AMERIKAAN UIT WEERSELO WINT FINALE SMALL TOUR EN BIJNA DE GROTE PRIJS

Topdag voor Wilton Porter in Zwolle

ZWOLLE – Wilton Porter (bovenste foto) beleefde zondag een absolute topdag in de IJsselhallen in Zwolle. De pupil en buurman van Jeroen Dubbeldam zegevierde in de finale van de Small Tour van het CSI3 Jumping Zwolle en legde achter wereldtopper Marcus Ehning knap beslag op de tweede plaats in de Roelofsen Horse Trucks Grote Prijs over 1,55 meter.

De dag begon voor Wilton Porter rooskleuring met zijn overtuigende zege op de zwarte ruin Delinquent Jx (v. Darco) in de finale van de Small Tour. Ben Schröder eindigde als zevende met de negenjarige zwartbruine hengst Ezra van W (v. Diarado). Lucas Porter volgde direct na hem als achtste met de vosmerrie Cassina 64, Kirsten Rikkert pakte met haar ervaren vosmerrie Winde RAG de negende prijs en Frank Schuttert met zijn vosruin Benur du Romet de tiende. Gerco Schröder was met zijn bruine hengst Glock’s Zaranza een van de twaalf foutloze ruiters in de basisomloop, maar besloot het daarbij te laten.

Nog erg dichtbij
In de barrage met dertien deelnemers van de hoofdrubriek kwam Wilton Porter voor volle tribunes met de elfjarige bruine hengst Caletto Cabana (v. San Patrignano Cassini) nog erg dicht bij de ogenschijnlijk superieure tijd die Marcus Ehning met de veertienjarige voshengst Firth of Lorne voor hem op de klokken had gezet. Met een onwaarschijnlijke wending richting laatste twee hindernissen presteerde Porter nog bijna het schier onmogelijke. Hij strandde op slechts 0,15 meter van de Duitse routinier en verwees diens landgenoot Felix Hassmann naar de derde plek.

“Ik moest één keer een galopsprong extra rijden in een wending. Ik wist dat ik dat goed moest maken richting de laatste hindernis. Het lukte net niet, maar het voelt als een overwinning”, aldus een zeer tevreden Wilton Porter. “Ik wilde hier graag goed rijden. Dit concours is belangrijk voor Jeroen Dubbeldam en Jonny Roelofsen, mijn familie is hier en we wilden het met het hele team goed doen. Marcus Ehning is een legende. Het is niet erg om van hem te verliezen. Over twintig jaar win ik van hem”, lacht Wilton Porter, die hoopt dat hij zich zo door ontwikkelt dat hij volgend jaar voor Amerika in vijfsterren landenwedstrijden mag uitkomen.

Drie keer Weerselo
In de extra omloop was Weerselo met liefst drie ruiters vertegenwoordigd. Ook Wiltons broer Lucas Porter met de dertienjarige vosmerrie Diamante Darco (achtste na een springfout en Gert-Jan Bruggink met de tien jaar oude schimmelruin Casparo 26 (dertiende met twee balken) waren daarin van de partij. Net als Ben Schröder (rechts), die met zijn vijftienjarige schimmel Davino Q geen fouten maakte, maar tempo miste om hoger te kunnen reiken dan de zesde positie.

Jeroen Dubbeldam, ambassadeur van Jumping Zwolle, werd dus met een tweede plaats beloond door zijn pupil Wilton Porter. Zelf was hij goed op weg met de vosmerrie Roelofsen Horse Trucks Gioia Van het Neerenbosch, tot ze zich op een hindernis bezeerde aan een hoefijzer. “Toen was ze de sprong helemaal kwijt en besloot ik te stoppen. Dat kan gebeuren, maar ik ben trots op Wilton en Lucas die hier fantastisch gepresteerd hebben. En natuurlijk op het verloop van het evenement. Wat ik het mooiste vond? Ik kan het niet zeggen. Alles liep van A tot Z, al vond ik de showrubriek op zaterdagavond wel heel speciaal. Het publiek leefde echt mee. Misschien ook wel omdat dit voor het goede doel is en we 11.000 euro ophaalden voor Stichting Paardrijden Gehandicapten ’t Hoefijzer.”

Dubbeldam voorspelde vlak voor aanvang van de Grote Prijs al dat de driesprong een struikelblok zou worden voor veel paarden en kreeg daar gelijk in. Marcus Ehning (op onderste foto van Digishots) reed een klasseronde met Firth of Lone, die op topniveau liep met Katrin Eckermann, een tijd in Amerika sprong, maar het vertrouwen kwijtraakte en in april bij Ehning op stal kwam.

Bang geworden
“Hij won echt veel en hij heeft een geweldige mentaliteit, maar hij was bang geworden en stopte gigantisch voor de hindernissen. Toch heeft hij nu met mij al goede resultaten neergezet, ook al in Calgary en Aken. Nog niet in de hoofdrubrieken, maar wel in de zware proeven daaronder. Hij gelooft echt in me. Dat zal te danken zijn aan m’n manier van rijden en m’n ervaring. Met de wijze waarop ik rijd, heb ik wel een extreem voorzichtig paard nodig, al zie je dat misschien niet direct aan ze af, want ik wil graag dat alle sprongen hetzelfde zijn. Dat deed hij heel goed. Ja, hij is veertien en weet precies waar de palen liggen. Die raakte hij in de eerste omloop ook een paar keer aan, maar de manier waarop hij te rijden was vond ik heel goed. Zoveel snelle barrages hebben we samen nog niet gereden.”

In de Grote Prijs van het CSI1 legde Langevener Peter Olthof met de schimmelruin Diablo Blue (v. Mr. Blue) beslag op de derde plek. Bart Haselbekke werd met de bruine ruin Dorus achtste in de door Alex David Gill met Grand Slam VDL gewonnen rubriek.

ALLE UITSLAGEN JUMPING ZWOLLE

Meer Springen

»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)
»
Gerco Schröder was zaterdag dichtbij een plek in de top drie na de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in... (24-03-2024)