Eric ten Cate wint spektakelstuk

TUBBERGEN – De zeventiende editie van de Schröder Masterclass in Tubbergen ontlook dinsdagavond tot een waar spektakelstuk. Liefst elf van de zestien starters slaagden er in twee ronden lang foutloos te blijven op de zes hindernissen op het plein voor de Pancratius-basiliek. In een bloedstollende barrage bleek Eric ten Cate met zijn schimmel Blue Sky uiteindelijk net als vorig jaar de snelste foutloze van het stel.

Nadat Henk Jan Schuttert en de Amerikaan Connor Husain al na de eerste ronde het veld moesten ruimen, kwamen in de tweede omloop ook Anke Bekhuis, Rob Scherphof en Willem Greve niet ongeschonden bij de finish. Rob Schipper begon het derde bedrijf weliswaar foutloos, maar miste snelheid om kans te maken op de zege.

Leon Oude Hendriksman was met de vijftienjarige donkerbruine ruin Contrabas de eerste die vol gas gaf. Zijn tijd van 32,46 seconde leek een garantie voor een podiumplek, maar bleek bij het opmaken van de eindbalans niet meer dan de vierde plaats waard.

Britt Wiefferink gaf met Brunetti op zijn tijd nog 0,05 seconde toe, maar Peter Olthof scheerde met de nog maar zevenjarige schimmelmerrie Esminka in slechts 30,90 seconde over het halve dozijn obstakels. De Langevener permitteerde het zich zelfs boven de laatste hindernis alvast zijn linkerhand omhoog te steken.

Maar ook Olthof redde het niet. Nadat Tom Brinkman de nog maar zesjarige Calvaro-ruin Fabio vooral ervaring liet opdoen en Sjaak Sleiderink met de imponerend springende Dexter R op snelheid evenmin een bedreiging vormde voor de leidende Olthof, nam een ontketende Eric ten Cate een voorschot op zijn tweede zege in successie. Zijn onstuimige rit met Blue Sky eindigde na 29,68 seconde. De Hennie Voorhuis-bokaal betekende een mooi vervroegd verjaardagscadeautje voor Eric ten Cate, die woensdag 29 wordt.

De ook al in puike vorm verkerende Bas van der Aa wenste zich echter niet zomaar gewonnen te geven. Met de tienjarige vosruin Goldfeyer begon hij ijzersterk, maar in het laatste deel van zijn rit gaf hij toch net een tiende tel te veel toe op Eric ten Cate: 29,78.

Bart Haselbekke (val na hindernis 1), Ben Schröder (twee springfouten) en Danny Schaper (één balk) waren daarna bijna op voorhand kansloos tegen het geweld dat de eerste drie ontketenden.

“Super mooi”, vond Eric ten Cate die 2000 euro mocht meenemen na zijn spectaculaire optreden. “Vooral omdat het de tweede keer achter elkaar is. Het is heel apart in zo’n kleine ring te rijden met zoveel mensen er omheen. Als je zoiets op een gewoon parcours voorgeschoteld krijgt, denk ik dat de meesten er niet eens aan beginnen. Maar hier past het en ook mijn paard. Blue Sky is een bloedpaard, snel en wendbaar. En heeft veel ervaring, dat scheelt zoals ook nu wel weer is gebleken.”

Die routine mist de merrie Esminka nog, beseft Peter Olthof. “Er waren vrij veel nullers en we zaten voorin het spel, dat maakte het sowieso al lastig. In principe is het dan alles of niets. Esminka is wel snel, maar de bochten hadden korter gekund.”

Ook Bas van der Aa kon leven met zijn nederlaag, al was die nipt. “Het scheelde niet veel, ik heb op het laatste lijntje verloren. Daarvoor was ik volgens mij sneller dan Eric. Maar na mijn overwinning in de puissance op zaterdag kan ik niet anders dan tevreden zijn. Goldfeyer heeft het deze dagen fantastisch gedaan.”

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)