MET FIRST LADY DERDE IN DOOR JAPANNER EIKEN SATO GEWONNEN GP OUTDOOR GELDERLAND

Nieuwe troef voor Frank Schuttert

ARNHEM - Er zijn niet veel Grote Prijzen in de paardensport die door Japanners gewonnen worden. Maar tijdens Outdoor Gelderland werd het land met de onbegrensde ambities richting de Olympische Spelen in Tokyo met daverend geweld op de hippische kaart gezet.

De 33-jarige Eiken Sato won de kwalificatieproef én de hoofdrubriek in Arnhem, pakte twee zesde prijzen mee en verbaasde zelfs zichzelf. Op slechts 0,19 seconde afstand was Frank Schuttert in de hoofdrubriek met First Lady de beste Nederlander op de derde plaats, achter de Duitser Jens Baackmann. Gerben Morsink werd zesde met Navarone Z.

Elf van de vijftig deelnemers in de Grote Prijs kwamen zonder strafpunten aan de finish, wat een sensationele barrage teweegbracht. Eiken Sato koerste Saphyr des Lacs (v. Mr.Blue) rond alsof hij nooit anders gedaan heeft en pakte ruim 15.600 euro. Hij rijdt pas sinds zes maanden weer na een break van maar liefst vijf jaar. Een opmerkelijke comeback.

Japanse paardenfamilie
Japan wil in eigen land schitteren op de Olympische Spelen en dat was het startsein voor bondscoach Paul Schockemöhle om Eiken Sato weer te strikken voor het team. Als jonge knul kwam Sato naar Europa, reed hij op de beste springstallen in België van Axel Verlooy en Stephan Conter en werkte hij daar samen met de topruiters Harrie Smolders en Daniël Deusser, wat zijn carrière een boost gaf. Alles wat hij voor die tijd leerde, komt van zijn vader die twee jaar geleden overleed. Een hoog aangeschreven trainer in Japan, die zijn kinderen aanstak met het paardenvirus. Eiken’s broer Kenki Sato rijdt eventing en won in 2010 individueel en teamgoud op de Asian Games, zijn zus springt succesvol in Japan. Eiken Sato koos op een gegeven moment voor zijn bedrijf in Japan en familie, maar liet zich overhalen om terug te keren in de paardensport.

Echte trainers
“En nu zijn Paul Schockemöhle, mede bondscoach Wim Schröder en de Duitser Bastian Freese die bijna elke sprong die ik op Paul’s stal maak volgt en begeleidt belangrijk voor me. Voor het eerst heb ik nu echte trainers. Ik zou dit paard niet eens starten in de Grote Prijs. Maar Paul zei dat ik Saphyr des Lacs maar moest rijden, omdat die in vorm is. Ik vertrouwde daarop en hij had gelijk. Bijzonder om hier twee keer de Big Tour te winnen. Mijn paarden voelen steeds beter en beter, dit doet mijn eigen vertrouwen goed.”

Ook voor Frank Schuttert ziet de toekomst er goed uit met de negenjarige First Lady (v. Whitaker), die haar debuut over 1,55 meter omzette in de derde plaats met bijna 9.400 euro prijzengeld. “Ik heb de barrage op video teruggekeken, maar er zat niet heel veel meer in”, vertelt Schuttert.

Strak plannen
First Lady liep ook vorig jaar al op Outdoor Gelderland, toen nog met Annelies Vorsselmans. “Als achtjarige deed ze al goede dingen op 1,50 meter. Jos Lansink kocht haar in april toen hij m’n beste paard Chianti’s Champion verkocht. Ik baalde sportief gezien van die verkoop, zeker met het oog op het EK in Rotterdam. Maar Jos weet toch weer steeds voor aanvulling te zorgen. Ik heb de laatste twee jaren heel veel goede paarden mogen rijden. Nu alleen niet overdrijven met ze. Het kwam heel snel met bijvoorbeeld First Lady. Die moet ik niet elke keer heel zwaar inzetten. Sowieso moeten we strak plannen. Ik kan alle weken op pad om Global Champions Tour te rijden, maar je moet ook nee zeggen voor de paarden. Ik ben blij om hier in Arnhem te rijden. Ik kon vijf paarden meenemen. Ze hebben hier enorm veel geleerd en het is mooi om voor eigen publiek te rijden.”

