Jeroen Dubbeldam verdedigt titel

MIERLO - In alle drie Nederlandse kampioenschappen springen, die vanaf donderdag op het programma staan tijdens het CH Mierlo, zal het bol staan van de spanning. Niet alleen omdat de krachtverschillen tussen de junioren, de young riders en de senioren in de top klein zijn. Ook omdat Louis Konickx, de man die afgelopen weekeinde de parcoursen bouwde voor drie zinderende wereldbekerfinalewedstrijden tijdens Indoor Brabant, in Mierlo de springparcoursen ontwerpt.

De meeste belangstelling gaat uiteraard uit naar het Nederlands kampioenschap springen voor senioren en met bijna zestig combinaties aan de start houdt dit in dat werkelijk bijna niemand uit de Nederlandse springtop ontbreekt. Maikel van der Vleuten (Mierlo), die afgelopen weekeinde top presteerde tijdens de wereldbekerfinale in Den Bosch door als zevende te eindigen in de eindstand, geeft zijn topper VDL Groep Verdi nu zijn verdiende rust.
Harrie Smolders (Hooge Mierde), tiende in de wereldbeker finale met Regina Z, zadelt in dit kampioenschap Exquis Walnut de Muze. Titelverdediger met de KWPN goedgekeurde hengst BMC Quality Time TN Jeroen Dubbeldam (Weerselo) zal zeker een poging ondernemen nog een jaar door te gaan als kampioen. Hij komt niet alleen met zijn kampioenspaard van vorig jaar, maar ook met BMC Utascha SFN aan de start.

Zilveren finalist van 2011 Marc Houtzager (Rouveen), zaterdagavond nog winnaar van de Grote Rabobank Prijs op Indoor Brabant, komt met Sterrehof's Voltaire aan de start. Met veel interesse zullen de prestaties gevolgd worden van de Rabo Talententeamleden Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) en Ruben Romp (Riel), die zich het afgelopen jaar nog kon laten huldigen als Nederlands Kampioen bij de Young Riders en nu debuteert bij de senioren. Maar ook vele bekende ruiters als Albert Voorn (Evertsoord), Albert Zoer (Echten), kampioen 2010 Gerco Schröder (Tubbergen), Jur Vrieling (Holwierde), Leon Thijssen (Baarlo), Mathijs van Asten (Ysselsteyn), Wout-Jan van der Schans (Nijkerk), Vincent Voorn (Dinteloord) verschijnen op het strijdtoneel.

Bondscoach Rob Ehrens kijkt met belangstelling uit naar dit NK. "Het mooie is dat je alle topcombinaties van Nederland onder identieke omstandigheden drie dagen lang in actie ziet. Mierlo is de eerste echt serieuze buitenwedstrijd en geeft mij, net als voorgaande jaren, een goede indruk welke combinaties progressie hebben gemaakt of stil zijn blijven staan. Voor mij zijn er dit jaar twee doelen. Het eerste is met de Nederlandse ruiters een topprestatie neer te zetten op de Olympische Spelen in Londen. Het tweede is onze deelname aan de FEI Top League continueren. Mierlo biedt mij de mogelijkheid om invulling te geven aan de teams waarmee ik dat tweede doel kan realiseren en uit die combinaties dient dan het team voor Londen te komen."

In het Nederlands kampioenschap young riders vinden we 41 namen van combinaties op de deelnemerslijst en onder hen de Rabo Talententeamleden Sjaak Sleiderink (Denekamp), Jody van Gerwen (Limbrigt) en Dennis van den Brink (Nijkerkerveen). Dennis veroverde vorig jaar de Nederlandse titel bij de junioren met Royal Dream en zijn zusje Stephanie werd tweede in het NK bij de young riders met Wapper. De verwachting is dat zij elkaar in dit kampioenschap op het scherpst van de sportieve snede zullen 'bestrijden'.

Ook Frank Schuttert (Ommen), vorig jaar nog tweede bij de junioren met Winchester HS, heeft de overstap gemaakt naar deze leeftijdscategorie en zal zich eveneens maar wat graag in de strijd om de podiumplaatsen willen mengen. Dat geldt ook voor ruiters als Doron Kuipers (Mijnsheerenland), Kirsten Rikkert (Enter), vorig jaar vierde bij de junioren, Kristian Houwen (Wanssum) en Wouter Vos (Apeldoorn).

Bondscoach Sven Harmsen heeft in deze leeftijdscategorie een ruime selectie en vele A- en B-kaderleden zullen in Mierlo hun status willen handhaven dan wel willen inruilen voor een hogere.

