SNELSTE IN OPENINGSRUBRIEK EQUIFIRST TWENTE CUP IN LONNEKER

Eerste slag voor Maikel Vaanholt

LONNEKER – De eerste slag in de strijd om de Equifirst Twente Cup springen 2019 was vrijdagavond in Lonneker voor Maikel Vaanholt. Op het klassieke parcours met barrage was de rapste ruiter uit de klasse ZZ met zijn elfjarige vosruin Izaro (v. Escudo) ook sneller dan de winnaar van de klasse Z, Jan Diepman met Gidon.

De 28-jarige Vaanholt nam in de extra rondgang niet de kortst mogelijke route, waarvoor diverse concurrenten wel kozen. Maar het leverde hem geen tijdverlies op. “Ik ben bewust niet overal binnendoor gegaan. Het liep goed, ik overal mooi vlot verder. Zoiets is natuurlijk afhankelijk van welk paard je hebt. Ik hoef Izaro niet haaks om te trekken. Want als hij dan blijft staan, ben ik ook nog niet zo weer van de plaats. Ik vond dat het nu wel aardig opschoot zo.”

Wel een beetje geluk
Het had overigens niet veel gescheeld of de in Ootmarsum woonachtige Maikel Vaanholt had de barrage niet eens gehaald. Op hindernis 2 van het basisparcours in manege de Twentse Marke stuiterde het hout vervaarlijk in de lepels. “Eerlijk gezegd dacht ik zelfs na de rit ook nog dat ik daar een fout had, maar gelukkig is kennelijk alles blijven liggen. Daar had ik wel een beetje geluk, ja.”

Sinds het NK in Ermelo had Izaro nog geen concours weer gelopen. En de combinatie moest uiteraard ook weer wennen aan het rijden in de hal. “Mooi dat ze in Lonneker de mogelijkheid boden om de dagen ervoor nog even te trainen. Ik denk dat de meesten daar wel gebruik van hebben gemaakt.”

'Echt concourspaard'
Izaro is volgens Vaanholt “een echt concourspaard. Als je thuis te gek met hem doet, wordt hij wel eens narrig. Je kunt hem beter een dag meer longeren dan er thuis op rijden. Kleine sprongetjes, een keertje naar buiten, hem niet aan de kop zitten, dat werkt bij hem het beste.”

De Twente Cup mag dan niet meer het prestigieuze evenement van weleer zijn, Maikel Vaanholt ziet zijn naam wel degelijk graag eens op de grote beker staan. “Het is inderdaad niet meer zoals een jaar of tien geleden in het Expo Center in Hengelo. Ook van mij mag het weer iets meer echt een competitie zijn. Als iets niet meer loopt, moet je echter schakelen en dat heeft de organisatie volgens mij goed gedaan. En net als veel anderen wil ik ‘m wel graag een keer winnen. De finale op zaterdag in Saasveld is de laatste jaren toch nog steeds een mooie wedstrijd geweest. Daar kijk ik echt naar uit.”

Jarno Hesselink
Bij het progressief springen later op de avond bleek Jarno Hesselink (foto, ZZ) de snelste met Fhera, gevolgd door Lieke Reinders-Ophof met Imago en Enola Mulder met Ibizza van het Drienerwolde (beiden Z). Sarah Koppelman reed naar een vierde en zesde plek, met respectievelijk Gillenia (ZZ) en Hebe (Z). Jan Diepman, in Lonneker prima op dreef, realiseerde de vijfde tijd met Favorite (ZZ).

UITSLAG KLASSIEK MET BARRAGE
1) Maikel Vaanholt – Izaro (ZZ) 0-40,52 seconde
2) Jan Diepman – Gidon (Z) 0-41,13
3) Gerbert te Koppele – Con Calle (ZZ) 0-41,38
4) Koen Westendorp – Helsinki (Z) 0-41,69
5) Noelle Klokman – Creed (Z) 0-42,41
6) Amber van Marle – El Clarimo (Z) 0-42,58

UITSLAG PROGRESSIEF
1) Jarno Hesselink – Fhera (ZZ) 55 punten-53,26 seconde
2) Lieke Reinders-Ophof - Imago (Z) 55-53,82
3) Enola Mulder – Ibiza van het Drienerwolde (Z) 55-54,67
4) Sarah Koppelman – Gillenia (ZZ) 55-54,78
5) Jan Diepman – Favorite (ZZ) 55-56,88
6) Sarah Koppelman – Hebe (Z) 55-57,11

Meer Springen

»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)