COMPLEET NEDERLANDS ONDERONSJE IN DE RAI WAAR MARC HOUTZAGER WINT

GP Amsterdam: Frank Schuttert vierde

AMSTERDAM – In een compleet Nederlands onderonsje vond Frank Schuttert zichzelf uiteindelijk terug op de vierde plek. De kans op zijn tweede zege in de Grote Prijs van Amsterdam ging verloren door een foutje op de dubbelsprong met de tienjarige bruine hengst Chianti’s Champion (v. Champion du Lys), waardoor de op dat moment beste tijd geen kans meer bood op een herhaling van zijn succes in 2013 met Winchester.

Als laatste ruiter van de vijf kanshebbers greep Marc Houtzager met de bruine merrie Sterrehof’s Calimero de overwinning in de RAI.

Robert Vos eindigde met zijn achttienjarige donkerbruine ruin Carat als snelste vierfouter als zesde in de hoofdrubriek van Jumping Amsterdam, dat volgend jaar tijdens het zestig jarig jubileum weer de status van Wereldbekerwedstrijd mag voeren. Achter Eric van der Vleuten met Wunschkind was de Duitser Daniel Deusser, pas op de achtste positie, de eerste buitenlander in de uitslag van de Grote Prijs van Amsterdam.

Nadat Kevin Jochems, die in de basisomloop met enig fortuin foutloos was gebleven met Captain Cooper twee balken uit de lepels tikte, zette Michel Hendrix in zijn tweede vlekkeloze optreden met de vosruin Baileys (v. Indoctro) na 41,81 seconde de te kloppen tijd neer. Michael Greeve bleef daar  op zijn bruine merrie Whitney BB (v. Nabab de Reve) 0,35 seconde bij achter (42,16). Frank Schuttert noteerde vervolgens op de rug van Chianti´s Champion wel de veruit snelste tijd in 40,14 seconde, maar moest door een misser op de dubbelsprong genoegen nemen met de vierde stek. Want na hem reed Marc Houtzager als laatste kandidaat in 41,30 seconde naar de luid bejubelde overwinning.

Er gewoon voor gaan
Frank Schuttert, twee weken geleden met Beautiful Red nog winnaar van de Grote Prijs in het Belgische Opglabbeek, had er vrede mee. “In een barrage moet je er gewoon voor gaan. Op de eerste hindernis van de dubbel kreeg ik best veel sprong, waardoor de afstand naar B wat korter werd. Jammer dat het daar mis ging. In de eerste ronde sprong Champion fantastisch en speelde hij met de hindernissen. Ik ben blij dat ik het jaar zo goed heb kunnen beginnen. Hopelijk belooft dat veel goed voor de rest van het seizoen.”

Schuttert had niet echt een sluitende verklaring, waarom geen enkele buitenlander er zondag in slaagde een foutloze rit af te leveren in de Grote Prijs. “Het was wel een moeilijke proef vandaag, maar van de andere kant waren er wel vijf Nederlanders die de barrage haalden. Misschien komt het omdat je in eigen land toch extra gemotiveerd bent, je deze wedstrijd in eigen land een keer gewonnen wilt hebben en iedereen daar naar toe werkt. We hebben sowieso een aantal erg goede combinaties in Nederland en die hebben we ook hard nodig. Uiteindelijk kun je niet buiten elkaar om je als landenploeg te laten zien. Als je de mogelijkheid krijgt met Nederland mee te gaan naar een kampioenschap, heb je automatisch een goede kans op eremetaal.”

Vejer de la Frontera
De komende drie weken is Frank Schuttert actief in het Spaanse Vejer de la Frontera, waar hij vooral voor zijn jongere paarden een mooie basis wil leggen voor een geslaagd buitenseizoen. “Die kunnen daar in die tijd gewoon heel veel leren. Over een maandje start ik bij Indoor Brabant in Den Bosch weer met Chianti’s Champion.”

Robert Vos miste de extra rondgang in de hoofdstad met Carat door een frontale botsing met de Amsterdam-hindernis, een steilsprong die parcoursbouwer Louis Konickx als zevende in het parcours had opgesteld. Ben Schröder, vorige week nog goed voor de overwinning in de Grote Prijs van CSI*** Indoor Drachten, belandde dit keer met Davino Q na drie springfouten op de 25ste plek. Jeroen Dubbeldam met SFN Zenith en Annelies Vorsselmans met Diesel staakten de strijd in de eerste ronde. 

Frank Schuttert was ook in de rubriek over 1,45 meter met barrage al de beste regionale vertegenwoordiger. Met de donkerbruine merrie Blind Date )v. Sandro Boy legde de Ommenaar in dienst van Jos Lansink na een springfout in de basisomloop beslag op de achtste plaats. De zege was voor de talentvolle Ier Michael Duffy met Castlefield Rubinus.

