COMPLEET NEDERLANDS ONDERONSJE IN DE RAI WAAR MARC HOUTZAGER WINT

GP Amsterdam: Frank Schuttert vierde

AMSTERDAM – In een compleet Nederlands onderonsje vond Frank Schuttert zichzelf uiteindelijk terug op de vierde plek. De kans op zijn tweede zege in de Grote Prijs van Amsterdam ging verloren door een foutje op de dubbelsprong met de tienjarige bruine hengst Chianti’s Champion (v. Champion du Lys), waardoor de op dat moment beste tijd geen kans meer bood op een herhaling van zijn succes in 2013 met Winchester.

Als laatste ruiter van de vijf kanshebbers greep Marc Houtzager met de bruine merrie Sterrehof’s Calimero de overwinning in de RAI.

Robert Vos eindigde met zijn achttienjarige donkerbruine ruin Carat als snelste vierfouter als zesde in de hoofdrubriek van Jumping Amsterdam, dat volgend jaar tijdens het zestig jarig jubileum weer de status van Wereldbekerwedstrijd mag voeren. Achter Eric van der Vleuten met Wunschkind was de Duitser Daniel Deusser, pas op de achtste positie, de eerste buitenlander in de uitslag van de Grote Prijs van Amsterdam.

Nadat Kevin Jochems, die in de basisomloop met enig fortuin foutloos was gebleven met Captain Cooper twee balken uit de lepels tikte, zette Michel Hendrix in zijn tweede vlekkeloze optreden met de vosruin Baileys (v. Indoctro) na 41,81 seconde de te kloppen tijd neer. Michael Greeve bleef daar  op zijn bruine merrie Whitney BB (v. Nabab de Reve) 0,35 seconde bij achter (42,16). Frank Schuttert noteerde vervolgens op de rug van Chianti´s Champion wel de veruit snelste tijd in 40,14 seconde, maar moest door een misser op de dubbelsprong genoegen nemen met de vierde stek. Want na hem reed Marc Houtzager als laatste kandidaat in 41,30 seconde naar de luid bejubelde overwinning.

Er gewoon voor gaan
Frank Schuttert, twee weken geleden met Beautiful Red nog winnaar van de Grote Prijs in het Belgische Opglabbeek, had er vrede mee. “In een barrage moet je er gewoon voor gaan. Op de eerste hindernis van de dubbel kreeg ik best veel sprong, waardoor de afstand naar B wat korter werd. Jammer dat het daar mis ging. In de eerste ronde sprong Champion fantastisch en speelde hij met de hindernissen. Ik ben blij dat ik het jaar zo goed heb kunnen beginnen. Hopelijk belooft dat veel goed voor de rest van het seizoen.”

Schuttert had niet echt een sluitende verklaring, waarom geen enkele buitenlander er zondag in slaagde een foutloze rit af te leveren in de Grote Prijs. “Het was wel een moeilijke proef vandaag, maar van de andere kant waren er wel vijf Nederlanders die de barrage haalden. Misschien komt het omdat je in eigen land toch extra gemotiveerd bent, je deze wedstrijd in eigen land een keer gewonnen wilt hebben en iedereen daar naar toe werkt. We hebben sowieso een aantal erg goede combinaties in Nederland en die hebben we ook hard nodig. Uiteindelijk kun je niet buiten elkaar om je als landenploeg te laten zien. Als je de mogelijkheid krijgt met Nederland mee te gaan naar een kampioenschap, heb je automatisch een goede kans op eremetaal.”

Vejer de la Frontera
De komende drie weken is Frank Schuttert actief in het Spaanse Vejer de la Frontera, waar hij vooral voor zijn jongere paarden een mooie basis wil leggen voor een geslaagd buitenseizoen. “Die kunnen daar in die tijd gewoon heel veel leren. Over een maandje start ik bij Indoor Brabant in Den Bosch weer met Chianti’s Champion.”

Robert Vos miste de extra rondgang in de hoofdstad met Carat door een frontale botsing met de Amsterdam-hindernis, een steilsprong die parcoursbouwer Louis Konickx als zevende in het parcours had opgesteld. Ben Schröder, vorige week nog goed voor de overwinning in de Grote Prijs van CSI*** Indoor Drachten, belandde dit keer met Davino Q na drie springfouten op de 25ste plek. Jeroen Dubbeldam met SFN Zenith en Annelies Vorsselmans met Diesel staakten de strijd in de eerste ronde. 

