HERNING – Koen Kerbert (foto) leverde dit weekend enkele prima prestaties tijdens wedstrijden in het Deense Herning. De Enschedeër reed drie keer de... (08-03-2020)
BATHMEN – Sander Geerink hoefde vrijdagavond in de strijd om de Grote Prijs van Bathmen over 1,40 meter alleen zijn meerdere te erkennen in winnaar... (07-03-2020)
BATHMEN – Eric ten Cate houdt er wel van een derby te rijden. Het bleek woensdag maar weer eens tijdens Bathmen te Paard, waar de ruiter uit... (06-03-2020)
KRONENBERG – Vier weken na zijn fraaie winst in de strijd om de VHO Trofee tijdens de Hengstenkeuring in Den Bosch boekte Willem Greve zondag opnieuw... (01-03-2020)
KRONENBERG – Annelies Vorsselmans is prima op dreef in de tweede week van de Februari Tour in manage De Peelbergen te Kronenberg. De amazone uit... (01-03-2020)