VIJFDE MET LANDENTEAM PONYRUITERS, VOORLOPIG ACHTSTE INDIVIDUEEL

Sterk optreden Mart IJland bij EK

STRZEGOM - De Nederlandse equipe bij de ponyruiters, met een sterke Mart IJland, eindigde vrijdag als vijfde in de landenwedstrijd van het Europees kampioenschap.

Het goud ging in Strzegom (Polen) naar de prima rijdende Ieren, voor Groot-Brittannië en Frankrijk. “We zaten er dichtbij, maar het zat net iets te weinig mee”, aldus bondscoach Edwin Hoogenraat.

Na het eerste onderdeel van de landenwedstrijd, dat op donderdag verreden werd, stond het springteam nog op de voorlopige zevende plaats met vijf strafpunten, door een foutloze rit van Mart IJland, een tijdfout van Lily Engelsman en een springfout van Pam Nieuwenhuis.

Sterke eerste manche
Nederland begon sterk aan het tweede onderdeel van de landenwedstrijd, een wedstrijd over twee manches. In de eerste omloop liet Mart IJland met zijn Invisible E van het Juxschot opnieuw de balken in de lepels liggen en ook EK-debutante Fleur Holleman hield de lei schoon met haar pony Bora Bora. Zeppe van de IJsseldijk van Pam Nieuwenhuis zette een voet in de sloot, maar bleef uit de buurt van het hout, waardoor Oranje vanaf de vijfde plek aan de laatste manche mocht beginnen.

Goed hersteld
In de tweede manche zag Mart IJland als eerste Nederlandse ruiter de balk op de uitsprong van de driesprong vallen. Lily Engelsman was met haar schimmel Blackwoodland Rock het streepresultaat in de eerste manche, maar herstelde zich heel knap met een foutloze rit in de tweede omloop. Fleur Holleman bleef opnieuw foutloos, waarna Pam Nieuwenhuis met een nulrit het zicht op eremetaal kon veiligstellen. Maar helaas vielen er twee balken en werd Oranje vijfde in het deelnemersveld van tien landenteams. 
“Het was jammer, er had meer ingezeten”, meende Hoogenraat na afloop van de landenwedstrijd. “Ze hebben goed gereden en zich in de tweede ronde heel goed hersteld. Met één fout minder hadden we gewoon brons gehad.”

Zondag volgt de individuele ontknoping van het EK springen voor pony’s. Mart IJland is voorlopig de beste Nederlander op de gedeelde achtste plaats met vier strafpunten. Vijf combinaties maakten nog geen fouten.

Uitslag landenteams
1. Ierland – 4 (na barrage)
2. Groot-Brittannië – 4
3. Frankrijk – 12 (na barrage)
4. Duitsland – 12 
5. Nederland – 13 
    Lily Engelsman - Blackwoodland Rock - 1/11/0 
    Fleur Holleman - Bora Bora - 8/0/0
    Mart IJland - Invisible E van het Juxschot - 0/0/4
    Pam Nieuwenhuis - Zeppe van de IJsseldijk - 4/4/8  

Foto Mart IJland met Invisible van het Juxschot © www.fototrailer.nl

Meer Springen

AMBT DELDEN – Lieke Reinders-Ophof (foto boven) veroverde zaterdag in de klasse Z de springtitel van de Regio Overijssel. Het was er een met een... (15-02-2020)
GEESTEREN – Behalve de halve finale van de Longines EEF Series en de Grand Prix Sales voor spring- en dressuurveulens voegt CSI Twente van woensdag 1... (11-02-2020)
KRONENBERG – Fabiënne Roelofsen (foto) beleefde zondag met de elfjarige ruin Roelofsen Horse Trucks Eldorado (v. Diarado) een fraai debuut op drie... (09-02-2020)
SAASVELD – Bas van der Aa was zaterdag met twee paarden prima vertegenwoordigd in de barrage van de strijd om de Grote Prijs van St. Hubertus in de... (09-02-2020)
KRONENBERG – Slechts vijfhonderdste seconde kwam Remco Been vrijdag tekort voor de zege in de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens het CSI3 De... (08-02-2020)
KRONENBERG – Gerco Schröder reed donderdag naar een keurige vierde plaats in de zwaarste rubriek van de dag tijdens het concours hippique in De... (06-02-2020)
HALLE – Noëlle en Chloë in het Veld veroverden onlangs in Saasveld allebei een titel van Kring Twente. De even over de grens bij Oud-Ootmarsum in het... (04-02-2020)
AMBT DELDEN – Jarno Hesselink was de grote man van de laatste dag van Indoor Ambt Delden. Met zijn  tienjarige vosmerrie Fhera (v. Boss x Tangelo van... (02-02-2020)
DEN BOSCH – Het werd een latertje, maar het was volop de moeite waard. Willem Greve schitterde donderdag tijdens de KWPN Stallion Show in de Grote... (31-01-2020)
DEN BOSCH – Een dag na zijn  succesvolle optreden tijdens Indoor Ambt Delden sloeg Steven Veldhuis alweer toe. De Haaksbergenaar sloot woensdag in... (30-01-2020)
SAASVELD – Na circa dertig jaar gebruik te hebben gemaakt van de accommodatie van het Twents Hippisch Centrum in Almelo verhuist het indoorconcours... (30-01-2020)
AMBT DELDEN – De eerste springdag van Indoor Ambt Delden draaide woensdag uit op een ware show van het duo Veldhuis en Veldhuis. Zoon Stef won de... (30-01-2020)
OUD OOTMARSUM - Na een succesvol seizoen onder Caroline Müller is hengstenhouderij De Wiemselbach nu mede-eigenaar geworden van de opvallende KWPN-... (28-01-2020)
AMSTERDAM - In de aanloop naar de Olympische- en Paralympische Spelen komende zomer in Tokio heeft de Stichting Nederlands Olympiade Paard vier... (27-01-2020)
KRONENBERG – Remco Been was zondag veruit de snelste deelnemer in de barrage van strijd om de Grote Prijs van De Peelbergen. Met zijn dertienjarige... (27-01-2020)
AMSTERDAM – Jeroen Dubbeldam legde zondag tijdens Jumping Amsterdam met Oak Grove’s Carlyle beslag op de zevende plaats in de wedstrijd voor de... (26-01-2020)
AMSTERDAM – Elike Morsink boekte zaterdag in de Amsterdamse RAI een ‘koninklijke’ zege. Gadegeslagen door onder anderen Prinses Beatrix (op bovenste... (26-01-2020)
AMSTERDAM – Gerco Schröder kende een prima eerste dag van het internationale springprogramma tijdens Jumping Amsterdam. De Tubbergenaar eindigde... (25-01-2020)
AMSTERDAM – Op de eerste dag van Jumping Amsterdam kwamen donderdag vier Twentse deelnemers in actie. Van het kwartet bracht Manon Damhuis het er het... (23-01-2020)
SAASVELD – Sander Geerink (op archieffoto) en Frank Buitenhuis schreven woensdag tijdens SAS Saasveld de rubrieken in de hoogste klassen op hun naam... (23-01-2020)