'CRUIJFF VAN DE PAARDENSPORT' OP 29 OKTOBER IN DE KLEINE WILLEM IN ENSCHEDE

Theatercollege met Jeroen Dubbeldam

ENSCHEDE - Jeroen Dubbeldam is op 29 oktober te gast in het Twents theatercollege. Presentator en interviewer Eddy van der Ley neemt de ‘Cruijff van de paardensport’ aan de hand van beelden mee op een avontuurlijke, inspiratierijke reis door zijn leven en werk, langs tegenslag, geluk en glorie.

Dat er een tweede seizoen met Twentse theatercolleges komt, heeft alles te maken met het succes van de eerste reeks, met toen in de hoofdrollen Hennie Kuiper, Bas Nijhuis en Gertjan Verbeek. “De zaal was steeds goed gevuld en na afloop regende het positieve reacties”, zegt Simone Kratz, artistiek manager en programmeur van het Wilminktheater. “Die mooie avonden vormen het bewijs dat theatercolleges in opkomst zijn. Het publiek is meer en meer geïnteresseerd in de levenslessen van bekende mensen.”

Geboren of getogen Tukkers
In de nieuwe reeks is bewust gekozen voor geboren of getogen Tukkers uit diverse invalshoeken. Uit de paardensport dus Jeroen Dubbeldam, uit de politiek Ank Bijleveld, minister van Defensie, en uit de cultureel-muzikale hoek zangeres Marga Bult. “Stuk voor stuk inspirerende Tukkers met zeer diverse, maar boeiende levensverhalen”, stelt Eddy van der Ley. “Het zijn bovendien goedgebekte mensen die niet schromen hun zielenroerselen met het publiek te delen. Dat maakt een bezoek meer dan de moeite waard.” De Twentse theatercolleges vinden plaats in de authentieke sfeer van de Kleine Willem aan de Langestraat in Enschede. In die zaal is ruimte voor een kleine 300 bezoekers.

De Sjiem en Zenith
Jeroen Dubbeldam is de meest succesvolle springruiter die Nederland heeft voortgebracht. Zijn ultieme succes behaalde hij op relatief jonge leeftijd (27 jaar) met zijn paard De Sjiem. Als eerste Nederlander ooit pakte hij in 2000 de gouden medaille bij het springen tijdens de Olympische Spelen in Sydney. Een jaar later won hij de prestigieuze Grote Prijs van Aken, het Wimbledon van de paardensport. Na talrijke successen met het nationale team won Dubbeldam op de Wereldruiterspelen in 2014 de individuele wereldtitel, ook weer als eerste Nederlander in de geschiedenis. Een jaar later veroverde hij met zijn andere toppaard Zenith SFN de individuele Europese titel. 

Bij de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro droeg Jeroen Dubbeldam bij de openingsceremonie de vlag van de Nederlandse delegatie. Dubbeldam woont in Weerselo, waar hij een wedstrijdstal heeft, genoemd naar De Sjiem. Het toppaard zelf, dertig jaar ondertussen (onderste foto), geniet er van zijn oude dag, net als Zenith. Tijdens het theatercollege krijgt het publiek de kans om mee te praten met en vragen te stellen aan Jeroen Dubbeldam. Na afloop is er een meet & greet.

Zie ook Kaartverkoop Theatercollege Jeroen Dubbeldam

Foto Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN op weg naar de wereldtitel in Caen (boven) © FEI

Meer Springen

LANAKEN – Willem Greve belandde zondag in de finale van de strijd om het WK voor jonge paarden net naast het podium met zijn vijfjarige bruine hengst... (22-09-2019)
LANAKEN – In de strijd om het WK voor jonge paarden hielden Willem Greve en Gerben Morsink beiden donderdag en vrijdag met twee troeven de lei schoon... (20-09-2019)
VRAGENDER - Remco Been sloot met Balou van het Molenhof Z het laatste outdoorconcours van Paardensportcentrum Lichtenvoorde van 2019 zaterdagavond af... (16-09-2019)
AMBT DELDEN – Melissa Maatkamp was vrijdag de baas in de klasse Z/ZZ tijdens het concours van De Zeven Buurtschappen in Ambt-Delden. Met haar... (14-09-2019)
PADERBORN – Willem Greve bleef vrijdag slechts iets meer dan een seconde verwijderd van een fraaie zege in de rubriek over 1,50 meter op tijd tijdens... (13-09-2019)
CALGARY – Willem Greve en Frank Schuttert nestelden zich zondag in Calgary knap in de top tien van de Grote Prijs bij het prestigieuze CSI5 van... (08-09-2019)
HAAKSBERGEN – Frank Buitenhuis (op archieffoto) was woensdag overdag onbetwist de meest succesvolle ruiter tijdens het Rapide springen in Haaksbergen... (06-09-2019)
ERMELO– Nederland heeft alsnog een uitnodiging ontvangen voor de prestigieuze finale van de strijd om de Longines FEI Nations Cup finale in Barcelona... (05-09-2019)
VALENCE – De broers Lucas en Wilton Porter hebben de smaak te pakken. Beiden deden het zondag uitstekend in de Grote Prijs van het CSI4 in het Zuid-... (02-09-2019)
LASTRUP – Gerco Schröder bewaarde het beste voor het laatst tijdens het CSI2 Klein Roscharden in het Duitse Lastrup. Met zijn vijftien jaar oude... (01-09-2019)
LANGEVEEN – Conor Drain verzorgde een ware onemanshow tijdens het concours hippique van de Molenruiters uit Langeveen. De Ier won drie keer op rij,... (01-09-2019)
ERMELO – Steven Veldhuis veroverde zaterdag in Ermelo op fraaie wijze twee keer goud tijdens de strijd om de springtitels van de KNHS in Ermelo. (31-08-2019)
OPGLABBEEK – Willem Greve was zaterdag dicht bij de zege in de rankingproef over 1,45 meter tijdens het CSI in het Belgische Opglabbeek. (31-08-2019)
ERMELO – In de strijd om het goud in de klasse B voor C-pony’s kon Lotte Paus (foto) vrijdag rekenen op de liefst 27-jarige ‘familiepony’ Sundance.... (30-08-2019)
LANGEVEEN – Hessel Hoekstra (foto) begon vrijdag met een zege en een derde plaats uitstekend aan het concours hippique van de Molenruiters uit... (30-08-2019)
ERMELO – Liz Meenhuis keerde zaterdag na de Hippiade in Ermelo met zilver en brons terug in Rossum. (26-08-2019)
ROTTERDAM  - Voor Frank Schuttert is het EK al na de eerste manche van de finale voorbij. (25-08-2019)
ROTTERDAM – De springruiters van TeamNL moesten tijdens het EK in Rotterdam genoegen nemen met de achtste positie. (23-08-2019)
ROTTERDAM - De springruiters van TeamNL zijn er op de tweede dag van de landenwedstrijd op het EK in Rotterdam niet in geslaagd te klimmen in het... (22-08-2019)
ROTTERDAM – De springruiters van TeamNL zijn het EK in eigen land niet overtuigend begonnen. Het team staat na het eerste jachtparcours negende. (21-08-2019)