BONDSCOACH ROB EHRENS: 'WE ZITTEN WAT IN DE SPIRAAL NAAR BENEDEN'

Springruiters missen finale bij EK

Rob Ehrens

RIESENBECK – De springruiters van TeamNL zijn er bij het Europese kampioenschap in Riesenbeck niet in geslaagd de finale van de landenwedstrijd, die vrijdagmiddag wordt verreden, te bereiken.

Na de eerste twee onderdelen staat het team van bondscoach Rob Ehrens op de teleurstellende elfde plaats. “Als het niet meezit, dan zit het ook gewoon niet mee. Het is heel zuur”, laat Ehrens teleurgesteld weten. De beste tien teams rijden de finale. Frank Schuttert, Marc Houtzager en Harrie Smolders rijden vrijdag nog wel voor hun individuele kansen.

“Hier word ik niet vrolijk van”, vertelt Ehrens met gevoel voor understatement. “Gisteren was een heel mooie dag. De paarden sprongen goed. Vandaag was daar niets van over. De motivatie was er wel bij mijn ruiters, ze keken de goede kant op. Maar de prestaties vielen erg tegen.”

Heeft Ehrens een verklaring voor het teleurstellende resultaat. “Frank begon goed en kreeg twee fouten aan het eind van het parcours waarvan je denkt: waarom? Bart Bles begon ontspannener dan gisteren. Het ging net iets te makkelijk, een fout op hindernis 1 en nog wat daarna. Jammer. Dan verwacht ik van Marc Houtzager en Harrie Smolders dat ze het spel nog wel zo afmaken dat we als team bij de beste tien kunnen blijven. Marc reed geweldig. De fout op de muur was echt pech. Sterrehof’s Calimero legde een voetje op er bovenop. De laatste fout hadden ze ook echt niet hoeven te maken. Als het niet meezit, dan zit het ook gewoon niet mee. Ik had echt meer verwacht van Harrie. Gisteren twee fouten en vandaag twaalf strafpunten. De oorzaak van die fouten is denk ik nog wat onervarenheid van Bingo du Parc. Het is heel zuur.”

Nog een hele uitdaging
“Dit is lang geleden dat we zo’n slecht resultaat op een kampioenschap hebben behaald”, vertelt de bondscoach, die vorige maand met zijn team nog vierde werd in de Olympische landenwedstrijd in Tokio. “We zullen ons toch eens achter de oren moeten krabben waar dit aan ligt en wat we kunnen doen om dit beter te kunnen krijgen. Daar ligt nog een hele uitdaging.”

De volgende uitdagingen zijn er wel voor Ehrens. “Over twee weken is Aken en daarna moeten we kijken richting de finale van de Nations Cup in Barcelona. De blik moet nu ook richting volgend jaar. Dan zijn de Wereldruiterspelen in Denemarken.”

Is de basis breed genoeg in Nederland? “Als ik kijk wat er nu is, dan maak ik me daar best wel zorgen over. We hebben ruiters genoeg die het kunnen, maar we komen toch wel tekort in goede combinaties. Dat merken we nu al. Je moet combinaties hebben die in de flow zitten. We hebben heel goede jaren gehad. Nu zitten we wat in de spiraal naar beneden”, besluit Ehrens. 

Vrijdagmiddag komt het team van Oranje niet meer in actie in de landenwedstrijd van de Europese kampioenschappen. De beste   van de tussenstand rijden wel de wedstrijd voor kwalificatie voor de finale op zondagmiddag. Frank Schuttert (27), Marc Houtzager (29) en Harrie Smolders (48) hebben zich voor de wedstijd van vrijdag geplaatst. 

EK springen landenklassement
1. Zwitserland 5,47 strafpunt
2. Duitsland 8,77 
3. Zweden 11,59 
11. Nederland 36,97 
Frank Schuttert - Lyonel D (v. Little Joe) 1,31 + 8 = 9,31
Marc Houtzager - Sterrehof’s Calimero (v. Quidam de Revel) 1.65 + 8 = 9.65
Harrie Smolders - Bingo du Parc (v.Mylord Carthago) 6.01 + (12) = 18.01
Bart Bles (Babberich), Kriskras DV (v.Cooper van de Heffinck), (7.35) + 12 = 19.35

