FABIËNNE ROELOFSEN BLIJFT BESCHEIDEN  NA WINNEN GROTE PRIJS ZUIDWOLDE MET CANTO BRUNO

‘Net zo goed als je laatste ronde’

Fabiënne Roelofsen in Wierden. Foto © Hippisch Twente

WIERDEN – Fabiënne Roelofsen werd in 2006 met haar pony Fred gehuldigd als trotse winnares van de Grote Prijs voor ponyruiters tijdens het Dutch Youngster Festival in Wierden.

eertien jaar later maakt ze opnieuw kans op een fraaie triomf op de accommodatie van De Vossenbos. Zondag is ze een van de kanshebbers in de strijd om de Roelofsen Horse trucks Grote Prijs van CSI2 Wierden.

Afgelopen zondag verraste de 27-jarige amazone uit Raalte met het winnen van de Grote Prijs van Zuidwolde. Met haar negenjarige bruine ruin Canto Bruno (v. Cantoblaco) was ze de sterkste in de barrage. “Het was de eerste keer dat ik won op dat niveau. Daar ben ik heel blij mee. Het loopt de laatste tijd gewoon lekker en dat Bruno goed presteert is nu ook minder toeval. Tijdens het losspringen voor de barrage zei mijn trainer Henk van den Broek al dat ik die wedstrijd kon winnen. En het gebeurde ook nog.”

Het betekende een nieuw hoogtepunt voor Fabienne Roelofsen, die behalve haar zege van 2006 in Wierden onder meer het veroveren van de Roelofsen Raalte Trophy van 2007 met Imagine en het teamzilver met de ponyruiters van Oranje tijdens het EK van 2008 in  Zwitserland op haar palmares mocht bijschrijven. Ooit op vijfjarige leeftijd gestart met haar eigen pony Faroe, waarvan de naam werd samengesteld uit de eerste letters van die van haarzelf, stapte ze al vroeg over naar de junioren. “Dat gebeurde al snel na dat EK, omdat ik te groot was voor een pony. Bij de junioren en young riders had ik in die tijd niet veel geluk met de paarden voor dat niveau. Bovendien vond ik het wel verstandig om behalve met paarden bezig te zijn er een studie bij te hebben gedaan.”

Niet zien aankomen
In 2017 rondde ze haar opleiding bedrijfseconomie af. Ze begon haar werkzame leven fulltime op kantoor bij Wehkamp en was vervolgens werkzaam bij jachtenbouwer Royal Huisman in Vollenhove. Tot stalruiter Jelmer Hoekstra besloot de manage van Roelofsen in Raalte te verruilen en voor zichzelf te beginnen. Fabiënne Roelofsen: “Daardoor kwam er bij ons op stal een vacature vrij en op een geven moment heb ik mijn zus Dominique gebeld en gezegd dat ik het wel fulltime wilde gaan doen. Dat had ze niet zien aankomen… Halverwege 2018 ben ik begonnen en nu zit ik halve dagen op kantoor bij mijn vader en ben ik halve dagen op stal. Het is heel mooi om in ons eigen bedrijf én met paarden bezig te zijn.”

Vorig jaar verbleef ze tweeënhalve maand bij Stal De Sjiem, domicilie van Jeroen Dubbeldam. De meest succesvolle Nederlandse ruiter aller tijden wordt gesponsord door Roelofsen Horse Trucks. “In die korte tijd heb ik er heel veel geleerd. Maar ik moest veel heen en weer rijden naar en van Raalte om het te kunnen combineren met mijn werk op de zaak. Ook al omdat we thuis de stallen bijna leeg hadden en Zoï Snels bij ons was gekomen, hebben we besloten dat ik weer naar huis zou gaan, dat scheelde heel veel tijd.”

Hereniging met Eldorado S
Bijkomend voordeel was dat coach Henk van den Broek de trainingen van zijn eigen dochter Monique en Fabienne Roelofsen op die manier gemakkelijker kon combineren. “Daar ben ik erg blij mee. Ik train nu om de twee weken bij Henk en dat heb ik wel heel erg nodig.” Het leidde ook tot een hereniging met Eldorado S (v. Diarado), het elfjarige fokproduct van de familie Van Straaten uit Den Ham, waarmee Jeroen Dubbeldam vorig jaar onder meer brons veroverde bij het NK in Mierlo (foto rechts).

“Eldorado hebben we al van jongs af aan. Op zijn vierde zijn we met hem begonnen en ik heb hem tot en met het niveau van 1,40 meter gebracht. Toen ik fulltime op kantoor bij Huisman ging werken vonden we dat er nog veel meer in Eldorado zat en dat het zonde was dat hij alleen wat zou meedoen in rondjes rond de kerk. Jeroen heeft heel mooie dingen met hem gedaan, behalve bij het NK bijvoorbeeld ook bij Jumping Amsterdam en Indoor Brabant in Den Bosch. Toen ik weer meer ging rijden heeft mijn vader samen met Jeroen besloten Eldorado terug te halen naar Raalte.”

Altijd naar de overkant
Tot haar eigen verrassing. “Mijn vader zei op een gegeven moment tegen me dat ik er een paard bij kreeg. Toen ik vroeg welke dat was zei hij dat het om Eldorado ging. Echt een lekker paard, ik ken hem al vanaf zijn jonge jaren en heb veel vertrouwen in hem. Zeker nu hij meer ervaring heeft en hij me daarin mooi meeneemt. Zoals bij het NK op De Peelbergen, voor mij de eerste keer over die hoogtes. Eldorado is niet de snelste, maar is er wel eentje die je altijd naar de overkant brengt. Net als Canto Bruno, ik heb ze allebei hard nodig.”

