Sterke Willem Greve wint met Oranje

LA BAULE – De Nederlandse springruiters, met Willem Greve in een sterke rol, hebben in het Olympisch jaar hun visitekaartje afgegeven door in La Baule de eerste landenwedstrijd van het seizoen te winnen. Met slechts één strafpunt was de overwinning afgetekend met de Amerikanen (4 strafpunten) en de Fransen (5 strafpunten) op zilver en brons.

“Een mooie overwinning”, reageert bondscoach Ehrens tevreden.“De paarden sprongen allemaal top. Deze eerste wedstrijd heeft voor ons heel goed uitgepakt.”

Samen met de Zwitsers, de Britten en de Amerikanen ging het team van Rob Ehrens met een schone lei aan de leiding na de eerste manche. De Amerikanen zorgden voor de meeste tegenstand in de beslissende tweede omloop, die Nederland afsloot met slechts één strafpunt. De springfout van de Amerikaanse combinatie Todd Minikus en Babalou deed het Wilhelmus klinken in de Noord-Franse badplaats. Een zeer goede seizoenstart waarmee Nederland ook de leiding neemt in de FEI Furusiyya Nations Cup series. 

Op de vraag of zijn collega-coaches niet verveeld raken door weer een Oranje-overwinning, lacht Rob Ehrens: “Nee hoor, die vonden het mooi. De sfeer is goed onderling.”

Wout Jan van der Schans en Aquila SFN reden twee superieure foutloze rondes en daarmee waren ze de besten van het Oranje-team. “Wout Jan reed heel sterk. Omdat Wout Jan altijd goed op de tijd rijdt, had ik hem als eerste ruiter van het team opgesteld.”

Minieme tijdoverschrijding
Leopold van Asten en Willem Greve reden hun door het Nederlands Olympiade Paard vastgelegde paarden VDL Groep Zidane NOP en Carambole NOP foutloos in de eerste manche. In de tweede rit liepen ze tegen een minieme tijdoverschrijding aan en dat betekende voor beiden één strafpunt. “Leopold reed de wendingen in de tweede manche net iets te ruim en dan heb je zo een tijdfout. Dat gold voor Willem ook.” 

Jur Vrieling deed wat van hem verwacht werd en verbeterde zijn acht strafpunten uit de eerste manche met een fenomenale foutloze ronde met zijn nog relatief onervaren tienjarige hengst VDL Glasgow van ’t Merelsnest. “Jur kwam in de eerste manche iets te hard de driesprong in. In de tweede manche sprongen ze heel goed.”

Over veertien dagen is de volgende wedstrijd in Rome, waar de springruiters de leiding in de tussenstand van de Nations Cup Series verdedigen.

Uitslag Nations Cup La Baule, 1,60 meter
1. Nederland 1 strafpunt
Wout Jan van der Schans - Aquila SFN (v. Ovidius) 0-0
Leopold van Asten - VDL Groep Zidane NOP (v. Heartbreaker) 0-1
Jur Vrieling - VDL Glasgow van 't Merelsnest (v. Nabab de Reve) 8-0
Willem Greve - Carambole NOP (v. Cassini I) 0-1
2. Verenigde Staten 4
3. Frankrijk 5
4. Duitsland 8 
4. Zwitserland 8
6. Groot Brittannië 12
7. België 18
8. Brazilië 22

Stand FEI Furusiyya Nations Cup
(na twee van de acht wedstrijden (eerste in Lummen afgelast)

1. Nederland 100 punten
2. Frankrijk 80
3. Duitsland 70
4. Groot Brittannië 60
5. België 50

Foto huldiging Oranje met rechts Willem Greve van Jean-Philippe Martini/FEI

Meer Springen

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)
»
Gerco Schröder was zaterdag dichtbij een plek in de top drie na de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in... (24-03-2024)
»
OCALA - De springruiters van TeamNL eindigden in de tweede wedstrijd van de FEI Longines League of Nations in Ocala (Florida) van dit seizoen op de... (24-03-2024)
»
Conor Drain liet de afgelopen dagen een uitstekende indruk achter tijdens de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera (Andalusië). De Ier klasseerde... (22-03-2024)
»
Diverse regioruiters waren afgelopen weekend actief bij concoursen in het buitenland. De beste prestatie kwam op naam van Annelies Vorsselmans, die... (19-03-2024)
»
DEN BOSCH – Bijna dertig jaar nadat hij zelf in Den Bosch opzien baarde door op spectaculaire wijze als eerste en tot nu toe enige Nederlander de... (14-03-2024)
»
DEN BOSCH - Het dak ging er zondag af in de volgepakte Brabanthallen van Den Bosch tijdens de Grote Prijs van The Dutch Masters. Willem Greve toonde... (10-03-2024)
»
HERNING - Hessel Hoekstra en Bas van  Aa gaven elkaar weinig toe in de Grote Prijs van Herning over 1,50 meter met barrage. Hoekstra eindigde als... (10-03-2024)
»
Gerco Schröder sloot zaterdag met de dertienjarige bruine merrie Glock’s Galanda (Lexicon) de kwalificatie over 1,45 meter voor de Grote Prijs... (10-03-2024)
»
DEN BOSCH – In de afgelopen 22 jaar is The Dutch Masters met Frank Kemperman als sportdirecteur, uitgegroeid tot een concours van wereldformaat. Aan... (08-03-2024)
»
Gerco Schröder maakte donderdag een goede indruk tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Valencia. Op de rug van de tienjarige... (08-03-2024)
»
Hessel Hoekstra en Eric ten Cate domineerden donderdag in de eerste groep van de rubriek over 1,40 meter op tijd in het Deense Herning. Hoekstra won... (08-03-2024)
»
SAASVELD – Vanaf komende vrijdag is het weer tijd voor het jaarlijkse vrij springen voor drie- en vierjarige paarden. In de Ankerhal van Saasveld... (06-03-2024)
»
GENT – Regina Leeuwen leverde zaterdag een puike prestatie door tweede te worden in de Grote Prijs van het CSI2* Flanders Horse Expo in Gent over 1,... (26-02-2024)
»
GOTENBURG – Willem Greve kan terugkijken op een prima geslaagd weekend in Gotenburg. De ruiter uit Markelo boekte twee zeges op Zweedse bodem,... (25-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Vier van de vijf springtitels, die zaterdag te verdelen waren tijdens de kampioenschappen van de Regio Overijssel gingen in... (17-02-2024)
»
OLIVA – Alle vier leden van de familie Vos scoorden de afgelopen dagen minimaal één keer een plek in de top tien tijdens de tweede week van de... (17-02-2024)
»
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis was dit weekend de meest opvallende ruiter tijdens het concours in manege Bartels in Mariënheem. De ruiter uit Holten... (12-02-2024)
»
Ruiters uit onze regio deden de afgelopen dagen prima mee tijdens buitenlandse concoursen in Vejer de la Frontera, Riesenbeck, Lier en Oliva. (11-02-2024)