ERIC WIEFFERINK NEEMT COACHING OVER VAN HAAR VADER JEROEN

Nina Dubbeldam stapt uit mentaal wak

Nina Dubbeldam in actie op Ermita di Fer.

Je heet Nina Dubbeldam, bent de dochter van Nederlands meest succesvolle springruiter ooit en zelf actief als springruiter. Het lijkt de ideale basis voor een succesvolle eigen carrière met haar vader als coach. De achttienjarige Weerselose zat echter mentaal in een fors wak. Sinds vier weken traint ze onder leiding van Eric Wiefferink. Tot ieders tevredenheid.

Tekst en foto’s Willem Pfeiffer

Nina Dubbeldam heeft niet de ambitie te proberen in de voetsporen van haar vader te treden. Bovendien realiseert ze zich terdege dat het een onmogelijke opgave zou zijn. Die werd immers Olympisch kampioen, pakte de Europese en wereldtitel en de Grote Prijs van Aken. Ze is alleen al daarom niet behept met de last de dochter van een wereldberoemde springruiter te zijn. “Daar ben ik zelf helemaal niet mee bezig. Ik heb mijn aandacht bij het parcours en wil foutloos rond komen.”

Twee jaar lang kwam ze vrijwel niet uit op concoursen. “Vorig jaar januari brak ik thuis mijn nek in de binnenbak. Het was mijn laagste nekwervel en ik heb zes weken een brace gedragen. Gelukkig was het een goede breuk en mocht ik daarna weer rijden. Ik ben er vervolgens nog een keer behoorlijk af gestuiterd, dat keer zonder gevolgen. Misschien had ik me toen wel moeten afvragen of het wel verstandig was door te gaan met deze sport. Maar in de zes weken dat ik niet mocht rijden, had ik al gemerkt ik dat het gewoon miste. Dan loop je een parcours en wil je er zelf ook weer op zitten.”

Nooit internationaal
Twee jaar lang hield ze zich wel afzijdig van internationale concoursen. Tot ze de beschikking kreeg over de schimmel Canberra. “En die moet je overtuigend rijden. De bruine (Ermita di Fer, red.) is mijn eerste paard, maar zij kreeg vorig jaar een veulentje en haar reed ik dus een tijd niet. Vier weken geleden ging ik op concours naar Lier in België”, vervolgt ze haar verhaal in de stallen van Outdoor Wierden. “Ik was nooit internationaal op concours geweest. Waarom niet weet ik eigenlijk niet, ik heb gewoon nooit die drang gehad. Ik wil ook niet echt verder in de paardensport, maar het wel als hobby houden. Vorig jaar ben ik geslaagd voor de Havo en ik zou naar Amerika, maar vanwege corona moest ik thuis blijven. Ik ga nu HBO bedrijfskunde doen.”

Over haar sportieve ambities: “De schimmel kan denk ik wel hoger, bij de bruine moeten we dat afwachten. Ze heeft nog niet zo lang geleden een peesblessure gehad en eigenlijk mankeert haar altijd wel iets. Maar ze knalt er ook niet zo snel een balk af. De meeste paarden hebben wel iets speciaals, ik moet er wel eentje hebben die ik kan vertrouwen. Deze is super braaf.”

Te voorzichtig
Ze traint ondertussen een maand onder leiding van Eric Wiefferink. “Met mijn eigen vader ging het moeilijk. Hij was te voorzichtig met me. Ik snap dat wel hoor, want ik ben zijn dochter. Ik ben al twee keer heel hard van een paard gevallen. Hij is bang dat het me nog eens overkomt. Papa kan heel goed les geven aan mensen die al heel goed zijn. Ik heb niet dat talent van hem en hij kan het aan mij moeilijk uitleggen. Na Lier zag ik het even helemaal niet zitten, ik zat mentaal echt in een wak. Ik maak het mezelf veel te moeilijk, wil zelf alles te goed doen. Ik moet leren sneller tevreden te zijn. Eric merkte dat en vroeg pa of het misschien een idee was dat hij me naar hem liet komen.”

Het pakte wonderwel uit, want Nina Dubbeldam was in de Small Tour van het CSI1 bij Outdoor Wierden achter het twaalfjarige supertalent Hennes Mühlenbeck de meest succesvolle deelnemer. 
Eric Wiefferink volgde de wedstrijden van vier weken geleden in Lier via ClipMyHorse. Hij: “Ook mijn dochters trainen wel eens met iemand anders, zoals met Remco Been. Ik zei tegen Jeroen: is het misschien een idee dat iemand anders haar helpt? Nina is een paar keer wezen trainen en dat ging prima. Ik doe niet zo gek veel anders hoor, probeer alleen een stuk motivatie mee te geven en haar wat vertrouwen te bezorgen. Dat doe je door eerst positieve dingen te benoemen. Want al gaat alles mis, dan is er nog altijd wel wat goed. En Nina is verstandig en kan best netjes rijden.”

Vooral plezier hebben
“Ik snap de situatie wel, want ik heb zelf drie dochters die rijden en ben dan ook best zenuwachtig of het goed gaat. Kinderen moeten gewoon naar school en proberen het beste uit hun hobby te halen. En daar streven ze zelf allemaal wel naar. Maar een mooie carrière in de paardensport is lang niet voor iedereen weggelegd en voor vrouwen is het nog lastiger dan voor mannen er de kost in te verdienen. Daarom is het belangrijk dat ze het vooral als een hobby zien. Want of je nou over 1,20 over 1,50 meter rijdt, je moet altijd je best doen én vooral plezier hebben.”

Wat Nina’s vader Jeroen Dubbeldam van de situatie vindt? “Papa vindt het helemaal leuk volgens mij. Hij weet precies wanneer ik moet rijden en belt me dan steeds. Het is voor ons allebei beter zo.”

Tijdens het gesprek klinkt haar mobieltje. Pa belt...

 

Middelste foto: Eric Wiefferink, hier met Wilton Porter, heeft via Facetime contact met Jeroen Dubbeldam na de fraaie zege van de Amerikaan in Wierden.

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)