GERBEN ZEVENDE IN GROTE PRIJS OMMEN, VERONIQUE NEGENDE EN EEN ZEGE IN DE SMALL TOUR

Prima zondag neef en nicht Morsink

OMMEN – Met een zevende plaats voor Gerben Morsink en een negende voor zijn nicht Veronique mocht de familie Morsink zondag van een geslaagde Grote Prijs van het Vechtdal spreken tijdens CSI3 Ommen.

Beide Twentenaren waren dicht bij een plek in de barrage van de enerverende hoofdrubriek over 1,55 meter op de terreinen van de familie Schuttert in Stegeren bij Ommen. Gerben (bovenste foto)  miste de extra omloop door een fout op de achtste hindernis met zijn weer patent springende tienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve). “Als ik mijn hand iets omhoog had gedaan, was het goed gegaan”, aldus de Enschedeër die vrijdag nog de toprubriek van de dag had gewonnen. “Nu had hij iets een verstoring. Maar hij sprong prima, dat is het belangrijkste. Misschien is dit ook wel goed, met het oog op de Global Champions Tour in Valkenswaard van volgende week.”

Snelste vierfouter
Gerben Morsink bleek uiteindelijk de snelste vierfouter in de Grote Prijs, die net als het CSI Twente Maikel van der Vleuten als winnaar opleverde. De beste Nederlander van dit moment zadelde dit keer de negenjarige bruine ruin Beauville (v. Bustique). De Brabander was in de barrage sneller dan zijn vijf concurrenten, van wie de Belg Pieter Clemens uit de stal van Jos Lansink met de elf jaar oude bruine ruin Icarus de tweede stek opeiste en Patrick Lemmen in de strijd om de derde plaats met de even oude bruine ruin Ideaal Aniek Poels met Barry White 3 voor bleef.

Parcoursbouwer Henk Linders had met zijn team een selectief parcours uitgestippeld, waarop slechts twee ruiters voor de pauze foutloos bleven. Daar kwamen er uiteindelijk nog vier bij. “Het was echt een heel mooie driesterren Grote Prijs zonder lompe dingen erin. Scherprechter was het plankje waar de paarden niet veel respect voor hadden en de roze dubbelsprong erachter. Het was gewoon slim gebouwd”, analyseert Maikel van der Vleuten de hoofdrubriek, waarin hij in 2015 derde werd.

Met de negenjarige Beauville Z werkte hij uitgekiend naar de Grote Prijs toe. “Vorige week liep hij de Global Champions Tour in Berlin. In het ritme was hij al, maar op vrijdag heb ik hem alleen in het 1.45 gereden. Even wat lager, zodat hij wat makkelijker rond kan springen. Vandaag moest hij er meer aan geloven, maar ook nu voelde het makkelijk aan. De laatste anderhalve maand heeft hij echt een grote stap gemaakt. Echt een goede knol, waar we nog veel plezier aan gaan beleven.”

Vijf paarden voor Grand Prix
Met Beauville Z heeft Maikel van der Vleuten (foto midden) nu vijf Grand Prix-springpaarden op stal, een luxe die hij nog nooit eerder kende. Met dank aan de sponsoring door modemerk Massimo Dutti van de Spaanse paardenliefhebster Marta Ortega.

“Zo iemand langs de kant is zoveel waard! Het is net iets makkelijker om een paard als Beauville aan te kopen dan wanneer je alles uit eigen zak moet doen. Zeker als de aankoop het niet volgens verwachtingen doet. Dat kan één keer, maar niet te vaak. En doen ze het wel goed, dan komt er vraag naar en wordt het moeilijk om nee tegen een verkoop te zeggen als je je stal draaiende moet houden. In ons hart doen we de sport ook het liefst en Marta ondersteunt ons daar geweldig in. We willen het ook goed doen voor haar. Talentvolle paarden kopen en daar die laatste stap naar het hoogste niveau mee maken. Een paard kopen van zoveel miljoen, daar zou ik me niet fijn op voelen. Al die mensen die op je vingers zitten te kijken. Je kan het niet snel goed doen. Nee, liever zo’n paard als Beauville. Anderhalf jaar geleden begonnen in het 1.35 en laatst al de Globals in Monaco winnen. Daar heb ik veel meer aardigheid aan.”

Volop reden tot tevredenheid
Net als neef Gerben had ook Veronique Morsink (onderste foto) volop reden tot tevredenheid. In haar eerste Grote Prijs op het niveau van drie sterren haalde ze met haar negenjarige bruine ruin Entrepreneur (v. Clinton) slechts door een pechfout de extra omloop niet.

