EGYPTISCHE TOPRUITER NEEMT DONKERBRUINE RUIN OVER VAN ANNE-LIZA MAKKINGA 

Talentvolle ‘Goofy’ naar Abdel Said 

BEERZE – Anne-Liza Makkinga heeft haar veelbelovende negenjarige donkerbruine ruin Go For it B (v. Eldorado van de Zeshoek TN x Faldo) verkocht aan de Egyptische topruiter Abdel Said, de nummer 64 van de wereldranglijst.

De amazone uit Beerze leidde de ruin de afgelopen vijf jaar op voor het hogere springwerk. “Goofy heeft sowieso alle vermogen, hij kan overal over. Toen we hem kochten was hij vier, dat is nu bijna op de kop af vijf jaar geleden. Het is een heel groot paard. Bij hem heb ik vooral aandacht geschonken aan het opleiden. Je voelt gewoon, als je aan het galopperen bent, dat hij een onbegrensd vermogen heeft. Vorig jaar heb ik al wat internationaal met hem gereden en onder meer in Wierden en Mechelen ging dat heel goed. Goof heeft ongelooflijk veel in zijn mars.” 

Marc Houtzager
Dit jaar bracht Marc Houtzager de ruin al diverse keren op het niveau van 1,45 meter uit. “Ik heb hem gebeld met het verzoek of hij Goofy eens wilde rijden Dat deed ik omdat het mijn enige paard was op dit niveau en topsport met één paard eigenlijk niet te doen is. Je zou er minimaal twee moeten hebben, zodat ze elkaar een beetje kunnen aflossen. Je kunt dan misschien nog wel een keer een zevenjarige erbij meenemen naar een CSI3, maar in de praktijk komt het er op neer dat je topper dan elke dag een dikke proef moet rijden. Bovendien staat dan thuis ook nog eens alles stil. Ook met Marc ging het hartstikke goed, al heeft Goof door de coronacrisis jammer genoeg nog niet kunnen ruiken aan de Global Champions Tour.”

De pandemie was er ook de reden van dat Go For it B in april terugkeerde naar Beerze. “Maar we hadden wel met Marc overlegd dat hij weer naar hem zou gaan als er weer meer gereden zou kunnen worden. Omdat hij onder meer in Beekbergen en de Grote Prijs van Balkbrug fantastische rondjes liep, kwamen er echter her en der wat telefoontjes over Goofy. Op een gegeven moment belde Michael Greve dat Abdel Said op zoek was. We hebben Goof eerst bij Greeve in de piste laten zien en dat ging prima. Daarna zijn we voor een tweede sessie naar Herentals in België geweest, waar Abdel Said woont. Die was daarna meteen verkocht.” 

Stap voorwaarts
Voor Anne-Liza Makkinga zelf, die in Beerze de Oak Hill Farm runt, betekent de verkoop van de ruin “vooral zakelijk een stap voorwaarts. We zijn onze boerderij aan het verbouwen en willen dat ook nog met de stal doen. Topsport is hartstikke leuk, maar het werken met paarden op zich doet me nog veel meer plezier. In het verleden heb ik heel veel gewonnen en ik ben ook best competitief. Maar de laatste jaren heb ik gemerkt, dat ik resultaten in wedstrijden niet meer het belangrijkst vind. Misschien gaan we nog heel veel van Goof horen en dan vind ik het grandioos als ik een schakel heb kunnen zijn in de carrière van zo’n paard. Daar haal ik minstens zoveel voldoening uit als aan een oranje lint aan de kop. Daarin ben ik persoonlijk wel heel erg veranderd. Het gaat me nu veel meer om de hele route die je met een paard aflegt.” 

Foto’s Anne-Liza Makkinga met Go For it B (boven) en Abdel Said © Ashley Claus

Meer Springen

ALMELO – Bas van der Aa kan terugkijken op een geslaagd weekend. De Albergenaar deed zaterdag een forse greep in de prijzenpot tijdens het concours... (13-07-2020)
WIERDEN – Het kost Sander Geerink ogenschijnlijk niet of nauwelijks moeite om zijn paarden tijdens de coronacrisis prima in vorm te houden. De ruiter... (08-07-2020)
CIEKOCINKO - Fabienne Roelofsen leverde donderdag een puike prestatie tijdens de Baltica Spring Tour in het Poolse Ciekocinko Met haar negenjarige... (02-07-2020)
WIERDEN –Met een vertraging van tien weken worden het Dutch Youngster Festival (DYF) en Outdoor Wierden 2020 alsnog verreden. (01-07-2020)
CIEKOCINKO – Remco Been reed de afgelopen dagen prima vooraan mee tijdens de Baltica Spring Tour in het Poolse Ciekocinko. Het leverde de Wierdenaar... (29-06-2020)
GEESTEREN – Het Erve Maathuis in Geesteren was dit weekend drie dagen lang het domein van de springruiters. PSV Sint Joris bood er de gelegenheid... (28-06-2020)
ERMELO - Met de versoepeling van de coronamaatregelen is er ook ruimte gekomen om het Nederlands kampioenschap voor de springruiters alsnog te laten... (26-06-2020)
ERMELO - Met de versoepeling van de coronamaatregelen is er ook ruimte gekomen om het Nederlands kampioenschap voor de springruiters alsnog te laten... (26-06-2020)
ESSEN – Gerben Morsink liet afgelopen weekend een prima indruk achter tijdens het concours op de terreinen van het Gestut Sprehe in Essen-Herbergen. (22-06-2020)
GEESTEREN – De springonderdelen van Hippisch Geesteren gaan ook dit weekeinde niet door. Gooide begin mei het coronavirus roet in het eten, dit keer... (05-06-2020)
ERMELO - Het weer opstarten van de concoursen in Duitsland heeft Wesley Mulder doen bewegen contact op te nemen met de KNHS om te vragen of ook... (12-05-2020)
HULSEN - Don Willemsen heeft vorige week afscheid genomen van zijn talentvolle zevenjarige merrie Corazon (v. Cormint x Call him Crack). De nieuwe... (30-04-2020)
DEN BOSCH – The Dutch Masters, het vroegere Indoor Brabant, speelt zich dit weekend af zonder publiek. Dit heeft de organisatie woensdag besloten... (11-03-2020)
KRONENBERG - De laatste competitiewedstrijd van de KNHS Topsport Jeugdcompetitie in Kronenberg leverde Britt Wiefferink bij de young riders en... (09-03-2020)
BRAUNSCHWEIG – Annelies Vorsselmans tekende tijdens de Löwen Classics in Braunschweig voor een opmerkelijke serie resultaten. Ze werd drie dagen... (08-03-2020)
HERNING – Koen Kerbert (foto) leverde dit weekend enkele prima prestaties tijdens wedstrijden in het Deense Herning. De Enschedeër reed drie keer de... (08-03-2020)
BATHMEN – Sander Geerink hoefde vrijdagavond in de strijd om de Grote Prijs van Bathmen over 1,40 meter alleen zijn meerdere te erkennen in winnaar... (07-03-2020)
BATHMEN – Eric ten Cate houdt er wel van een derby te rijden. Het bleek woensdag maar weer eens tijdens Bathmen te Paard, waar de ruiter uit... (06-03-2020)
KRONENBERG – Vier weken na zijn fraaie winst in de strijd om de VHO Trofee tijdens de Hengstenkeuring in Den Bosch boekte Willem Greve zondag opnieuw... (01-03-2020)
KRONENBERG – Annelies Vorsselmans is prima op dreef in de tweede week van de Februari Tour in manage De Peelbergen te Kronenberg. De amazone uit... (01-03-2020)