COMPLEET NEDERLANDS ONDERONSJE IN DE RAI WAAR MARC HOUTZAGER WINT

GP Amsterdam: Frank Schuttert vierde

AMSTERDAM – In een compleet Nederlands onderonsje vond Frank Schuttert zichzelf uiteindelijk terug op de vierde plek. De kans op zijn tweede zege in de Grote Prijs van Amsterdam ging verloren door een foutje op de dubbelsprong met de tienjarige bruine hengst Chianti’s Champion (v. Champion du Lys), waardoor de op dat moment beste tijd geen kans meer bood op een herhaling van zijn succes in 2013 met Winchester.

Als laatste ruiter van de vijf kanshebbers greep Marc Houtzager met de bruine merrie Sterrehof’s Calimero de overwinning in de RAI.

Robert Vos eindigde met zijn achttienjarige donkerbruine ruin Carat als snelste vierfouter als zesde in de hoofdrubriek van Jumping Amsterdam, dat volgend jaar tijdens het zestig jarig jubileum weer de status van Wereldbekerwedstrijd mag voeren. Achter Eric van der Vleuten met Wunschkind was de Duitser Daniel Deusser, pas op de achtste positie, de eerste buitenlander in de uitslag van de Grote Prijs van Amsterdam.

Nadat Kevin Jochems, die in de basisomloop met enig fortuin foutloos was gebleven met Captain Cooper twee balken uit de lepels tikte, zette Michel Hendrix in zijn tweede vlekkeloze optreden met de vosruin Baileys (v. Indoctro) na 41,81 seconde de te kloppen tijd neer. Michael Greeve bleef daar  op zijn bruine merrie Whitney BB (v. Nabab de Reve) 0,35 seconde bij achter (42,16). Frank Schuttert noteerde vervolgens op de rug van Chianti´s Champion wel de veruit snelste tijd in 40,14 seconde, maar moest door een misser op de dubbelsprong genoegen nemen met de vierde stek. Want na hem reed Marc Houtzager als laatste kandidaat in 41,30 seconde naar de luid bejubelde overwinning.

Er gewoon voor gaan
Frank Schuttert, twee weken geleden met Beautiful Red nog winnaar van de Grote Prijs in het Belgische Opglabbeek, had er vrede mee. “In een barrage moet je er gewoon voor gaan. Op de eerste hindernis van de dubbel kreeg ik best veel sprong, waardoor de afstand naar B wat korter werd. Jammer dat het daar mis ging. In de eerste ronde sprong Champion fantastisch en speelde hij met de hindernissen. Ik ben blij dat ik het jaar zo goed heb kunnen beginnen. Hopelijk belooft dat veel goed voor de rest van het seizoen.”

Schuttert had niet echt een sluitende verklaring, waarom geen enkele buitenlander er zondag in slaagde een foutloze rit af te leveren in de Grote Prijs. “Het was wel een moeilijke proef vandaag, maar van de andere kant waren er wel vijf Nederlanders die de barrage haalden. Misschien komt het omdat je in eigen land toch extra gemotiveerd bent, je deze wedstrijd in eigen land een keer gewonnen wilt hebben en iedereen daar naar toe werkt. We hebben sowieso een aantal erg goede combinaties in Nederland en die hebben we ook hard nodig. Uiteindelijk kun je niet buiten elkaar om je als landenploeg te laten zien. Als je de mogelijkheid krijgt met Nederland mee te gaan naar een kampioenschap, heb je automatisch een goede kans op eremetaal.”

Vejer de la Frontera
De komende drie weken is Frank Schuttert actief in het Spaanse Vejer de la Frontera, waar hij vooral voor zijn jongere paarden een mooie basis wil leggen voor een geslaagd buitenseizoen. “Die kunnen daar in die tijd gewoon heel veel leren. Over een maandje start ik bij Indoor Brabant in Den Bosch weer met Chianti’s Champion.”

Robert Vos miste de extra rondgang in de hoofdstad met Carat door een frontale botsing met de Amsterdam-hindernis, een steilsprong die parcoursbouwer Louis Konickx als zevende in het parcours had opgesteld. Ben Schröder, vorige week nog goed voor de overwinning in de Grote Prijs van CSI*** Indoor Drachten, belandde dit keer met Davino Q na drie springfouten op de 25ste plek. Jeroen Dubbeldam met SFN Zenith en Annelies Vorsselmans met Diesel staakten de strijd in de eerste ronde. 

