GERCO SCHRÖDER REIST LIEFST SNEL AF UIT VEJER, MAAR NIET HALSOVERKOP

‘Niet zonder goed plan weer naar huis’

Archieffoto Gerco Schröder © Ashley Claus

VEJER – Ook Gerco Schroder maakt zich op om zo snel mogelijk huiswaarts te keren, nu na Valencia mogelijk ook in het Spaanse Vejer de la Frontera een uitbraak van het Equine Herpes Virus EHV-1 heeft plaatsgevonden. De Tubbergenaar wil dat echter niet halsoverkop doen en eerst gedegen in kaart hebben hoe zijn tien paarden veilig thuis kunnen komen.

“Het slechtste wat je nu kunt doen is van het ene moment op het andere wegrijden”, vindt Schröder.  “Een aantal ruiters is gisteren in het wild vertrokken en kwam later terug, omdat ze niets voor onderweg geregeld hadden. Het heeft geen zin om nu gekke dingen te doen, want daar wordt het allemaal niet beter van. Je moet wachten op verklaringen dat je paarden gezond zijn, de trip regelen, de chauffeurs moeten hier nog eerst naar toe komen en je hebt een goed plan nodig hoe je het onderweg doet. Ik zoek bijvoorbeeld een stal waar geen andere paarden staan. Natuurlijk wil ook ik graag naar huis, maar ik wil geen onnodige risico’s lopen.”

Zeker is dat Gerco Schroder in Vejer, waar het toernooi sowieso al zondag stopt, niet meer van start gaat. “Ik weet niet of dat gevaarlijk zou zijn, maar dat ene rondje maakt dan ook niet meer uit. Tot gisteren was hier niets aan de hand en zat alles in een bubbel. Er kwamen geen nieuwe paarden bij en op die manier was het mooier en veiliger geweest dan om nu te reizen. Maar van het ene moment op het andere werd het een heel ander verhaal omdat een paard mogelijk besmet is en neurologische symptomen had. Het schijnt trouwens dat het ondertussen alweer aardig is opgeknapt. Maar dat verandert uiteraard niets meer aan de situatie.”

Van geluk spreken
Zoals gemeld verlaat Frank Schuttert in elk geval nog vrijdag de accommodatie in Andalusië. Eerder deze week liet de Ommenaar in dienst van Jos Lansink nog weten van geluk te mogen spreken te mogen deelnemen aan wedstrijden op vier sterrenniveau. “Hier heb je de ruimte en de zon staat erop. Ik had daarom ook niet ingeschreven voor The Dutch Masters in Den Bosch, omdat ik hier veel paarden kan trainen en kan uitbrengen. Ik heb er best veel die weer aan de gang moeten komen, nadat ik een halfjaar lang alleen maar aan twee sterrenconcoursen heb meegedaan.”

Want ook de Olympische Spelen in Tokyo heeft Frank Schuttert nog niet uit zijn hoofd gezet. Daarover dinsdag: “Die gaan zeker door. Ik probeer mezelf er van te overtuigen dat ik daar kans op maak en zal er alles aan doen om daar te komen. Daarom ben ik ook hier. Als de Spelen volgende week zouden zijn, had ik geen kans gehad. Maar ik heb een heel goed gevoel bij mijn planning met Lionel. Voor ons vertrek naar Spanje had hij nog weinig gedaan, maar hij voelt weer super aan. Thuis blijven was geen goed idee, want ik begon te merken dat hij dat ondertussen wel een beetje beu was. Zulke paarden hebben ook goede concoursen nodig en die heb je hier. In dat opzicht ben ik licht in het voordeel ten opzichte van anderen. Maar we moeten met vier man naar Japen  en ik hoop dat het voor iedereen weer zo snel mogelijk normaal wordt.“

Alles anders
Dat is het echter nu ook in Vejer niet meer. Van de ene dag op de andere werd alles anders. De onzekerheden rond het rhinovirus hebben de meeste ruiters al doen besluiten zo snel mogelijk naar huis te gaan en de zondag niet meer af te wachten. Vrijdag wordt er niet gereden, omdat de regen er met bakken uit de hemel komt.

