MET FIRST LADY DERDE IN DOOR JAPANNER EIKEN SATO GEWONNEN GP OUTDOOR GELDERLAND

Nieuwe troef voor Frank Schuttert

ARNHEM - Er zijn niet veel Grote Prijzen in de paardensport die door Japanners gewonnen worden. Maar tijdens Outdoor Gelderland werd het land met de onbegrensde ambities richting de Olympische Spelen in Tokyo met daverend geweld op de hippische kaart gezet.

De 33-jarige Eiken Sato won de kwalificatieproef én de hoofdrubriek in Arnhem, pakte twee zesde prijzen mee en verbaasde zelfs zichzelf. Op slechts 0,19 seconde afstand was Frank Schuttert in de hoofdrubriek met First Lady de beste Nederlander op de derde plaats, achter de Duitser Jens Baackmann. Gerben Morsink werd zesde met Navarone Z.

Elf van de vijftig deelnemers in de Grote Prijs kwamen zonder strafpunten aan de finish, wat een sensationele barrage teweegbracht. Eiken Sato koerste Saphyr des Lacs (v. Mr.Blue) rond alsof hij nooit anders gedaan heeft en pakte ruim 15.600 euro. Hij rijdt pas sinds zes maanden weer na een break van maar liefst vijf jaar. Een opmerkelijke comeback.

Japanse paardenfamilie
Japan wil in eigen land schitteren op de Olympische Spelen en dat was het startsein voor bondscoach Paul Schockemöhle om Eiken Sato weer te strikken voor het team. Als jonge knul kwam Sato naar Europa, reed hij op de beste springstallen in België van Axel Verlooy en Stephan Conter en werkte hij daar samen met de topruiters Harrie Smolders en Daniël Deusser, wat zijn carrière een boost gaf. Alles wat hij voor die tijd leerde, komt van zijn vader die twee jaar geleden overleed. Een hoog aangeschreven trainer in Japan, die zijn kinderen aanstak met het paardenvirus. Eiken’s broer Kenki Sato rijdt eventing en won in 2010 individueel en teamgoud op de Asian Games, zijn zus springt succesvol in Japan. Eiken Sato koos op een gegeven moment voor zijn bedrijf in Japan en familie, maar liet zich overhalen om terug te keren in de paardensport.

Echte trainers
“En nu zijn Paul Schockemöhle, mede bondscoach Wim Schröder en de Duitser Bastian Freese die bijna elke sprong die ik op Paul’s stal maak volgt en begeleidt belangrijk voor me. Voor het eerst heb ik nu echte trainers. Ik zou dit paard niet eens starten in de Grote Prijs. Maar Paul zei dat ik Saphyr des Lacs maar moest rijden, omdat die in vorm is. Ik vertrouwde daarop en hij had gelijk. Bijzonder om hier twee keer de Big Tour te winnen. Mijn paarden voelen steeds beter en beter, dit doet mijn eigen vertrouwen goed.”

Ook voor Frank Schuttert ziet de toekomst er goed uit met de negenjarige First Lady (v. Whitaker), die haar debuut over 1,55 meter omzette in de derde plaats met bijna 9.400 euro prijzengeld. “Ik heb de barrage op video teruggekeken, maar er zat niet heel veel meer in”, vertelt Schuttert.

Strak plannen
First Lady liep ook vorig jaar al op Outdoor Gelderland, toen nog met Annelies Vorsselmans. “Als achtjarige deed ze al goede dingen op 1,50 meter. Jos Lansink kocht haar in april toen hij m’n beste paard Chianti’s Champion verkocht. Ik baalde sportief gezien van die verkoop, zeker met het oog op het EK in Rotterdam. Maar Jos weet toch weer steeds voor aanvulling te zorgen. Ik heb de laatste twee jaren heel veel goede paarden mogen rijden. Nu alleen niet overdrijven met ze. Het kwam heel snel met bijvoorbeeld First Lady. Die moet ik niet elke keer heel zwaar inzetten. Sowieso moeten we strak plannen. Ik kan alle weken op pad om Global Champions Tour te rijden, maar je moet ook nee zeggen voor de paarden. Ik ben blij om hier in Arnhem te rijden. Ik kon vijf paarden meenemen. Ze hebben hier enorm veel geleerd en het is mooi om voor eigen publiek te rijden.”

