EEN VAN HALVE FINALES VOOR EUROPESE LANDENTEAMS IN GEESTEREN

Nieuwe EEF Series naar CSIO Twente

GEESTEREN – Tijdens de 46ste editie van het CSIO Twente, van woensdag 1 tot en met zondag 5 juli op Erve Maathuis in Geesteren, staat een van de halve finales op het programma van de nieuwe internationale wedstrijdserie voor landenteams van de European Equestrian Federation (EEF).

De EEF ontwikkelde in samenwerking met diverse toonaangevende stakeholders uit de Europese paardensport een nieuw concept voor een teamcompetitie voor nationale teams. De EEF, gevestigd in Brussel, is in 2009 opgericht om de belangen van de Europese nationale federaties beter te kunnen vertegenwoordigen binnen de mondiale koepelorganisatie Fédération Equestre Internationale (FEI), waarvan het hoofdkantoor zich in Lausanne bevindt. Bij de FEI zijn 133 nationale federaties aangesloten, waarvan 39 Europese federaties tevens lid zijn van de EEF.

De missie van de EEF luidt:
● Het ontwikkelen en promoten van de paardensport over heel Europa.
● Het ondersteunen van de verschillende Europese regio’s in hun streven de sport over de gehele
    linie naar een hoger niveau te tillen.
● Het verbeteren van de communicatie tussen alle stakeholders binnen de Europese hippische
    sector.
● Het waarborgen van de toekomst van de paardensport door middel van het faciliteren en
    promoten van de hoogst mogelijke maatstaven op het gebied van paardenwelzijn met
    inachtneming van nieuwe technologieën, innovaties en moderne denkwijzen aangaande
    milieubewustzijn en logistiek.

De EEF wil deze doelstellingen bereiken in nauwe samenwerking met de Europese nationale federaties, de FEI en betrokken Europese partijen.

Unieke mogelijkheid
EEF-president  Theo Ploegmakers toont zich verheugd met de nieuwe competitie: “De EEF Series is de enige competitie voor landenteams waaraan alle Europese landen kunnen deelnemen. Voor landen als Nederland is dit een unieke mogelijkheid om een team met aankomende talenten internationale ervaring te laten opdoen. De competitie zal ook gebruikt worden om talentvolle parcoursbouwers, juryleden, belangrijk voor de sport,  de mogelijkheid te geven zich verder te ontwikkelen op topniveau.”

Directeur Rob Maathuis van het CSIO Twente vult aan: “We zijn heel blij met het initiatief voor deze competitie en de EEF erkentelijk voor het vertrouwen dat ze ons schenkt voor de organisatie van de halve finale, waaraan de tien beste landen van Noord en West-Europa deelnemen. Deze stap sluit voor ons perfect aan op de organisatie van de FEI Jumping Nations Cupin 2019 en biedt een uitstekend perspectief voor de verdere ontwikkeling van het evenement in de toekomst.”

Voorlopig voor vijf jaar
Het concept voor de EEF Series wordt voorlopig uitgerold voor vijf jaar, teneinde voldoende tijd en ruimte te creëren voor een uitgebalanceerd, succesvol en duurzaam systeem. De deelnemende evenementen zullen worden benut als platform in het kader van de missie van de EEF via internationale congressen, pilots en innovaties.

Binnen de EEF Series wordt Europa opgedeeld in vier regionale zones. Deze opzet is gekozen om de reistijden voor paarden substantieel te verminderen. Via vier keer twee regionale kwalificaties kunnen deelnemende landenteams zich kwalificeren voor twee halve finales en uiteindelijk voor de finale. Voor de halve finales en de eindstrijd zijn om bovenstaande reden tevens geografisch centraal gelegen locaties gekozen in Nederland (halve finale West en Noord in Geesteren tijdens het CSIO Twente), Italië (halve finale Zuid en Centraal in het Equieffe Equestrian Center in Gorla Minore) en Polen (finale in Służewiec Racetrack te Warschau).
Het CSIO Twente veroverde in dit verband via een jarenlange internationale lobby een strategische positie met riante groeimogelijkheden voor de toekomst.

Regionale zones EEF Series
West:
België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugal, Ierland en Verenigd Koninkrijk.
Noord: Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Polen, Estland, Letland, Litouwen en Israël.
Zuid: Italië, Turkije, Griekenland, Bulgarije, Roemenië, Montenegro, Albanië, Servië, Noord-Macedonië, Bosnië Hercegovina, Moldavië en Oekraïne.
Centraal: Duitsland, Zwitserland, Slowakije, Hongarije, Tsjechië, Oostenrijk, Slovenië, Oostenrijk, Kroatië en Liechtenstein.