In tegenstelling tot Eldorado beschikt Bruno Canto wel over veel snelheid. “Die heeft hij van nature. Hij landt en is weer weg. We hebben hem gekocht toen hij drie was. Nu is hij nog maar negen, hij kan heel gemakkelijk nog hoger springen. En het is zeker een meewerker.”

Ze hoopt het zondag opnieuw te kunnen laten zien in de Grote Prijs van Outdoor Wierden. Hoe mooi zou het zijn om uitgerekend dan weer te winnen, tijdens het evenement waarvan het bedrijf van haar vader hoofdsponsor is. Na haar zege in Zuidwolde loopt ze echter niet naast haar rijlaarzen. Bescheiden lachend: “Dat zou natuurlijk helemaal het ideaalbeeld zijn, daar kun je alleen maar van dromen. Maar één zwaluw maakt nog geen zomer hoor. Succes is hartstikke leuk en daar doe je het ook voor. We gaan zeker ons best doen, maar ik weet ook dat je altijd net zo goed bent als je laatste ronde.”

Middelste foto: Fabienne Roelofsen straalt na haar zege in Zuidwolde met Canto Bruno. Onder Jeroen Dubbeldam met Eldorado S. Beide foto's © www.fototrailer.nl 

Meer Springen

MICHALOWICE – Sander Geerink presteerde afgelopen week prima in de derde en laatste week tijdens het internationale concours hippique in het Poolse... (18-10-2020)
WIERDEN – De 43ste editie van Indoor Wierden gaat niet door. De organiserende vereniging Eschruiters heeft dit zaterdag besloten vanwege het... (18-10-2020)
IJSSELMUIDEN – Conor Drain legde zaterdag beslag op de tweede plaats in de Grote Prijs van IIsselmuiden. Met Dialetto moest hij op het parcours over... (11-10-2020)
ENSCHEDE – Meer dan ooit is de paardensport voor Marjolein Heuvelmans een hobby, waarin ze ontspanning vindt als uitlaatklep voor haar dagelijkse... (09-10-2020)
OLIVA – Willem Greve legde vrijdag met zijn tienjarige donkere ruin Faro (v. Calvaro FC) beslag op een keurige derde plaats in de rubriek met twee... (09-10-2020)
SAASVELD – Als de uitslagen van het springen in de Ankerhal te Saasveld (SAS) van woensdag een voorteken zijn, kunnen liefhebbers van de paardenport... (08-10-2020)
OLIVA – Remco Been deed een dag na zijn zege in de kwalificatie voor de Grote Prijs van MET Oliva opnieuw van zich spreken met Holland van de... (04-10-2020)
OLIVA – Remco Been deed een dag na zijn zege in de kwalificatie voor de Grote Prijs van MET Oliva opnieuw van zich spreken met Holland van de... (04-10-2020)
MARIËNHEEM – De eerste editie van de Roelofsen Horsetrucks Winter Classics van dit seizoen leverde zaterdag in Mariënheem in de eerste drie rubrieken... (04-10-2020)
MARIËNHEEM – De eerste editie van de Roelofsen Horsetrucks Winter Classics van dit seizoen leverde zaterdag in Mariënheem in de eerste drie rubrieken... (04-10-2020)
MARIËNHEEM – De eerste editie van de Roelofsen Horsetrucks Winter Classics van dit seizoen leverde zaterdag in Mariënheem in de eerste drie rubrieken... (04-10-2020)
VALENCIA – Remco Been en Willem Greve boekten zaterdag allebei een fraaie zege tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Valencia. (03-10-2020)
MARIËNHEEM – Op de dag af precies twintig jaar nadat hij met de eigenzinnige schimmel De Sjiem historie schreef met het winnen van de Olympische... (01-10-2020)
MARIËNHEEM – Precies twintig jaar nadat hij in Sydney met De Sjiem goud veroverde tijdens de Olympische Spelen, stond Jeroen Dubbeldam opnieuw... (01-10-2020)
MARIËNHEEM – Op de dag af twintig jaar nadat Jeroen Dubbeldam met zijn bij leven al legendarische schimmel De Sjiem in Sydney als debutant een... (01-10-2020)
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis reed zich behoorlijk in de kijker op de eerste dag van Nationaal Indoor Salland. De Holtenaar was dinsdag goed voor... (30-09-2020)
DELDENERBROEK – De twee paarden, die Sjaak Sleiderink reed voor het Sportpaardenfonds Nederland (SFN II) zetten hun loopbaan voort onder het zadel... (29-09-2020)
LIER – Eric ten Cate legde zondag met zijn zevenjarige bruine ruin Ivoor (v. Eldorado van de Zeshoek) beslag op de derde plaats in de Grote Prijs van... (27-09-2020)
LIER – Gerben Morsink deed ook vrijdag en zaterdag weer vooraan mee tijdens het concours hippique in het Belgische Lier. (26-09-2020)
LIER – Gerben Morsink heeft kennelijk weinig moeite om tijdens een concours hippique in het goede ritme te komen. Net als twee weken eerder in... (24-09-2020)