Tussenstand individuele klassement
1. Martin Fuchs (Zwi), Leone Lei (v. Baltic VDL) 1.31 str pnt
2. Cristian Kukuk (Dui), Mumbai (v. Diamant de Semilly) 1,93 
3. Rolf Goran Bengtsson (Zwe), Ermindo W (v. Singapore) 1.96 
27. Frank Schuttert - Lyonel D (v. Little Joe) 9,31 
48. Harrie Smolders- Bingo d- u Parc (v. Mylord Carthago) 18,01 
53. Bart Bles Kriskras DV (v. Cooper van de Heffinck) 19,35 

Meer Springen

ENSCHEDE – Op 76-jarige leeftijd is zondag Bennie Holtkamp overleden. De Enschedeër speelde als eigenaar van de toppaarden Egano en De Sjiem een... (22-09-2021)
VEENINGEN – Sander Geerink greep zondag de hoofdrol op de laatste dag van Outdoor Zuidwolde. In het Drentse Veeningen . Met zijn tienjarige ruin... (19-09-2021)
VEENINGEN – Hendrik Jan Schuttert maakte zaterdag indruk tijdens Outdoor Zuidwolde. De Ommenaar trok met de achtjarige ruin Stakkaire Gold (v.... (19-09-2021)
VEENINGEN – Hessel Hoekstra was vrijdag niet te kloppen in de rubriek over 1,45 meter met twee fasen tijdens Outdoor Zuidwolde. Met de negenjarige... (17-09-2021)
VEENINGEN – Eric ten Cate is in vorm. Hij toonde het donderdag andermaal aan in Veeningen met zijn zege op de achtjarige ruin Ivoor (v. Eldorado van... (16-09-2021)
DIEPENHEIM – Chantal Leusink snelde dinsdag de concurrentie ver vooruit in de klasse ZZ tijdens het concours hippique in Diepenheim. Met Gino was de... (15-09-2021)
BONHEIDEN – Eric ten Cate eindigde zaterdag als vierde in de Grote Prijs van het CSI2 Bonheiden. De ruiter uit Geesteren reed in de rubriek over 1,45... (12-09-2021)
ASCONA – Gerben Morsink is goed in vorm. De ruiter uit Enschede bewees het andermaal tijdens het CSI in het Zwitserse Ascona. (12-09-2021)
BONHEIDEN – Eric ten Cate en Conor Drain lieten zich donderdag meteen van hun goede kant zien tijdens het CSI in het Belgische Bonheiden. In de... (09-09-2021)
EXLOO – Jeroen Dubbeldam vertolkte zaterdag de hoofdrol bij een compleet Twentse feestje tijdens de Grote Prijs van het CSI2 in Exloo. Met de... (04-09-2021)
RIESENBECK - Dankzij een voortreffelijke nulronde met zijn paard Sterrehof’s Calimero is Marc Houtzager op de derde dag van het EK springen in het... (03-09-2021)
EXLOO – Thijmen Vos boekte vrijdag een fraaie zege tijdens het CSI1 in Exloo. De Wierdenaar was met zijn vijftienjarige bruine ruin Calgary 56 (v.... (03-09-2021)
EXLOO – Madée Schuttenbeld bleef donderdag niet ver verwijderd van de zege in de Medium Tour van het CSI12 in Exloo. Met de achtjarige vosruin Nikias... (02-09-2021)
RIESENBECK – Met de vierde plaats in het landenklassement en de zesde en negende plaats van Frank Schuttert en Marc Houtzager zijn de springruiters... (01-09-2021)
TOLBERT – In het afsluitende weekend van Outdoor Tolbert boekten Sven Peters op zaterdag en Mart IJland op zondag een mooie overwinning. Voor de... (30-08-2021)
TOLBERT – Mart IJland bezorgde zichzelf vrijdag een mooi cadeautje op zijn zeventiende verjaardag. Tijdens Outdoor Tolbert schreef de jonge Hengeloër... (27-08-2021)
LASTRUP – Hendrik Jan Schuttert boekte vrijdag een fraaie zege tijdens het CSI2 in het Duitse Lastrup. De Ommenaar won de rubriek over 1,45 meter met... (27-08-2021)
BRUSSEL – Er zit nog altijd geen sleet op de ondertussen zeventienjarige bruine hengst Carambole (v. San Patrignano Cassini x Concerto II). Met... (27-08-2021)
VALKENSWAARD – Gerben Morsink maakte zaterdag indruk tijdens de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van de Longines Global Champions Tour in... (22-08-2021)
KRONENBERG – Eric ten Cate en Conor Drain (2x) noteerden dit weekend klasseringen in de top drie tijdens het CSI De Peelbergen, waar Willem onder... (22-08-2021)