MAARTEN KAMPHUIS NET ALS IN 2017 WINNENDE EIGENAAR

Keldorado beste bij vrij springen

SAASVELD – En weer stond Maarten Kampuis uit Agelo maandagavond vooraan tijdens de prijsuitreiking van de finale van het vrij springen in de Ankerhal in Saasveld. Zijn op 20 april 2015 geboren merrie Keldorado (v. Eldorado van de Zeshoek x Karlstad x Voltaire) won overtuigend in de eindstrijd en was ook alle in 2014 geboren paarden ruim de baas. Een jaar eerder won Kamphuis ook al, toen met de bruine ruin Jadesso H2.

De paardenhandelaar uit Agelo heeft niet direct een antwoord op de opmerking dat het bijna geen toeval meer kan zijn. “Och”, klinkt het bescheiden. “Het blijven jonge paarden en daarmee weet je het nooit. Hier heb je ook gewoon iets geluk bij nodig. Deze heb ik een halfjaar geleden al gekocht voor deze wedstrijd, omdat ik van dezelfde moeder (O’ Ditsy) al een heel goede Carambole had gehad. Dat was It’s Coming, die al eens vierde is geweest in Saasveld. Keldorado kon ik al als tweejarige voor de helft kopen van de fokker, de familie Haarman van de Beltmanshoeve in Wilp.”

Een jaar eerder kocht Kamphuis de winnende Jadesso pas tijdens de voorselectie in de Ankerhal. Het voornemen was om hem kort na de finale in Saasveld aan te bieden op een veiling in Engeland, maar dat ging niet door omdat zich al eerder een Engelse klant voor het talent bij hem meldde. “We moeten nog maar even afwachten of ook Keldorado die kant op gaat.”

Direct het goede gevoel
Maarten Kamphuis zegt direct het goede gevoel te hebben gehad bij Keldorado. “Ze heeft snelle reflexen, een heel goede galop en een meewerkend karakter. Ik heb haar speciaal getraind voor deze wedstrijd. Het begint met een kruisje en vervolgens een laag dubbelsprongetje en je zorgt ervoor dat ze wat conditie krijgt. Gaandeweg heb ik de training uitgebouwd tot drie hindernissen  en liet ik haar een keer in de anderhalve week door zo’n lijntje lopen, waarbij de hoogte van de sprongen langzaam steeds iets meer werd opgevoerd.”

Keldorado ontpopte zich in de Ankerhal tot de uitblinkster van het gezelschap driejarige paarden, dat de topposities van het overall klassement voor haar rekening nam. Met een 9 voor haar galop, drie keer een  8,5 voor reflexen, afdruk en algemene indruk en een  8 voor techniek én voor vermogen kreeg ze de hoogste waardering van de juryleden Joop Aaldering en Freek van der Laan (50,5). Op een punt afstand volgde de ruin  Kensington (v. Etoulon x Odermus R x Ametist) van eigenaar F. Marsman als nummer twee en met dezelfde score werd de merrie Kavello (v. Conect x Carthino Z) van Stal Duivelshof en R. Reinink als derde geplaatst.

Jasmijn-Terma beste van jaargang 2014
Op de vierde plek in de algemene rangschikking belandde, als eerste paard uit de jaargang 2014, de merrie Jasmijn-Terma (v. Namelus R x Canturo x Lupicor) van eigenaar Galaxy International)  met 47,5 punt. De vijfde plek werd gedeeld door de driejarige hengst Kathmandu Dieu (v. Merci van T&L x Lincoln x Nimmerdor W) van Wim Nijenkamp en de een jaar oudere merrie Jill Donna (v. Zambesi x Ustinov x Cobra) van J. en B. Blaauwgeers met beide 47 punten.

In totaal deden twintig kandidaten mee aan de finale. Daaronder twaalf vierjarigen (zeven merries, vier hengsten en een ruin) en acht driejarigen (5 merries en 3 ruinen).

