BONDSCOACH ROB EHRENS: ‘HOPEN DAT HET ENE FOUTJE EEN KEER WEGBLIJFT’

Tegenvallende ouverture springruiters

ROTTERDAM – De springruiters van TeamNL zijn het EK in eigen land niet overtuigend begonnen. Het team staat na het eerste jachtparcours negende.

“Daarmee zijn we niet kansloos, maar we moeten wel in de achtervolging”, vertelt bondscoach Rob Ehrens (foto). Donderdag en vrijdag wachten nog twee zware, belangrijke omlopen die bepalend zijn voor het landenklassement.

Rob Ehrens: “Het liep vandaag eigenlijk een beetje zoals al het hele seizoen: niet echt de flow erin die je nodig hebt om bij de eerste drie, vier landen te blijven. Morgen en overmorgen zijn nieuwe dagen met kansen. Het positieve vind ik dat de paarden goed springen en dat de ruiters heel gemotiveerd zijn en goed rijden. Ik hoop dat morgen dat ene foutje dat ons steeds blijft achtervolgen een keer wegblijft en dat we drie nulrondjes kunnen realiseren. Je hoopt met dit jachtparcours een positie te creëren waarbij we kunnen verdedigen, maar nu moeten we helaas gaan inhalen.”

Goed begin
Frank Schuttert begon goed voor Nederland met een vlotte ronde. Helaas viel er in de lastige laatste lijn een balk uit de lepels. Schuttert was blij met zijn paard, maar baalde van de fout. “Het is een mooie proef, niet lomp zwaar maar wel met een paar keuzeafstanden. Ik was heel tevreden over mijn paard en dat geeft veel vertrouwen voor de volgende dagen. Helaas kreeg ik aan het einde wel een fout en je bent hier natuurlijk om nul te rijden.”

Debutant Doron Kuipers deed vervolgens wat gehoopt werd: foutloos blijven. Zijn Charley is zeker niet het snelste paard uit het deelnemersveld, maar hij springt met het grootste gemak over de hindernissen. “Voor mijn gevoel heb ik gedaan wat ik kon en van start tot finish liep het zoals we gepland hadden. Het is fijn om in deze flow te kunnen beginnen, ik hoop dat we deze vorm kunnen vasthouden.”

Beste resultaat
Marc Houtzager realiseerde woensdag het beste resultaat voor TeamNL. “Ik had een rondje zoals gepland, niet het laatste uit de kast halen, maar wel goed vooraan er bij blijven en dat is gelukt. Het rondje liep perfect, Calimero sprong heel goed. We hebben nog twee lange dagen te gaan, met moeilijke proeven, maar het begin is er.”

Slotruiter Maikel van der Vleuten begon met Dana Blue heel sterk, maar maakte in de tweede helft van het parcours twee springfouten. Een resultaat waarmee hij het wegstreepresultaat werd voor het team in deze openingsrubriek. “We weten dat het niet iedere keer kan zoals het moet, deze dingen gebeuren. Mensen denken wel eens dat het vanzelf gaat, maar dat is niet zo in onze sport. De voorbereidingen waren goed verlopen, maar vandaag ging het niet zoals gehoopt. Ik had het ook liever anders gezien.”

Prima start titelverdediger
De Zweedse titelverdediger Peder Fredericson en H&M All In begonnen uitstekend aan dit EK en voeren het individuele klassement aan. Op plaats achttien is Marc Houtzager met Sterrehof’s Calimero de beste Nederlander. Duitsland gaat aan de leiding in het landenklassement.

Behalve de Europese titels zijn er bij dit EK in Rotterdam ook team startbewijzen voor de Olympische Spelen van Tokio te verdienen. Nederland, Amerika, Zweden, Duitsland, Zwitserland en Australië hebben de eerste zes tickets vorig jaar op de Wereldruiterspelen in Tryon al binnengehaald. Grote landen als Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Spanje, Italië en Ierland zullen daarom alles op alles moeten zetten op de Europese kampioenschappen om de drie te verdelen tickets te verdienen. Bij de finale om de Nations Cup in Barcelona in oktober dit jaar is de laatste teamstartplaats te verdienen. (Bron KNHS)

Uitslag eerste onderdeel landenwedstrijd
1. Duitsland 219,21 seconde
2. Frankrijk 221,54
3. Zweden 224,37
9. Nederland 238,58

