ONDER MEER DOOR FOUTLOZE RIT WILLEM GREVE MET CARAMBOLE

Nations Cup voor springruiters Oranje

Vanaf links dragen Harrie Smolders, Maikel van der Vleuten, reserve Kevin Jochems en Willem Greve Sanne Thijssen op handen.

BARCELONA - De springruiters van TeamNL met onder anderen Willem Greve in de gelederen hebben in Barcelona het buitenseizoen op magistrale wijze afgesloten met een indrukwekkende overwinning in de finale van de strijd om de Longines FEI Nations Cup in Barcelona.

De prestigieuze titel, werd in 2017 voor het laatst gewonnen door Nederland. Parcoursbouwer Santiago bouwde in de piste van Real Club de Polo een faire maar zware proef, waarin het venijn vooral in de laatste lijn bleek te zitten. Nederland was niet als favoriet naar Barcelona vertrokken, maar bondscoach Rob Ehrens hield vooraf wel rekening met een goed resultaat.

Goede start
Maikel van der Vleuten kwam als eerste ruiter van TeamNL de piste in met zijn olympische bronzen troef Beauville Z. Net als op de openingsdag reed Van der Vleuten opnieuw een knappe foutloze ronde. Hiermee deed hij niet alleen zijn team een groot plezier, ook kwam hij in aanmerking voor de extra geldbonus die gekoppeld was aan het rijden van twee nulrondes.
Als tweede ruiter voegde Willem Greve met zijn Carambole een vlekkeloze rit toe aan het resultaat van TeamNL. De 17-jarige Carambole toonde zijn uitstekende vorm door geen balk aan te raken. Met twee nulritten kreeg het team van Rob Ehrens halverwege de startlijst zicht op het podium.

Voor Willem Greve werd de finale in Barcelona een bijzonder evenement. “Het is altijd goed om deel uit te maken van het winnende team, zeker op zo’n speciale show als dit.” Greve is blij met de prestatie van zijn 17-jarige Carambole. “Ik heb zoveel aan dit paard te danken, hij betekent veel voor me. Ik zou willen dat hij de persconferentie kon geven, want hij verdiende deze overwinning. Het is mooi dat hij nu aan de hele wereld heeft laten zien hoe goed hij nog op deze leeftijd is.”

Greve heeft Carambole al sinds zijn vierde op stal staan. ”Thuis is hij een beetje lui, maar hij weet wat hij moet doen in de ring. Ik heb een plan gemaakt richting Barcelona en dat heeft goed uitgepakt. Aan het pensioen van Carambole wil ik nu nog niet denken, we gaan eerst dit vieren. Ik wil hem op een hoogtepunt uit de sport halen en dit is er absoluut één . Hij verdient het gewoon niet dat hij afscheid neemt als hij al op de weg terug is. Eerst thuis maar eens kijken wat we gaan doen”, besluit Greve. De Markeloër reed nog deselfde avond naar Oliva, waar hij de komende twee weken deelneemt aan de Mediterranean Equestrian Tour. 

Sublieme finish
Sanne Thijssen leek met haar gretig springende Con Quidam RB op de derde nulrit voor Nederland af te stevenen, maar de combinatie kreeg in het zicht van de haven een springfout in de driesprong. Na haar rit stond Nederland nog steeds op de gedeelde eerste plaats, samen met Olympisch kampioen Zweden. Doordat de laatste Zweedse ruiter springfouten maakte, had Harrie Smolders het goud in handen toen hij met Monaco de ring binnen reed. Smolders moest dan wel foutloos en binnen de tijd blijven. In een voorwaartse uitgekiende rit kwam de combinatie nergens in de problemen en sleepte zonder fouten de overwinning voor Nederland in de wacht. “De opdracht was makkelijk”, grapte Smolders na afloop. “Ik moest nul rijden van de jongens, dus dat heb ik gedaan.”

Bondscoach Rob Ehrens gaf zijn team vooraf al kansen in de finale. “Ik ben erg blij, mijn team heeft het geweldig gedaan. Zonder mij, want ik ben een beetje kreupel, dus ik stond hier langs de zijlijn. Ze hebben laten zien hoe sterk Nederland is. Afgelopen jaar was een beetje een worsteling; We lieten goede dingen zien, maar het kwam er niet iedere keer goed uit. Nederland heeft een stabiele groep topruiters die hun paarden heel goed managen en die alles voor het land willen doen.” 

Uitslag Longines FEI Nations Cup 2021
1. Nederland 0 strafpunten 
- Maikel van der Vleuten met Beauville Z (v. Bustique) 0 strafpunten
- Willem Greve - Carambole (v. Cassini I) 0 
- Sanne Thijsen - Con Quidam RB (v. Quinar) 4 
- Harrie Smolders - Monaco (v. Cassini II) 0
2. Ierland 1 
3. België 4 

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)