UITSLAG DRIEJARIGE PAARDEN

UITSLAG VIERJARIGE PAARDEN

Foto's  Keldorado (boven) en Jasmijn-Terma ©  Wendy van Dijk/www.wendys.fotoport.nl 

Meer Springen

CSI Ommen - Foto: FotoTrailer
OMMEN - Het CSI Ommen staat voor de internationale springruiters van 1 tot en met 5 augustus op de kalender, maar de poort bij de familie Schuttert... (10-07-2018)
WEERSELO – Willy van der Ham (foto) liet zondag nog maar eens zien het rijden nog lang niet verleerd te zijn. De routinier stuurde zijn elfjarige... (09-07-2018)
WEERSELO – Op de terreinen van de familie Lohuis aan de Haarstraat wordt zondag 8 juli wordt zondag 8 juli het jaarlijkse concours hippique van de... (03-07-2018)
ARNHEM – Peter Olthof heeft er geen spijt van gehad dat hij zondagochtend al vroeg uit de veren moest. De ruiter uit Langeveen besliste de Grote... (01-07-2018)
RIJSSEN – Koen Westendorp had vrijdagavond de primeur in de klasse Z/ZZ tijdens de Rijssense Paardendagen. De achttienjarige stalruiter van Stal... (30-06-2018)
ARNHEM – Remco Been eindigde donderdag tijdens Outdoor Gelderland keurig als tweede in de wedstrijd over 1,40 meter in de Medium Tour van het CSI3.... (28-06-2018)
WIERDEN – Steven Veldhuis (foto boven) en Coen van Haarst waren dinsdag tijdens Eurojump Wierden allebei goed voor twee zeges. Veldhuis zegevierde in... (27-06-2018)
ALMELO – De derby winnen tijdens de Almelose Ruiterdagen is maar weinigen gegeven. Het meest spraakmakende onderdeel, in Almelo Trial Jumping geheten... (24-06-2018)
ALMELO – Lennard de Boer heeft niet veel tijd nodig gehad om zijn draai te vinden als stalruiter van de BWG Stables van de broers Schröder. adat de... (23-06-2018)
DE LUTTE - Veronique Morsink (foto) is de enige vertegenwoordiger uit deze regio bij de Europese kampioenschappen springen voor de jeugd, die van 9... (23-06-2018)
ALMELO – Achttien is hij pas, maar Stijn Roelink was vrijdag de absolute uitblinker in de klasse ZZ tijdens de Almelose Ruiterdagen. Met een tweede... (23-06-2018)
ROTTERDAM - Jeroen Dubbeldam schreef vrijdag tijdens het CHIO Rotterdam de rubriek over 1,50 meter op zijn naam. De regerend wereldkampioen was... (22-06-2018)
GEESTEREN – Grote gebeurtenissen werpen hun schaduwen soms ver vooruit. De organisatie van het CSI Twente heeft het evenement van dit jaar nog maar... (19-06-2018)
ALMELO – Met de wedstrijden voor ponyruiters is de kop er af bij de 52ste editie van de Almelose Ruiterdagen. En voor deelnemers en bezoekers was het... (19-06-2018)
GEESTEREN – Hij was er dicht bij, maar Gert-Jan Bruggink moest zich er uiteindelijk bij neerleggen dat hij niet als derde Twentenaar in de historie (... (17-06-2018)
Krijgt de Grote Prijs van Twente vanmiddag eindelijk weer een Twentse winnaar? Het is alweer elf jaar geleden dat het voor de derde en laatste keer... (17-06-2018)
GEESTEREN – De Grote Prijs op twee sterrenniveau van het CSI Twente leek vrijdagavond om even voor negen uur uit te draaien op een Twents feestje. In... (16-06-2018)
TREFFEN – Het was zondag dubbelop feest voor Stal Het Oosterbrook tijdens het internationale springconcours op de terreinen van Glock in het... (11-06-2018)
HAAKSBERGEN – De Haaksbergse Paardendagen, georganiseerd door de Sterruiters, zijn van vrijdag 8 tot en met zondag 10 juni traditiegetrouw weer het... (07-06-2018)
GEESTEREN – Het Erve Maathuis in Geesteren is van dinsdag 12 tot en met zondag 17 juni weer zes dagen lang het decor van een ‘kampioenenbal’ tijdens... (05-06-2018)