MOGELIJKE UITBRAAK RHINOVIRUS, FRANK SCHUTTERT MET PAARDEN AL VRIJDAG NAAR HUIS  

Sunshine Tour is zondag voorbij

Frank Schuttert op archieffoto

VEJER DE LA FRONTERA – De Sunshine Tour in het Spaanse Vejer de la Frontera wordt komende zondag, drie weken eerder dan de bedoeling was, afgesloten. Oorzaak is een vermoeden van het gevreesde rhinovirus bij een van de honderden daar aanwezige paarden.

Het paard dat al sinds 26 februari op ruim twee weken van het immense wedstrijdterrein in quarantaine staat, is weliswaar negatief getest maar vertoonde donderdag neurologische verschijnselen die op het Equine Herpes Virus 1 wijzen. Na het bekend worden daarvan heerst er grote onzekerheid bij de organisatie en de aanwezige ruiters en willen vele van hen mede op last van hun werkgevers zo snel mogelijk huiswaarts keren. Onder hen in elk geval Frank Schuttert, die met elf paarden van Jos Lansink in Andalusië verblijft en enkele dagen geleden nog uiterst hoopvol was dat de Spaanse Tour hem aardig op weg zou kunnen helpen naar de Olympische Spelen van Tokyo.

Vanuit de stal van Lansink in het Belgische Meenen zijn zelfs ruim dertig paarden op concours in Vejer, waar ook Schuttert’s collega Pieter Clemens actief is en nog eens tien paarden op de deelnemerslijst staan, waarvan de voormalige Twentenaar mede-eigenaar is. “Er is inderdaad veel onduidelijk daar, maar mijn paarden vertrekken er morgen”, aldus Jos Lansink desgevraagd. “Ik wil ze zo snel mogelijk weer thuis hebben, heb ze nu liever hier dan daar. We hebben de veterinaire papieren opgevraagd en die kunnen we naar verwachting morgenvroeg afhalen.”

Gerco Schröder
Gerco Schröder zou net als Frank Schuttert de complete Sunshine Tour afmaken en tot 28 maart op Spaanse verblijven. Wanneer hij terugkeert naar Nederland is nog niet helemaal duidelijk. Hij was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar. Broer Wim: “Maar ik denk dat ook hij nu wel gauw naar huis wil.”

De organisatie heeft er in overleg met de internationale paardensportfederatie FEI voor gekozen het evenement tot en met zondag voort te zetten, mede om te voorkomen dat te veel paarden tegelijkertijd vertrekken, om daarmee de kans op het oplopen van het virus onderweg kleiner te maken. De onverwachte ontwikkelingen in Vejer, waar tot donderdag nog de hoop bestond dat de in Valencia uitgebroken epidemie aan de Sunshine Tour voorbij zou gaan, lijken dat voornemen echter op een illusie te laten uitdraaien.

De organisatie heeft vrijdag overigens alle wedstrijden voor deze dag afgelast en doorgeschoven naar zaterdag. Als oorzaak daarvan wordt niet de onrust rond het EHV-virus aangeven, maar slechte weersopmstandigheden. in Vejer is vrijdag veel regen gevallen.

Meer Springen

DIEPENHEIM – Peter Geerink bewaart louter mooie herinneringen aan zijn voormalige toppaard Heartbreaker (v. Nimerdor x Silvano). De al bij zijn leven... (12-04-2021)
GEESTEREN – HET CSIO/CDI Twente in Geesteren vindt ook dit jaar geen doorgang. De organisatie heeft de internationale paardensportfederatie FEI op de... (09-04-2021)
TUBBERGEN – Jumping Schröder Tubbergen, dat op de agenda stond voor 18 tot en met 24 mei, wordt uitgesteld. Het bestuur van het evenement heeft... (15-03-2021)
ERMELO - Het Nederlands kampioenschap voor springruiters van TeamNL dat in april op de wedstrijdkalender stond, gaat niet door. Door de huidige... (09-03-2021)
VEJER – De Sunshine Tour in Vejer de la Frontera is vrijdag abrupt afgebroken, nadat bij een tweede paard neurologische vermoedens van het EHV-1... (05-03-2021)
VEJER – Ook Gerco Schroder maakt zich op om zo snel mogelijk huiswaarts te keren, nu na Valencia mogelijk ook in het Spaanse Vejer de la Frontera een... (05-03-2021)
VEJER DE LA FRONTERA – Willem Greve sloot zaterdag de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens de Sunshine Tour in het Spaanse Vejer de la... (01-03-2021)
OPGLABBEEK – Steven Veldhuis heeft al zijn derde zege in het Belgische Opglabbeek te pakken. Hij won zaterdag op superieure de rubriek over 1,25... (26-02-2021)
POZNAN – Hessel Hoekstra kan terugkijken op een uiterst geslaagd uitstapje naar het Poolse Poznan. Tijdens de Cavaliada Wintertour reed de stalruiter... (23-02-2021)
DEN BOSCH - Bondscoach Rob Ehrens heeft Willem Greve en Jeroen Dubbeldam opgenomen in zijn groep van ruiters, die van 12 tot en met 14 maart... (20-02-2021)
LIER – Jeroen Dubbeldam en zijn dertienjarige bruine ruin Oak Grove’s Carlyle komen steeds beter in vorm. Vrijdag was de combinatie goed voor de zege... (19-02-2021)
LIER/VEJER - Enkele ruiters uit de regio waren afgelopen weekend actief in het Belgische Lier. Op de accommodatie van De Azelhof leverde Madée... (15-02-2021)
LIER – Jeroen Dubbeldam sloot zondag de Grote Prijs bij het CSI2 van De Azelhof in Lier met zijn dertienjarige bruine ruin Oak Grove’s Carlyle als... (24-01-2021)
LIER – Jeroen Dubbeldam was zowel vrijdag als zaterdag dichtbij een zege in het hippisch centrum De Azelhof tijdens het CSI2 in het Belgische Lier. (24-01-2021)
LIER – Steven Veldhuis reed donderdag drie keer de top tien binnen bij het concours van De Azelhof in het Belgische Lier. (22-01-2021)
SALZBURG – Hessel Hoekstra voltooide zaterdag tijdens het Amadeus Indoor in het Oostenrijkse Salzburg zijn trilogie. De eerste prijs in de finale van... (18-01-2021)
SALZBURG – Remco Been kwam vrijdag precies een halve seconde te laat door de finish om de hoofdrubriek van de dag voor zich op te kunnen eisen... (16-01-2021)
OPGLABBEEK - Willem Greve heeft ook in het tweede weekend van het nieuwjaarconcours in het Belgische Opglabbeek alweer een zege te pakken. De... (15-01-2021)
ERMELO - De Stichting Nederlands Olympiade Paard (NOP) is er ook voor komend jaar, tot aan de Olympische Spelen van Tokio, in geslaagd diverse... (30-12-2020)
LIER – Hessel Hoekstra (op archieffoto) was zowel woensdag als donderdag dichtbij een overwinning tijdens het CSI in het Belgische Lier. Op beide... (18-12-2020)