ALBERGENAAR IN PUTTEN STERKSTE BIJ VETERANEN IN OPEN NK

Nationale titel voor Guus Elferink

ALBERGEN – Hij deed al jaren mee aan de strijd om het open nationaal kampioenschap voor veteranen. Maar meer dan een tweede plaats, een jaar of vijftien geleden, zat er nooit in. Afgelopen weekend pakte Guus Elferink met Clooney zomaar de Nederlandse titel bij de 40-plussers.
 

De 59-jarige Elferink haalde met vijf concurrenten de eindstrijd van de klasse M, van wie er twee net als hij de extra omloop haalden. Die maakten beiden een springfout en aangezien de Albergenaar zelf de lei keurig schoon hield, was de titel binnen. Elferink: “Ja, toen was de rekensom snel gemaakt. Ik doe al jaren mee in Putten en was er ook al vaak dicht bij geweest, maar nu lukte het eindelijk. In de eerste rubriek was ik wel de snelste, maar had ik ook een balkje en werd ik achtste. De tweede ronde won ik. Voor de finale begon vroeg ik aan de ringmeester wanneer ik moest starten. Hij zei: ‘Als laatste'. Kennelijk stonden we er toen al goed voor.”

Vorig jaar moest hij nog op het laatste moment afhaken voor het NK in Putten. “Ik was amper hersteld van een enkelbreuk, toen ik twee dagen voor het kampioenschap mijn sleutelbeen brak. Voor dit jaar had ik me voorgenomen hoe dan ook te starten, wat er ook zou gebeuren. Clooney is niet zo’n heel gemakkelijk paard en daarom heb ik op uitnodiging van Wim Wielheesen op 6 november meegedaan aan de jacht in Vasse. Daarna heb ik drie parcoursen gelopen in Luttenberg, De Lutte en Vreden en die heb ik alle drie gewonnen. Het zat er dus wel in dat het in Putten goed zou gaan. Een week voor het NK hebben we nog een jacht gelopen, in Archem bij Ommen.”

In het dagelijks leven zet Guus Elferink, zoals hij het zelf omschrijft “Drenthe in het licht. Ik plaats met een vrachtwagen lantaarnpalen in opdracht van gemeentes en de provincie.” Hij is al sinds zijn achtste actief op een paard. “Toen ben ik begonnen met een pony. Later deed ik meer samen met een kameraad, jonge paarden opleiden of ze zadelmak maken. De laatste jaren rijd ik alleen nog bij de veteranen. Dat is altijd heel gezellig. In de ring rij je ervoor, erna drink je een biertje of neem je een borreltje. Het is ons kent ons, er is geen jaloezie. Ik geloof dat ik na het NK ’s nachts om drie uur thuis was. Ik had natuurlijk wel geregeld dat er iemand was die me naar huis kon brengen, haha.”

Streekgenoot Rob Schenk was met zijn tachtig jaar de oudste deelnemer bij het open NK in Putten. De Enschedeër, die van start ging met zijn twintigjarige paard Calorado, haalde in de klasse B nog wel de barrage, maar miste daarin een topklassering door drie springfouten. Ook hij verdiende desondanks veel respect.

Meer Springen

Vanuit de kleine buurtschap Hoge Hexel koos Mo(nique) van Haarst zes jaar geleden voor een onbekend hippisch avontuur in Koeweit. Ondertussen is ze... (28-03-2020)
TUBBERGEN – De zevende editie van Jumping Schröder Tubbergen wordt verschoven naar later datum. Het evenement zou worden gehouden van 13 tot en 17... (18-03-2020)
OLIVA NOVA – Met een tweede plaats in de kwalificatiewedstrijd voor de Grote Prijs over 1,45 meter kwam ook voor Remco Been vrijdag een abrupt einde... (14-03-2020)
DEN BOSCH – The Dutch Masters, het vroegere Indoor Brabant, speelt zich dit weekend af zonder publiek. Dit heeft de organisatie woensdag besloten... (11-03-2020)
KRONENBERG - De laatste competitiewedstrijd van de KNHS Topsport Jeugdcompetitie in Kronenberg leverde Britt Wiefferink bij de young riders en... (09-03-2020)
BRAUNSCHWEIG – Annelies Vorsselmans tekende tijdens de Löwen Classics in Braunschweig voor een opmerkelijke serie resultaten. Ze werd drie dagen... (08-03-2020)
HERNING – Koen Kerbert (foto) leverde dit weekend enkele prima prestaties tijdens wedstrijden in het Deense Herning. De Enschedeër reed drie keer de... (08-03-2020)
BATHMEN – Sander Geerink hoefde vrijdagavond in de strijd om de Grote Prijs van Bathmen over 1,40 meter alleen zijn meerdere te erkennen in winnaar... (07-03-2020)
BATHMEN – Eric ten Cate houdt er wel van een derby te rijden. Het bleek woensdag maar weer eens tijdens Bathmen te Paard, waar de ruiter uit... (06-03-2020)
KRONENBERG – Vier weken na zijn fraaie winst in de strijd om de VHO Trofee tijdens de Hengstenkeuring in Den Bosch boekte Willem Greve zondag opnieuw... (01-03-2020)
KRONENBERG – Annelies Vorsselmans is prima op dreef in de tweede week van de Februari Tour in manage De Peelbergen te Kronenberg. De amazone uit... (01-03-2020)
SAASVELD – Aileen  Menneken en Nuri Dijks waren woensdag het meest succesvol in de zwaarste klassen tijdens de meest recente midweekse aflevering van... (28-02-2020)
WIERDEN – Koen Westendorp ging in de vierde wedstrijd van de KNHS Topsport Jeugdcompetitie 2020 op herhaling. Westendorp pakte na Exloo met Helsinki... (25-02-2020)
AMBT DELDEN – Lieke Reinders-Ophof (foto boven) veroverde zaterdag in de klasse Z de springtitel van de Regio Overijssel. Het was er een met een... (15-02-2020)
GEESTEREN – Behalve de halve finale van de Longines EEF Series en de Grand Prix Sales voor spring- en dressuurveulens voegt CSI Twente van woensdag 1... (11-02-2020)
KRONENBERG – Fabiënne Roelofsen (foto) beleefde zondag met de elfjarige ruin Roelofsen Horse Trucks Eldorado (v. Diarado) een fraai debuut op drie... (09-02-2020)
SAASVELD – Bas van der Aa was zaterdag met twee paarden prima vertegenwoordigd in de barrage van de strijd om de Grote Prijs van St. Hubertus in de... (09-02-2020)
KRONENBERG – Slechts vijfhonderdste seconde kwam Remco Been vrijdag tekort voor de zege in de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens het CSI3 De... (08-02-2020)
KRONENBERG – Gerco Schröder reed donderdag naar een keurige vierde plaats in de zwaarste rubriek van de dag tijdens het concours hippique in De... (06-02-2020)
HALLE – Noëlle en Chloë in het Veld veroverden onlangs in Saasveld allebei een titel van Kring Twente. De even over de grens bij Oud-Ootmarsum in het... (04-02-2020)