'CRUIJFF VAN DE PAARDENSPORT' OP 29 OKTOBER IN DE KLEINE WILLEM IN ENSCHEDE

Theatercollege met Jeroen Dubbeldam

ENSCHEDE - Jeroen Dubbeldam is op 29 oktober te gast in het Twents theatercollege. Presentator en interviewer Eddy van der Ley neemt de ‘Cruijff van de paardensport’ aan de hand van beelden mee op een avontuurlijke, inspiratierijke reis door zijn leven en werk, langs tegenslag, geluk en glorie.

Dat er een tweede seizoen met Twentse theatercolleges komt, heeft alles te maken met het succes van de eerste reeks, met toen in de hoofdrollen Hennie Kuiper, Bas Nijhuis en Gertjan Verbeek. “De zaal was steeds goed gevuld en na afloop regende het positieve reacties”, zegt Simone Kratz, artistiek manager en programmeur van het Wilminktheater. “Die mooie avonden vormen het bewijs dat theatercolleges in opkomst zijn. Het publiek is meer en meer geïnteresseerd in de levenslessen van bekende mensen.”

Geboren of getogen Tukkers
In de nieuwe reeks is bewust gekozen voor geboren of getogen Tukkers uit diverse invalshoeken. Uit de paardensport dus Jeroen Dubbeldam, uit de politiek Ank Bijleveld, minister van Defensie, en uit de cultureel-muzikale hoek zangeres Marga Bult. “Stuk voor stuk inspirerende Tukkers met zeer diverse, maar boeiende levensverhalen”, stelt Eddy van der Ley. “Het zijn bovendien goedgebekte mensen die niet schromen hun zielenroerselen met het publiek te delen. Dat maakt een bezoek meer dan de moeite waard.” De Twentse theatercolleges vinden plaats in de authentieke sfeer van de Kleine Willem aan de Langestraat in Enschede. In die zaal is ruimte voor een kleine 300 bezoekers.

De Sjiem en Zenith
Jeroen Dubbeldam is de meest succesvolle springruiter die Nederland heeft voortgebracht. Zijn ultieme succes behaalde hij op relatief jonge leeftijd (27 jaar) met zijn paard De Sjiem. Als eerste Nederlander ooit pakte hij in 2000 de gouden medaille bij het springen tijdens de Olympische Spelen in Sydney. Een jaar later won hij de prestigieuze Grote Prijs van Aken, het Wimbledon van de paardensport. Na talrijke successen met het nationale team won Dubbeldam op de Wereldruiterspelen in 2014 de individuele wereldtitel, ook weer als eerste Nederlander in de geschiedenis. Een jaar later veroverde hij met zijn andere toppaard Zenith SFN de individuele Europese titel. 

Bij de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro droeg Jeroen Dubbeldam bij de openingsceremonie de vlag van de Nederlandse delegatie. Dubbeldam woont in Weerselo, waar hij een wedstrijdstal heeft, genoemd naar De Sjiem. Het toppaard zelf, dertig jaar ondertussen (onderste foto), geniet er van zijn oude dag, net als Zenith. Tijdens het theatercollege krijgt het publiek de kans om mee te praten met en vragen te stellen aan Jeroen Dubbeldam. Na afloop is er een meet & greet.

Zie ook Kaartverkoop Theatercollege Jeroen Dubbeldam

Foto Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN op weg naar de wereldtitel in Caen (boven) © FEI

Meer Springen

ERMELO - Het weer opstarten van de concoursen in Duitsland heeft Wesley Mulder doen bewegen contact op te nemen met de KNHS om te vragen of ook... (12-05-2020)
HULSEN - Don Willemsen heeft vorige week afscheid genomen van zijn talentvolle zevenjarige merrie Corazon (v. Cormint x Call him Crack). De nieuwe... (30-04-2020)
DEN BOSCH – The Dutch Masters, het vroegere Indoor Brabant, speelt zich dit weekend af zonder publiek. Dit heeft de organisatie woensdag besloten... (11-03-2020)
KRONENBERG - De laatste competitiewedstrijd van de KNHS Topsport Jeugdcompetitie in Kronenberg leverde Britt Wiefferink bij de young riders en... (09-03-2020)
BRAUNSCHWEIG – Annelies Vorsselmans tekende tijdens de Löwen Classics in Braunschweig voor een opmerkelijke serie resultaten. Ze werd drie dagen... (08-03-2020)
HERNING – Koen Kerbert (foto) leverde dit weekend enkele prima prestaties tijdens wedstrijden in het Deense Herning. De Enschedeër reed drie keer de... (08-03-2020)
BATHMEN – Sander Geerink hoefde vrijdagavond in de strijd om de Grote Prijs van Bathmen over 1,40 meter alleen zijn meerdere te erkennen in winnaar... (07-03-2020)
BATHMEN – Eric ten Cate houdt er wel van een derby te rijden. Het bleek woensdag maar weer eens tijdens Bathmen te Paard, waar de ruiter uit... (06-03-2020)
KRONENBERG – Vier weken na zijn fraaie winst in de strijd om de VHO Trofee tijdens de Hengstenkeuring in Den Bosch boekte Willem Greve zondag opnieuw... (01-03-2020)
KRONENBERG – Annelies Vorsselmans is prima op dreef in de tweede week van de Februari Tour in manage De Peelbergen te Kronenberg. De amazone uit... (01-03-2020)
SAASVELD – Aileen  Menneken en Nuri Dijks waren woensdag het meest succesvol in de zwaarste klassen tijdens de meest recente midweekse aflevering van... (28-02-2020)
WIERDEN – Koen Westendorp ging in de vierde wedstrijd van de KNHS Topsport Jeugdcompetitie 2020 op herhaling. Westendorp pakte na Exloo met Helsinki... (25-02-2020)
AMBT DELDEN – Lieke Reinders-Ophof (foto boven) veroverde zaterdag in de klasse Z de springtitel van de Regio Overijssel. Het was er een met een... (15-02-2020)
GEESTEREN – Behalve de halve finale van de Longines EEF Series en de Grand Prix Sales voor spring- en dressuurveulens voegt CSI Twente van woensdag 1... (11-02-2020)
KRONENBERG – Fabiënne Roelofsen (foto) beleefde zondag met de elfjarige ruin Roelofsen Horse Trucks Eldorado (v. Diarado) een fraai debuut op drie... (09-02-2020)
SAASVELD – Bas van der Aa was zaterdag met twee paarden prima vertegenwoordigd in de barrage van de strijd om de Grote Prijs van St. Hubertus in de... (09-02-2020)
KRONENBERG – Slechts vijfhonderdste seconde kwam Remco Been vrijdag tekort voor de zege in de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens het CSI3 De... (08-02-2020)
KRONENBERG – Gerco Schröder reed donderdag naar een keurige vierde plaats in de zwaarste rubriek van de dag tijdens het concours hippique in De... (06-02-2020)
HALLE – Noëlle en Chloë in het Veld veroverden onlangs in Saasveld allebei een titel van Kring Twente. De even over de grens bij Oud-Ootmarsum in het... (04-02-2020)
AMBT DELDEN – Jarno Hesselink was de grote man van de laatste dag van Indoor Ambt Delden. Met zijn  tienjarige vosmerrie Fhera (v. Boss x Tangelo van... (02-02-2020)