RUITER UIT HAARLE WINT ALLE ONDERDELEN EN MET ORANJE

Topscores voor Frank Hosmar

Foto Frank Hosmar met Alphaville NOP © Robin Ammerlaan

KRONENBERG – Frank Hosmar was afgelopen weekend in Grade V een klasse apart tijdens de internationale dressuurwedstrijden  in het Limburgse Kronenberg. De ruiter uit Haarle won alle drie onderdelen in zijn klasse, boekte twee persoonlijke topscores en was ook succesvol met het nationale team, dat bijna een wereldrecord bijeen reed.

“Super, een hattrick”, juichte Frank Hosmar nadat hij met de zestienjarige donkerbruine ruin Alphaville NOP zijn beste score ooit in de vrije kür op liefst 82 procent had gebracht. Twee dagen eerder was de combinatie al goed voor 77,171 procent in de teamtest, een waardering die Hosmar ook nooit eerder kreeg toegekend. In de individuele test pakte hij de zege met 76,429 procent.

“Alphaville heeft drie dagen geweldig gelopen”, was de begrijpelijke samenvatting van Frank Hosmar. “Eerlijk gezegd zou ik niet weten wat er nog beter had gekund. Alf schrok in de kür alleen een keer bij een wissel. De punten in de individuele test vielen me wel wat tegen, maar ik kan niet anders dan heel tevreden zijn. Ik ben ontzettend trots op Alf.”

Met zijn tweede troef, de tienjarige donkere ruin Guetta (eveneens v. Sandreo), kreeg de Haarlenaar het goede ritme op de eerste dag nog niet te pakken. “Hij maakte te veel fouten. ’s Avonds ben ik erover gaan nadenken wat we anders moesten doen en gelukkig lukte het zaterdag wel.” Met Guetta eindigde Hosmar in de individuele test als tweede met 75,000 procent.
Met Sanne Voets, Rixt van der Horst en Maud de Reu won Frank Hosmar ook met  overmacht de landenwedstrijd, waaraan tien landen deelnamen.

Bijna wereldrecord
“Een fantastisch weekend”, vat bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink de internationale para-dressuurwedstrijd in Kronenberg samen. Voor de landenwedstijd teldn de resultaten oer twee dagen van de teamtest en de individuele proef. “Na de eerste dag lagen we op koers voor het wereldrecord, dat met 76,7 procent gemiddeld in handen is van de USA. We stonden toen op 76,5. Frank Hosmar en Sanne Voets stelden het record al bijna zeker. En ook Rixt van der Horst ging met Findsley NOP als de brandweer in haar proef, totdat het achterwaarts gaan wat ongelukkig ging en bij de middendraf die er op volgde sprong Findsley aan in galop. Dat kostte veel punten. Dat ze nog op 73 procent eindigden liet wel zien dat ze een heel goede proef reden hadden. Een wereldrecord was wel leuk geweest in de laatste teamwedstrijd voorafgaand aan de Spelen van Tokio.”

Nederland won de landenwedstrijd met ruime cijfers voor Denemarken, Noorwegen en Duitsland. “Denemarken en Duitsland waren op volle sterkte in De Peelbergen. Groot Brittannië, dat ook tot de top behoort, was er op halve sterkte het vorige week in eigen land nog een selectie had. Amerika is heel sterk op het moment. We noemden deze wedstrijd al Tokio, maar dan zonder de USA. Dit was de grootste internationale wedstrijd ooit in de paradressuur.”

Drie overwinningen
Met drievoudige overwinningen van Frank Hosmar en Sanne Voets én Rixt van der Horst en Maud de Reu die in de top van hun grades meedraaiden, lijkt het een makkelijke keuze voor de bondscoach voor de Paralympische Spelen. ”Dat is het juist niet. Het is heel ingewikkeld, omdat ik in het team van drie die meetellen in de Landwedstrijd in Tokio er verplicht een combinatie uit Grade 2 of 3 moet komen. Daar moet ik met het toewijzen van de reserve-combinatie dan ook goed rekening mee houden. En ik wil ook zoveel mogelijk individuele medailles meenemen uit Tokio.”

De wedstrijd dit weekend was na het NK dressuur vorige week de tweede observatiewedstrijd. De derde is over vijf weken in Schijndel. “Dan let ik op vormbehoud, hoe gaan ze om met de druk en spanning? Dat geldt dan zeker voor nieuwe combinaties die zich dit weekend ook goed hebben laten zien.”

Frank Hosmar: “Daar ben ik persoonlijk niet zo bang voor. Zenuwachtig ben ik nooit, daar heb ik ook nooit last van gehad. Wel gezonde wedstrijdspanning natuurlijk, die hoort erbij. Maar van misselijk zijn of zelfs kotsen voor een wedstrijd, wat ik wel eens om me heen zie, heb Ik gelukkig nooit last.”

Lotte Krijnsen eindigde in Grade IV met de vijftienjarige zwartbruine merrie Rosenstolz als vijfde in de kür met een waardering van 73,392 procent, na een derde plaats in de teamtest (72,167) en een zevende in de individuele test (70,935). Loes Cevaal werd ion Grade II vierde in de teamtest (71,111) en vrije kür (72,989) en sloot de individuele test als tiende af (67,353.

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)