Pech Jesper Romp kost Oranje zege

WIERDEN - Het Nederlands team bij de young riders had donderdagmiddag lange tijd zicht op de overwinning in de landenwedstrijd tijdens het Dutch Youngster Festival in Wierden. Met een nulronde van de laatste ruiter Jesper Romp was de zege binnen geweest, maar de hoop vervloog toen Romp zich uit de wedstrijd moest terugtrekken. Zijn paard Qualif de Thurin verstapte zich op het voorterrein en liep onregelmatig.

De winst ging naar Duitsland, dat de leiding na de eerste omloop vasthield. Tweede en derde werden Frankrijk en Italië. Het terugtrekken van Qualif de Thurin was de enige juiste oplossing, vertelt bondscoach Luc Steeghs. “Het risico om de ring binnen te rijden en nog meer schade aan te brengen was te groot. Het is jammer dat we van het ene op het andere moment uit de wedstrijd lagen, maar zo kan het gaan in de paardensport. We zijn niet gedeeld vierde geworden omdat de ruiters slecht hebben gereden.”

In de eerste manche bleek 4c, de uitsprong van de driesprong, een bottleneck voor Jens van Grunsven en Jarno van Erp. Sanne Thijssen reed een nulrit om u tegen te zeggen en Jesper Romp pikte 9a, de uitsprong van de dubbel, mee. De schade: acht strafpunten en daarmee drie strafpunten achterstand op Duitsland.

Terwijl twee Duitse ruiters in de tweede manche strafpunten opliepen, herstelden Jens van Grunsven met Cika (v. Can Cun la Silla) en Jarno van Erp op El Capone (v. Lupicor) hun foutje en koersten ze naar een perfecte nul. Dat betekende dat Nederland zou winnen als Sanne Thijssen nogmaals foutloos zou blijven met haar ultravoorzichtige hengst Con Quidam B (v. Quinar), maar de fanatieke hengst landde te ver in de driesprong. Hij kreeg een foutje op de uitsprong en direct daarna nog een toen hij te hoog op sprong maar niet ver genoeg naar voren. Doordat Romp zich moest afmelden, bleven deze acht strafpunten staan en viel het oranjeteam buiten het podium.

Twee ruiters bleven dubbel foutloos in de landenwedstrijd. Onder hen de voor Duitsland rijdende Laura Klaphake met de fantastisch springende hengst Cinsey (v. Contendro I) van Paul Schockemöhle, en de stijlvol springende Joanna Parkinson uit Frankrijk met Golden Magic C (v. Cabrio van de Heffinck).

Uitslag landenwedstrijd young riders
Duitsland, 5
Frankrijk, 12
Italië, 15
België, 16
Nederland, 16 (Jens van Grunsven met Cika 4/0, Jarno van Erp met Al Capone 4/0, Sanne Thijssen met Con Quidam B 0/8, Jesper Romp met  Qualif de Thurin 4/niet gestart)
Oostenrijk, 26

Meer Springen

»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)