BONDSCOACH ROB EHRENS: ‘HOPEN DAT HET ENE FOUTJE EEN KEER WEGBLIJFT’

Tegenvallende ouverture springruiters

ROTTERDAM – De springruiters van TeamNL zijn het EK in eigen land niet overtuigend begonnen. Het team staat na het eerste jachtparcours negende.

“Daarmee zijn we niet kansloos, maar we moeten wel in de achtervolging”, vertelt bondscoach Rob Ehrens (foto). Donderdag en vrijdag wachten nog twee zware, belangrijke omlopen die bepalend zijn voor het landenklassement.

Rob Ehrens: “Het liep vandaag eigenlijk een beetje zoals al het hele seizoen: niet echt de flow erin die je nodig hebt om bij de eerste drie, vier landen te blijven. Morgen en overmorgen zijn nieuwe dagen met kansen. Het positieve vind ik dat de paarden goed springen en dat de ruiters heel gemotiveerd zijn en goed rijden. Ik hoop dat morgen dat ene foutje dat ons steeds blijft achtervolgen een keer wegblijft en dat we drie nulrondjes kunnen realiseren. Je hoopt met dit jachtparcours een positie te creëren waarbij we kunnen verdedigen, maar nu moeten we helaas gaan inhalen.”

Goed begin
Frank Schuttert begon goed voor Nederland met een vlotte ronde. Helaas viel er in de lastige laatste lijn een balk uit de lepels. Schuttert was blij met zijn paard, maar baalde van de fout. “Het is een mooie proef, niet lomp zwaar maar wel met een paar keuzeafstanden. Ik was heel tevreden over mijn paard en dat geeft veel vertrouwen voor de volgende dagen. Helaas kreeg ik aan het einde wel een fout en je bent hier natuurlijk om nul te rijden.”

Debutant Doron Kuipers deed vervolgens wat gehoopt werd: foutloos blijven. Zijn Charley is zeker niet het snelste paard uit het deelnemersveld, maar hij springt met het grootste gemak over de hindernissen. “Voor mijn gevoel heb ik gedaan wat ik kon en van start tot finish liep het zoals we gepland hadden. Het is fijn om in deze flow te kunnen beginnen, ik hoop dat we deze vorm kunnen vasthouden.”

Beste resultaat
Marc Houtzager realiseerde woensdag het beste resultaat voor TeamNL. “Ik had een rondje zoals gepland, niet het laatste uit de kast halen, maar wel goed vooraan er bij blijven en dat is gelukt. Het rondje liep perfect, Calimero sprong heel goed. We hebben nog twee lange dagen te gaan, met moeilijke proeven, maar het begin is er.”

Slotruiter Maikel van der Vleuten begon met Dana Blue heel sterk, maar maakte in de tweede helft van het parcours twee springfouten. Een resultaat waarmee hij het wegstreepresultaat werd voor het team in deze openingsrubriek. “We weten dat het niet iedere keer kan zoals het moet, deze dingen gebeuren. Mensen denken wel eens dat het vanzelf gaat, maar dat is niet zo in onze sport. De voorbereidingen waren goed verlopen, maar vandaag ging het niet zoals gehoopt. Ik had het ook liever anders gezien.”

Prima start titelverdediger
De Zweedse titelverdediger Peder Fredericson en H&M All In begonnen uitstekend aan dit EK en voeren het individuele klassement aan. Op plaats achttien is Marc Houtzager met Sterrehof’s Calimero de beste Nederlander. Duitsland gaat aan de leiding in het landenklassement.

Behalve de Europese titels zijn er bij dit EK in Rotterdam ook team startbewijzen voor de Olympische Spelen van Tokio te verdienen. Nederland, Amerika, Zweden, Duitsland, Zwitserland en Australië hebben de eerste zes tickets vorig jaar op de Wereldruiterspelen in Tryon al binnengehaald. Grote landen als Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Spanje, Italië en Ierland zullen daarom alles op alles moeten zetten op de Europese kampioenschappen om de drie te verdelen tickets te verdienen. Bij de finale om de Nations Cup in Barcelona in oktober dit jaar is de laatste teamstartplaats te verdienen. (Bron KNHS)

Uitslag eerste onderdeel landenwedstrijd
1. Duitsland 219,21 seconde
2. Frankrijk 221,54
3. Zweden 224,37
9. Nederland 238,58

Individueel
1. Peder Fredricson (Zwe) - H&M All-in 70,25 seconde
2. Max Kühner (Oos) - Chardonnay 71,06
3. Ben Maher (Eng) - Explosion W 71,49
18. Marc Houtzager - Sterrehof's Calimero 76,66
35. Frank Schuttert - Lyonel D, 80,88 (76,88)
36. Doron Kuipers - Charley 81,04
40. Maikel van der Vleuten - Dana Blue, 81,55 sec (73,55)

Meer Springen

»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)