EGYPTISCHE TOPRUITER NEEMT DONKERBRUINE RUIN OVER VAN ANNE-LIZA MAKKINGA 

Talentvolle ‘Goofy’ naar Abdel Said 

BEERZE – Anne-Liza Makkinga heeft haar veelbelovende negenjarige donkerbruine ruin Go For it B (v. Eldorado van de Zeshoek TN x Faldo) verkocht aan de Egyptische topruiter Abdel Said, de nummer 64 van de wereldranglijst.

De amazone uit Beerze leidde de ruin de afgelopen vijf jaar op voor het hogere springwerk. “Goofy heeft sowieso alle vermogen, hij kan overal over. Toen we hem kochten was hij vier, dat is nu bijna op de kop af vijf jaar geleden. Het is een heel groot paard. Bij hem heb ik vooral aandacht geschonken aan het opleiden. Je voelt gewoon, als je aan het galopperen bent, dat hij een onbegrensd vermogen heeft. Vorig jaar heb ik al wat internationaal met hem gereden en onder meer in Wierden en Mechelen ging dat heel goed. Goof heeft ongelooflijk veel in zijn mars.” 

Marc Houtzager
Dit jaar bracht Marc Houtzager de ruin al diverse keren op het niveau van 1,45 meter uit. “Ik heb hem gebeld met het verzoek of hij Goofy eens wilde rijden Dat deed ik omdat het mijn enige paard was op dit niveau en topsport met één paard eigenlijk niet te doen is. Je zou er minimaal twee moeten hebben, zodat ze elkaar een beetje kunnen aflossen. Je kunt dan misschien nog wel een keer een zevenjarige erbij meenemen naar een CSI3, maar in de praktijk komt het er op neer dat je topper dan elke dag een dikke proef moet rijden. Bovendien staat dan thuis ook nog eens alles stil. Ook met Marc ging het hartstikke goed, al heeft Goof door de coronacrisis jammer genoeg nog niet kunnen ruiken aan de Global Champions Tour.”

De pandemie was er ook de reden van dat Go For it B in april terugkeerde naar Beerze. “Maar we hadden wel met Marc overlegd dat hij weer naar hem zou gaan als er weer meer gereden zou kunnen worden. Omdat hij onder meer in Beekbergen en de Grote Prijs van Balkbrug fantastische rondjes liep, kwamen er echter her en der wat telefoontjes over Goofy. Op een gegeven moment belde Michael Greve dat Abdel Said op zoek was. We hebben Goof eerst bij Greeve in de piste laten zien en dat ging prima. Daarna zijn we voor een tweede sessie naar Herentals in België geweest, waar Abdel Said woont. Die was daarna meteen verkocht.” 

Stap voorwaarts
Voor Anne-Liza Makkinga zelf, die in Beerze de Oak Hill Farm runt, betekent de verkoop van de ruin “vooral zakelijk een stap voorwaarts. We zijn onze boerderij aan het verbouwen en willen dat ook nog met de stal doen. Topsport is hartstikke leuk, maar het werken met paarden op zich doet me nog veel meer plezier. In het verleden heb ik heel veel gewonnen en ik ben ook best competitief. Maar de laatste jaren heb ik gemerkt, dat ik resultaten in wedstrijden niet meer het belangrijkst vind. Misschien gaan we nog heel veel van Goof horen en dan vind ik het grandioos als ik een schakel heb kunnen zijn in de carrière van zo’n paard. Daar haal ik minstens zoveel voldoening uit als aan een oranje lint aan de kop. Daarin ben ik persoonlijk wel heel erg veranderd. Het gaat me nu veel meer om de hele route die je met een paard aflegt.” 