De talentvolle amazone uit De Lutte had ’s ochtends al met Faithfull de rubriek voor de Small Tour van het CSI3 over 1,40 meter op haar naam geschreven. Met de vijftienjarige bruine hengst gaf ze de Engelsman Keith Shore op Iron Lady van ’t Meulenhof met een verschil van 0,07 seconde het nakijken. Anne-Liza Makkinga reed met de achtjarige bruine ruin Go for It (v.Eldorado van de Zeshoek) naar de zesde prijs.

Hessel Hoekstra schier onverslaanbaar
Hessel Hoekstra is de laatste weken schier onverslaanbaar met zijn acht jaar oude bruine ruin Comme Prevu (v. Comme il Faut). Zondag was hij opnieuw de beste, nu in de Grote Prijs van het CSI1 in Ommen. Op het paard van zijn werkgever Eri Wiefferink bleef Hoekstra nummer twee Lysanne Kruizinga met Erunella D ruim een volle seconde voor in de barrage van het parcours over 1,40 meter.

Fabiënne Roelofsen werd vierde met de achtjarige bruine ruin Canto Bruno (v. Cantoblaco), Robert Vos tiende met de negenjarige vosruin Chapeau (v. Comme il Faut).

UITSLAGEN CSI OMMEN

Meer Springen

ROTTERDAM – De springruiters van TeamNL moesten tijdens het EK in Rotterdam genoegen nemen met de achtste positie. (23-08-2019)
ROTTERDAM - De springruiters van TeamNL zijn er op de tweede dag van de landenwedstrijd op het EK in Rotterdam niet in geslaagd te klimmen in het... (22-08-2019)
ROTTERDAM – De springruiters van TeamNL zijn het EK in eigen land niet overtuigend begonnen. Het team staat na het eerste jachtparcours negende. (21-08-2019)
WIERDEN – Sander Geerink bezette woensdag vier keer een ‘podiumplek’ tijdens de laatste aflevering uit de reeks van zes wedstrijden in het kader van... (21-08-2019)
DONAUSCHINGEN – De broers Lucas en Wilton Porter vertolkten zondag glansrollen op de slotdag van het internationale concours in het Duitse... (19-08-2019)
STRZEGOM - De Nederlandse equipe bij de ponyruiters, met een sterke Mart IJland, eindigde vrijdag als vijfde in de landenwedstrijd van het Europees... (16-08-2019)
ERMELO – Willem Greve heeft donderdag de Blom Cup voor zevenjarige paarden gewonnen met Higway TN.   (16-08-2019)
TUBBERGEN – De twintigste editie van de Schröder Masterclass werd dinsdagavond een prooi voor Rob Schipper met zijn negen jaar oude bruine merrie... (13-08-2019)
DUBLIN – Gerco Schröder sloot zondag het CHIO Dublin af met een keurige zesde plaats in de rubriek over 1,45 meter op tijd. (12-08-2019)
TUBBERGEN - Daar waar het masterspringen op dinsdagavond altijd veel bezoekers trekt, staat tijdens de Schröder Masterclass tegenwoordig ook de... (11-08-2019)
VALKENSWAARD – Gerben Morsink kende zondag een prima afsluiting van het CSI Valkenswaard. (11-08-2019)
VALKENSWAARD – Gerben Morsink zegevierde zaterdag op knappe wijze in de rubriek voor zes- en zevenjarige paarden tijdens het CSI Valkenswaard. (11-08-2019)
DUBLIN – De springruiters van Oranje ontbreken in de finale van de strijd om de Longines Nations Cup. (09-08-2019)
TUBBERGEN -  De organisatie van de Schröder Masterclass mag dit jaar twintig kaarsjes uitblazen en wil dit feestje graag met haar bezoekers vieren. (07-08-2019)
OMMEN – Willem Greve reed zaterdag naar een letterlijk en figuurlijk formidabele zege in de rubriek over 1,50 op tijd voor de Big Tour van het CSI3... (03-08-2019)
OMMEN – Gerben Morsink tekende zaterdagavond tijdens het CSI3 Ommen voor een vorstelijke prestatie met het winnen van de proef voor de Longines... (02-08-2019)
ERMELO - Bondscoach Rob Ehrens heeft Willem Greve en Gerco Schröder opgeroepen om de kleuren van Oranje te verdedigen in de Ierse hoofdstad Dublin. (02-08-2019)
OMMEN – Josta van Straaten reed zaterdag met haar twaalfjarige bruine merrie Ciao Bella S (v. Triomphe de Muze) naar een fraaie overwinning in de... (02-08-2019)
OMMEN – Rob Schipper en Bas van der Aa waren donderdag met twee derde plaatsen de beste deelnemers uit de regio tijdens het CSI Ommen. (01-08-2019)
OMMEN –Een dag nadat Job Rothstegge in Heeten met Ivar KV kampioen van de Regio Overijssel werd in de klasse M, stond de combinatie alweer vooraan... (31-07-2019)