MAARTEN KAMPHUIS NET ALS IN 2017 WINNENDE EIGENAAR

Keldorado beste bij vrij springen

SAASVELD – En weer stond Maarten Kampuis uit Agelo maandagavond vooraan tijdens de prijsuitreiking van de finale van het vrij springen in de Ankerhal in Saasveld. Zijn op 20 april 2015 geboren merrie Keldorado (v. Eldorado van de Zeshoek x Karlstad x Voltaire) won overtuigend in de eindstrijd en was ook alle in 2014 geboren paarden ruim de baas. Een jaar eerder won Kamphuis ook al, toen met de bruine ruin Jadesso H2.

De paardenhandelaar uit Agelo heeft niet direct een antwoord op de opmerking dat het bijna geen toeval meer kan zijn. “Och”, klinkt het bescheiden. “Het blijven jonge paarden en daarmee weet je het nooit. Hier heb je ook gewoon iets geluk bij nodig. Deze heb ik een halfjaar geleden al gekocht voor deze wedstrijd, omdat ik van dezelfde moeder (O’ Ditsy) al een heel goede Carambole had gehad. Dat was It’s Coming, die al eens vierde is geweest in Saasveld. Keldorado kon ik al als tweejarige voor de helft kopen van de fokker, de familie Haarman van de Beltmanshoeve in Wilp.”

Een jaar eerder kocht Kamphuis de winnende Jadesso pas tijdens de voorselectie in de Ankerhal. Het voornemen was om hem kort na de finale in Saasveld aan te bieden op een veiling in Engeland, maar dat ging niet door omdat zich al eerder een Engelse klant voor het talent bij hem meldde. “We moeten nog maar even afwachten of ook Keldorado die kant op gaat.”

Direct het goede gevoel
Maarten Kamphuis zegt direct het goede gevoel te hebben gehad bij Keldorado. “Ze heeft snelle reflexen, een heel goede galop en een meewerkend karakter. Ik heb haar speciaal getraind voor deze wedstrijd. Het begint met een kruisje en vervolgens een laag dubbelsprongetje en je zorgt ervoor dat ze wat conditie krijgt. Gaandeweg heb ik de training uitgebouwd tot drie hindernissen  en liet ik haar een keer in de anderhalve week door zo’n lijntje lopen, waarbij de hoogte van de sprongen langzaam steeds iets meer werd opgevoerd.”

Keldorado ontpopte zich in de Ankerhal tot de uitblinkster van het gezelschap driejarige paarden, dat de topposities van het overall klassement voor haar rekening nam. Met een 9 voor haar galop, drie keer een  8,5 voor reflexen, afdruk en algemene indruk en een  8 voor techniek én voor vermogen kreeg ze de hoogste waardering van de juryleden Joop Aaldering en Freek van der Laan (50,5). Op een punt afstand volgde de ruin  Kensington (v. Etoulon x Odermus R x Ametist) van eigenaar F. Marsman als nummer twee en met dezelfde score werd de merrie Kavello (v. Conect x Carthino Z) van Stal Duivelshof en R. Reinink als derde geplaatst.

Jasmijn-Terma beste van jaargang 2014
Op de vierde plek in de algemene rangschikking belandde, als eerste paard uit de jaargang 2014, de merrie Jasmijn-Terma (v. Namelus R x Canturo x Lupicor) van eigenaar Galaxy International)  met 47,5 punt. De vijfde plek werd gedeeld door de driejarige hengst Kathmandu Dieu (v. Merci van T&L x Lincoln x Nimmerdor W) van Wim Nijenkamp en de een jaar oudere merrie Jill Donna (v. Zambesi x Ustinov x Cobra) van J. en B. Blaauwgeers met beide 47 punten.

In totaal deden twintig kandidaten mee aan de finale. Daaronder twaalf vierjarigen (zeven merries, vier hengsten en een ruin) en acht driejarigen (5 merries en 3 ruinen).

