MAARTEN KAMPHUIS NET ALS IN 2017 WINNENDE EIGENAAR

Keldorado beste bij vrij springen

SAASVELD – En weer stond Maarten Kampuis uit Agelo maandagavond vooraan tijdens de prijsuitreiking van de finale van het vrij springen in de Ankerhal in Saasveld. Zijn op 20 april 2015 geboren merrie Keldorado (v. Eldorado van de Zeshoek x Karlstad x Voltaire) won overtuigend in de eindstrijd en was ook alle in 2014 geboren paarden ruim de baas. Een jaar eerder won Kamphuis ook al, toen met de bruine ruin Jadesso H2.

De paardenhandelaar uit Agelo heeft niet direct een antwoord op de opmerking dat het bijna geen toeval meer kan zijn. “Och”, klinkt het bescheiden. “Het blijven jonge paarden en daarmee weet je het nooit. Hier heb je ook gewoon iets geluk bij nodig. Deze heb ik een halfjaar geleden al gekocht voor deze wedstrijd, omdat ik van dezelfde moeder (O’ Ditsy) al een heel goede Carambole had gehad. Dat was It’s Coming, die al eens vierde is geweest in Saasveld. Keldorado kon ik al als tweejarige voor de helft kopen van de fokker, de familie Haarman van de Beltmanshoeve in Wilp.”

Een jaar eerder kocht Kamphuis de winnende Jadesso pas tijdens de voorselectie in de Ankerhal. Het voornemen was om hem kort na de finale in Saasveld aan te bieden op een veiling in Engeland, maar dat ging niet door omdat zich al eerder een Engelse klant voor het talent bij hem meldde. “We moeten nog maar even afwachten of ook Keldorado die kant op gaat.”

Direct het goede gevoel
Maarten Kamphuis zegt direct het goede gevoel te hebben gehad bij Keldorado. “Ze heeft snelle reflexen, een heel goede galop en een meewerkend karakter. Ik heb haar speciaal getraind voor deze wedstrijd. Het begint met een kruisje en vervolgens een laag dubbelsprongetje en je zorgt ervoor dat ze wat conditie krijgt. Gaandeweg heb ik de training uitgebouwd tot drie hindernissen  en liet ik haar een keer in de anderhalve week door zo’n lijntje lopen, waarbij de hoogte van de sprongen langzaam steeds iets meer werd opgevoerd.”

Keldorado ontpopte zich in de Ankerhal tot de uitblinkster van het gezelschap driejarige paarden, dat de topposities van het overall klassement voor haar rekening nam. Met een 9 voor haar galop, drie keer een  8,5 voor reflexen, afdruk en algemene indruk en een  8 voor techniek én voor vermogen kreeg ze de hoogste waardering van de juryleden Joop Aaldering en Freek van der Laan (50,5). Op een punt afstand volgde de ruin  Kensington (v. Etoulon x Odermus R x Ametist) van eigenaar F. Marsman als nummer twee en met dezelfde score werd de merrie Kavello (v. Conect x Carthino Z) van Stal Duivelshof en R. Reinink als derde geplaatst.

Jasmijn-Terma beste van jaargang 2014
Op de vierde plek in de algemene rangschikking belandde, als eerste paard uit de jaargang 2014, de merrie Jasmijn-Terma (v. Namelus R x Canturo x Lupicor) van eigenaar Galaxy International)  met 47,5 punt. De vijfde plek werd gedeeld door de driejarige hengst Kathmandu Dieu (v. Merci van T&L x Lincoln x Nimmerdor W) van Wim Nijenkamp en de een jaar oudere merrie Jill Donna (v. Zambesi x Ustinov x Cobra) van J. en B. Blaauwgeers met beide 47 punten.

In totaal deden twintig kandidaten mee aan de finale. Daaronder twaalf vierjarigen (zeven merries, vier hengsten en een ruin) en acht driejarigen (5 merries en 3 ruinen).

