STERKE SLOTDAG GERBEN MORSINK, WILLEM GREVE VALT TERUG

Opnieuw brons Jeroen Dubbeldam

KRONENBERG – Jeroen Dubbeldam verzekerde zich zondag op het hippisch centrum De Peelbergen net als een jaar eerder in Mierlo van de bronzen medaille tijdens de strijd om de nationale titel springen.

Met zijn twaalfjarige bruine ruin Oak Grove’s Carlyle (v. Casall) moest de ruiter uit Weerselo nog genoegen nemen met vijf strafpunten in de eerste omloop van de finale. Maar met een vlekkeloze tweede omloop zette hij de concurrentie voor hem voldoende onder druk om alsnog eremetaal te mogen opeisen. Willem Greve verspeelde zijn kansen daarop. De Markeloër hoorde in zijn laatste omloop drie balken vallen, nadat hij in de eerste rit met zijn dertien jaar oude merrie Zypria S de schade tot een tijdfoutje beperkt had kunnen houden.

Gerben Morsink meldde zich daarom als op een na beste regionale vertegenwoordiger bij de prijsuitreiking. Morsink was in de eerste ronde de snelste foutloze deelnemer van het complete veld en tikte in de slotrit met zijn elfjarige zwarte hengst Navarone een keer het hout uit de lepels. Het leverde hem toch nog een keurige vijfde plaats in het eindklassement en de vierde prijs in de nationale titelstrijd op. In de rangschikking bezette de als nummer twee aan de apotheose begonnen Willem Greve met Zypria S uiteindelijk de dertiende plek in de titelstrijd, twee plaatsen hoger dan Eric ten Cate met Lacoste 145 en vijf hoger dan Rob Scherphof met Eclipse.

‘Bronzen’ Jeroen Dubbeldam was heel enthousiast na de titelstrijd met Oak Grove’s Carlyle. “Zoals bijna iedereen wel weet houd ik van kampioenschappen rijden. Als ik daar aan meedoe, probeer ik er altijd voor te gaan. Als het dan lukt om met een medaille naar huis te gaan, dan ben ik tevreden. Dit was voor mij met dit paard het eerste buitenconcours en ook binnen heb ik hem nog maar weinig op dit niveau kunnen testen. Hij is niet de snelste, maar ik ben heel tevreden met zijn ontwikkeling.”

Best heel bijzonder
Gerben Morsink pakte voor het derde jaar op rij een plek in de top vijf met Navarone. “Dat is denk ik best heel bijzonder”, aldus een tevreden Morsink. “Ik ben nu tweede, vijfde en vierde geworden in het NK. Als ik de volgende twee jaar eerste en derde word, hoor je mij niet klagen. Vrijdag had ik echt een pechfout en vandaag weer, al had het nu misschien ook wat mooier gekund. Navarone sprong fantastisch en als ik vandaag geen fout had gemaakt was het zilver geworden en hadden we de dagprijs gewonnen. Maar het is al geweldig dat we er na zo’n lange tijd zonder wedstrijden over 1,60 meter er toch weer staan.”

Hij voegt eraan toe: “Ik ken het paard precies en hij mij. Dan is het super mooi om zo’n wedstrijd te rijden, daar kun je alleen maar van genieten. Ook al levert zo’n vierde plaats niet veel op, we hebben wel een erg mooi weekend gehad. En Navarone is nog maar elf, die kan normaal nog heel wat jaartjes mee.”

Ook bondscoach Rob Ehrens kijkt tevreden terug naar het kampioenschap. “Ik heb goede dingen gezien en daar ben ik heel blij mee. We moeten eerlijk zijn, dit was een moeilijk jaar geworden voor ons, de extra tijd die we nu hebben kan zeker nieuwe deuren openen. Om op een kampioenschap medailles te kunnen winnen heb je vier ruiters nodig die in de flow zijn. De ruiters die er nu staan, hebben laten zien dat ze er met de bijzondere voorbereiding weten om te gaan. Dat geeft vertrouwen. Mooi ook om te zien hoe de jeugd hier aan de deur klopt, dat stemt positief voor de verdere toekomst.”

Geen fout gemaakt
Marc Houtzager, drie jaar na zijn nationale titel met Sterrehof’s Calimero opnieuw de beste van Nederland, prees zijn Sterrehof's Dante na afloop: "Ze sprong heel goed en gaf me een fantastisch gevoel. Ze heeft over alle dagen geen fout gemaakt en dat op haar eerste grote kampioenschap. Het gevoel is elke dag goed geweest. Daarom ben ik ook hier, om te zien hoe ze zo’n kampioenschap zou springen. Het is een super ervaring voor haar." 

En hij vervolgt: "Alle goede Nederlandse ruiters zijn hier. Dat maakt het extra speciaal om kampioen te worden. En het was een serieus kampioenschap, vergeet dat niet. Het stond zeker niet licht gebouwd. Het was eerder gebouwd alsof de paarden al volop in het wedstrijdritme zaten, tenminste dat vind ik. Ook met het oog op de Spelen is dit voor ons ook een goede test. Heel veel gaat er immers niet meer gebeuren dit jaar. Dit maakt wel wat goed voor dit seizoen."
Marc Houtzager pakte op superieure wijze de nationale titel met Sterrehof’s Dante, het zilver ging naar Harrie Smolders en Dolinn. Smolders werd ook derde met Cas 2, maar dat leverde hem volgens de regels niet een tweede medaille op, waardoor Jeroen Dubbeldam met brons naar huis mocht en Gerben Morsink het podium net miste. 

Uitslag NK senioren
1.   Marc Houtzager - Sterrehof's Dante 2,08 strafpunt
2.   Harrie Smolders - Dolinn 6,91
3.   Jeroen Dubbeldam - Oak Grove's Carlyle 7,56
4.   Gerben Morsink - Navarone Z 9,36.
13. Willem Greve - Zypria S 16,35
15. Eric ten Cate - Lacoste 145 18,01
18. Rob Scherphof - Eclipse 22,62

ALLE STARTLIJSTEN EN UITSLAGEN

Foto’s Jeroen Dubbeldam met Oak Grove’s Carlyle (boven) en Gerben Morsink met Navarone Z © www.fototrailer.nl

Meer Springen

»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)