UITSLAG DRIEJARIGE PAARDEN

UITSLAG VIERJARIGE PAARDEN

Foto's  Keldorado (boven) en Jasmijn-Terma ©  Wendy van Dijk/www.wendys.fotoport.nl 

Meer Springen

TUBBERGEN -  Met een verschil van slechts 0,35 seconde moest Nadieh Plegt (foto boven) vrijdag tijdens Jumping Schröder Tubbergen de zege in de... (25-05-2018)
TUBBERGEN – Sjaak Sleiderink (onderste foto ) was donderdag op het terrein van zijn tot voor kort werkgever, de BWG Stables, de beste Twentse... (24-05-2018)
TUBBERGEN - In de achtertuin van de internationale springstal BWG Stables van de gebroeders Schröder wordt van 24 mei tot en met 3 juni de alweer... (23-05-2018)
WIERDEN - Als er zeventien ruiters in de barrage zitten, verwacht je niet dat het van nature langzaamste paard iedereen eruit loopt. Dat kan alleen... (19-05-2018)
WIERDEN – Conor Drain (rechts) was vrijdag het stralende middelpunt van een gezellig Twents feestje. De al sinds 2010 in Nederland vertoevende Ier,... (18-05-2018)
WIERDEN – De top drie bleef donderdagavond net buiten bereik van thuisrijder Remco Been (hiernaast) tijdens de kwalificatie voor de Grote Prijs van... (17-05-2018)
WIERDEN – Nuri Dijks ontpopte zich woensdag tot beste Nederlander in de zwaarste rubriek van de eerste dag van Outdoor Wierden. De in Gronau... (16-05-2018)
WIERDEN - Springruiters uit maar liefst 21 verschillende landen gaan woensdag van start op Outdoor Wierden. Ondanks een drukke wedstrijdkalender in... (15-05-2018)
EINDHOVEN - Net als twee jaar geleden won Frank Schuttert twee weken na het behalen van de Nederlandse titel de driesterren VDL Groep Grote Prijs van... (13-05-2018)
DENEKAMP – Sjaak Sleiderink begint voor zichzelf. Na zijn afscheid van de BWG Stables van de broers Schröder twijfelde hij even over het voortzetten... (09-05-2018)
MIERLO – Frank Schuttert had uiteindelijk het laatste woord. In de strijd om de nationale titel in Mierlo leek de Ommenaar zondag kansloos voor het... (29-04-2018)
MIERLO – Willem Greve greep zaterdagmiddag net naast de overwinning in de Grote Prijs van Mierlo. Met zijn achtjarige bruine merrie Formidable (v.... (28-04-2018)
MIERLO – Veronique Morsink sloot het nationaal kampioenschap bij de young riders met Faithfull als negende af. De amazone uit De Lutte eindigde op de... (28-04-2018)
MIERLO – Gerben Morsink is de verrassende nieuwe leider in het NK voor springruiters in Mierlo. Favoriet Jeroen Dubbeldam, de winnaar van het eerste... (27-04-2018)
MIERLO – Emiel Richter herstelde zich vrijdag prima van een matige eerste dag bij het NK springen voor young riders in Mierlo. De Enschedeër eindigde... (27-04-2018)
MIERLO – Regerend wereldkampioen Jeroen Dubbeldam heeft met zijn toppaard Zenith SFN het eerste onderdeel, een wedstrijd snelheid en wendbaarheid,... (26-04-2018)
MIERLO – Veronique Morsink is het NK voor young riders in Mierlo behoorlijk begonnen. Met haar paard Faithfull eindigde de amazone uit De Lutte als... (26-04-2018)
WIERDEN – Natalia Majchrowicz vierde dinsdag een mooie overwinning in de rubriek over twee fasen met hindernissen tot en met 1,40 meter tijdens de... (25-04-2018)
OPGLABBEEK – Jeroen Dubbeldam maakte vrijdag indruk in de rankingproef over 1,45 met barrage tijdens het internationale concours hippique in het... (22-04-2018)
ESCHWEILER – Remco Been (foto) zegevierde vrijdag in het Duitse Eschweiler in een rubriek over twee fasen voor zevenjarige paarden. De Wierdenaar was... (22-04-2018)