35STE EDITIE TWENTE CUP VAN START IN LONNEKER

Prima start Vaanholt en Van der Aa

LONNEKER – Maikel Vaanholt in de klasse Z en Bas van der Aa in de klasse ZZ waren maandagavond de eerste winnaars tijdens de 35ste editie van de strijd om de Twente Cup. In manege De Twentse Marke zegevierden ze in de eerste kwalificatiewedstrijd voor de finale, die op zaterdag 11 november wordt verreden in de Ankerhal in Saasveld. Met als inzet de opvolging van Ellemijn Ensink die in 2016 de wisselbeker met de grote oren voor zich opeiste.

In Lonneker bleef Vaanholt met de negenjarige ruin Izaro (v. Escudo x Cartier van de Heffinck) in de barrage ruim 1,1 seconde voor op nummer twee Remco Been. De Wierdenaar troefde met Gouverneur op zijn beurt Gert-Jan Bruggink met Coloccini af met een marge van 0,37 seconde. Thomas Krone met Getway, Matty Holohan met Cool Boy en Imke Frankena met Fiorentina namen in de klasse Z de vierde tot en met zesde plek voor hun rekening.

“Het was onze eerste wedstrijd binnen”, keek Maikel Vaanholt terug op de winst in wat voor hem een thuisoptreden is. “Voor mij is dat in elk geval lastiger dan buiten. Ik denk dat Izaro gewoon in vorm is en op dit moment goed meewerkt. Ik weet waar hij vandaan komt qua springen. Het ging de laatste tijd nog wel eens mis, maar vandaag hadden we een keer geluk.”

Onder de veertig seconden
Maikel Vaanholt was overigens niet snel genoeg om zich ook tot nummer een van het overall klassement van de klassen Z en ZZ te mogen laten noteren. Die eer viel Bas van der Aa te beurt. De Albergen reed met de negenjarige bruine merrie Davinci (v. Arpeggio x Gralserbe) als enige naar een tijd onder de veertig seconden in de barrage van de klasse ZZ en was drie volle tellen rapper dan Tarik van Boggelen met Beautyduna. Veronique Morsink verzekerde zich met Celina Z van de derde prijs, voor Emiel Richter met Disinaa. Titelverdedigster Ellemijn Ensink overschreed met Hyperion van Ort de toegestane tijd en eindigde met twee strafpunten als vijfde.

Bas van der Aa verbaasde zich na afloop over de toch nog ruime voorsprong, waarmee hij won. “Ik wist dat ik snel moest zijn om eerste te kunnen worden, maar had niet verwacht dat  het verschil nog zo groot werd. Het was wel een mooi parcours vond ik. Niet te gemakkelijk, maar wel te springen.”

Van der Aa verkocht de ruin drie jaar geleden aan een klant uit Taiwan, die hem twee keer jaar onder het zadel heeft als hij in Nederland. Voor het overige rijdt hij Davinci nog altijd zelf. “Een paard voor de toekomst”, vindt hij. “Die gaat ook wel 1,40 en 1,50 meter springen.”

Geen garantie
Als geen ander weet Bas van der Aa dat een zege op de eerste dag geen enkele garantie biedt voor succes in de eindstrijd. “Twee jaar geleden was ik met Goldfeyer met een straatlengte voorsprong in punten eerste in de kwalificaties, maar in de finale lukte het niet en won Wendy Ligtenberg met Radorette. Vorig jaar heb ik niet mee gereden. Ik hoop dat ik in november echt mee kan doen voor die beker. Want de Twente Cup wil iedereen nog steeds graag winnen.”

De genoemde nummers een tot en met zes van de klasse  Z plaatsten zich net als de beste vier combinaties van de klasse ZZ al voor de finale in Saasveld.

Op de bovenste foto de prijsuitreiking van de klasse ZZ, op de onderste Maikel Vaanholt met Izaro.
 

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)