Foto boven: Frank Schuttert met zijn wrrkgever Jos Lansink © Kiek4Fun
Onder: Eiken Sato © Digishots

 

Meer Springen

AKEN – Een dag na de wat teleurstellend verlopen wedstrijd om de landenprijs, maakte Willem Greve een prima indruk tijdens het CHIO in Aken. (19-07-2019)
AKEN – Willem Greve en met hem de rest van de springploeg van Oranje hebben niet kunnen overtuigen in de landenwedstrijd in Aken. Het kwartet van... (18-07-2019)
VEENINGEN – Frank Buitenhuis tekende donderdag voor de enige Twentse zege tijdens CH De Wolden. De ruiter Holten zegevierde met zijn  bruine hengst... (18-07-2019)
DIEPENHEIM – Het Masterspringen in Diepenheim mondde woensdagavond uiteindelijk uit in een broederstrijd om de zege tussen de broers Vincent en... (17-07-2019)
Willem Greve is de Twentse hoop tijdens het CHIO Aken en voor het naderende EK in Rotterdam. De 36-jarige Markeloër mag dan momenteel de meest... (15-07-2019)
FALSTERBO (KNHS) - De Nederlandse springruiters van TeamNL zijn er niet in geslaagd om net als de afgelopen twee jaar de Nations Cup van Falsterbo te... (14-07-2019)
VEENINGEN – De zevende positie na de landenwedstrijd van vrijdag leek perspectief te bieden voor Veronique Morsink, maar op de slotdag van het EK... (14-07-2019)
VEENINGEN – In navolging van de children veroverde Veronique Morsink vrijdag samen met Lars Kersten, Bas Moerings, Tom Schellekens en Rowen van de... (13-07-2019)
VEENINGEN – Thijmen Vos is met de Nederlandse equipe Europees kampioen bij de children geworden. In Veeningen klopte Oranje het na twee manches... (11-07-2019)
GEESTEREN – Pia-Luise Aufrecht (bovenste foto) was donderdag prima op dreef tijdens Jumping Twente. Op het Erve Maathuis won ze de klasse ZZ met... (11-07-2019)
VEENINGEN – Veronique en Elike Morsink zijn het EK voor de jeugd uitstekend begonnen. De twee zussen uit De Lutte bleven allebei foutloos op de... (10-07-2019)
ENSCHEDE - Jeroen Dubbeldam is op 29 oktober te gast in het Twents theatercollege. Presentator en interviewer Eddy van der Ley neemt de ‘Cruijff van... (09-07-2019)
ALMELO – Met zijn fraaie vierde zege in de derby van de Almelose Ruiterdagen completeerde Pim Mulder zondag zijn trilogie. Ook de beide dagen ervoor... (07-07-2019)
ALMELO - Een dag na zijn fraaie zege over 1,40 meter sloeg Pim Mulder opnieuw toe tijdens de Almelose Ruiterdagen. Met Freedom Again voorkwam hij een... (07-07-2019)
ALMELO - Bas van der Aa (op archieffoto) liet zich vrijdag nadrukkelijk zien tijdens de Almelose Ruiterdagen. De Albergenaar won een rubriek, werd... (06-07-2019)
RIJSSEN - Britt ter Harmsel (16) groeide afgelopen weekend uit tot dé uitblinker tijdens de kampioenschappen springen van Kring Reggedal. Op de haar... (01-07-2019)
GEESTEREN – Linda Klaassen (foto) mag zich een jaar lang kampioene springen in de klasse Z/ZZ van Kring Twente noemen. (30-06-2019)
ALMELO - Zo’n 2250 pony- en paardenruiters Almelo bevolken vanaf vrijdag tien dagen lang weer het Twents Hippisch Centrum om deel te nemen aan de... (28-06-2019)
GEESTEREN - Voor de Longines FEI Nations Cup f the Netherlands, aanstaande zondag in Geesteren, heeft bondscoach Rob Ehrens zijn team bekend gemaakt... (17-06-2019)
SOPOT – De springruiters van TeamNL met daarin Willem Greve, zijn na een superieure foutloze eerste manche uiteindelijke op de vijfde plaats... (16-06-2019)