Gerco Schröder tot slot: “Over corona wordt hier even helemaal niet gesproken…”

Meer Springen

DIEPENHEIM – Peter Geerink bewaart louter mooie herinneringen aan zijn voormalige toppaard Heartbreaker (v. Nimerdor x Silvano). De al bij zijn leven... (12-04-2021)
GEESTEREN – HET CSIO/CDI Twente in Geesteren vindt ook dit jaar geen doorgang. De organisatie heeft de internationale paardensportfederatie FEI op de... (09-04-2021)
TUBBERGEN – Jumping Schröder Tubbergen, dat op de agenda stond voor 18 tot en met 24 mei, wordt uitgesteld. Het bestuur van het evenement heeft... (15-03-2021)
ERMELO - Het Nederlands kampioenschap voor springruiters van TeamNL dat in april op de wedstrijdkalender stond, gaat niet door. Door de huidige... (09-03-2021)
VEJER – De Sunshine Tour in Vejer de la Frontera is vrijdag abrupt afgebroken, nadat bij een tweede paard neurologische vermoedens van het EHV-1... (05-03-2021)
VEJER DE LA FRONTERA – De Sunshine Tour in het Spaanse Vejer de la Frontera wordt komende zondag, drie weken eerder dan de bedoeling was, afgesloten... (04-03-2021)
VEJER DE LA FRONTERA – Willem Greve sloot zaterdag de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens de Sunshine Tour in het Spaanse Vejer de la... (01-03-2021)
OPGLABBEEK – Steven Veldhuis heeft al zijn derde zege in het Belgische Opglabbeek te pakken. Hij won zaterdag op superieure de rubriek over 1,25... (26-02-2021)
POZNAN – Hessel Hoekstra kan terugkijken op een uiterst geslaagd uitstapje naar het Poolse Poznan. Tijdens de Cavaliada Wintertour reed de stalruiter... (23-02-2021)
DEN BOSCH - Bondscoach Rob Ehrens heeft Willem Greve en Jeroen Dubbeldam opgenomen in zijn groep van ruiters, die van 12 tot en met 14 maart... (20-02-2021)
LIER – Jeroen Dubbeldam en zijn dertienjarige bruine ruin Oak Grove’s Carlyle komen steeds beter in vorm. Vrijdag was de combinatie goed voor de zege... (19-02-2021)
LIER/VEJER - Enkele ruiters uit de regio waren afgelopen weekend actief in het Belgische Lier. Op de accommodatie van De Azelhof leverde Madée... (15-02-2021)
LIER – Jeroen Dubbeldam sloot zondag de Grote Prijs bij het CSI2 van De Azelhof in Lier met zijn dertienjarige bruine ruin Oak Grove’s Carlyle als... (24-01-2021)
LIER – Jeroen Dubbeldam was zowel vrijdag als zaterdag dichtbij een zege in het hippisch centrum De Azelhof tijdens het CSI2 in het Belgische Lier. (24-01-2021)
LIER – Steven Veldhuis reed donderdag drie keer de top tien binnen bij het concours van De Azelhof in het Belgische Lier. (22-01-2021)
SALZBURG – Hessel Hoekstra voltooide zaterdag tijdens het Amadeus Indoor in het Oostenrijkse Salzburg zijn trilogie. De eerste prijs in de finale van... (18-01-2021)
SALZBURG – Remco Been kwam vrijdag precies een halve seconde te laat door de finish om de hoofdrubriek van de dag voor zich op te kunnen eisen... (16-01-2021)
OPGLABBEEK - Willem Greve heeft ook in het tweede weekend van het nieuwjaarconcours in het Belgische Opglabbeek alweer een zege te pakken. De... (15-01-2021)
ERMELO - De Stichting Nederlands Olympiade Paard (NOP) is er ook voor komend jaar, tot aan de Olympische Spelen van Tokio, in geslaagd diverse... (30-12-2020)
LIER – Hessel Hoekstra (op archieffoto) was zowel woensdag als donderdag dichtbij een overwinning tijdens het CSI in het Belgische Lier. Op beide... (18-12-2020)