Bij de junioren staan 47 combinaties op de startlijst en daarin lijkt Lisa Nooren (Engis B.), dochter van Henk Nooren, een belangrijke kanshebber op een hoge klassering. Tim van de Oetelaar (Veghel), op dit moment het enige A-kaderlid in de selectie van bondscoach Sven Harmsen, zal die status met een hoge klassering in de eindstand van het NK willen bevestigen.  Amber Fijen (Nieuwstadt), Niels Knapen (Deurne), Fred van Straaten (Den Ham) en Alexander Vincentius (Heesch) maken deel uit van het B-kader en zullen dit kampioenschap aangrijpen om zich nadrukkelijk te manifesteren.  Ook ruiters als Thijs Derks (Zeeland NB), Vincent Geerink (Gelselaar), Jesper Romp (Riel), Bart Lips (Biest-Houtakker) hebben alle kansen op een hoge klassering. Daarnaast zal de vorm van de dag en het onder controle houden van de spanning over drie dagen een doorslaggevende rol spelen. (Bron KNHS)

Programma NK Mierlo

Donderdag 26 april
10.30 uur - Eerste onderdeel NK junioren
13.00 uur - Eerste onderdeel NK Young Riders
15.15 uur - Eerste onderdeel NK senioren

Vrijdag 27 april
12.15 uur - Tweede onderdeel NK junioren
14.45 uur - Tweede onderdeel NK Young Riders
16.45 uur - Tweede onderdeel NK senioren

Zaterdag 28 april
8.00 uur - Derde onderdeel NK junioren, 1e manche
10.00 uur - Derde onderdeel NK Young Riders, 1e manche
12.00 uur - Grote Prijs Gemeente Geldrop-Mierlo
14.45 uur - Derde onderdeel NK junioren, 2e manche
16.30 uur - Derde onderdeel NK Young Riders, 2e manche

Zondag 29 april
13.30 uur - Derde onderdeel NK senioren - 1e manche
16.15 uur - Derde onderdeel NK senioren - 2e manche
17.30 uur - huldiging

Foto Jeroen Dubbeldam met BMC Quality Time Tn van www.fototrailer.nl

Meer Springen

WIERDEN – Het kost Sander Geerink ogenschijnlijk niet of nauwelijks moeite om zijn paarden tijdens de coronacrisis prima in vorm te houden. De ruiter... (08-07-2020)
CIEKOCINKO - Fabienne Roelofsen leverde donderdag een puike prestatie tijdens de Baltica Spring Tour in het Poolse Ciekocinko Met haar negenjarige... (02-07-2020)
WIERDEN –Met een vertraging van tien weken worden het Dutch Youngster Festival (DYF) en Outdoor Wierden 2020 alsnog verreden. (01-07-2020)
CIEKOCINKO – Remco Been reed de afgelopen dagen prima vooraan mee tijdens de Baltica Spring Tour in het Poolse Ciekocinko. Het leverde de Wierdenaar... (29-06-2020)
GEESTEREN – Het Erve Maathuis in Geesteren was dit weekend drie dagen lang het domein van de springruiters. PSV Sint Joris bood er de gelegenheid... (28-06-2020)
ERMELO - Met de versoepeling van de coronamaatregelen is er ook ruimte gekomen om het Nederlands kampioenschap voor de springruiters alsnog te laten... (26-06-2020)
ERMELO - Met de versoepeling van de coronamaatregelen is er ook ruimte gekomen om het Nederlands kampioenschap voor de springruiters alsnog te laten... (26-06-2020)
ESSEN – Gerben Morsink liet afgelopen weekend een prima indruk achter tijdens het concours op de terreinen van het Gestut Sprehe in Essen-Herbergen. (22-06-2020)
BEERZE – Anne-Liza Makkinga heeft haar veelbelovende negenjarige donkerbruine ruin Go For it B (v. Eldorado van de Zeshoek TN x Faldo) verkocht aan... (11-06-2020)
GEESTEREN – De springonderdelen van Hippisch Geesteren gaan ook dit weekeinde niet door. Gooide begin mei het coronavirus roet in het eten, dit keer... (05-06-2020)
ERMELO - Het weer opstarten van de concoursen in Duitsland heeft Wesley Mulder doen bewegen contact op te nemen met de KNHS om te vragen of ook... (12-05-2020)
HULSEN - Don Willemsen heeft vorige week afscheid genomen van zijn talentvolle zevenjarige merrie Corazon (v. Cormint x Call him Crack). De nieuwe... (30-04-2020)
DEN BOSCH – The Dutch Masters, het vroegere Indoor Brabant, speelt zich dit weekend af zonder publiek. Dit heeft de organisatie woensdag besloten... (11-03-2020)
KRONENBERG - De laatste competitiewedstrijd van de KNHS Topsport Jeugdcompetitie in Kronenberg leverde Britt Wiefferink bij de young riders en... (09-03-2020)
BRAUNSCHWEIG – Annelies Vorsselmans tekende tijdens de Löwen Classics in Braunschweig voor een opmerkelijke serie resultaten. Ze werd drie dagen... (08-03-2020)
HERNING – Koen Kerbert (foto) leverde dit weekend enkele prima prestaties tijdens wedstrijden in het Deense Herning. De Enschedeër reed drie keer de... (08-03-2020)
BATHMEN – Sander Geerink hoefde vrijdagavond in de strijd om de Grote Prijs van Bathmen over 1,40 meter alleen zijn meerdere te erkennen in winnaar... (07-03-2020)
BATHMEN – Eric ten Cate houdt er wel van een derby te rijden. Het bleek woensdag maar weer eens tijdens Bathmen te Paard, waar de ruiter uit... (06-03-2020)
KRONENBERG – Vier weken na zijn fraaie winst in de strijd om de VHO Trofee tijdens de Hengstenkeuring in Den Bosch boekte Willem Greve zondag opnieuw... (01-03-2020)
KRONENBERG – Annelies Vorsselmans is prima op dreef in de tweede week van de Februari Tour in manage De Peelbergen te Kronenberg. De amazone uit... (01-03-2020)