Frank Schuttert was ook in de rubriek over 1,45 meter met barrage al de beste regionale vertegenwoordiger. Met de donkerbruine merrie Blind Date )v. Sandro Boy legde de Ommenaar in dienst van Jos Lansink na een springfout in de basisomloop beslag op de achtste plaats. De zege was voor de talentvolle Ier Michael Duffy met Castlefield Rubinus.

Annelies Vorsselmans werd zaterdag met haar bruine merrie Chavantele Z zevende bij het progressief springen met joker over 1,45 meter.

UITSLAGEN JUMPING AMSTERDAM

Foto´s Frank Schuttert met Chainti´s Champion (boven) en Robert Vos met Carat onder) © Fototrailer

Meer Springen

AMBT DELDEN – Bas van der Aa toonde zich zaterdagmiddag in manege De Hoffmeijer in Ambt Delden met Davinci (v. Arpeggio) een ware titelverdediger van... (20-10-2018)
ZWOLLE – Een week na zijn spectaculaire zege met Gouverneur in de Grote Prijs van Saasveld stond Remco Been vrijdagavond opnieuw vooraan tijdens een... (19-10-2018)
ZWOLLE – De leerling klopte donderdag zijn meester in de belangrijkste rubriek van de donderdag tijdens Jumping Zwolle. Lucas Porter was op het... (18-10-2018)
SAASVELD – De eerste editie van de zeer sterk bezette Nordemeule Grote Prijs van Saasveld over 1,40 meter groeide vrijdagavond uit tot een memorabel... (13-10-2018)
MARIËNHEEM – In de barrage van de Roelofsen Horse Trucks Grote Prijs van Salland slaagde Lennard de Boer er als enige in onder de grens van 35... (07-10-2018)
BARCELONA - De Nederlandse springruiters hebben hun titel in de finale van de Longines FEI Nations Cup niet kunnen prolongeren. Het kwartet van... (07-10-2018)
VRAGENDER - De slotronde van de Grote Prijs in Paardensportcentrum Lichtenvoorde was vrijdagavond niet iedereen even goed gezind. Van de acht... (06-10-2018)
BARCELONA – De Nederlandse springruiters beginnen zondagmiddag op een gedeelde derde plaats aan de finaleronde van de strijd om de Longines FEI... (06-10-2018)
Hippisch Nederland verkeert in shock na het plotseling overlijden van twee bekende personen uit de paardensport binnen enkele dagen. Maandag overleed... (04-10-2018)
SAASVELD – Peter Olthof (foto) was woensdag onbetwist de sterkste in de klasse ZZ tijdens de SAS, de eerste editie van het maandelijkse... (04-10-2018)
SAASVELD – Indoor Saasveld beleeft vrijdag 12 oktober de primeur van een nationale rubriek over 1,40 meter om de Nordemeule Grote Prijs van Saasveld... (03-10-2018)
ERMELO - De Nederlandse springruiters maken zich op voor de finale van de Longines FEI Nations Cup die van 5 tot en met 7 oktober in Barcelona... (01-10-2018)
TRYON – De Nederlandse springruiters hebben op de slotdag van de teamwedstrijd hun vijfde positie niet kunnen omzetten in een medaille. Het kwartet... (21-09-2018)
TRYON - De eerste dag van het WK voor de springruiters is voor Nederland zeer succesvol verlopen. Alle vier ruiters leverden een sterke rit af.... (19-09-2018)
LANAKEN – Twee jaar nadat hij met Warrant de wereldtitel bij de vijfjarige paarden veroverde, was Willem Greve op Stoeterij Zangersheide in het... (16-09-2018)
VRAGENDER - Gerco Schröder, jarenlang sterkhouder van het Nederlands springteam, is niet naar de Wereldruiterspelen in het Amerikaanse Tryon. Wel won... (16-09-2018)
VRAGENDER – En weer was Roos Wevers de beste. De elfjarige amazone uit Markelo, drie weken geleden al goed voor de nationale titel in Ermelo,... (16-09-2018)
AMBT DELDEN – Lindy Stuivenberg beleefde een leuk sportief weekend tijdens Indoor en Outdoor Ambt Delden. Met de onverwoestbare schimmelmerrie... (10-09-2018)
PADERBORN – Ben Schröder (bovenste foto) sloot zondag de Grote Prijs van Paderborn af op de vijfde plaats. Met zijn tienjarige bruine ruin Davino Q (... (09-09-2018)
ISING - Hendrik Jan Schuttert heeft het naar zijn zin bij het internationale concours in Ising am Chiemsee in het zuiden van Duitsland. De afgelopen... (02-09-2018)