DORON KUIPERS FABULEUS WINNAAR GROTE PRIJS CSI1 OUTDOOR WIERDEN

Steven Veldhuis derde in ‘kleine’ GP

Doron Kuipers op weg naar de zege met Fabulous. Foto © www.digishots.nl

WIERDEN – Dat Doron Kuipers zondag de Grote prijs van het CSI1 Outdoor Wierden om de Roelofsen Horse Trucks Prijs op zijn  naam schreef, kwam gezien zijn prestaties op Twentse bodem niet echt als een verrassing. Maar de manier waarop was fabuleus.

Kuipers was met zijn elfjarige donkerbruine ruin Fabulous (v. Harley) oppermachtig op het hoofdterrein van De Vossenbos. In een barrage, waarvoor zich liefst twintig combinaties mochten melden, snelde hij de concurrentie ver vooruit. 

“Het ging als vanouds met Fabulous”, begon Doron Kuipers zijn samenvatting van vier dagen Wierden, waarin hij drie rubrieken op zijn naam schreef. “Hij is van nature al gewoon super snel. Al in de eerste lijn kon ik direct een pas minder maken. En je hoeft onderweg maar naar links te kijken of hij gaat die kant al op, zo goed werkt hij mee. Dat maakt het rijden een stuk makkelijker. Voor mij mogen er meer van dit soort weekenden volgen, waarin we nauwelijks paaltjes hebben laten vallen. Ik ben hartstikke tevreden.”

Grond onder voeten weg
Begin 2020 moest Doron Kuipers na vier jaar afscheid nemen van zijn inmiddels dertienjarige toppaard Charley. waarmee hij op koers leek te liggen voor deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. De schimmel rijdt nu met Johhny Pals in het zadel. Kuipers: “Op dat moment zakt even de grond onder je voeten weg en valt alles in duigen. Door corona gingen de hele Spelen niet door en ju heb ik zoiets van: we moeten weer een nieuwe klaarmaken voor het grote werk. van Fabulous en Hubert B denk ik dat het wat kan worden. Hubert heeft nog wel wat minder ervaring, maar ze hebben allebei veel in zich. Al is het een lange weg en hebben we nog veel stappen te bewandelen.”

Rink-Jan Dijkstra gaf als nummer twee 2,27 seconde toe op de glorieuze winnaar. Steven Veldhuis pakte met de pas zevenjarige bruine hengst Equus Tame (v. Qlassic Bois Margot) de derde prijs. Volgens de Haaksbergenaar had dat eigenlijk de tweede moeten zijn. “Ik had wel tweede kunnen worden en ook wel moeten worden. Maar ik ben iets te laat begonnen met tempo maken. De eerste lijn had wel met een pas minder gekund. Doron maakte er daar zes, ik zacht. De hengst heeft zich in elk geval goed laten zien. Doron had ik toch niet kunnen kloppen, die reed zo hard… “

Intelligentie
Eigenaar Jan Greve kocht Equis Tame al bij zijn geboorte, maar haalde de hengst twee jaar later op uit Frankrijk. Veldhuis: “Ik rijd hem sinds zijn derde. Zijn kracht is zijn intelligentie, hij is echt van de Franse springschool. Je kunt wel een hoogvlieger hebben die elke hindernis een halve meter boven het hout blijft, maar deze heeft heel veel balans. Met deze kun je hard rijden zonder veel risico’s te nemen. Dat doe ik ook niet graag, ik lig er liever niet graag op.”

Extra plezierig is dat de KWPN goed gekeurde hengst ook mooie veulens geeft. “En ook die zijn meestal erg intelligent en van nature in balans. Hij is van een heel goed stammetje en ook de  moederlijn is."    

Age Flapper reed de twaalfjarige schimmelmerrie Ewottie (v. Quidam de Revel) naar plek vier en werd op de voet gevolgd door Gerco Schröder met zijn achtjarige bruine merrie News Star van de Berghoeve (v . Gitano). 

Nog drie regioruiters plaatsten zich bij de eerste tien. Madée Schuttenbeld eindigde als zesde met haar meestal foutloze vijftienjarige bruine ruin Piccolo R (v. Cantauer Z), de deze week prima presterende Kristen Rikkert zevende met de negenjarige donkere vosmerrie Queen 175 (v. Frh Quiad) en Anne-Lotte Tijhuis negende met haar zevenjarige bruine merrie Je t’Aime Coucou TI (v. Namelus R).

Foto onder: Steven Veldhuis met Equus Tame. Foto © Ashley Claus/Claus Close Up.

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)