VIJFDE MET LANDENTEAM PONYRUITERS, VOORLOPIG ACHTSTE INDIVIDUEEL

Sterk optreden Mart IJland bij EK

STRZEGOM - De Nederlandse equipe bij de ponyruiters, met een sterke Mart IJland, eindigde vrijdag als vijfde in de landenwedstrijd van het Europees kampioenschap.

Het goud ging in Strzegom (Polen) naar de prima rijdende Ieren, voor Groot-Brittannië en Frankrijk. “We zaten er dichtbij, maar het zat net iets te weinig mee”, aldus bondscoach Edwin Hoogenraat.

Na het eerste onderdeel van de landenwedstrijd, dat op donderdag verreden werd, stond het springteam nog op de voorlopige zevende plaats met vijf strafpunten, door een foutloze rit van Mart IJland, een tijdfout van Lily Engelsman en een springfout van Pam Nieuwenhuis.

Sterke eerste manche
Nederland begon sterk aan het tweede onderdeel van de landenwedstrijd, een wedstrijd over twee manches. In de eerste omloop liet Mart IJland met zijn Invisible E van het Juxschot opnieuw de balken in de lepels liggen en ook EK-debutante Fleur Holleman hield de lei schoon met haar pony Bora Bora. Zeppe van de IJsseldijk van Pam Nieuwenhuis zette een voet in de sloot, maar bleef uit de buurt van het hout, waardoor Oranje vanaf de vijfde plek aan de laatste manche mocht beginnen.

Goed hersteld
In de tweede manche zag Mart IJland als eerste Nederlandse ruiter de balk op de uitsprong van de driesprong vallen. Lily Engelsman was met haar schimmel Blackwoodland Rock het streepresultaat in de eerste manche, maar herstelde zich heel knap met een foutloze rit in de tweede omloop. Fleur Holleman bleef opnieuw foutloos, waarna Pam Nieuwenhuis met een nulrit het zicht op eremetaal kon veiligstellen. Maar helaas vielen er twee balken en werd Oranje vijfde in het deelnemersveld van tien landenteams. 
“Het was jammer, er had meer ingezeten”, meende Hoogenraat na afloop van de landenwedstrijd. “Ze hebben goed gereden en zich in de tweede ronde heel goed hersteld. Met één fout minder hadden we gewoon brons gehad.”

Zondag volgt de individuele ontknoping van het EK springen voor pony’s. Mart IJland is voorlopig de beste Nederlander op de gedeelde achtste plaats met vier strafpunten. Vijf combinaties maakten nog geen fouten.

Uitslag landenteams
1. Ierland – 4 (na barrage)
2. Groot-Brittannië – 4
3. Frankrijk – 12 (na barrage)
4. Duitsland – 12 
5. Nederland – 13 
    Lily Engelsman - Blackwoodland Rock - 1/11/0 
    Fleur Holleman - Bora Bora - 8/0/0
    Mart IJland - Invisible E van het Juxschot - 0/0/4
    Pam Nieuwenhuis - Zeppe van de IJsseldijk - 4/4/8  

Foto Mart IJland met Invisible van het Juxschot © www.fototrailer.nl

Meer Springen

LANAKEN – Willem Greve belandde zondag in de finale van de strijd om het WK voor jonge paarden net naast het podium met zijn vijfjarige bruine hengst... (22-09-2019)
LANAKEN – In de strijd om het WK voor jonge paarden hielden Willem Greve en Gerben Morsink beiden donderdag en vrijdag met twee troeven de lei schoon... (20-09-2019)
VRAGENDER - Remco Been sloot met Balou van het Molenhof Z het laatste outdoorconcours van Paardensportcentrum Lichtenvoorde van 2019 zaterdagavond af... (16-09-2019)
AMBT DELDEN – Melissa Maatkamp was vrijdag de baas in de klasse Z/ZZ tijdens het concours van De Zeven Buurtschappen in Ambt-Delden. Met haar... (14-09-2019)
PADERBORN – Willem Greve bleef vrijdag slechts iets meer dan een seconde verwijderd van een fraaie zege in de rubriek over 1,50 meter op tijd tijdens... (13-09-2019)
CALGARY – Willem Greve en Frank Schuttert nestelden zich zondag in Calgary knap in de top tien van de Grote Prijs bij het prestigieuze CSI5 van... (08-09-2019)
HAAKSBERGEN – Frank Buitenhuis (op archieffoto) was woensdag overdag onbetwist de meest succesvolle ruiter tijdens het Rapide springen in Haaksbergen... (06-09-2019)
ERMELO– Nederland heeft alsnog een uitnodiging ontvangen voor de prestigieuze finale van de strijd om de Longines FEI Nations Cup finale in Barcelona... (05-09-2019)
VALENCE – De broers Lucas en Wilton Porter hebben de smaak te pakken. Beiden deden het zondag uitstekend in de Grote Prijs van het CSI4 in het Zuid-... (02-09-2019)
LASTRUP – Gerco Schröder bewaarde het beste voor het laatst tijdens het CSI2 Klein Roscharden in het Duitse Lastrup. Met zijn vijftien jaar oude... (01-09-2019)
LANGEVEEN – Conor Drain verzorgde een ware onemanshow tijdens het concours hippique van de Molenruiters uit Langeveen. De Ier won drie keer op rij,... (01-09-2019)
ERMELO – Steven Veldhuis veroverde zaterdag in Ermelo op fraaie wijze twee keer goud tijdens de strijd om de springtitels van de KNHS in Ermelo. (31-08-2019)
OPGLABBEEK – Willem Greve was zaterdag dicht bij de zege in de rankingproef over 1,45 meter tijdens het CSI in het Belgische Opglabbeek. (31-08-2019)
ERMELO – In de strijd om het goud in de klasse B voor C-pony’s kon Lotte Paus (foto) vrijdag rekenen op de liefst 27-jarige ‘familiepony’ Sundance.... (30-08-2019)
LANGEVEEN – Hessel Hoekstra (foto) begon vrijdag met een zege en een derde plaats uitstekend aan het concours hippique van de Molenruiters uit... (30-08-2019)
ERMELO – Liz Meenhuis keerde zaterdag na de Hippiade in Ermelo met zilver en brons terug in Rossum. (26-08-2019)
ROTTERDAM  - Voor Frank Schuttert is het EK al na de eerste manche van de finale voorbij. (25-08-2019)
ROTTERDAM – De springruiters van TeamNL moesten tijdens het EK in Rotterdam genoegen nemen met de achtste positie. (23-08-2019)
ROTTERDAM - De springruiters van TeamNL zijn er op de tweede dag van de landenwedstrijd op het EK in Rotterdam niet in geslaagd te klimmen in het... (22-08-2019)
ROTTERDAM – De springruiters van TeamNL zijn het EK in eigen land niet overtuigend begonnen. Het team staat na het eerste jachtparcours negende. (21-08-2019)