Jeroen Dubbeldam verdedigt titel

MIERLO - In alle drie Nederlandse kampioenschappen springen, die vanaf donderdag op het programma staan tijdens het CH Mierlo, zal het bol staan van de spanning. Niet alleen omdat de krachtverschillen tussen de junioren, de young riders en de senioren in de top klein zijn. Ook omdat Louis Konickx, de man die afgelopen weekeinde de parcoursen bouwde voor drie zinderende wereldbekerfinalewedstrijden tijdens Indoor Brabant, in Mierlo de springparcoursen ontwerpt.

De meeste belangstelling gaat uiteraard uit naar het Nederlands kampioenschap springen voor senioren en met bijna zestig combinaties aan de start houdt dit in dat werkelijk bijna niemand uit de Nederlandse springtop ontbreekt. Maikel van der Vleuten (Mierlo), die afgelopen weekeinde top presteerde tijdens de wereldbekerfinale in Den Bosch door als zevende te eindigen in de eindstand, geeft zijn topper VDL Groep Verdi nu zijn verdiende rust.
Harrie Smolders (Hooge Mierde), tiende in de wereldbeker finale met Regina Z, zadelt in dit kampioenschap Exquis Walnut de Muze. Titelverdediger met de KWPN goedgekeurde hengst BMC Quality Time TN Jeroen Dubbeldam (Weerselo) zal zeker een poging ondernemen nog een jaar door te gaan als kampioen. Hij komt niet alleen met zijn kampioenspaard van vorig jaar, maar ook met BMC Utascha SFN aan de start.

Zilveren finalist van 2011 Marc Houtzager (Rouveen), zaterdagavond nog winnaar van de Grote Rabobank Prijs op Indoor Brabant, komt met Sterrehof's Voltaire aan de start. Met veel interesse zullen de prestaties gevolgd worden van de Rabo Talententeamleden Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) en Ruben Romp (Riel), die zich het afgelopen jaar nog kon laten huldigen als Nederlands Kampioen bij de Young Riders en nu debuteert bij de senioren. Maar ook vele bekende ruiters als Albert Voorn (Evertsoord), Albert Zoer (Echten), kampioen 2010 Gerco Schröder (Tubbergen), Jur Vrieling (Holwierde), Leon Thijssen (Baarlo), Mathijs van Asten (Ysselsteyn), Wout-Jan van der Schans (Nijkerk), Vincent Voorn (Dinteloord) verschijnen op het strijdtoneel.

Bondscoach Rob Ehrens kijkt met belangstelling uit naar dit NK. "Het mooie is dat je alle topcombinaties van Nederland onder identieke omstandigheden drie dagen lang in actie ziet. Mierlo is de eerste echt serieuze buitenwedstrijd en geeft mij, net als voorgaande jaren, een goede indruk welke combinaties progressie hebben gemaakt of stil zijn blijven staan. Voor mij zijn er dit jaar twee doelen. Het eerste is met de Nederlandse ruiters een topprestatie neer te zetten op de Olympische Spelen in Londen. Het tweede is onze deelname aan de FEI Top League continueren. Mierlo biedt mij de mogelijkheid om invulling te geven aan de teams waarmee ik dat tweede doel kan realiseren en uit die combinaties dient dan het team voor Londen te komen."

In het Nederlands kampioenschap young riders vinden we 41 namen van combinaties op de deelnemerslijst en onder hen de Rabo Talententeamleden Sjaak Sleiderink (Denekamp), Jody van Gerwen (Limbrigt) en Dennis van den Brink (Nijkerkerveen). Dennis veroverde vorig jaar de Nederlandse titel bij de junioren met Royal Dream en zijn zusje Stephanie werd tweede in het NK bij de young riders met Wapper. De verwachting is dat zij elkaar in dit kampioenschap op het scherpst van de sportieve snede zullen 'bestrijden'.

Ook Frank Schuttert (Ommen), vorig jaar nog tweede bij de junioren met Winchester HS, heeft de overstap gemaakt naar deze leeftijdscategorie en zal zich eveneens maar wat graag in de strijd om de podiumplaatsen willen mengen. Dat geldt ook voor ruiters als Doron Kuipers (Mijnsheerenland), Kirsten Rikkert (Enter), vorig jaar vierde bij de junioren, Kristian Houwen (Wanssum) en Wouter Vos (Apeldoorn).

Bondscoach Sven Harmsen heeft in deze leeftijdscategorie een ruime selectie en vele A- en B-kaderleden zullen in Mierlo hun status willen handhaven dan wel willen inruilen voor een hogere.