AGENDA EEF SERIES 2020

Regionale kwalificatie West
Le Touquet-Parijs-Plage (Fra) 07-10 mei
Lissabon (Por) 28-31 mei

Regionale kwalificatie Noord
Drammen (Nor) 14-17 mei
Uggerhalne (Den) 20-24 mei  

Regionale kwalificatie Zuid
Athene (Gri) - Markopolou Olympic Equestrian Centre 04-07 juni
Sofia-Bojouriste (Bul) 18-21 juni

Regionale kwalificatie Centraal
Wenen (Oos) - Magna Racino 25-28 juni
Boedapest (Hon) - EC 2021 02-05 juli

Halve finales West/Noord
Geesteren (Ned) - CSIO Twente 02-05 juli

Halve finales Zuid/Centraal
Gorla Minore (Ita) - Equieffe Equestrian Center 16-19 juli

Finale
Warschau (Pol) - Służewiec Racetrack 02-05 september

Op de foto boven TeamNL tijdens de strijd om de Longines Nations Cup van 2019 op het Erve Maathuis, toen Oranje een tweede plaats veroverde. Vanaf links Jur Vrieling, Maikel van der Vleuten, bondscoach Rob Ehrens, Willem Greve en Marc Houtzager. Foto © Kiek4Fun.

Meer Springen

Vanuit de kleine buurtschap Hoge Hexel koos Mo(nique) van Haarst zes jaar geleden voor een onbekend hippisch avontuur in Koeweit. Ondertussen is ze... (28-03-2020)
TUBBERGEN – De zevende editie van Jumping Schröder Tubbergen wordt verschoven naar later datum. Het evenement zou worden gehouden van 13 tot en 17... (18-03-2020)
OLIVA NOVA – Met een tweede plaats in de kwalificatiewedstrijd voor de Grote Prijs over 1,45 meter kwam ook voor Remco Been vrijdag een abrupt einde... (14-03-2020)
DEN BOSCH – The Dutch Masters, het vroegere Indoor Brabant, speelt zich dit weekend af zonder publiek. Dit heeft de organisatie woensdag besloten... (11-03-2020)
KRONENBERG - De laatste competitiewedstrijd van de KNHS Topsport Jeugdcompetitie in Kronenberg leverde Britt Wiefferink bij de young riders en... (09-03-2020)
BRAUNSCHWEIG – Annelies Vorsselmans tekende tijdens de Löwen Classics in Braunschweig voor een opmerkelijke serie resultaten. Ze werd drie dagen... (08-03-2020)
HERNING – Koen Kerbert (foto) leverde dit weekend enkele prima prestaties tijdens wedstrijden in het Deense Herning. De Enschedeër reed drie keer de... (08-03-2020)
BATHMEN – Sander Geerink hoefde vrijdagavond in de strijd om de Grote Prijs van Bathmen over 1,40 meter alleen zijn meerdere te erkennen in winnaar... (07-03-2020)
BATHMEN – Eric ten Cate houdt er wel van een derby te rijden. Het bleek woensdag maar weer eens tijdens Bathmen te Paard, waar de ruiter uit... (06-03-2020)
KRONENBERG – Vier weken na zijn fraaie winst in de strijd om de VHO Trofee tijdens de Hengstenkeuring in Den Bosch boekte Willem Greve zondag opnieuw... (01-03-2020)
KRONENBERG – Annelies Vorsselmans is prima op dreef in de tweede week van de Februari Tour in manage De Peelbergen te Kronenberg. De amazone uit... (01-03-2020)
SAASVELD – Aileen  Menneken en Nuri Dijks waren woensdag het meest succesvol in de zwaarste klassen tijdens de meest recente midweekse aflevering van... (28-02-2020)
WIERDEN – Koen Westendorp ging in de vierde wedstrijd van de KNHS Topsport Jeugdcompetitie 2020 op herhaling. Westendorp pakte na Exloo met Helsinki... (25-02-2020)
AMBT DELDEN – Lieke Reinders-Ophof (foto boven) veroverde zaterdag in de klasse Z de springtitel van de Regio Overijssel. Het was er een met een... (15-02-2020)
GEESTEREN – Behalve de halve finale van de Longines EEF Series en de Grand Prix Sales voor spring- en dressuurveulens voegt CSI Twente van woensdag 1... (11-02-2020)
KRONENBERG – Fabiënne Roelofsen (foto) beleefde zondag met de elfjarige ruin Roelofsen Horse Trucks Eldorado (v. Diarado) een fraai debuut op drie... (09-02-2020)
SAASVELD – Bas van der Aa was zaterdag met twee paarden prima vertegenwoordigd in de barrage van de strijd om de Grote Prijs van St. Hubertus in de... (09-02-2020)
KRONENBERG – Slechts vijfhonderdste seconde kwam Remco Been vrijdag tekort voor de zege in de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens het CSI3 De... (08-02-2020)
KRONENBERG – Gerco Schröder reed donderdag naar een keurige vierde plaats in de zwaarste rubriek van de dag tijdens het concours hippique in De... (06-02-2020)
HALLE – Noëlle en Chloë in het Veld veroverden onlangs in Saasveld allebei een titel van Kring Twente. De even over de grens bij Oud-Ootmarsum in het... (04-02-2020)