GP Friesland voor Willem Greve

DRACHTEN – Willem Greve won zondagmiddag op knappe wijze de Grote Prijs van Friesland tijdens het CSI 3 in Drachten. Met de bruine hengst Carambole (v. Cassini x Concerto) was Greve in de barrage van de hoofdrubriek over 1,55 meter met zijn tijd van 35,06 seconde precies een halve seconde sneller dan Karim El Zoghby met Amelia (35,56). Robert Vos pakte de derde prijs met zijn bijna dertienjarige bruine ruin Interline H (v. Indoctro x Elmshorn) (36,53).

Annelies Vorsselmans was met Chambertino de zevende en laatste foutloze deelnemer in de extra omloop (41,71). Sander Geerink sloot met Robinson de Grote Prijs als negende af na een springfout in de barrage.

Zes jaar geleden begon Willem Greve aan de opleiding van de hengst Carambole, zondag wonnen ze samen hun eerste Grote Prijs. Ze maakten al deel uit van landenwedstrijden en zelfs het EK-team in 2013 en trakteerden zondag het publiek in het Fries Congrescentrum op een ware show.

In de Grote Prijs van de Provincie Fryslân ging het om harde knaken. Er viel 65.000 euro te verdelen en daarvoor stippelde parcoursbouwer Louis Konickx met zijn team een lastig traject uit. Dat er toch nog veertien van de zestig deelnemers foutloos bleven, tekende de hoge kwaliteit aan ruiters en paarden.

De in Nederland wonende Egyptenaar Karim El Zogby beet het spits af met Amalia (v. Cantos) en de vonken spatten nog net niet van de ijzers. De tijd van 35.56 seconde leek door niemand te halen, tot voorlaatste starter Willem Greve uit Markelo illustreerde hoe het in 35.06 seconden kon door nog strakkere lijnen te rijden. Goed voor de eerste prijs van 21.450 euro en veel waardering van toeschouwers en collegaruiters.

Abnormaal goed paard
“We vertrouwen elkaar voor tweehonderd procent en dan kun je af en toe risico nemen zoals vandaag”, vertelt Willem Greve na afloop. “Carambole is een abnormaal goed paard. Ik heb altijd al in ‘m geloofd. Mijn vader ontdekte hem als 2,5-jarige hengst samen met Gerardus Post uit Groningen. Hij was van Tjeert Rijkens en ze hielden hem met z’n drieën tot Gerard en Gerda Korbeld aangaven dat ze graag een paard voor me wilden kopen. Toen kwam Carambole in hun bezit.”

Win-winsituatie
Een win-winsituatie was deze transfer in 2012. “Ik kon hem blijven rijden en Carambole bleef behouden voor de Nederland sport en fokkerij. Zijn nafok lijkt heel goed. Zaterdagavond werd er hier nog een geveild voor 125.000 euro. Ik ben heel gek met hem. Het is een heel bijzonder paard dat momenteel beter dan ooit aanvoelt.”

Voor aanvang van de Grote Prijs werden er nog twee internationale rubrieken verreden. In de finale voor jonge springpaarden om de GMB BioEnergie Prijs werd de Limburgse Sanne Thijssen (16) met Dublin (v. Cantos) tweede achter de Italiaan Emanuele Gaudiano. In de finale van de Small Tour was Robert Vos op de vierde plaats de beste Nederlander met Wilco B (v. Nassau).

Voor alle uitslagen, zie www.icnndrachten.nl

Meer Springen

»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)