GERBEN ZEVENDE IN GROTE PRIJS OMMEN, VERONIQUE NEGENDE EN EEN ZEGE IN DE SMALL TOUR

Prima zondag neef en nicht Morsink

OMMEN – Met een zevende plaats voor Gerben Morsink en een negende voor zijn nicht Veronique mocht de familie Morsink zondag van een geslaagde Grote Prijs van het Vechtdal spreken tijdens CSI3 Ommen.

Beide Twentenaren waren dicht bij een plek in de barrage van de enerverende hoofdrubriek over 1,55 meter op de terreinen van de familie Schuttert in Stegeren bij Ommen. Gerben (bovenste foto)  miste de extra omloop door een fout op de achtste hindernis met zijn weer patent springende tienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve). “Als ik mijn hand iets omhoog had gedaan, was het goed gegaan”, aldus de Enschedeër die vrijdag nog de toprubriek van de dag had gewonnen. “Nu had hij iets een verstoring. Maar hij sprong prima, dat is het belangrijkste. Misschien is dit ook wel goed, met het oog op de Global Champions Tour in Valkenswaard van volgende week.”

Snelste vierfouter
Gerben Morsink bleek uiteindelijk de snelste vierfouter in de Grote Prijs, die net als het CSI Twente Maikel van der Vleuten als winnaar opleverde. De beste Nederlander van dit moment zadelde dit keer de negenjarige bruine ruin Beauville (v. Bustique). De Brabander was in de barrage sneller dan zijn vijf concurrenten, van wie de Belg Pieter Clemens uit de stal van Jos Lansink met de elf jaar oude bruine ruin Icarus de tweede stek opeiste en Patrick Lemmen in de strijd om de derde plaats met de even oude bruine ruin Ideaal Aniek Poels met Barry White 3 voor bleef.

Parcoursbouwer Henk Linders had met zijn team een selectief parcours uitgestippeld, waarop slechts twee ruiters voor de pauze foutloos bleven. Daar kwamen er uiteindelijk nog vier bij. “Het was echt een heel mooie driesterren Grote Prijs zonder lompe dingen erin. Scherprechter was het plankje waar de paarden niet veel respect voor hadden en de roze dubbelsprong erachter. Het was gewoon slim gebouwd”, analyseert Maikel van der Vleuten de hoofdrubriek, waarin hij in 2015 derde werd.

Met de negenjarige Beauville Z werkte hij uitgekiend naar de Grote Prijs toe. “Vorige week liep hij de Global Champions Tour in Berlin. In het ritme was hij al, maar op vrijdag heb ik hem alleen in het 1.45 gereden. Even wat lager, zodat hij wat makkelijker rond kan springen. Vandaag moest hij er meer aan geloven, maar ook nu voelde het makkelijk aan. De laatste anderhalve maand heeft hij echt een grote stap gemaakt. Echt een goede knol, waar we nog veel plezier aan gaan beleven.”

Vijf paarden voor Grand Prix
Met Beauville Z heeft Maikel van der Vleuten (foto midden) nu vijf Grand Prix-springpaarden op stal, een luxe die hij nog nooit eerder kende. Met dank aan de sponsoring door modemerk Massimo Dutti van de Spaanse paardenliefhebster Marta Ortega.

“Zo iemand langs de kant is zoveel waard! Het is net iets makkelijker om een paard als Beauville aan te kopen dan wanneer je alles uit eigen zak moet doen. Zeker als de aankoop het niet volgens verwachtingen doet. Dat kan één keer, maar niet te vaak. En doen ze het wel goed, dan komt er vraag naar en wordt het moeilijk om nee tegen een verkoop te zeggen als je je stal draaiende moet houden. In ons hart doen we de sport ook het liefst en Marta ondersteunt ons daar geweldig in. We willen het ook goed doen voor haar. Talentvolle paarden kopen en daar die laatste stap naar het hoogste niveau mee maken. Een paard kopen van zoveel miljoen, daar zou ik me niet fijn op voelen. Al die mensen die op je vingers zitten te kijken. Je kan het niet snel goed doen. Nee, liever zo’n paard als Beauville. Anderhalf jaar geleden begonnen in het 1.35 en laatst al de Globals in Monaco winnen. Daar heb ik veel meer aardigheid aan.”

Volop reden tot tevredenheid
Net als neef Gerben had ook Veronique Morsink (onderste foto) volop reden tot tevredenheid. In haar eerste Grote Prijs op het niveau van drie sterren haalde ze met haar negenjarige bruine ruin Entrepreneur (v. Clinton) slechts door een pechfout de extra omloop niet.

De talentvolle amazone uit De Lutte had ’s ochtends al met Faithfull de rubriek voor de Small Tour van het CSI3 over 1,40 meter op haar naam geschreven. Met de vijftienjarige bruine hengst gaf ze de Engelsman Keith Shore op Iron Lady van ’t Meulenhof met een verschil van 0,07 seconde het nakijken. Anne-Liza Makkinga reed met de achtjarige bruine ruin Go for It (v.Eldorado van de Zeshoek) naar de zesde prijs.

Hessel Hoekstra schier onverslaanbaar
Hessel Hoekstra is de laatste weken schier onverslaanbaar met zijn acht jaar oude bruine ruin Comme Prevu (v. Comme il Faut). Zondag was hij opnieuw de beste, nu in de Grote Prijs van het CSI1 in Ommen. Op het paard van zijn werkgever Eri Wiefferink bleef Hoekstra nummer twee Lysanne Kruizinga met Erunella D ruim een volle seconde voor in de barrage van het parcours over 1,40 meter.

Fabiënne Roelofsen werd vierde met de achtjarige bruine ruin Canto Bruno (v. Cantoblaco), Robert Vos tiende met de negenjarige vosruin Chapeau (v. Comme il Faut).

UITSLAGEN CSI OMMEN

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)