Annelies Vorsselmans werd zaterdag met haar bruine merrie Chavantele Z zevende bij het progressief springen met joker over 1,45 meter.

UITSLAGEN JUMPING AMSTERDAM

Foto´s Frank Schuttert met Chainti´s Champion (boven) en Robert Vos met Carat onder) © Fototrailer

Meer Springen

HELLENDOORN – Caroline Müller scoorde vrijdag tijdens het indoorconcours in ’t Oale Spoor vier op een rij. Met haar twee paarden Numero Due en... (20-01-2019)
BATHMEN – Een kleiner verschil was niet denkbaar, maar één honderdste seconde was vrijdag wel de marge die bepaalde wie over 1,40 meter de Grote... (19-01-2019)
HELLENDOORN – Henri Stegeman heeft de wind mee. De ruiter uit Daarle onderstreepte donderdag met zijn zege in de klasse Z in Hellendoorn nog maar... (18-01-2019)
MÜNSTER – Gerben Morsink presteerde als een van de weinige buitenlanders prima in een vrijwel louter door Duitse combinaties bezet CSI2 in Münster.... (15-01-2019)
SAASVELD – Steven Veldhuis deed dit weekend een geslaagde greep naar twee springtitels van de Kring Twente. De ruiter uit Haaksbergen won zowel de... (14-01-2019)
NEUSTADT – Conor Drain boekte vrijdag een fraaie zege in het Duitse Neustadt. De Twentse Ier zegevierde in de rubriek over 1,45 meter op tijd voor de... (12-01-2019)
OPGLABBEEK – Sjaak Sleiderink en Annelies Vorsselmans zijn goed op dreef tijdens het concours hippique in het Belgische Opglabbeek. In het Sentower... (12-01-2019)
DE LUTTE – Gert-Jan Bruggink, op de foto in actie met Charmeur, is voor de rest van dit indoorseizoen uitgeschakeld. De ruiter uit De Lutte brak... (07-01-2019)
VRAGENDER – Steven Veldhuis ontpopte zich tijdens Nieuwjaarsjumping Vragender weer eens als de uitblinker. De Haaksbergenaar boekte twee fraaie... (06-01-2019)
ZUIDBROEK – Gerco Schröder was op de laatste dag van het IICH Groningen in Zuidbroek twee keer dicht bij een mooie zege. Maar even vaak moest hij in... (06-01-2019)
ZUIDBROEK – Net als een dag eerder eindigde Remco Been vrijdag tijdens het IICH Groningen met Gouverneur een keer als tweede. De ruiter uit Wierden... (05-01-2019)
ZUIDBROEK – Eric ten Cate zette donderdag bij het IICH Groningen in Zuidbroek met ECW Blue Sky de openingsrubriek over 1,30 meter op tijd voor het... (04-01-2019)
MARIËNHEEM – Josta van Straaten nam de absolute hoofdrol voor haar rekening tijdens de Sallandse Ruiterdagen in Mariënheem. Na haar zege in de Grote... (03-01-2019)
ZUIDBROEK – Voor Henri Stegeman en Hilde Woudstra (foto) verliep het laatste concours van 2018 uitstekend. Het duo uit Daarle beleefde enkele... (31-12-2018)
BATHMEN – Conor Drain stal vrijdagavond de show tijdens Jumping Bathmen. Bij het springen over 1,40 meter won hij niet alleen de Grote Prijs, maar... (22-12-2018)
PRAAG - Frank Schuttert eindigde met Chianti’s Champion op een knappe derde plaats in de Longines Global Champions Tour Super Grand Prix in Praag. De... (16-12-2018)
FRANKFURT – Jeroen Dubbeldam (foto) sloot zondag de Grote Prijs van Hessen in Frankfurt op zijn negenjarige bruine ruin Roelofsen Horse Trucks... (16-12-2018)
VRAGENDER – Jarno Hesselink beleefde een mooie vrijdag tijdens de wedstrijden in Vragender. Hesselink zegevierde in de klasse Z met Fhera en eindigde... (16-12-2018)
OPGLABBEEK – Sander Geerink verzorgde met Donner IK een mooi slotakkoord tijdens de vierdaagse springwedstrijd in het Sentower Park in het Belgische... (11-12-2018)
VRAGENDER – Lennard de Boer (foto) moest zondag genoegen nemen met de tweede plek in de afsluitende Grote Prijs tijdens Jumping De Achterhoek. Met de... (02-12-2018)