Individueel
1. Peder Fredricson (Zwe) - H&M All-in 70,25 seconde
2. Max Kühner (Oos) - Chardonnay 71,06
3. Ben Maher (Eng) - Explosion W 71,49
18. Marc Houtzager - Sterrehof's Calimero 76,66
35. Frank Schuttert - Lyonel D, 80,88 (76,88)
36. Doron Kuipers - Charley 81,04
40. Maikel van der Vleuten - Dana Blue, 81,55 sec (73,55)

Meer Springen

AMBT DELDEN – Lieke Reinders-Ophof (foto boven) veroverde zaterdag in de klasse Z de springtitel van de Regio Overijssel. Het was er een met een... (15-02-2020)
GEESTEREN – Behalve de halve finale van de Longines EEF Series en de Grand Prix Sales voor spring- en dressuurveulens voegt CSI Twente van woensdag 1... (11-02-2020)
KRONENBERG – Fabiënne Roelofsen (foto) beleefde zondag met de elfjarige ruin Roelofsen Horse Trucks Eldorado (v. Diarado) een fraai debuut op drie... (09-02-2020)
SAASVELD – Bas van der Aa was zaterdag met twee paarden prima vertegenwoordigd in de barrage van de strijd om de Grote Prijs van St. Hubertus in de... (09-02-2020)
KRONENBERG – Slechts vijfhonderdste seconde kwam Remco Been vrijdag tekort voor de zege in de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens het CSI3 De... (08-02-2020)
KRONENBERG – Gerco Schröder reed donderdag naar een keurige vierde plaats in de zwaarste rubriek van de dag tijdens het concours hippique in De... (06-02-2020)
HALLE – Noëlle en Chloë in het Veld veroverden onlangs in Saasveld allebei een titel van Kring Twente. De even over de grens bij Oud-Ootmarsum in het... (04-02-2020)
AMBT DELDEN – Jarno Hesselink was de grote man van de laatste dag van Indoor Ambt Delden. Met zijn  tienjarige vosmerrie Fhera (v. Boss x Tangelo van... (02-02-2020)
DEN BOSCH – Het werd een latertje, maar het was volop de moeite waard. Willem Greve schitterde donderdag tijdens de KWPN Stallion Show in de Grote... (31-01-2020)
DEN BOSCH – Een dag na zijn  succesvolle optreden tijdens Indoor Ambt Delden sloeg Steven Veldhuis alweer toe. De Haaksbergenaar sloot woensdag in... (30-01-2020)
SAASVELD – Na circa dertig jaar gebruik te hebben gemaakt van de accommodatie van het Twents Hippisch Centrum in Almelo verhuist het indoorconcours... (30-01-2020)
AMBT DELDEN – De eerste springdag van Indoor Ambt Delden draaide woensdag uit op een ware show van het duo Veldhuis en Veldhuis. Zoon Stef won de... (30-01-2020)
OUD OOTMARSUM - Na een succesvol seizoen onder Caroline Müller is hengstenhouderij De Wiemselbach nu mede-eigenaar geworden van de opvallende KWPN-... (28-01-2020)
AMSTERDAM - In de aanloop naar de Olympische- en Paralympische Spelen komende zomer in Tokio heeft de Stichting Nederlands Olympiade Paard vier... (27-01-2020)
KRONENBERG – Remco Been was zondag veruit de snelste deelnemer in de barrage van strijd om de Grote Prijs van De Peelbergen. Met zijn dertienjarige... (27-01-2020)
AMSTERDAM – Jeroen Dubbeldam legde zondag tijdens Jumping Amsterdam met Oak Grove’s Carlyle beslag op de zevende plaats in de wedstrijd voor de... (26-01-2020)
AMSTERDAM – Elike Morsink boekte zaterdag in de Amsterdamse RAI een ‘koninklijke’ zege. Gadegeslagen door onder anderen Prinses Beatrix (op bovenste... (26-01-2020)
AMSTERDAM – Gerco Schröder kende een prima eerste dag van het internationale springprogramma tijdens Jumping Amsterdam. De Tubbergenaar eindigde... (25-01-2020)
AMSTERDAM – Op de eerste dag van Jumping Amsterdam kwamen donderdag vier Twentse deelnemers in actie. Van het kwartet bracht Manon Damhuis het er het... (23-01-2020)
SAASVELD – Sander Geerink (op archieffoto) en Frank Buitenhuis schreven woensdag tijdens SAS Saasveld de rubrieken in de hoogste klassen op hun naam... (23-01-2020)