Foto’s Anne-Liza Makkinga met Go For it B (boven) en Abdel Said © Ashley Claus

Meer Springen

LIER – Josta van Straaten bewaarde tijdens het CSI in het Belgische Lier het beste voor het laatst. Op de slotdag noteerde ze met vier verschillende... (20-09-2020)
LATTROP – De organisatie van de strijd om de Twente Cup krijgt onverwachts steun vanuit Koeweit. Equiciety heeft zich aangeboden om tijdens de... (15-09-2020)
TUBBERGEN – Binnen tien dagen hebben de broers Schröder afscheid moeten nemen van twee voormalige toppaarden. Nadat begin september Eurocommerce... (14-09-2020)
KRONENBERG – Annelies Vorsselmans speelde zondag een van de hoofdrollen in de strijd om de Grote Prijs van het CSI2 De Peelbergen. Met haar... (14-09-2020)
LAMPRECHTSHAUSEN - Amber van Marle leverde zondag een keurige prestatie in de Grote Prijs van Lamprechtshausen voor junioren. Ze eindigde als derde... (14-09-2020)
VALKENSWAARD – Willem Greve werd zaterdag vierde in de Global Champions Grand Prix van Valkenswaard. Met de hengst Carambole (foto), die met een... (13-09-2020)
HAAKSBERGEN – Nuri Dijks heerste woensdag in de klasse Z tijdens het Radide springen in Haaksbergen. Met Fiancé (v. Canturano) pakte hij de zege en... (10-09-2020)
LANGEVEEN – Marlous Voskamp boekte zondag een fraaie dubbele zege tijdens de wedstrijden dressuur in Langeveen. De Almelose paardentandarts... (07-09-2020)
EXLOO – Peter Olthof sloot zaterdag de Grote Prijs van het CSI in Exloo af met een tiende plaats. De Langevener was met zijn elfjarige bruine ruin... (06-09-2020)
EXLOO – Jeroen Dubbeldam (foto) sloot vrijdagavond de finale van de Medium Tour tijdens het CSI in Exloo met zijn  negenjarige vosruin Kennedy Z (v.... (04-09-2020)
EXLOO – De eerste twee dagen van het CSI Exloo leverden evenveel Twentse zeges op. Ze kwamen op naam van Ties Rothstegge en Steven Veldhuis. (04-09-2020)
VALKENSWAARD – Twentse ruiters lieten zich afgelopen week goed van voren zien tijdens het internationale concours op de terreinen van Jan Tops in... (31-08-2020)
GEESTEREN – Mart IJland was zaterdag de man van de dag tijdens Hippisch Geesteren. De jonge Hengeloër zegevierde zowel in de klasse B op stijl als in... (30-08-2020)
GEESTEREN – Gerben Morsink en Steven Veldhuis zegevierden vrijdag in de zwaarste klassen van Hippisch Geesteren. Morsink won in stromende regen de... (29-08-2020)
WIERDEN – De Eschruiters in Wierden bewezen de afgelopen twee weken hoe grote sportevenementen ondanks het heersende coronavirus en de maximaal 250... (25-08-2020)
WIERDEN – Willem Greve ging zondag op herhaling in de strijd om de Roelofsen Horse Trucks Grote Prijs van Outdoor Wierden. Na een ongekend spannende... (23-08-2020)
WIERDEN – Stephanie Böhe eiste zondagmiddag op indrukwekkende wijze de zege op in de strijd om de Nijhof Wassink Groep Grote Prijs  van CSI1 Outdoor... (23-08-2020)
WIERDEN – Stal Thijssen blijft uiterst succesvol tijdens CSI2 Outdoor Wierden. Na drie zeges van Doron Kuipers op de eerste twee dagen was het... (23-08-2020)
WIERDEN – Fabiënne Roelofsen werd in 2006 met haar pony Fred gehuldigd als trotse winnares van de Grote Prijs voor ponyruiters tijdens het Dutch... (22-08-2020)
PRAAG – Jeroen Dubbeldam vertolkte vrijdag een glansrol in een winnend Oranje tijdens de wedstrijd voor de FEI Nations Cup tijdens het CSI3 in Praag... (21-08-2020)