OMMENAAR ZESDE IN JACHTSPRINGEN, ORANJE VIERDE NA EERSTE ONDERDEEL

Goede start EK Frank Schuttert

Foto Frank Schuttert met Lyonel D © Ashley Claus/Claus Close Up

RIESENBECK – Met de vierde plaats in het landenklassement en de zesde en negende plaats van Frank Schuttert en Marc Houtzager zijn de springruiters van TeamNL goed begonnen aan het EK in Riesenbeck.

“We sluiten de eerste dag best goed af”, concludeert bondscoach Rob Ehrens na de eerste wedstrijd, die meetelt voor de landenwedstrijd en voor het individuele klassement.

Frank Schuttert begon goed aan het Europees Kampioenschap. Als zesde starter bleef hij met zijn ruin Lyonell D lange tijd aan de leiding. Na 65 starters vindt hij zich op de zesde plaats van de uitslag. “Zo’n jachtparcours is best lastig aan het begin van het concours. Het liep echt zoals we van tevoren gehoopt hadden. Het is altijd goed om zo de toon te zetten”, lacht Schuttert.

Bart Bles had een wat stroeve start. Met Kriskras DV kreeg de debutant op het EK een springfout. “Ik had dat niet verwacht. Kriskras DV keek wat te veel naar de hindernis op het laatste moment. Ik had daarna wat ritmeproblemen, maar na hindernis drie was hij weer van mij en kon ik goed naar de finish rijden. Ik was echt wel verrast bij hindernis 1.”

Halve werk
“Een goed begin is het halve werk”, lacht Marc Houtzager na zijn foutloze ronde met Sterrehof’s Calimero. Met een tijd van 74,96 seconde staat Marc op de negende plaats. “Ik had hetzelfde plan als Frank. En dat lukte ook. Naar de laatste hindernis had ik misschien een galopsprong minder kunnen maken.” 
Houtzager kijkt met vertrouwen naar de komende dagen. “We zijn met een goed team. Dit nog twee dagen volhouden. Het is een prachtige accommodatie hier. Dat kan niet beter. De bodem lijkt heel goed. We springen op het gras en dat doen onze paardenprima. Ik verwacht de komende dagen geen problemen.”

Harrie Smolders, die bij de Olympische Spelen een fantastische ronde reed in de finale van de landenwedstijd met Bingo du Parc, lukte dat dit keer niet. “Het was wat rommelig. Dat was jammer”, aldus Ehrens. Met twee springfouten en een tijd van 83,68 seconde staat Smolders na de eerste wedstrijd op plaats 39.

“Het begin was goed. Frank Schuttert reed een toprondje. Precies zoals we gepland hadden, dus dat was heel mooi”, vertelt bondscoach Rob Ehrens. “Bart herstelde zich knap na de fout op de eerste hindernis. Dan ben je een beetje het ritme kwijt, maar hij is toch goed gefinisht. Marc deed wat we van hem verwachtten, een strakke goede nulronde. Echt zuiver. We sluiten de eerste dag best goed af.”

Donderdagmiddag rijden de deelnemers het tweede onderdeel van de landenwedstrijd. Vrijdag is de finale van de teams. Zondag volgt de individuele finale.

De Zweden, de Olympische kampioenen vanTokio, gaan aan de leiding voor Duitsland. Zwitserland staat voor Nederland op de derde plaats.

Uitslag eerste onderdeel
1. David Will (Dui) - C Vier 71,66 seconde
2. Peder Fredricson (Zwe) - Catch Me Not S 72,58
3. Douglas Lindelow (Zwe) - Casqou Blue 73,99
6. Frank Schuttert - Lyonel D 74,28
9. Marc Houtzager Sterrehof’s Calimero 74,96
39. Harrie Smolders - Bingo du Parc 83,68

50. Bart Bles - Kriskras DV 86,35

Landenklassement
1. Zweden 4,59 strafpunt

2. Duitsland 4,77
3. Zwitserland 5,47

4. Nederland 8,97
5. Frankrijk 9,15

Programma EK Riesenbeck
Donderdag 2 september

13.00 uur          Landenwedstrijd (deel 1)
Vrijdag 3 september
13.00 uur          Landenwedstrijd (deel 2), finale
Zondag 5 september
14.00 uur          Individuele finale, eerste ronde
16.00 uur          Individuele finale, tweede ronde

