Stoere Dolman imponeert jury

SAASVELD – De vierjarige schimmelhengst Dolman werd maandagavond de onbetwiste winnaar van het vrijspringen in Saasveld. De nakomeling van Colman (x Royal Bravour x Libero H x Candyboy) overtuigde de juryleden Willem Greve en Cor Loeffen op alle fronten en scoorde behalve een acht voor de galop vijf keer het cijfer 8,5 voor achtereenvolgens techniek, bascule, vermogen, afdruk en algemene indruk. Dat leverde Dolman een vorstelijk eindtotaal op van 50,5 punt, wat de overige 21 paarden in de finale te machtig was.

Amazone Lieselot Boll mocht met Dolman, eigendom van haar vader en de heer Simons uit Lanaken, na afloop in de haar zo vertrouwde Ankerhal in Saasveld de ereronde maken met de overallkampioen van de avond. Dolman is een product van fokker Enting uit Zuidveld.

De op een na beste was de driejarige Ecanto J (v. Canturano x Verdi x Heartbreaker x Indorado). De bruine hengst werd gewaardeerd met bijna alleen achten en hoger, maar moest in de galop tevreden zijn met een zeven. Het totaal van 48,5 was wel voldoende om bij de driejarigen de zege binnen te halen.

In Saasveld presenteerde de organiserende Rijpaarden Fokvereniging twaalf paarden van de jaargang 2008 en nog eens tien van een jaartje later. In de eerste categorie was de tweede plaats voor de bruine hengst Da Vinci -S (v. Van Gogh x Acord II x Rotschild x Siegfried), die werd voorgesteld door Jonne Bossink en gefokt werd door de heer Schellekens uit Haaren. Da Vinci was goed voor 46 punten, een half puntje meer dan nummer drie Dollar Girl H. De bruine merrie (v. Numero x Lux Z x Libero H x Voltaire), ‘voor de fun’ aangemeld voor het vrijspringen, werd gefokt door Stoeterij De Wiemselbach.

Bij de tien driejarige paarden eindigde de bruine merrie Belarina (v. Cardenio x Calido I x Leonid x Caletto II) als tweede met 48 punten. Ze werd gevolgd door E. Brown Sugar, de bruine merrie van Contender (x Quidam de Revel x Acord II x Landgraf I) met 47,5 punt.

Willem Greve was zeer te spreken over het niveau dat hij en Cor Loeffen in de finale mochten beoordelen. “We hebben toch de betere paarden gezien”, vond Greve. “Dat is een compliment voor de selecteurs Pieter-Jan Berkers en Edwin Langevoort die de lastige taak hadden liefst 119 kandidaten te jureren. Dat is veel moeilijker dan wij het hadden. Het is niet gemakkelijk er daar 22 uit te vissen voor de finale. Cor en ik zaten vanavond goed op één lijn en waren het vrijwel steeds roerend eens. We hebben paarden die goed sprongen hogere cijfers durven geven. Uiteindelijk moet je toch onderscheid durven maken.”

Over de kwaliteiten van de afgetekende winnaar kenden ze al evenmin twijfel. “Een heel stoer beest met veel macht, dat vanaf de eerste sprong overtuigde. Bij de beste driejarige, Ecanto, hadden we aan het begin even wat twijfels. Maar die begon extreem te springen en bleef dat goed doen.”

Of de toppers van maandag ook in de toekomst van zich laten horen, kon Greve niet zeggen. “Dat is altijd afwachten. Dit is een momentopname. We zullen er wel wat onder het zadel terugzien die nu niet bij de eersten zaten en andere misschien niet. Het ligt er maar net aan waar ze terecht komen. Ze moeten natuurlijk wel de kans krijgen. Maar over de top van vanavond zijn we zeer tevreden. Het is trouwens toch een mooi initiatief, de mensen hier organiseren het ook altijd mooi.” 

UITSLAG

Foto van Dolman met vader en dochter Boll van www.fototrailer.nl

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)