JAN SCHUTTERT TWEE KEER DERDE IN VALKENSWAARD

Knappe overwinning Gerben Morsink

VALKENSWAARD – Gerben Morsink zegevierde zaterdag op knappe wijze in de rubriek voor zes- en zevenjarige paarden tijdens het CSI Valkenswaard.

Met de bruine ruin Carsey Z (v. Carthago Z) was Morsink 0,16 seconde sneller op het parcours met hindernissen van 1,30 en 1,35 meter dan naaste belager Simon Delestre met Contharkata PS.

Geen hoofdrol
In de strijd om de Grote Prijs van Valkenswaard kon Gerben Morsionk geen hoofdrol vertolken. Met zijn zwarte hengst Navarone Z maakte hij twee springfouten in de basisomloop. Maikel van der Vleuten, eerder dit seizoen onder meer winnaar de van de hoofdrubrieken in Geesteren en Ommen, won op imponerende wijze met Dana Blue. Ook Harrie Smolders verzorgde met Don VHP Z NOP een optreden van formaat en sleepte de vierde plaats binnen. “Dit resultaat bevestigt de vorm van Dana Blue”, reageert Van der Vleuten. “Een mooi uitgangspunt voor het EK in Rotterdam straks.”

outloze rondes van onder anderen Maikel van der Vleuten en Harrie Smolders kwamen er in totaal acht combinaties aan de start in de barrage. In het slotstuk toucheerde Van der Vleuten met de elfjarige Dana Blue weliswaar een steilsprong vroeg in de proef, maar vervolledigde het parcours met verve in de uiteindelijk snelste tijd. “Dana Blue is nooit een spektakelmaker geweest. In haar jongere jaren viel ze niet zo op. Ze sprong niet heel bijzonder, maar wel effectief. Nadat ze steeds beter begon te presteren, sprong ze toch bij veel mensen in het oog”, reflecteert Van der Vleuten op de begincarrière van de schimmelmerrie.

Generale repetitie
“Dana Blue heeft me, ook op lager niveau, altijd al een safe gevoel gegeven. Dat ik haar nu als een van mijn toppaarden kan beschouwen, doet me goed. En een thuiswinst als deze eveneens”. Dat de Brabander in Valkenswaard een uitstekende generale repetitie reed, stemt hem extra positief. “Op papier is het TeamNL bij het springen voor deze Europese kampioenschappen misschien geen kanshebber, maar ik vind dat je met dat idee er niet in mag gaan. Dit succes versterkt het team ook weer en wie weet rolt het balletje wel de goede kant op.”

Harrie Smolders en Don VHP Z NOP waren eveneens goed voor een nulronde in de felbevochten barrage. De ruiter uit Grobbendonk gaf eerder te kennen de vijftienjarige voshengst niet op tijd fit te kunnen hebben voor het EK in Rotterdam. “Don loopt nu in de nadagen van zijn carrière. Het gaat allemaal niet meer zo makkelijk als vroeger. Ik moet hem er goed bij hebben en zoals vandaag ook een hele strijd leveren om hem foutloos over de finish te krijgen.

Juiste beslissing
“Voor mijzelf maar ook voor dit paard wil je alleen meedoen aan een kampioenschap als je zeker weet dat je een bijdrage kunt leveren. Na wat ik met Don heb bereikt, wil ik hem dat nu niet aan doen. Dat hij dit weekend nog geen enkele fout heeft gemaakt is natuurlijk fantastisch, maar alsnog is het de juiste beslissing geweest om hem terug te trekken voor het EK”, aldus de nummer vier in de Grote Prijs van Valkenswaard.

Jan Schuttert reed zowel vrijdag als zaterdag met zijn achtjarige bruine ruin Good Farming HS (v. Carrera VDL) naar de derde plaats in de Big Tour van het CSI1. Vrijdag deed hij dat in een proef over twee fasen, zaterdag in de wedstrijd op tijd. In beide gevallen stonden de obstakels tot een hoogte van 1,35 meter opgesteld. En ook de nummer een was beide keren dezelfde: Maelle Martin uit Frankrijk met Utha du Priel.