UITSLAG DRIEJARIGE PAARDEN

UITSLAG VIERJARIGE PAARDEN

Foto's  Keldorado (boven) en Jasmijn-Terma ©  Wendy van Dijk/www.wendys.fotoport.nl 

Meer Springen

Zenith SFN van Jeroen Dubbeldam zal zondagmiddag 17 maart officieel afscheid nemen van het publiek in de Brabanthallen tijdens The Dutch Masters. De... (06-02-2019)
TREFFEN - Willem Greve zegevierde zondag op knappe wijze in de finale van de Youngster Tour over 1,40/1,45 meter tijdens het concours hippique in het... (03-02-2019)
OFFENBURG – Jeroen Dubbeldam en zijn vriendin Annelies Vorsselmans presteerden zondag uitstekend in de Grote Prijs van Offenburg. Beiden haalden de... (03-02-2019)
AMBT-DELDEN – Omroeper van dienst Jan Wilmink verwoordde het zaterdagavond treffend. De ruiter die van het verst moest komen, versloeg uiteindelijk... (03-02-2019)
DEN BOSCH – Steven Veldhuis was donderdag al voor de barrage zeker van de eindzege in de klasse Z van de Blom Hengstencompetitie. De Haaksbergenaar... (01-02-2019)
AMBT-DELDEN – Jarno Hesselink deed woensdag tot twee keer toe een geslaagde greep naar de zege tijdens Indoor Ambt Delden. De ruiter uit Geesteren... (01-02-2019)
AMSTERDAM – Willem Greve miste zondag tijdens Jumping Amsterdam slechts door een tijdfout de barrage van de Grote Prijs. De Markeloër ontbrak... (27-01-2019)
WIERDEN – In eigen omgeving maakte Remco Been de meeste indruk tijdens de drie dagen durende wedstrijden in De Vossenbos in Wierden. Been won de... (26-01-2019)
KRONENBERG – Sander Geerink troefde vrijdagavond de complete concurrentie af in de kwalificatie voor de finale van de Medium Tour tijdens het... (26-01-2019)
AMSTERDAM – Jeroen Dubbeldam reed vrijdag weer eens een foutloze ronde met zijn ‘gouden’ troef SFN Zenith (v. Rash R x Fuego du Prelet). Met de... (25-01-2019)
AMBT DELDEN - Onder de naam Indoor Ambt Delden organiseert rijvereniging De Zevenbuurtschappen al 35 jaar een meerdaags hippisch evenement voor... (23-01-2019)
HELLENDOORN – Caroline Müller scoorde vrijdag tijdens het indoorconcours in ’t Oale Spoor vier op een rij. Met haar twee paarden Numero Due en... (20-01-2019)
BATHMEN – Een kleiner verschil was niet denkbaar, maar één honderdste seconde was vrijdag wel de marge die bepaalde wie over 1,40 meter de Grote... (19-01-2019)
HELLENDOORN – Henri Stegeman heeft de wind mee. De ruiter uit Daarle onderstreepte donderdag met zijn zege in de klasse Z in Hellendoorn nog maar... (18-01-2019)
MÜNSTER – Gerben Morsink presteerde als een van de weinige buitenlanders prima in een vrijwel louter door Duitse combinaties bezet CSI2 in Münster.... (15-01-2019)
SAASVELD – Steven Veldhuis deed dit weekend een geslaagde greep naar twee springtitels van de Kring Twente. De ruiter uit Haaksbergen won zowel de... (14-01-2019)
NEUSTADT – Conor Drain boekte vrijdag een fraaie zege in het Duitse Neustadt. De Twentse Ier zegevierde in de rubriek over 1,45 meter op tijd voor de... (12-01-2019)
OPGLABBEEK – Sjaak Sleiderink en Annelies Vorsselmans zijn goed op dreef tijdens het concours hippique in het Belgische Opglabbeek. In het Sentower... (12-01-2019)
DE LUTTE – Gert-Jan Bruggink, op de foto in actie met Charmeur, is voor de rest van dit indoorseizoen uitgeschakeld. De ruiter uit De Lutte brak... (07-01-2019)
VRAGENDER – Steven Veldhuis ontpopte zich tijdens Nieuwjaarsjumping Vragender weer eens als de uitblinker. De Haaksbergenaar boekte twee fraaie... (06-01-2019)