Bij de junioren staan 47 combinaties op de startlijst en daarin lijkt Lisa Nooren (Engis B.), dochter van Henk Nooren, een belangrijke kanshebber op een hoge klassering. Tim van de Oetelaar (Veghel), op dit moment het enige A-kaderlid in de selectie van bondscoach Sven Harmsen, zal die status met een hoge klassering in de eindstand van het NK willen bevestigen.  Amber Fijen (Nieuwstadt), Niels Knapen (Deurne), Fred van Straaten (Den Ham) en Alexander Vincentius (Heesch) maken deel uit van het B-kader en zullen dit kampioenschap aangrijpen om zich nadrukkelijk te manifesteren.  Ook ruiters als Thijs Derks (Zeeland NB), Vincent Geerink (Gelselaar), Jesper Romp (Riel), Bart Lips (Biest-Houtakker) hebben alle kansen op een hoge klassering. Daarnaast zal de vorm van de dag en het onder controle houden van de spanning over drie dagen een doorslaggevende rol spelen. (Bron KNHS)

Programma NK Mierlo

Donderdag 26 april
10.30 uur - Eerste onderdeel NK junioren
13.00 uur - Eerste onderdeel NK Young Riders
15.15 uur - Eerste onderdeel NK senioren

Vrijdag 27 april
12.15 uur - Tweede onderdeel NK junioren
14.45 uur - Tweede onderdeel NK Young Riders
16.45 uur - Tweede onderdeel NK senioren

Zaterdag 28 april
8.00 uur - Derde onderdeel NK junioren, 1e manche
10.00 uur - Derde onderdeel NK Young Riders, 1e manche
12.00 uur - Grote Prijs Gemeente Geldrop-Mierlo
14.45 uur - Derde onderdeel NK junioren, 2e manche
16.30 uur - Derde onderdeel NK Young Riders, 2e manche

Zondag 29 april
13.30 uur - Derde onderdeel NK senioren - 1e manche
16.15 uur - Derde onderdeel NK senioren - 2e manche
17.30 uur - huldiging

Foto Jeroen Dubbeldam met BMC Quality Time Tn van www.fototrailer.nl

Meer Springen

OLDENZAAL - Paardrijden voor het goede doel. Dat is een perfecte combinatie tussen plezier en iets voor een ander betekenen. De organisatie van  het... (11-12-2019)
SAASVELD – Bas van der Aa heeft net als in 2017 de Equifirst Twente Cup veroverd. In Saasveld hield de ruiter uit Albergen zaterdag met Haraminka de... (08-12-2019)
SAASVELD – Mart IJland was zaterdag als eerste de beste in de strijd om de Equifirst Twente Cup in de klasse M. Met Issey (v. Dexter R) moest de... (07-12-2019)
SAASVELD - Voorafgaande aan de strijd om de Equifirst Twente Cup in de klasse Z/ZZ reden de ponyruiters zaterdag hun wedstrijden om de begeerde... (07-12-2019)
SAASVELD – De Equifirst Twente Cup in de klassen Z en ZZ in handicap komt zaterdagavond in andere handen. Titelhoudster Veronique Morsink ontbreekt... (07-12-2019)
SAASVELD – Met vier combinaties op een totaal van zeven waren de Twentse ruiters vrijdagavond in de meerderheid in de barrage tijdens de Grote Prijs... (06-12-2019)
VRAGENDER - Met de finaledag nog te gaan is Thiago Ribas da Costa nu al de man van het internationaal concours Jumping De Achterhoek. in Vragender.... (01-12-2019)
VRAGENDER – Ook Willem Greve (foto) slaagde er vrijdag niet in de Braziliaan Thiago Ribas da Costa van weer een superieure overwinning af te houden... (30-11-2019)
VRAGENDER – Remco Been was donderdag de beste Twentenaar in de belangrijkste rubriek van het CSI2 Jumping De Achterhoek. De Wierdenaar eindigde met... (28-11-2019)
VRAGENDER – Steven Veldhuis moest woensdag tijdens CSI2 Jumping De Achterhoek in de rubriek over 1,35 meter op tijd alleen zijn meerdere erkennen in... (28-11-2019)
MÜNCHEN – De vier deelnemers uit Weerselo tijdens CSI4 Indoor München kwamen allemaal met minimaal één klassering in de top tien thuis. (25-11-2019)
VRAGENDER – Sven Peters (foto boven) legde zaterdag beslag op de vijfde plaats in de Grote Prijs voor deelnemers tot 25 jaar over 1,45 meter tijdens... (25-11-2019)
KROONENBERG – Wilton Porter (op archieffoto) greep zondag de hoofdprijs in de afsluitende rubriek van de eerste week van het concours hippique in... (17-11-2019)
AMBT DELDEN – Steven Veldhuis zou zaterdag eigenlijk naar manage De Hoffmeijer gaan om naar de verrichtingen van onder anderen zijn zoon Stef te... (11-11-2019)
MAASTRICHT – Frank Schuttert hield zondag het hoofd koel en hanteerde een zo strak tempo, dat niemand van de concurrentie hem de baas bleef in de... (10-11-2019)
MAASTRICHT – Annelies Vorsselmans reed zaterdag naar een keurige derde plek in de rubriek progressief springen tijdens het CSI4 Jumping Indoor... (10-11-2019)
MAASTRICHT – Gerco Schröder legde vrijdagavond met zijn zestienjarige schimmelruin Cognac Champblanc (v. Clearway) beslag op de zesde plaats in de... (09-11-2019)
ENSCHEDE – Jeroen Dubbeldam was vorige week de hoofdpersoon tijdens de eerste editie van het Twents Theatercollege in de Kleine Willem in Enschede.... (07-11-2019)
WIERDEN – Na zijn winst in de finale van de Medium Tour op vrijdag pakte Remco Been zaterdagavond ook de Grote Prijs tijdens CSI2 Indoor Wierden.   (03-11-2019)
WIERDEN – Remco Been bevestigde vrijdag zijn glanzende vorm van de laatste weken. Minder dan twee weken na zijn fraaie triomf op Holland van de... (01-11-2019)