Foto boven: Frank Schuttert met zijn wrrkgever Jos Lansink © Kiek4Fun
Onder: Eiken Sato © Digishots

 

Meer Springen

ERMELO - Het weer opstarten van de concoursen in Duitsland heeft Wesley Mulder doen bewegen contact op te nemen met de KNHS om te vragen of ook... (12-05-2020)
HULSEN - Don Willemsen heeft vorige week afscheid genomen van zijn talentvolle zevenjarige merrie Corazon (v. Cormint x Call him Crack). De nieuwe... (30-04-2020)
DEN BOSCH – The Dutch Masters, het vroegere Indoor Brabant, speelt zich dit weekend af zonder publiek. Dit heeft de organisatie woensdag besloten... (11-03-2020)
KRONENBERG - De laatste competitiewedstrijd van de KNHS Topsport Jeugdcompetitie in Kronenberg leverde Britt Wiefferink bij de young riders en... (09-03-2020)
BRAUNSCHWEIG – Annelies Vorsselmans tekende tijdens de Löwen Classics in Braunschweig voor een opmerkelijke serie resultaten. Ze werd drie dagen... (08-03-2020)
HERNING – Koen Kerbert (foto) leverde dit weekend enkele prima prestaties tijdens wedstrijden in het Deense Herning. De Enschedeër reed drie keer de... (08-03-2020)
BATHMEN – Sander Geerink hoefde vrijdagavond in de strijd om de Grote Prijs van Bathmen over 1,40 meter alleen zijn meerdere te erkennen in winnaar... (07-03-2020)
BATHMEN – Eric ten Cate houdt er wel van een derby te rijden. Het bleek woensdag maar weer eens tijdens Bathmen te Paard, waar de ruiter uit... (06-03-2020)
KRONENBERG – Vier weken na zijn fraaie winst in de strijd om de VHO Trofee tijdens de Hengstenkeuring in Den Bosch boekte Willem Greve zondag opnieuw... (01-03-2020)
KRONENBERG – Annelies Vorsselmans is prima op dreef in de tweede week van de Februari Tour in manage De Peelbergen te Kronenberg. De amazone uit... (01-03-2020)
SAASVELD – Aileen  Menneken en Nuri Dijks waren woensdag het meest succesvol in de zwaarste klassen tijdens de meest recente midweekse aflevering van... (28-02-2020)
WIERDEN – Koen Westendorp ging in de vierde wedstrijd van de KNHS Topsport Jeugdcompetitie 2020 op herhaling. Westendorp pakte na Exloo met Helsinki... (25-02-2020)
AMBT DELDEN – Lieke Reinders-Ophof (foto boven) veroverde zaterdag in de klasse Z de springtitel van de Regio Overijssel. Het was er een met een... (15-02-2020)
GEESTEREN – Behalve de halve finale van de Longines EEF Series en de Grand Prix Sales voor spring- en dressuurveulens voegt CSI Twente van woensdag 1... (11-02-2020)
KRONENBERG – Fabiënne Roelofsen (foto) beleefde zondag met de elfjarige ruin Roelofsen Horse Trucks Eldorado (v. Diarado) een fraai debuut op drie... (09-02-2020)
SAASVELD – Bas van der Aa was zaterdag met twee paarden prima vertegenwoordigd in de barrage van de strijd om de Grote Prijs van St. Hubertus in de... (09-02-2020)
KRONENBERG – Slechts vijfhonderdste seconde kwam Remco Been vrijdag tekort voor de zege in de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens het CSI3 De... (08-02-2020)
KRONENBERG – Gerco Schröder reed donderdag naar een keurige vierde plaats in de zwaarste rubriek van de dag tijdens het concours hippique in De... (06-02-2020)
HALLE – Noëlle en Chloë in het Veld veroverden onlangs in Saasveld allebei een titel van Kring Twente. De even over de grens bij Oud-Ootmarsum in het... (04-02-2020)
AMBT DELDEN – Jarno Hesselink was de grote man van de laatste dag van Indoor Ambt Delden. Met zijn  tienjarige vosmerrie Fhera (v. Boss x Tangelo van... (02-02-2020)