ALLEEN MAAR ENTHOUSIASME NA DUTCH YOUNGSTER FESTIVAL EN OUTDOOR WIERDEN

Paardensport volgens het boekje

WIERDEN – De Eschruiters in Wierden bewezen de afgelopen twee weken hoe grote sportevenementen ondanks het heersende coronavirus en de maximaal 250 toegestane bezoekers per dag, toch succesvol kunnen worden afgewerkt. Zowel organisatorisch als sportief verliepen het CSIO Dutch Youngster Festival en CSI Outdoor Wierden volgens het boekje.

Maandag, op zijn verjaardag, kan voorzitter Ruben Hofman voldaan terugkijken op twee keer vier dagen fraaie internationale paardensport op De Vossenbos. Eerst bij het Dutch Youngster Festival, inclusief landenwedstrijden voor vier leeftijdsgroepen. Daarna Outdoor Wierden voor de senioren met de schitterende barrage in de Roelofsen Grote Prijs als apotheose.

“Het is fantastisch verlopen”, zegt Hofman. “We zijn zeer content met hoe alles is gegaan. Allereerst dankzij onze betrokken vrijwilligers die ons in zo’n korte tijd van voorbereiding en tijdens de wedstrijden geweldig hebben geholpen. Maar uiteraard ook met de steun van onze sponsors en van veel topruiters uit de regio, die zich hebben ingezet om het voor elkaar te krijgen en financieel rond te borduren.”

Een en al positivisme
De reacties tijdens en na afloop van de twee evenementen waren ernaar. “We hebben ze echt van alle kanten gekregen en ze waren allemaal positief. Van de dag- en nachtbewaking, de parcoursbouwers, de stewards, de jury, de omroepers, sponsors, eigenaren van paarden, trainers, ruiters, grooms, oud-organisatoren en de nieuwe cateraar tot en met de toeschouwers. Het was een en al positivisme.”

Ruben Hofman kijkt mede daarom nu al optimistisch vooruit naar de editie van 2021. “Dan kunnen we hopelijk zonder corona terug naar onze vertrouwde data, de laatste week van mei voor de wedstrijden in het kader van de Nations Cup voor de jeugd en de eerste van juni voor Outdoor Wierden. Sponsors die hier voor het eerst waren, hebben alweer toegezegd voor volgend jaar en de eerste nieuwe voor 2021 hebben we ook al binnen. Dat levert heel veel enthousiasme op en daar liften we op verder.”

Louis Konickx
Louis Konickx (rechts) was voor het eerst verantwoordelijk voor de parcoursen tijdens Outdoor Wierden, nadat hij vorig jaar op De Vossenbos al ervaring opdeed bij het Dutch Youngster Festival. De Limburger is al sinds 2013 parcoursbouwer van Jumping Maastricht en ontwierp onder meer de hindernistrajecten tijdens de finale van de Wereldbeker in Den Bosch in 2012 en de EK’s in Gothenburg (2017) en Rotterdam 2019. Volgend jaar vervult hij de belangrijke en eervolle rol van technisch gedelegeerde voor de FEI bij de Olympische Spelen in Tokyo.

Konickx blikt terug: “Ik vond het heel bijzonder, die speciale entourage hier. Los daarvan dat een organisatie veel geld moet binnenhalen om zo’n evenement mogelijk te maken, kun je dit het beste doen met wat ik professionele vrijwilligers noem. Mensen die weten wat ze moeten doen en er plezier in hebben. Die sfeer breng je over. Dat is voor mij belangrijk en is hier prima voor elkaar. De deelnemers hier zijn vaak overgekwalificeerd. Op elk parcours starten paarden, die ook een wedstrijd van vijf sterren kunnen springen.”
 
Om toch de noodzakelijke schifting voor een barrage te kunnen realiseren, is dan de tijd steeds vaker de ultieme scherprechter. “Dat is soms wel onbevredigend, ja. Of liever: wat dubbel. Je kunt voor een parcours van 1,45 meter wel hindernissen van 1,48 meter hoog neerzetten. Als je ze nog twee centimeter hoger maakt is dat voor de ene helft van de ruiters geen probleem, maar wordt dat voor de ene helft van de ruiters haast te zwaar. Dat blijft een moeilijke afweging.” 

Kroon op werk
Met de winnende rit van Willem Greve op Carambole in de extreem spannende Grote Prijs van Wierden verdienden Louis Konickx en zijn assistenten Marinus Vos, Jos Brinkman, Henk Ekkelenkamp en Erik van Wijngaarden een mooie kroon op hun werk. Ook Konickx had genoten: “Zó binnendoor rijden, dat kan alleen met zo’n paard. De anderen beginnen daar niet eens aan.”

Ook de ruiters, die de wedstrijden kleur gaven, toonden zich enthousiast. Willem Greve: “Iedereen komt hier altijd graag, het is hier super mooi. En dat zeg ik niet alleen omdat ik in Wierden nu drie keer indoor en tweemaal outdoor gewonnen heb. Want als je maar vaak genoeg meedoet, kan dat lukken. Maar iedereen doet hier met veel plezier zijn best om het je naar de zin te maken.”

