BORNS PAARDENBEDRIJF ONGEWILD INZET CONFLICT TUSSEN RUSSEN

Kort geding over ‘Stal Hemmelhorst’

Bij de rechtbank in Almelo dient dinsdag 1 augustus een kort geding, waarin Hemmelhorst Equestrian Centre aan de 5e Hemmelhorst in Borne een ongewilde hoofdrol speelt. Het voormalige sportpaardenbedrijf van Jan Boomkamp is de inzet van een conflict tussen twee Russen. De coöperatie Triple M van onder anderen Dimitri Madenov heeft beslag laten leggen op de opstallen, omdat ze daarmee denkt de puissant rijke zakenman Sergey Maslov ertoe te kunnen bewegen een volgens haar forse betalingsachterstand van ondertussen anderhalf miljoen euro te kunnen laten voldoen.

Maslov kocht begin vorig jaar Stal De Hemmelhorst van Boomkamp en droeg het financieel beheer en onderhoud van het uitstekend geoutilleerde complex en de verzorging van zijn paarden over aan Dimitri Madenov, vader van de talentvolle Maria Madenova. De jonge amazone reed vanuit de accommodatie op Twentse bodem concoursen over de hele wereld, onder meer als lid van de nationale Russische springequipe.

Begin dit jaar ontstond een conflict tussen Maslov en Madenov, omdat de eigenaar van de ‘Hemmelhorst’ de medewerking van laatstgenoemde niet meer nodig achtte. Niet in het laatst omdat deze naar zijn mening veel te forse vergoedingen in rekening bracht voor de diensten die hij geacht werd te leveren, die ook nog eens vooral zijn in de springsport actieve dochter ten goede zouden zijn gekomen. Madenov vertrok met zijn familie naar Duitsland. Naar wordt aangenomen nam hij echter ook twaalf paarden en een grote paardentrailer mee bij zijn afscheid, omdat hij naar zijn mening nog een fors bedrag te vorderen zou hebben van Maslov. Die is naar zijn zeggen ernstig in gebreke gebleken, sinds hij in aanvaring kwam met de Russische autoriteiten, die hem ervan beschuldigen een miljard Russiche roebel te hebben doorgesluisd naar fictieve buitenlandse rekeningen en waarvoor hij in oktober 2016 werd opgepakt.

Madenov probeert nu de achterstallige betalingen te verhalen op Hemmelhorst Equestrian Centre BV, denkt advocaat Freerk Bleker, die ook Sergey Maslov in Nederland vertegenwoordigt. “Maslov participeert daar wel in, maar het vastgoed is onder Zwitserse directie officieel eigendom van een grote Luxemburgse holding. Hij zou daarom Maslov moeten dagvaarden in Rusland, maar probeert nu op deze manier verhaal te halen. Er is echter helemaal geen vordering op de stal in Borne en die is dus ook geen partij in dit geheel. Daarom hebben we het kort geding aangevraagd met het verzoek het beslag er af te halen. Tussen Maslov en Madenov zal ongetwijfeld nog een bodemprocedure volgen.”

Volgens Bleker is door Maslov aangifte gedaan van diefstal van de paarden en de grote vrachtwagenpaarden, maar zijn deze nog altijd niet opgespoord.

Na het vertrek van de familie Madenov uit Borne is het beheer van Hemmelhorst Equestrian Centre BV overgenomen door de Russische springruiter Vladimir Beletzky en algemeen manager Joyce Szozda van VB Horsemanagement BV. “Zij worden er nu op aangekeken, terwijl ze net als de vorige eigenaar Boomkamp volledig buiten dit conflict staan”, zegt Freek Bleker.

De advocaat kan overigens melden dat de bedrijfsvoering van Hemmelhorst Equestrian Centre BV normaal doorgang vindt. “Het is wel heel vervelend omdat de kosten van onder meer de verzorging van de paarden gewoon door lopen en hun leveranciers moeten betalen, maar verder merkt in de praktijk niemand er iets van. Er is conservatoir beslag gelegd voorafgaand aan een procedure, zodat er verhaalmogelijkheden zijn als de eiser in het gelijk mocht worden gesteld. “Maar omdat er helemaal geen vordering op deze BV is, gaan we daartegen dus in verweer.”  

Meer Springen

»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)