Frank Schuttert was ook in de rubriek over 1,45 meter met barrage al de beste regionale vertegenwoordiger. Met de donkerbruine merrie Blind Date )v. Sandro Boy legde de Ommenaar in dienst van Jos Lansink na een springfout in de basisomloop beslag op de achtste plaats. De zege was voor de talentvolle Ier Michael Duffy met Castlefield Rubinus.

Annelies Vorsselmans werd zaterdag met haar bruine merrie Chavantele Z zevende bij het progressief springen met joker over 1,45 meter.

UITSLAGEN JUMPING AMSTERDAM

Foto´s Frank Schuttert met Chainti´s Champion (boven) en Robert Vos met Carat onder) © Fototrailer

Meer Springen

TUBBERGEN - De eerste editie van de strijd om de Ladies Cup tijdens de Schröder Masterclass werd er een om in te lijsten. De amazones reden fanatiek... (19-08-2018)
ERMELO – De drie Twentse medaillewinnaars bij de kampioenschappen springen van het KWPN waren zonder uitzonderingen uitermate tevreden met hun... (16-08-2018)
ERMELO – Willem Greve (foto) en Remco Been zorgden donderdag tijdens de kampioenschappen van het KWPN voor een compleet Twents podium bij de... (16-08-2018)
ERMELO – Steven Veldhuis is vooralsnog prima op dreef tijdens de kampioenschappen van het KWPN in Ermelo. De Haaksbergenaar plaatste zich dinsdag... (15-08-2018)
WIERDEN – Anne-Liza Makkinga (foto) met Go for It in de ochtend en Coen van Haarst met Geldorado tijdens de middagsessie mochten zich dinsdag als... (15-08-2018)
VALKENSWAARD – Frank Schuttert trakteerde het publiek in de fenomenale accommodatie van Jan Top op een Nederlandse overwinning in de Global Champions... (11-08-2018)
VALKENSWAARD – Frank Schuttert eindigde vrijdag als vierde in de eerste wedstrijd voor de Longines Global Champions Tour in Valkenswaard. Op de... (10-08-2018)
OOTMARSUM – Koen Westendorp in de klasse Z en Veronique Morsink in de klasse ZZ grepen dit weekend de regiotitels springen in Ootmarsum. In de klasse... (06-08-2018)
OMMEN – Pim Mulder trotseerde zondag in de barrage van de Grote Prijs van Ommen twee Zweedse opponenten en ging als laatste van de drie starters in... (05-08-2018)
STEGEREN – In het 1m50 springen op tijd als kwalificatie voor de zondagmiddag te verrijden GP van Ommen op erve Schuttert in het Ommense Stegeren... (05-08-2018)
STEGEREN – Wout-Jan van der Schans was in het 1m50 springen tijdens het CSI Ommen maar nipt de winnaar met zijn KWPN-paard Capetown (Oklund x Carlino... (04-08-2018)
STEGEREN – De Twentse ruiter Peter Olthof leverde in de eerste dagen van het CSI Ommen op de Driehoekhoeve te Stegeren een paar prima prestaties. Op... (03-08-2018)
Remco Been met Holland vd Bisschop - foto: Jeroen Spoolder
VEENINGEN – Springruiter Remco Been kan terugkijken op een geslaagde deelname aan het CSI De Wolden. Op de terreinen van oud- topruiter Jan Broek... (29-07-2018)
VEENINGEN – De strijd om het Championat van Veeningen tijdens het CSI De Wolden over hoogtes van 1m40/1m45 werd zaterdag beslecht in de barrage... (29-07-2018)
VEENINGEN – Het komt zelden voor dat een ruiter twee kwalificaties voor de GP De Wolden op zijn naam weet te zetten, maar Remco Been (foto) deed het. (28-07-2018)
VEENINGEN – Wierdenaar Remco Been was pas na lang wachten zeker van kwalificatie voor de Grote Prijs tijdens het CSI De Wolden in Veeningen. (27-07-2018)
OMMEN - Nog een ruime week en dan strijkt de wereldtop onder de springruiters neer op Overijsselse bodem voor het internationaal springconcours CSI... (26-07-2018)
WIERDEN – In manege De Vossenbos werd dinsdag de Eurojump verreden. Als grote winnaar van Eurojump gaat Frank Buitenhuis van de Holterbergruiters de... (26-07-2018)
CSI Ommen - Foto: FotoTrailer
OMMEN - Het CSI Ommen staat voor de internationale springruiters van 1 tot en met 5 augustus op de kalender, maar de poort bij de familie Schuttert... (10-07-2018)
WEERSELO – Willy van der Ham (foto) liet zondag nog maar eens zien het rijden nog lang niet verleerd te zijn. De routinier stuurde zijn elfjarige... (09-07-2018)