Gerben Morsink, tweede in de Grote Prijs, is het roerend met hem eens. “Met die vernieuwingen die zijn aangebracht is het helemaal een super mooie accommodatie geworden. Natuurlijk was het met meer publiek nóg sfeervoller geweest, maar de organisatie heeft er alles aan gedaan dit weer mogelijk te maken.”

De uitsmijter is voor lokaal favoriet Remco Been. Een van de ruiters, die vooraf zijn nek uitstak om te helpen Outdoor Wierden nieuw elan te bezorgen en die sjeu gaven aan de rubrieken. “Ik denk dat we er samen in zijn geslaagd Wierden weer op de kaart te zetten door elkaar allemaal te helpen. Je hebt toch mensen uit de buurt nodig die een klein beetje aan je willen denken. Dat is hier wel aan de orde. Velen hebben ons geholpen, petje af.”

Foto's vanaf boven
Willem Greve, Carambole en Ruben Hofman tijdens de huldiging na de Grote Prijs.

Parcoursbouwer Louis Konickx

De Duitser Toni Hassmann was een van de weinigen die met gemengde gevoelens zal terugdenken aan Outdoor Wierden. Terwijl zijn Zwitserse partner Clarissa Crotta vaak voorin de uitslagen te vinden was, liep hij vrijdag bij een val van zijn paard Call me Diva een dubbele kuitbeenbreuk op. Zijn herstel zal zeker zes weken vergen.

Geheel onder: De springarena van De Vossenbos, waar normaal Indoor Wierden wordt afgewerkt, was tijdens Outdoor Wierden geheel ingericht als stalruimte.

Foto's © Hippisch Twente 

Meer Springen

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)
»
Gerco Schröder was zaterdag dichtbij een plek in de top drie na de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in... (24-03-2024)
»
OCALA - De springruiters van TeamNL eindigden in de tweede wedstrijd van de FEI Longines League of Nations in Ocala (Florida) van dit seizoen op de... (24-03-2024)
»
Conor Drain liet de afgelopen dagen een uitstekende indruk achter tijdens de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera (Andalusië). De Ier klasseerde... (22-03-2024)
»
Diverse regioruiters waren afgelopen weekend actief bij concoursen in het buitenland. De beste prestatie kwam op naam van Annelies Vorsselmans, die... (19-03-2024)
»
DEN BOSCH – Bijna dertig jaar nadat hij zelf in Den Bosch opzien baarde door op spectaculaire wijze als eerste en tot nu toe enige Nederlander de... (14-03-2024)
»
DEN BOSCH - Het dak ging er zondag af in de volgepakte Brabanthallen van Den Bosch tijdens de Grote Prijs van The Dutch Masters. Willem Greve toonde... (10-03-2024)
»
HERNING - Hessel Hoekstra en Bas van  Aa gaven elkaar weinig toe in de Grote Prijs van Herning over 1,50 meter met barrage. Hoekstra eindigde als... (10-03-2024)
»
Gerco Schröder sloot zaterdag met de dertienjarige bruine merrie Glock’s Galanda (Lexicon) de kwalificatie over 1,45 meter voor de Grote Prijs... (10-03-2024)
»
DEN BOSCH – In de afgelopen 22 jaar is The Dutch Masters met Frank Kemperman als sportdirecteur, uitgegroeid tot een concours van wereldformaat. Aan... (08-03-2024)
»
Gerco Schröder maakte donderdag een goede indruk tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Valencia. Op de rug van de tienjarige... (08-03-2024)
»
Hessel Hoekstra en Eric ten Cate domineerden donderdag in de eerste groep van de rubriek over 1,40 meter op tijd in het Deense Herning. Hoekstra won... (08-03-2024)
»
SAASVELD – Vanaf komende vrijdag is het weer tijd voor het jaarlijkse vrij springen voor drie- en vierjarige paarden. In de Ankerhal van Saasveld... (06-03-2024)
»
GENT – Regina Leeuwen leverde zaterdag een puike prestatie door tweede te worden in de Grote Prijs van het CSI2* Flanders Horse Expo in Gent over 1,... (26-02-2024)
»
GOTENBURG – Willem Greve kan terugkijken op een prima geslaagd weekend in Gotenburg. De ruiter uit Markelo boekte twee zeges op Zweedse bodem,... (25-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Vier van de vijf springtitels, die zaterdag te verdelen waren tijdens de kampioenschappen van de Regio Overijssel gingen in... (17-02-2024)
»
OLIVA – Alle vier leden van de familie Vos scoorden de afgelopen dagen minimaal één keer een plek in de top tien tijdens de tweede week van de... (17-02-2024)
»
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis was dit weekend de meest opvallende ruiter tijdens het concours in manege Bartels in Mariënheem. De ruiter uit Holten... (12-02-2024)
»
Ruiters uit onze regio deden de afgelopen dagen prima mee tijdens buitenlandse concoursen in Vejer de la Frontera, Riesenbeck, Lier en Oliva. (11-02-2024)