'CRUIJFF VAN DE PAARDENSPORT' OP 29 OKTOBER IN DE KLEINE WILLEM IN ENSCHEDE

Theatercollege met Jeroen Dubbeldam

ENSCHEDE - Jeroen Dubbeldam is op 29 oktober te gast in het Twents theatercollege. Presentator en interviewer Eddy van der Ley neemt de ‘Cruijff van de paardensport’ aan de hand van beelden mee op een avontuurlijke, inspiratierijke reis door zijn leven en werk, langs tegenslag, geluk en glorie.

Dat er een tweede seizoen met Twentse theatercolleges komt, heeft alles te maken met het succes van de eerste reeks, met toen in de hoofdrollen Hennie Kuiper, Bas Nijhuis en Gertjan Verbeek. “De zaal was steeds goed gevuld en na afloop regende het positieve reacties”, zegt Simone Kratz, artistiek manager en programmeur van het Wilminktheater. “Die mooie avonden vormen het bewijs dat theatercolleges in opkomst zijn. Het publiek is meer en meer geïnteresseerd in de levenslessen van bekende mensen.”

Geboren of getogen Tukkers
In de nieuwe reeks is bewust gekozen voor geboren of getogen Tukkers uit diverse invalshoeken. Uit de paardensport dus Jeroen Dubbeldam, uit de politiek Ank Bijleveld, minister van Defensie, en uit de cultureel-muzikale hoek zangeres Marga Bult. “Stuk voor stuk inspirerende Tukkers met zeer diverse, maar boeiende levensverhalen”, stelt Eddy van der Ley. “Het zijn bovendien goedgebekte mensen die niet schromen hun zielenroerselen met het publiek te delen. Dat maakt een bezoek meer dan de moeite waard.” De Twentse theatercolleges vinden plaats in de authentieke sfeer van de Kleine Willem aan de Langestraat in Enschede. In die zaal is ruimte voor een kleine 300 bezoekers.

De Sjiem en Zenith
Jeroen Dubbeldam is de meest succesvolle springruiter die Nederland heeft voortgebracht. Zijn ultieme succes behaalde hij op relatief jonge leeftijd (27 jaar) met zijn paard De Sjiem. Als eerste Nederlander ooit pakte hij in 2000 de gouden medaille bij het springen tijdens de Olympische Spelen in Sydney. Een jaar later won hij de prestigieuze Grote Prijs van Aken, het Wimbledon van de paardensport. Na talrijke successen met het nationale team won Dubbeldam op de Wereldruiterspelen in 2014 de individuele wereldtitel, ook weer als eerste Nederlander in de geschiedenis. Een jaar later veroverde hij met zijn andere toppaard Zenith SFN de individuele Europese titel. 

Bij de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro droeg Jeroen Dubbeldam bij de openingsceremonie de vlag van de Nederlandse delegatie. Dubbeldam woont in Weerselo, waar hij een wedstrijdstal heeft, genoemd naar De Sjiem. Het toppaard zelf, dertig jaar ondertussen (onderste foto), geniet er van zijn oude dag, net als Zenith. Tijdens het theatercollege krijgt het publiek de kans om mee te praten met en vragen te stellen aan Jeroen Dubbeldam. Na afloop is er een meet & greet.

Zie ook Kaartverkoop Theatercollege Jeroen Dubbeldam

Foto Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN op weg naar de wereldtitel in Caen (boven) © FEI

Meer Springen

AKEN – Een dag na de wat teleurstellend verlopen wedstrijd om de landenprijs, maakte Willem Greve een prima indruk tijdens het CHIO in Aken. (19-07-2019)
AKEN – Willem Greve en met hem de rest van de springploeg van Oranje hebben niet kunnen overtuigen in de landenwedstrijd in Aken. Het kwartet van... (18-07-2019)
VEENINGEN – Frank Buitenhuis tekende donderdag voor de enige Twentse zege tijdens CH De Wolden. De ruiter Holten zegevierde met zijn  bruine hengst... (18-07-2019)
DIEPENHEIM – Het Masterspringen in Diepenheim mondde woensdagavond uiteindelijk uit in een broederstrijd om de zege tussen de broers Vincent en... (17-07-2019)
Willem Greve is de Twentse hoop tijdens het CHIO Aken en voor het naderende EK in Rotterdam. De 36-jarige Markeloër mag dan momenteel de meest... (15-07-2019)
FALSTERBO (KNHS) - De Nederlandse springruiters van TeamNL zijn er niet in geslaagd om net als de afgelopen twee jaar de Nations Cup van Falsterbo te... (14-07-2019)
VEENINGEN – De zevende positie na de landenwedstrijd van vrijdag leek perspectief te bieden voor Veronique Morsink, maar op de slotdag van het EK... (14-07-2019)
VEENINGEN – In navolging van de children veroverde Veronique Morsink vrijdag samen met Lars Kersten, Bas Moerings, Tom Schellekens en Rowen van de... (13-07-2019)
VEENINGEN – Thijmen Vos is met de Nederlandse equipe Europees kampioen bij de children geworden. In Veeningen klopte Oranje het na twee manches... (11-07-2019)
GEESTEREN – Pia-Luise Aufrecht (bovenste foto) was donderdag prima op dreef tijdens Jumping Twente. Op het Erve Maathuis won ze de klasse ZZ met... (11-07-2019)
VEENINGEN – Veronique en Elike Morsink zijn het EK voor de jeugd uitstekend begonnen. De twee zussen uit De Lutte bleven allebei foutloos op de... (10-07-2019)
ARNHEM - Er zijn niet veel Grote Prijzen in de paardensport die door Japanners gewonnen worden. Maar tijdens Outdoor Gelderland werd het land met de... (07-07-2019)
ALMELO – Met zijn fraaie vierde zege in de derby van de Almelose Ruiterdagen completeerde Pim Mulder zondag zijn trilogie. Ook de beide dagen ervoor... (07-07-2019)
ALMELO - Een dag na zijn fraaie zege over 1,40 meter sloeg Pim Mulder opnieuw toe tijdens de Almelose Ruiterdagen. Met Freedom Again voorkwam hij een... (07-07-2019)
ALMELO - Bas van der Aa (op archieffoto) liet zich vrijdag nadrukkelijk zien tijdens de Almelose Ruiterdagen. De Albergenaar won een rubriek, werd... (06-07-2019)
RIJSSEN - Britt ter Harmsel (16) groeide afgelopen weekend uit tot dé uitblinker tijdens de kampioenschappen springen van Kring Reggedal. Op de haar... (01-07-2019)
GEESTEREN – Linda Klaassen (foto) mag zich een jaar lang kampioene springen in de klasse Z/ZZ van Kring Twente noemen. (30-06-2019)
ALMELO - Zo’n 2250 pony- en paardenruiters Almelo bevolken vanaf vrijdag tien dagen lang weer het Twents Hippisch Centrum om deel te nemen aan de... (28-06-2019)
GEESTEREN - Voor de Longines FEI Nations Cup f the Netherlands, aanstaande zondag in Geesteren, heeft bondscoach Rob Ehrens zijn team bekend gemaakt... (17-06-2019)
SOPOT – De springruiters van TeamNL met daarin Willem Greve, zijn na een superieure foutloze eerste manche uiteindelijke op de vijfde plaats... (16-06-2019)