Meer Springen

ENSCHEDE – Op 76-jarige leeftijd is zondag Bennie Holtkamp overleden. De Enschedeër speelde als eigenaar van de toppaarden Egano en De Sjiem een... (22-09-2021)
VEENINGEN – Sander Geerink greep zondag de hoofdrol op de laatste dag van Outdoor Zuidwolde. In het Drentse Veeningen . Met zijn tienjarige ruin... (19-09-2021)
VEENINGEN – Hendrik Jan Schuttert maakte zaterdag indruk tijdens Outdoor Zuidwolde. De Ommenaar trok met de achtjarige ruin Stakkaire Gold (v.... (19-09-2021)
VEENINGEN – Hessel Hoekstra was vrijdag niet te kloppen in de rubriek over 1,45 meter met twee fasen tijdens Outdoor Zuidwolde. Met de negenjarige... (17-09-2021)
VEENINGEN – Eric ten Cate is in vorm. Hij toonde het donderdag andermaal aan in Veeningen met zijn zege op de achtjarige ruin Ivoor (v. Eldorado van... (16-09-2021)
DIEPENHEIM – Chantal Leusink snelde dinsdag de concurrentie ver vooruit in de klasse ZZ tijdens het concours hippique in Diepenheim. Met Gino was de... (15-09-2021)
BONHEIDEN – Eric ten Cate eindigde zaterdag als vierde in de Grote Prijs van het CSI2 Bonheiden. De ruiter uit Geesteren reed in de rubriek over 1,45... (12-09-2021)
ASCONA – Gerben Morsink is goed in vorm. De ruiter uit Enschede bewees het andermaal tijdens het CSI in het Zwitserse Ascona. (12-09-2021)
BONHEIDEN – Eric ten Cate en Conor Drain lieten zich donderdag meteen van hun goede kant zien tijdens het CSI in het Belgische Bonheiden. In de... (09-09-2021)
EXLOO – Jeroen Dubbeldam vertolkte zaterdag de hoofdrol bij een compleet Twentse feestje tijdens de Grote Prijs van het CSI2 in Exloo. Met de... (04-09-2021)
RIESENBECK - Dankzij een voortreffelijke nulronde met zijn paard Sterrehof’s Calimero is Marc Houtzager op de derde dag van het EK springen in het... (03-09-2021)
EXLOO – Thijmen Vos boekte vrijdag een fraaie zege tijdens het CSI1 in Exloo. De Wierdenaar was met zijn vijftienjarige bruine ruin Calgary 56 (v.... (03-09-2021)
EXLOO – Madée Schuttenbeld bleef donderdag niet ver verwijderd van de zege in de Medium Tour van het CSI12 in Exloo. Met de achtjarige vosruin Nikias... (02-09-2021)
RIESENBECK – De springruiters van TeamNL zijn er bij het Europese kampioenschap in Riesenbeck niet in geslaagd de finale van de landenwedstrijd, die... (02-09-2021)
TOLBERT – In het afsluitende weekend van Outdoor Tolbert boekten Sven Peters op zaterdag en Mart IJland op zondag een mooie overwinning. Voor de... (30-08-2021)
TOLBERT – Mart IJland bezorgde zichzelf vrijdag een mooi cadeautje op zijn zeventiende verjaardag. Tijdens Outdoor Tolbert schreef de jonge Hengeloër... (27-08-2021)
LASTRUP – Hendrik Jan Schuttert boekte vrijdag een fraaie zege tijdens het CSI2 in het Duitse Lastrup. De Ommenaar won de rubriek over 1,45 meter met... (27-08-2021)
BRUSSEL – Er zit nog altijd geen sleet op de ondertussen zeventienjarige bruine hengst Carambole (v. San Patrignano Cassini x Concerto II). Met... (27-08-2021)
VALKENSWAARD – Gerben Morsink maakte zaterdag indruk tijdens de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van de Longines Global Champions Tour in... (22-08-2021)
KRONENBERG – Eric ten Cate en Conor Drain (2x) noteerden dit weekend klasseringen in de top drie tijdens het CSI De Peelbergen, waar Willem onder... (22-08-2021)