AMAZONE UIT DEN HAM ABSOLUTE UITBLINKSTER SALLANDSE RUITERDAGEN

Josta van Straaten in de hoofdrol

MARIËNHEEM – Josta van Straaten nam de absolute hoofdrol voor haar rekening tijdens de Sallandse Ruiterdagen in Mariënheem. Na haar zege in de Grote Prijs over 1,40 meter op vrijdag zette ze twee dagen later de kroon op haar werk door met haar elfjarige bruine merrie Ciao Bella S (v. Triomphe de Muze x Calvados) ook de finale om de Gouden Aar op haar naam te schrijven.

De twintigjarige amazone uit Den Ham sloot daarmee een voor haar prima jaar af, nadat ze eerder in 2018 ook al de beste was in de Grote Prijs van Lichtenvoorde. “Ik heb veel mooie wedstrijden mogen rijden, waaronder een over 1,50 meter in Houten en gelukkig vaak met goede resultaten. Ik ben heel blij hoe het in Mariënheem ging. Mooie trofee trouwens, die Gouden Aar.”

Scherp en snel
In haar laatste concours van het jaar viel alles voor Josta van Straaten op z’n plek. Vrijdag plaatste ze zich behalve met Ciao Bella S ook met haar tweede troef, de negen jaar oude donkerbruine merrie Erachelle-S (v. Toulon x Silverstone), voor de barrage van de Grote Prijs. Met haar werd ze derde, achter Sven Peters. “Ciao Bella is echt heel scherp en snel, ze kan ongelooflijk kort wenden. In de finale waren voor mij al enkele combinaties echt snel geweest, dus wist ik dat ik een heel goede rit moest rijden om te kunnen winnen. Ik had vooraf de lijnen in mijn  hoofd en kon al bij de eerste een galopsprong minder maken. In de laatste lijn lukte dat nog een keer.” Ze was de enige van de vier barrageklanten die foutloos bleef. Sven Peters met Channel en zijzelf met Erachelle-S waren sneller, maar maakten een springfout, bij Micky Morssinkhof vielen als nummer vier met Elianca twee balken uit de beugels.

Vrijdag troefde Josta van Straaten al twaalf concurrenten af in de barrage van het 1,40. Alleen Elike Morsink kon haar met Dakina met een achterstand van 0,79 enigszins bijbenen. Jan Diepman gaf met Honorissa 1,5 seconde toe. Sven Peters eindigde als vijfde met Chanel, Josta van Straaten bezette met Dior ook nog een zevende plek. De jonge amazone rijdt de thuis op Stal Hazelhorst in Den Ham geboren merrie Ciao Bella nu ongeveer tweeënhalf jaar, nadat eerder broer Fred haar onder het zadel had. “Het is een geweldig paard, met een super karakter en een perfecte instelling, ze pakt zo goed aan en doet alles voor je.”

Dromen van Spelen en Aken
Josta van Straaten is fulltime actief in het bedrijf van haar ouders. De drukte daar noopt haar zorgvuldig haar wedstrijdprogramma samen te stellen. “Maar ik probeer zeker mooie wedstrijden op te zoeken als de mogelijkheden zich voordoen, zoals bij de young riders. We hebben goede paarden en ik zie wel waar het schip strandt. Want natuurlijk heb ook ik ambities om nog verder te komen in de sport. Ik wil me in elk geval elke dag verbeteren. Wat mijn grootste droom is? Ik zou heel graag een keer willen meedoen aan de Olympische Spelen of in Aken willen rijden.”

De jeugd heeft ze ervoor. En heeft die niet de toekomst?

UITSLAGEN SALLANDSE RUITERDAGEN
 

Meer Springen

»
DEN BOSCH – Bijna dertig jaar nadat hij zelf in Den Bosch opzien baarde door op spectaculaire wijze als eerste en tot nu toe enige Nederlander de... (14-03-2024)
»
DEN BOSCH - Het dak ging er zondag af in de volgepakte Brabanthallen van Den Bosch tijdens de Grote Prijs van The Dutch Masters. Willem Greve toonde... (10-03-2024)
»
HERNING - Hessel Hoekstra en Bas van  Aa gaven elkaar weinig toe in de Grote Prijs van Herning over 1,50 meter met barrage. Hoekstra eindigde als... (10-03-2024)
»
Gerco Schröder sloot zaterdag met de dertienjarige bruine merrie Glock’s Galanda (Lexicon) de kwalificatie over 1,45 meter voor de Grote Prijs... (10-03-2024)
»
DEN BOSCH – In de afgelopen 22 jaar is The Dutch Masters met Frank Kemperman als sportdirecteur, uitgegroeid tot een concours van wereldformaat. Aan... (08-03-2024)
»
Gerco Schröder maakte donderdag een goede indruk tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Valencia. Op de rug van de tienjarige... (08-03-2024)
»
Hessel Hoekstra en Eric ten Cate domineerden donderdag in de eerste groep van de rubriek over 1,40 meter op tijd in het Deense Herning. Hoekstra won... (08-03-2024)
»
SAASVELD – Vanaf komende vrijdag is het weer tijd voor het jaarlijkse vrij springen voor drie- en vierjarige paarden. In de Ankerhal van Saasveld... (06-03-2024)
»
GENT – Regina Leeuwen leverde zaterdag een puike prestatie door tweede te worden in de Grote Prijs van het CSI2* Flanders Horse Expo in Gent over 1,... (26-02-2024)
»
GOTENBURG – Willem Greve kan terugkijken op een prima geslaagd weekend in Gotenburg. De ruiter uit Markelo boekte twee zeges op Zweedse bodem,... (25-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Vier van de vijf springtitels, die zaterdag te verdelen waren tijdens de kampioenschappen van de Regio Overijssel gingen in... (17-02-2024)
»
OLIVA – Alle vier leden van de familie Vos scoorden de afgelopen dagen minimaal één keer een plek in de top tien tijdens de tweede week van de... (17-02-2024)
»
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis was dit weekend de meest opvallende ruiter tijdens het concours in manege Bartels in Mariënheem. De ruiter uit Holten... (12-02-2024)
»
Ruiters uit onze regio deden de afgelopen dagen prima mee tijdens buitenlandse concoursen in Vejer de la Frontera, Riesenbeck, Lier en Oliva. (11-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Amke Bekhuis boekte zaterdag in Ambt-Delden haar tweede zege in een Grote Prijs over 1,40 meter binnen twee maanden. Nadat ze in... (04-02-2024)
»
DEN BOSCH - In de verkiezing Jumping Horse of the Year kreeg Eldorado van de Zeshoek-zoon Highway TN NOP veruit de meeste publieksstemmen. Het... (02-02-2024)
»
DEN BOSCH - Hij kwam, zag en overwon. De Stakkato Gold-zoon Stargos VDL was opnieuw onverslaanbaar met Hessel Hoekstra in het zadel. Met een barrage... (02-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Steven Veldhuis was woensdag de meest succesvolle deelnemer op de eerste dag van  het concours van De Zeven Buurtschappen in De... (01-02-2024)
»
AMSTERDAM – Willem Greve werd zondagmiddag gehuldigd als beste ruiter van Jumping Amsterdam na tweede plaatsen in de kwalificatie voor de FEI... (28-01-2024)
»
AMSTERDAM – Willem Greve sloot zaterdag Jumping Amsterdam af met een fraaie tweede plaats in de Grote Prijs over 1,60 meter. Opmerkelijk was dat hij... (28-01-2024)