MADÉE SCHUTTENBELD AL VOOR TWEEDE KEER SUCCESVOL BIJ CSI OMMEN

Greve en Frank Schuttert dicht bij zege

OMMEN – Willem Greve was vrijdagavond dicht bij de zege in de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens het CSI Ommen. Met zijn dertienjarige bruine hengst Carambole NOP (v. San Patrignano Cassini x Concerto 4) kwam de Markeloër 0,25 seconde te laat door de finish om Steve Guerdat met zijn bruine merrie Ulysse des Forets voor te kunnen blijven. Greve, met Carambole vorige week zondag nog winnaar van de Grote Prijs van Knokke, klopte op zijn beurt nummer drie Bart Bles met Lord Sandro Ddh met een marge van 0,32 seconde.

Greve verdiende met zijn tweede prijs 6000 euro. Hendrik Jan Schuttert legde met de elfjarige bruine ruin Balboa HS (v. Tygo) beslag op de achtste plek en verwees Ben Schröder met zijn bruine ruin Davino Q (v. Vingino) naar de negende positie. In de barrage, met ingehouden adem gevolgd door rijendik publiek, ging het om tienden van een seconde. Willem Greve na afloop: "Al was ik twintigste geworden, ik ben zo blij met de manier waarop Carambole sprong!”

In 2016 maakte Willem Greve kans op een ticket voor de Olympische Spelen, tot de hengst een blessure opliep en een klein jaar uit de sport verdween. “Vanavond zat ik in dubio: wel of geen barrage rijden. Maar door te springen moet hij toch kracht opbouwen. Hij voelt zo goed aan en springt loepzuiver. Ik wilde de lagers er niet meteen uitrijden, maar heb strak gereden en heel schuin over de een na laatste steilsprong.”

Donders gek met hem
Het is dus niet erg om van Steve Guerdat te verliezen? “Ach, ik gun die jongen ook wat”, grapt Greve. “Misschien ben ik in de opbouw van Carambole wel te voorzichtig, maar we gaan stap voor stap. Ik ben donders gek met hem. Je hebt goede paarden, heel goede paarden en daarna komt hij pas. Zo’n paard krijg je niet zo gauw. Ik heb heel veel aan hem te danken en hoop dat we nog een heel lange tijd plezier van hem hebben. Ja, het is jammer dat we steeds door pech de grote kampioenschappen missen, maar wie weet komt het nog. Je moet blij zijn met wat je hebt en niet ontevreden over wat je niet hebt. Morgen krijgt Carambole een dagje rust en dan zondag de Grote Prijs.”

Ondertussen stroomt er steeds meer publiek naar CSI Ommen voor de Puissance. “Wat een sfeer hier. Een topconcours. De familie Schuttert wil wat terug doen voor de sport en hun bedrijf en stal op de kaart zetten. Ze hebben niet de intentie om geld aan dit evenement over te houden, maar willen plezier beleven aan alles. Schuttert wil maximaal sport en maximaal entertainment”, vertelt Willem Greve. “De gunfactor is er ook vanuit de ruiters en het publiek, dat proef je aan alles. Waarom denk je dat de grote jongens hier allemaal willen rijden? Het is hier gewoon super voor elkaar. Je merkt dat de jongens van Schuttert onderweg heel veel gezien en gehoord hebben hoe je een concours moet organiseren en ze weten nu haarfijn wat het publiek mooi en niet mooi vindt. Ja, hier komen we graag!”

Over 2,20 meter
De vrijdagavond werd afgesloten met de Puissance om de For Farmers Trophy waarbij de muur aan het eind op maar liefst 2,20 meter hoogte stond. Drie ruiters zaten nog in de race. Formidable (v. Bugatti VDL) sprong met Lennard de Boer nog vlekkeloos over 2,10 meter, maar vond de verhoging teveel van het goede en weigerde, waarna zijn ruiter hem op de hals klopte en de ring verliet. Fozella van Julian de Boer zette wel dapper af, maar nam een blok mee in de afdaling.
Pas bij Mark van den Top brak het feest los. De stalruiter van Teus van den Brink uit Nijkerkerveen klaarde de klus foutloos op Diabolo, waarna hij niet meer kon stoppen met lachen. “Ik had niet verwacht zover te komen. Ik spring meestal landelijk en af en toe op zulke concoursen, maar in zo’n vol stadion winnen is toch wel echt mooi. Ik had zelf nog nooit zo hoog gesprongen, maar wist dat Diabolo het wel kon. Hij heeft heel veel vermogen!”

Frank Schuttert was met zijn twaalfjarige donkerbruine ruin Arc de Triomphe dicht bij de winst in de rubriek over twee fasen (1,45 meter). Slechts 0,09 scheidden de thuisrijder van de eerste plaats. Die ging naar peter Fredericson met H & M Carat Desire. Stephanie Holmen bleef maar zevenhonderdste seconde achter bij Schuttert. Willem Greve was met zijn schimmelhengst Carrera (v. Cooper x Contender) goed voor plek zes, Lucas Porter kwam met Diamonte Darco als negende in de uitslag.

Alweer de sterkste
Madée Schuttenbeld toonde zich na haar overwinning van donderdag in de rubriek over twee fasen voor het CSI1, vrijdag ook de sterkste in de proef over 1,20 op tijd. Met haar geroutineerde bruine merrie Vayrenta (v. Haarlem x Zeoliet) was er voor de concurrentie opnieuw geen hoogste eer te behalen. Gerrit Veenstra gaf met After Pleasure Toltien op een honderdste tel na een seconde prijs en Maurice Stevens met Gipsy d’Usance en Olivia Robertson met Grandaire volgden op de gedeelde derde plek op ruim 2,6 seconde.

Sjaak Sleiderink was de beste regionale vertegenwoordiger in de druk bezette rubriek over 1,35 meter op tijd voor de Big Tour van het CSI1, waarin dubbele prijzen werden verdeeld. Hij pakte met de schimmelhengst Enjoy 102 (v. Dubai) een van de derde prijzen. Judith Vetker greep met Butterscotch een van de vijfde plaatsen, Bart Haselbekke noteerde met Endeavour een zesde plek, Hilde Woudstra met Titania een negende en Caroline Müller met Numero Due een tiende.

Zie ook www.csiommen.nl

Foto's vanaf boven:
Willem Greve met Carambole © Watermolen
Mark van den Top bedwingt de muur van 2,20 meter © www.fototrailer.nl 
Madee Schuttenbeld met Vayrenta © Hippisch Twente

Meer Springen

»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN) van eigenaresse Marjolein Braamhaar en fokker Gerard Braamhaar uit... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)
»
Gerco Schröder was zaterdag dichtbij een plek in de top drie na de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in... (24-03-2024)
»
OCALA - De springruiters van TeamNL eindigden in de tweede wedstrijd van de FEI Longines League of Nations in Ocala (Florida) van dit seizoen op de... (24-03-2024)