ALBERGENAAR IN PUTTEN STERKSTE BIJ VETERANEN IN OPEN NK

Nationale titel voor Guus Elferink

ALBERGEN – Hij deed al jaren mee aan de strijd om het open nationaal kampioenschap voor veteranen. Maar meer dan een tweede plaats, een jaar of vijftien geleden, zat er nooit in. Afgelopen weekend pakte Guus Elferink met Clooney zomaar de Nederlandse titel bij de 40-plussers.
 

De 59-jarige Elferink haalde met vijf concurrenten de eindstrijd van de klasse M, van wie er twee net als hij de extra omloop haalden. Die maakten beiden een springfout en aangezien de Albergenaar zelf de lei keurig schoon hield, was de titel binnen. Elferink: “Ja, toen was de rekensom snel gemaakt. Ik doe al jaren mee in Putten en was er ook al vaak dicht bij geweest, maar nu lukte het eindelijk. In de eerste rubriek was ik wel de snelste, maar had ik ook een balkje en werd ik achtste. De tweede ronde won ik. Voor de finale begon vroeg ik aan de ringmeester wanneer ik moest starten. Hij zei: ‘Als laatste'. Kennelijk stonden we er toen al goed voor.”

Vorig jaar moest hij nog op het laatste moment afhaken voor het NK in Putten. “Ik was amper hersteld van een enkelbreuk, toen ik twee dagen voor het kampioenschap mijn sleutelbeen brak. Voor dit jaar had ik me voorgenomen hoe dan ook te starten, wat er ook zou gebeuren. Clooney is niet zo’n heel gemakkelijk paard en daarom heb ik op uitnodiging van Wim Wielheesen op 6 november meegedaan aan de jacht in Vasse. Daarna heb ik drie parcoursen gelopen in Luttenberg, De Lutte en Vreden en die heb ik alle drie gewonnen. Het zat er dus wel in dat het in Putten goed zou gaan. Een week voor het NK hebben we nog een jacht gelopen, in Archem bij Ommen.”

In het dagelijks leven zet Guus Elferink, zoals hij het zelf omschrijft “Drenthe in het licht. Ik plaats met een vrachtwagen lantaarnpalen in opdracht van gemeentes en de provincie.” Hij is al sinds zijn achtste actief op een paard. “Toen ben ik begonnen met een pony. Later deed ik meer samen met een kameraad, jonge paarden opleiden of ze zadelmak maken. De laatste jaren rijd ik alleen nog bij de veteranen. Dat is altijd heel gezellig. In de ring rij je ervoor, erna drink je een biertje of neem je een borreltje. Het is ons kent ons, er is geen jaloezie. Ik geloof dat ik na het NK ’s nachts om drie uur thuis was. Ik had natuurlijk wel geregeld dat er iemand was die me naar huis kon brengen, haha.”

Streekgenoot Rob Schenk was met zijn tachtig jaar de oudste deelnemer bij het open NK in Putten. De Enschedeër, die van start ging met zijn twintigjarige paard Calorado, haalde in de klasse B nog wel de barrage, maar miste daarin een topklassering door drie springfouten. Ook hij verdiende desondanks veel respect.

Meer Springen

KRONENBERG – Gerco Schröder eindigde zondag als vierde in de Grote Prijs tijdens het CSI2 De Peelbergen. Met Glock’s Dobelensky (v. Cornet Obolensky... (19-01-2020)
SAASVELD – Frank Buitenhuis stond woensdag op eenzame hoogte tijdens de eerste editie van SAS in Saasveld. De 36-jarige ruiter uit Holten won liefst... (18-01-2020)
GEESTEREN – Tijdens de 46ste editie van het CSIO Twente, van woensdag 1 tot en met zondag 5 juli op Erve Maathuis in Geesteren, staat een van de... (14-01-2020)
OPGLABBEEK – Conor Drain boekte zaterdag een fraaie zege tijdens het CSI2 in het Sentower Park in het Belgische Opglabbeek. Met zijn tienjarige... (13-01-2020)
ALMELO – Op 58-jarige leeftijd is donderdag in Almelo Tonny Haselbekke volkomen onverwacht overleden. (13-01-2020)
SAASVELD – Jarno Hesselink was zondag met Fhera op snelheid een maatje te groot voor de concurrentie in de klasse ZZ tijdens de strijd om de... (12-01-2020)
ZUIDBROEK – Hendrik Jan Schuttert en Remco Been slaagden er zaterdagavond niet in de hoofdprijs te bemachtigen in de strijd om de Grote Prijs van het... (11-01-2020)
MEEUWEN – Frank Schuttert moet het na een jaar weer stellen zonder de elfjarige donkerbruine hengst Queensland E (v. Quickfire de Feran x Socrate de... (11-01-2020)
ZUIDBROEK – Met een minimale voorsprong van éénhonderdste seconde pakte Willem Greve vrijdag met Gogo de zege in de rubriek over 1,40 meter met... (11-01-2020)
ZUIDBROEK – Eric ten Cate legde donderdag tijdens het CSI2 IICH Groningen in Zuidbroek beslag op de tweede plaats in de rubriek over 1,35 meter op... (10-01-2020)
DE LUTTE – Voor Gert-Jan Bruggink is het nieuwe jaar aanzienlijk beter begonnen dan het vorige. Precies een jaar nadat hij bij een val van een jong... (05-01-2020)
VRAGENDER – Het nieuwe jaar is amper begonnen of Vincent Geerink heeft al een mooie primeur binnen. In Vragender schreef hij zaterdag voor het eerst... (05-01-2020)
MARIENHEEM – Steven Veldhuis kende een prima jaarafsluiting tijdens de Sallandse Ruiterdagen in Marienheem. Op de slotdag van het evenement won hij... (02-01-2020)
MARIENHEEM – Ellen Zwijnenberg mocht zich vrijdagavond laten huldigen als winnares van de nationale rubriek over 1,40 meter tijdens de Sallandse... (28-12-2019)
BATHMEN – Conor Drain was zaterdagavond goed voor de derde plaats in de Grote Prijs van Bathmen. In de wedstrijd over 1,50 meter met barrage was de... (22-12-2019)
FRANKFURT – Gerco Schröder moest zaterdagmiddag met zijn zestienjarige schimmelruin Glock’s Cognac Champblanc (v. Claerway x Caretino) drie Duitse... (21-12-2019)
WIERDEN – Marinus Vos is donderdagavond benoemd tot erelid van De Eschruiters. Tijdens de algemene ledenvergadering werd de Wierdenaar op die wijze... (13-12-2019)
OLDENZAAL - Paardrijden voor het goede doel. Dat is een perfecte combinatie tussen plezier en iets voor een ander betekenen. De organisatie van  het... (11-12-2019)
SAASVELD – Bas van der Aa heeft net als in 2017 de Equifirst Twente Cup veroverd. In Saasveld hield de ruiter uit Albergen zaterdag met Haraminka de... (08-12-2019)
SAASVELD – Mart IJland was zaterdag als eerste de beste in de strijd om de Equifirst Twente Cup in de klasse M. Met Issey (v. Dexter R) moest de... (07-12-2019)