OMMENAAR WINT NA PUISSANCE OOK GROTE PRIJS BIJ INDOOR WIERDEN

Schuttert maakt zijn succes compleet

WIERDEN – Hendrik Jan Schuttert maakte zaterdagavond zijn succes tijdens Indoor Wierden compleet. Na zijn gedeelde winst in de puissance de dag ervoor, zegevierde de Ommenaar in manege De Vossenbos in de Nijwa Grote Prijs.

De barrage van de hoofdrubriek verliep bizar en onvoorspelbaar. Favorieten streden te fanatiek. Balken vielen en de laatste starter was zelfs de weg kwijt. De mannen die het rustigst bleven, stonden bovenaan: Hendrik Jan Schuttert (28) en Peter Geerink (55). Behalve deze twee reed alleen nog Aniek Diks foutloos van de veertien barragekandidaten.

Als schot in eigen doel
Als een schot in eigen doel in de Champions League, zo moest Henri Stegeman zich voelen. Voor de springruiter uit het nabijgelegen Daarle, bekend als vakkundige opleider van paarden, ging Indoor Wierden allesbehalve als een nachtkaars uit. Als laatste deelnemer met zicht op een mooie klassering zo dicht bij huis op Endeavour (v. Cantos) reed hij, ondanks inmenging van het publiek, de verkeerde hindernis aan en werd gediskwalificeerd. Overspoeld door emoties trilde hij na op het voorterrein, terwijl zijn collega’s van alle kanten de felicitaties in ontvangst namen.

“Ja, ik heb me wel eens beter gevoeld”, zegt Henri Stegeman enigszins timide. “Ja, inderdaad, ik kan wel janken, maar dat brengt me niet verder. Ik had een black-out. Ik wist het niet meer en ik had nog wel andere ruiters de barrage zien rijden. Ik had hier echt heel graag goed willen rijden.”

Hopen op herhaling
Die wens hadden er meer. Remco Been hoopte op een herhaling van 2016 met zijn succespaard Holland van den Bisschop (v. Heartbreaker), maar ook Sander Geerink had wel zin in een feestje op Donner IK (v. Deauville Van T&L). Allebei noteerden ze een fout, net als de nog snellere Siebe Kramer op Evermeta (v. Mr.Blue).

Hendrik-Jan Schuttert reed zijn nulronde in 44,35 seconde en voerde de druk op bij de winnaar van vorig jaar, Willem Greve, die dit keer Formidable (v. Carambole) zadelde. Ook bij hem ging de insprong van de dubbel eraf, wat een achtste plek betekende. Schuttert kon Indoor Wierden van zijn wensenlijstje afstrepen. “Echt blij mee, want Indoor Wierden moet je eens in je leven gewonnen hebben.”

Het concours kon voor hem al niet meer stuk na een (gedeelde) overwinning in de puissance de avond ervoor. Bangelo (v. Tangelo van de Zuuthoeve) sprong onder Hendrik-Jan Schuttert foutloos over de muur met een hoogte van 2,10 meter. “Echt bijzonder. Elk paard heeft z’n specialiteit. Bangelo hoef ik geen Grote Prijs te laten lopen en Balboa hoef je niet op zo’n muur af te sturen”, lacht de ruiter uit Ommen.

Manegepaard
Bangelo doet zijn werk als gelegenheidspaard goed. “Overdag loopt hij in de manege en voor een puissance mag ik hem een week van tevoren ophalen om daarvoor wat te trainen. Ook in Ommen en Birmingham reed ik hem in de puissance. Hij vindt dat echt mooi. Door de weeks vijftig of zestig centimeter hoog springen met lesklanten en af en toe op die hoge muur aflopen. Hij gaat er steeds harder naar toe, ik moet ‘m gewoon tegenhouden.”

Balboa HS, zelf opgeleid door Hendrik Jan Schuttert, mag inmiddels een geroutineerd Grand Prix-paard genoemd worden. “Hij springt altijd op z’n eigen manier. Zijn voorbenen niet zo mooi gevouwen, maar hij legt veel foutloze rondes af. Ik probeerde Willem Greve niet teveel speling te geven. Ik zat er hier al vaak vooraan bij, maar nu is het dan gelukt. Indoor Wierden blijft een speciaal concours met een eigen karakter. Het is hier anders dan anders. De hindernissen dicht langs de kant, veel de hoek in springen en met het publiek dicht aan de ring. Veel paarden vinden dat moeilijk, maar ik ga hier elk jaar graag naar toe. Elke avond is er topsport en er komt veel volk op af. Het leeft enorm hier.”

Geloof houden
Peter Geerink (rechts) verbaasde zichzelf met zijn tweede prijs op de pas achtjarige Florijn W (v. Carthino Z), die twee prachtige foutloze omlopen sprong. “Ik dacht: als ik mag terugkomen voor de prijsuitreiking, dan ben ik tevreden. De anderen wilden te graag en maakten fouten. Dat was mijn geluk. Dit is toch mooi. Ik kocht Florijn als driejarige op basis van vrij springen, maar het bleek best wel een speciaal paard te zijn. Mijn vriendin heeft er ongelooflijk veel tijd ingestopt. Het verliep echt niet makkelijk, maar hij weigerde nooit voor de hindernissen en hij liet de palen liggen. Ik heb geloof in hem gehouden, heel belangrijk! Zijn ogen rolden er hier bijna uit, zo onder de indruk was hij van de hal, maar zodra je naar de eerste hindernis galoppeert is hij er voor je. Fijn dat ons werk zo beloond wordt.”