Foto Gerben Morsink © Kiek4Fun
Springfoto Maikel van der Vleuten met Dana Blue ©

Meer Springen

ROTTERDAM – De springruiters van TeamNL moesten tijdens het EK in Rotterdam genoegen nemen met de achtste positie. (23-08-2019)
ROTTERDAM - De springruiters van TeamNL zijn er op de tweede dag van de landenwedstrijd op het EK in Rotterdam niet in geslaagd te klimmen in het... (22-08-2019)
ROTTERDAM – De springruiters van TeamNL zijn het EK in eigen land niet overtuigend begonnen. Het team staat na het eerste jachtparcours negende. (21-08-2019)
WIERDEN – Sander Geerink bezette woensdag vier keer een ‘podiumplek’ tijdens de laatste aflevering uit de reeks van zes wedstrijden in het kader van... (21-08-2019)
DONAUSCHINGEN – De broers Lucas en Wilton Porter vertolkten zondag glansrollen op de slotdag van het internationale concours in het Duitse... (19-08-2019)
STRZEGOM - De Nederlandse equipe bij de ponyruiters, met een sterke Mart IJland, eindigde vrijdag als vijfde in de landenwedstrijd van het Europees... (16-08-2019)
ERMELO – Willem Greve heeft donderdag de Blom Cup voor zevenjarige paarden gewonnen met Higway TN.   (16-08-2019)
TUBBERGEN – De twintigste editie van de Schröder Masterclass werd dinsdagavond een prooi voor Rob Schipper met zijn negen jaar oude bruine merrie... (13-08-2019)
DUBLIN – Gerco Schröder sloot zondag het CHIO Dublin af met een keurige zesde plaats in de rubriek over 1,45 meter op tijd. (12-08-2019)
TUBBERGEN - Daar waar het masterspringen op dinsdagavond altijd veel bezoekers trekt, staat tijdens de Schröder Masterclass tegenwoordig ook de... (11-08-2019)
VALKENSWAARD – Gerben Morsink kende zondag een prima afsluiting van het CSI Valkenswaard. (11-08-2019)
DUBLIN – De springruiters van Oranje ontbreken in de finale van de strijd om de Longines Nations Cup. (09-08-2019)
TUBBERGEN -  De organisatie van de Schröder Masterclass mag dit jaar twintig kaarsjes uitblazen en wil dit feestje graag met haar bezoekers vieren. (07-08-2019)
OMMEN – Met een zevende plaats voor Gerben Morsink en een negende voor zijn nicht Veronique mocht de familie Morsink zondag van een geslaagde Grote... (04-08-2019)
OMMEN – Willem Greve reed zaterdag naar een letterlijk en figuurlijk formidabele zege in de rubriek over 1,50 op tijd voor de Big Tour van het CSI3... (03-08-2019)
OMMEN – Gerben Morsink tekende zaterdagavond tijdens het CSI3 Ommen voor een vorstelijke prestatie met het winnen van de proef voor de Longines... (02-08-2019)
ERMELO - Bondscoach Rob Ehrens heeft Willem Greve en Gerco Schröder opgeroepen om de kleuren van Oranje te verdedigen in de Ierse hoofdstad Dublin. (02-08-2019)
OMMEN – Josta van Straaten reed zaterdag met haar twaalfjarige bruine merrie Ciao Bella S (v. Triomphe de Muze) naar een fraaie overwinning in de... (02-08-2019)
OMMEN – Rob Schipper en Bas van der Aa waren donderdag met twee derde plaatsen de beste deelnemers uit de regio tijdens het CSI Ommen. (01-08-2019)
OMMEN –Een dag nadat Job Rothstegge in Heeten met Ivar KV kampioen van de Regio Overijssel werd in de klasse M, stond de combinatie alweer vooraan... (31-07-2019)