Sander Geerink tweede
In de rubriek over 1,35 op tijd reed Sander Geerink op de slotdag naar de tweede plaats met de negenjarige bruine merrie Primeval Extase (v. Valentino).Ook de ruiter uit Gelselaar had geen antwoord op de snelheid van de in Wierden toch al succesvolle Engelse Annabal Shields, die met de schimmelmerrie Creevagh Carisma bijna 3,5 seconde eerder doro de finish kwam. Stijn Roelink werd netjes derde met zijn vosruin Souplesse (v. Carthino). Conor Drain legde met de bruine Dialetto PS beslag op de vierde stek, voor Peter Olthof met Diablo Blue MS. Vincent Geerink maakte de top tien vol met Grappa.

Gezellige, oude toko
Veel tevreden ruiters, maar ook een trotse voorzitter. Edwin Maatkamp ziet een hoop lichtpuntjes voor de 43ste editie in 2019. “Ik denk dat het weer wat beter was dan vorig jaar. Sportief gezien alleen al, want we hadden wat meer ruiters. We hebben ook positief commentaar ontvangen op de verbeterde uitstraling van de bak en ik verwacht een financieel plusje. Dat de menavond niet doorging was toch een aderlating. Er zijn nog wel wat dingen die we willen aanpakken voor de toekomst, maar deze editie was mooi. We hebben misschien een oude toko, het is hier wel altijd gezellig!”

ALLE UITSLAGEN INDOOR WIERDEN

Foto's Hendrik Jan Schuttert met Balboa HS © www.fototrailer.nl

Meer Springen

OPGLABBEEK – Sander Geerink verzorgde met Donner IK een mooi slotakkoord tijdens de vierdaagse springwedstrijd in het Sentower Park in het Belgische... (11-12-2018)
VRAGENDER – Lennard de Boer (foto) moest zondag genoegen nemen met de tweede plek in de afsluitende Grote Prijs tijdens Jumping De Achterhoek. Met de... (02-12-2018)
VRAGENDER - Gerben Morsink reed vrijdagavond in de finale van de Medium Tour van CSI2 Jumping de Achterhoek met zijn negenjarige zwarte hengst... (02-12-2018)
VRAGENDER – Even mocht Remco Been vrijdagavond laat de illusie koesteren, dat hij met zijn elfjarige bruine hengst Holland van de Bisschop (v.... (01-12-2018)
BALKBRUG - Eric ten Cate hoefde zijn zevenjarige bruine ruin Lacoste (v. Lord Pezi) donderdagavond niet tot het uiterste te laten gaan om de winst te... (30-11-2018)
VRAGENDER - Startnummer dertien was donderdagavond voor Sander Geerink het geluksnummer bij Jumping de Achterhoek. Hij won de eerste rubriek over 1,... (30-11-2018)
VRAGENDER – Mart IJland kneep zondagmiddag even in zijn arm. Met de tienjarige donkere vosmerrie Fantasia (v. For Kids Only x FS Cocky Dundee) sloot... (25-11-2018)
MAASTRICHT – Gerco Schröder kwam zondagmiddag minder dan viertiende seconde te laat door de finish om de Grote Prijs van Maastricht op zijn naam te... (25-11-2018)
MAASTRICHT – Willem Greve won zaterdagavond op grandioze wijze de tweede kwalificatiewedstrijd voor de Longines Trophy Grote Prijs van Maastricht met... (25-11-2018)
MAASTRICHT – Bart Haselbekke kende vrijdag een vliegende start tijdens Jumping Indoor Maastricht. De Wierdenaar won de rubriek over twee fasen (1,30... (23-11-2018)
SAASVELD – Veronique Morsink schreef vijf jaar geleden geschiedenis door als vijftienjarige de prestigieuze Twente Cup te veroveren. In Saasveld... (17-11-2018)
SAASVELD – Jarno Hesselink en Peter Olthof hadden zaterdag geschiedenis kunnen schrijven door op één dag in twee klassen de strijd om de EquiFirst... (17-11-2018)
SAASVELD – De Twentse ponyruiters moesten het zaterdag in de finales van de strijd om de Twente Cup stellen zonder een zege. De winst ging in alle... (17-11-2018)
SAASVELD – Wie wordt de opvolger van Bas van der Aa en Davinci als winnaar van de Twente Cup? Dat is zaterdagavond de grote vraag in de finale van... (17-11-2018)
SAASVELD – Liefst zestig deelnemers begonnen vrijdagavond in de Ankerhal aan de Grote Prijs van Saasveld over 1,40 meter en onder hen niet de minsten... (17-11-2018)
WIERDEN – In de schaduw van de Gote Prijs van Indoor Wierden zegevierde Conor Drain zaterdag in de hoofdrubriek van het CSI1 in manege De Vossenbos. (11-11-2018)
WIERDEN – Hendrik Jan Schuttert mocht zijn naam vrijdagavond laat laten noteren als een van de winnaars van het traditierijke puissancespringen... (10-11-2018)
WIERDEN – Lennard de Boer maakte donderdagavond indruk tijdens Indoor Wierden. De stalruiter van de BWG Stables reed met zijn tienjarige bruine ruin... (08-11-2018)
WIERDEN – Twee jaar nadat hij in 2016 het CSI2 Indoor Wierden opende met een overwinning, ging Sander Geerink woensdag tijdens de 42ste editie van... (08-11-2018)
WIERDEN - Van het fancy CSI5* Lyon, een evenement in het kader van de Wereldbeker, naar het gezellige CSI2* Indoor Wierden. Springruiter Willem Greve... (05-11-2018)